Görüş Bildir
Haberler
Renklere İnat! Modern Zamanların Siyah Beyaz Çekilmiş En İyi 50 Filmi

Renklere İnat! Modern Zamanların Siyah Beyaz Çekilmiş En İyi 50 Filmi

Gökhan A.
11.08.2016 - 17:09 Son Güncelleme: 10.10.2022 - 12:42

Bilirsiniz çoğu insan bir filmin siyah beyaz olduğunu duyunca izlemek için pek hevesli olmuyor ve bu genel algı, geçmişteki imkanlar dahilinde çekilmiş siyah beyaz klasik filmlerin yerini rengarenk dünyalara yansıtan filmlere bıraktığında oluşmaya başladı. Yine de bu genel algıya inat siyah beyaz görüntülerden oluşan filmler, izleyenlerin beğenisini kazanıp rengin önemsizliğini vurguluyor ve asıl olarak filmin konusunun önemli olduğunu hatırlatıyor. İşte bu tarz filmlere örnek bilinçli olarak siyah beyaz çekilmiş en iyi filmleri karşınızda. Şimdiden iyi seyirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

50. Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız (2014) | IMDb 7.0

50. Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız (2014)  | IMDb  7.0

IMDb 7.0

İran'da bulunan Bad City kasabası dünyanın geri kalanından soyutlanmış, suçla örülü bir yerdir. Özellikle de gece çöktüğünde kasaba, fahişeler, uyuşturucu satıcıları ve kadın tüccarlarının olur. Ancak bu tekinsiz kabanın sokaklarında geceleri yapayalnız gezinen bir başka figür daha vardır; bir kadın vampir, kasabayı tüm lanetlerinden arındırmak için suçluların peşine düşer. Arash ise şu hayatta belki de en kıymetli varlığı olan klasik arabasını, uyuşturucu bağımlısı babasının borçları nedeniyle satan genç bir adamdır. Arash bir gece arabasını sattığı kişiden geri almak için evine gittiğinde adamın ölmüş olduğunu fark eder. Böylece, olay mahallinde tüm soğukkanlılığıyla bekleyen vampir 'Kız' ile aralarındaki tuhaf ilişki başlamış olur.

49. Angel-A (2005) | IMDb | IMDb 7.1

49. Angel-A (2005)  | IMDb | IMDb  7.1

IMDb 7.1

Andre, kendi alanında pek de yetenekli olduğu söylenemeyecek bir üç kağıtçı ve dolandırıcıdır. Şehirde yaşayan insanların neredeyse yarısına onbinlerce dolar borcu vardır. Bu durumda da alacaklı belalıları peşini bırakmazlar. Her an can güvenliği bir tehdit altındadır. Aklına kurtuluş yolu olarak konsolosluğa başvurmak gelir ancak her ne kadar o kendini teknik açıdan bir Amerikalı olarak algılasa da sistem farklı işler. Kabul edilmez yardım isteği. Hal böyleyken o hapse girmeyi de göz alır ancak tam da o anda hayatına Angela adında uzun bacaklı mucize bir kadın girer. O andan itibaren de sıradaki mucize Andre’yi beklemektedir.

48. Geceyarısı Öpücüğü (2007) | IMDb 7.3

48. Geceyarısı Öpücüğü (2007)   | IMDb 7.3

IMDb 7.3

29 yaşındaki Wilson, Los Angeles'a yeni taşınmış, hayattan bir beklentisi kalmamış, geleceğe yönelik bir planı olmayan yalnız bir adamdır. Yeni yıl arifesine geldiğinde geçen sene yaşadığı kötü olayları yok saymaya karar veren Wilson'ın sıkıcı hayatı en yakın arkadaşı, son dönemlerde moda olan tanışma ve arkadaşlık sitelerinden birine Wilson'ın ilanını verince değişmeye başlayacaktır. Yılbaşı gecesi saat 12'yi vurduğunda, doğru adamı bulmaya kararlı Vivian'ın telefonuyla, Vivian ile Wilson arasında yılın ilk gününde farklı bir ilişki başlar. Los Angeles sokaklarında beraber geçirdikleri o tek günde hüzünlü ve komik olaylar yaşayacaklardır.

47. Ida (2013) | IMDb 7.4

47. Ida (2013)  | IMDb 7.4

IMDb 7.4

1960'lı yılların Polonya'sında geçen hikaye, inanç ve din kavramlarını tutkuyla keşfeden ve kendini Tanrı'ya adayarak rahibe olmaya karar veren Anna'nın hikayesini ele alıyor. Genç kadın, yıllardır hazırlığını yaptığı rahibelik yemini etmeye çok az bir süre kala ailesiyle ilgili büyük bir sırra vakıf olur. Polonya'daki Nazi İstilası sırasında tüm ailesini kaybeden Anna, parçaları birleştirip yıllardır kurduğu hayalin sona erişine tanık olur. İnandığı ve savaştığı değerler bilmediği geçmişinin ortaya çıkmasıyla değişime uğradığında, Anna kendini büyük bir boşluğun tam ortasında bulur.

46. Silgi Kafa (1977) | IMDb 7.4

46. Silgi Kafa (1977)   | IMDb 7.4

IMDb 7.4

Henry Spencer, uzun zaman önce yaşadıkları bir ilişki sırasında Mary'nin hamile kaldığını öğrenir ve onu kendi evine getirir. Mary, zamanı geldiğinde doğumu gerçekleştirir ancak dünyaya getirdiği şey insandışı bir yaratıktır. Mary evden kaçar ve Spencer için kabus dolu günler böyle başlar. Spencer, birlikteliklerinin ürünü olan 'yaratık', hayali bir kadın ve sıradışı karşı kapı komşusuyla başbaşa kalır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

45. Frances Ha (2012) | IMDb 7.4

45. Frances Ha (2012)  | IMDb 7.4

IMDb 7.4

Bir dans topluluğunda çıraklık yapan 27 yaşındaki Frances, pek de parlak bir kariyere sahip olmayan bir dansçıdır. Tam anlamıyla istikrarlı bir işe sahip olmayan Frances'in tek hayali çalıştığı bu şirketin daimi çalışanı olabilmektir. Öte yandan kendi jenerasyonundakiler gibi birçok farklı işe atılmakta ancak hiçbirinde tam anlamıyla başarılı olamamaktadır. Frances'i tam anlamıyla anlayan tek kişi ise aynı daireyi paylaştığı Sophie'dir. Ne var ki Sophie'nin hayallerindeki şehre taşınacak olması ilişkilerini sarsacak; Frances'in 'gerçek hayat ve sorumluluklar' gerçeğiyle tanışmasına neden olacaktır.

44. Pi (1998) | IMDb 7.5

44. Pi (1998)  | IMDb 7.5

IMDb 7.5

Max, çılgın olduğu kadar dahi bir matematik meraklısıdır. Matematiğe ve özelikle de pi sayısına karşı oluşturduğu takıntısı, onun tüm hayatının gidişatını belirlemektedir. Max, on yıldan beri tüm doğanın ölçülebilir bir kodlanma sistematiğine sahip olduğunu fark etmiştir. Artık tek amacı doğanın bu büyük sırrını çözmektedir. Max, elindeki verilerle karşısındaki problemin çözümüne kalkışır. Ancak adım adım vardığı sonuç, onu problemin tam da ortasındaki değişken yapacaktır. Max’ın vardığı nokta, dünyayı temellerinden sarsacak kadar yenilikçidir. Max, bu sonuçları saklamalıdır.

43. İyi Geceler, İyi Şanslar (2005) | IMDb 7.5

43. İyi Geceler, İyi Şanslar (2005)   | IMDb 7.5

IMDb 7.5

Amerika’da televizyon gazeteciliğinin yeni yeni geliştiği 50’li yıllara uzanıyoruz. Edward R. Murrow döneminin hızlı araştırmacı gazetecilerinden birisi ve başını politikacılarla belaya sokmaktan hiç çekinmiyor. Ekibi ile birlikte komünistleri avlamak üzere tartışmalı bir politika yürüten Joseph McCarthy, gazetecinin inceleme konusu oluyor ve böylece ünlü McCarthy dönemi sonuna yaklaşıyor.

42. Orada Olmayan Adam (2001) | IMDb 7.6

42. Orada Olmayan Adam (2001) | IMDb   7.6

IMDb 7.6

1949 yazında geçen film, küçük bir Kuzey California kasabası Santa Rosa’da berberlik yapan Ed Crane'in hikayesi. Yaşantısından hiç te memnun olmayan bir adam olan Ed (Billy Bob Thornton), karısı Doris'in (Francis McDormand) kendisine sadık olmadığını ve çalıştığı mağazanın müdürüyle birlikte olduğunu farkettikten sonra, ortaya bir şantaj yapma fırsatı çıktığını ve böylece hayatını değiştirebileceğini farkeder ve müdürden 10 bin dolar sızdırır. Ancak, yaptığı plan geri teper ve adam öldürmeye dek giden yolda çok daha karanlık sırlarla karşılaşır.

41. Köpeği Isıran Adam (1992) | IMDb 7.6

41. Köpeği Isıran Adam (1992)  | IMDb  7.6

IMDb 7.6

Bir gazeteci ekibinin Ben'i takip ettiği sahte bir belgesel çekilmektedir. Esasen bir katil olan Ben özellikle yaşlı ve orta yaşlı insanları hedef olarak seçmektedir. Bir müddet sonra gazeteciler de bu cinayetlerde yer almaya başlarlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

40. Takip (1998) | IMDb 7.6

40. Takip (1998) | IMDb  7.6

IMDb 7.6

Yeni romanı için aradığı ilhamı bir türlü bulamamış genç yazar, sokaklarda dolaşıp insanların peşinde dolanmakta, kendine esin kaynağı aramaktadır.  Bill takma adıyla dolaşan genç yazar, bir gün siyah takım elbiseli, şık giyimli bir adamın peşine takılır. Takıntı haline getirdiği Cobb ismindeki gençle sonunda tanışan Bill, Cobb'un profesyonel bir hırsız olduğunu öğrenir. Cobb'un yaşam tarzından çok etkilenen Bill, sarışın çekici bir kadınla da tanışınca yavaş yavaş ait olmadığı suç dünyasının içine çekilecektir.

39. Kontrol (2007) | IMDb 7.7

39. Kontrol (2007)  | IMDb  7.7

IMDb 7.7

Efsanevi punk grubu Joy Division'un heyecan ve hüzün dolu hikayesi...

Ian Curtis adlı genç müzisyen dönemin ve punk tarihinin en ünlü grubu olan Sex Pistols'ın bir konserinden çıktıktan sonra, aynı tarz müzik yapmaya karar verir ve Joy Division adlı grubu kurar. Curts'in liderliğindeki bu yeni punk grubu kısa sürede Manchester müzik piyasasını etkileyecektir. Bir anda yükselen ve 24 yaşında intihar eden Ian Curtis'in hikayesi eşi Debbie Curtis'in anıları eşliğinde anlatılıyor.

38. Ölü Adam (1995) | IMDb 7.7

38. Ölü Adam (1995) | IMDb   7.7

IMDb 7.7

1800'lü yıllarda hayatta önemli bir şeye sahip olmayan ve son derece sıradan bir yaşam süren William Blake isimli bir genç, farklı bir deneyim yaşamak adına yaşadığı toprakları terk edip, bilmediği bir yerde yeni bir hayata atılmaya karar verir. Çıktığı yolculuk ise onu hem fiziksel hem de ruhsal anlamda değiştirecek bir deneyimin başlangıcı olacaktır. Son derece kötü bir anında karşılaştığı 'Hiç Kimse' adındaki Amerikan yerlisi, Blake'in aynı isimdeki, ölmüş bir şair olan William Blake olduğuna inanır. 'Hiç Kimse' ile birlikte atılacağı bu yolculuk, William Blake'in sıra dışı bir şekilde bambaşka bir insana dönüşmesine neden olur.

37. Köprüdeki Kız (1999) | IMDb 7.7

37. Köprüdeki Kız (1999) | IMDb   7.7

IMDb 7.7

Paris’te bir köprü ve gece… Seine nehrinden sarkmakta olan bir kızın gözlerinden yılların acısı akmaktadır. Hiçbir yerden gelen bir adamın uzaktan gördüğü bu kıza karşı bir ilgisi oluşmuştur. Adam ‘bıçak atıcı’ olan Gabor’dur ve şovu için canlı bir hedef arıyordur. Hayata dair hiçbir umudu kalmamış olan kız adamın teklifini kabul edecektir. Birlikte ölüm ve yaşamı birlikte tanımlayacakları bir turneye çıkacaklardır.

36. Korkusuzlar / Cape Fear (1962) | IMDb 7.7

36. Korkusuzlar / Cape Fear (1962) | IMDb 7.7

IMDb 7.7

Yıllar önce devlet tarafından görevlendirildiği için savunduğu ama yine de hapse giren müvekkili Max Cady 14 yıl sonra hapisten çıkınca, avukat Sam Bowden’in tüm kabusları gerçekleşmiş görünmektedir. Polis şefi ve bir özel dedektifin yardımlarıyla bile, Bowden ailesine psikolojik işkence uygulayan Caddy’i durdurmak için yasal bir yöntem bulamaz. Tek çözüm, ölümcül bir tuzaktır, ancak Bowden bu riski alırsa sadece Caddy’nin değil, kendisinin ve ailesinin hayatını da tehlikeye atacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

35. Tezgahtarlar (1994) | IMDb 7.8

35. Tezgahtarlar (1994)  | IMDb  7.8

IMDb 7.8

Patronu arayıp, tek çalışanı olduğu marketi pazar günü de açması gerektiğini söyleyene dek, Dante Hicks sıradan bir tatil günü planlamaktadır. Öğlen 2’de arkadaşlarıyla oynayacağı Hockey maçı tehlikeye girmiş ve kız arkadaşı tarafından sürekli okula dönmesi için beyni bulandırılırken şimdi de eski kız arkadaşı Caitlin’in evleneceği haberi yayılır. Yandaki videocu ise Dante’nin kadim dostu sarkastik Randall’a emanettir. Randall işe sürekli geç gelir, marketi sömürür, müşterilerle kavga çıkarır ve Dante’nin başını devamlı surette belaya sokar.

34. Beyaz Bant (2009) | IMDb 7.8

34. Beyaz Bant (2009)  | IMDb  7.8

IMDb 7.8

Birinci Dünya Savaşı arifesinde Protestan Kuzey Almanya'da bir köyde geçen hikaye, köyde gelişen tuhaf ve ürkütücü kazalardan yola çıkıyor. Eğitim, din, gelenek, masumiyet gibi kavramları köyün soysal dengeleri üzerinden yansıtan ve tartışan film, köy öğretmeninin geriye dönerek anlattığı bir hikaye olarak işlenmekte. Anlatımıyla izleyiciye eşlik eden öğretmeninin sözlerinde yer verdiği gibi, bu olaylar, 2. Dünya Savaşı Almanya'sının toplumsal temellerini gözler önüne seriyor.

33. Nebraska (2013) | IMDb 7.8

33. Nebraska (2013) | IMDb 7.8

IMDb 7.8

İyiden iyiye yaşlanmakta olan alkolik baba Woody Grant, piyangodan büyük ödülü kazandığını öğrenerek ödülünü almak için Montana'dan Nebraska'ya doğru uzun bir yolculuğa çıkmaya karar verir. Ailesinden kimse söylediklerini ciddiye almasa da yirmili yaşlardaki oğlu pek de istemeyerek bu yolculuk esnasında babasının yanında yer almaya karar verir.

32. Cuma Kızı/ His Girl Friday (1940) | IMDb 7.8

32. Cuma Kızı/ His Girl Friday (1940) | IMDb 7.8

IMDb 7.8

Morning Post isimli çok satan bir gazetenin editörü olan Walter Burns, aynı gazetede çalıştığı eski karısı Hildy'nin sigortacı bir adamla nişanlandığını ve evlenmek üzere olduğunu öğrenir. Son derece başarılı bir çalışan olan Hildy, Walter'a, evlenip daha sakin bir hayat kurmak için işten ayrılacağını bildirir. Bu durum Walter'ın en iyi çalışanını kaybetmesi anlamına gelmektedir ve Walter'ın hiç de böyle bir niyeti yoktur. Bu nedenle çalışmalara başlayan adam, Hildy'nin nişanlısını takibe alıp başına türlü dertler açmaya çalışır.

31. Ed Wood (1994) | IMDb 7.9

31. Ed Wood (1994)  | IMDb 7.9

IMDb 7.9

Ed Wood, kimilerine göre dünyanın en kötü yönetmeni, kimilerine göre de, filmleri son derece keyifli, nev-i şahsına münhasır kült bir yönetmendir. Filmde Ed Wood'un ayrıntılı yaşam hikayesinden çok, en çok bilinen yapımlarını çektiği dönem ve film yapma konusundaki hırsı konu ediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

30. Genç Frankeştayn (1974) | IMDb 8.0

30. Genç Frankeştayn (1974)   | IMDb 8.0

IMDb 8.0

Atalarından gurur duymasa da, Doktor Frankenstein en azından doğduğu topraklara dönmeyi ve ailesinden kalan şatoyu devralmayı kabul eder. Delilikle nam salmış ailesine ve dedesinin işlerine inanmasa da laboratuvarda bulduğu bir deney kitabı tüm fikirlerini değiştirecektir. Torun Frankenstein dedesinin izinden giderek kendi canavarını tasarlar. Cesetlerden bir araya getirdiği bu canavarı yaparken, kendisine sadık uşak Igor da yardım eder. Fakat maalesef bir dahinin beynini bulamayınca, Igor büyük bir yanlışlıkla bir özürlünün beynini canavara takar...

29. Manhattan (1979) | IMDb 8.0

29. Manhattan (1979)  | IMDb 8.0

IMDb 8.0

Varlıklı ve ünlü Isaac Davis entelektüel bir senaristtir. Yıllarca yaptığı bu işten fazlasıyla sıkılan Isaac, en büyük hayalini gerçekleştirmek için ciddi bir çalışmaya başlar. Başarılı senarist ilk bölümünde çok sevdiği Manhattan'ı anlattığı kitabını ne pahasına olursa olsun bitirecektir. Ancak ortada bir sorun vardır: Isaac bu büyülü şehre öylesine bağlıdır ki bir türlü ikinci bölüme geçemez. Bu süreçte yakın çevresindeki sorunlar da cabasıdır. Eski karısı artık bir lezbiyendir ve yeni yazdığı kitabında Isaac'la olan ilişkisini tüm çıplaklığıyla anlatmıştır. Diğer yandan en yakın arkadaşı Yale ve eski karısı arasında yaşananlar da Isaac'i sıkıntıya sürüklemektedir. Isaac tüm bu olup bitenin arasında bir şekilde yaşamaya çalışır...

28. Protesto (1995) | IMDb 8.0

28. Protesto (1995)  | IMDb  8.0

IMDb 8.0

Paris’in gettolarında hararetli saatler yaşanmaktadır. Grup halinde dolaşan yerel gençlerle, çevreyi kuşatan polisler arasında nefret dolu bakışlardan oluşan bir gerilim vardır. Mahallenin gençlerinden Abdel, polis soruşturması sırasında benzetildiği için hastanede ölüm döşeğinde yatmaktadır. Gencin arkadaşları ise başıboş dolaşmaktadırlar. İçlerinden biri Vinz, Abdel’in ölmesi durumunda bir polis vurmaya and içer...

27. Günah Şehri (2005) | IMDb 8.0

27. Günah Şehri (2005) | IMDb   8.0

IMDb 8.0

Marv, aşık olduğu kadınla ilk kez bir geceyi beraber geçirdikten sonra ne yazık ki ertesi sabah onun, yanı başında öldüğünü görür. Ancak konumları gereğince söz konusu cinayetin esas zanlısı pozisyonuna düşen Marv, polis tarafından aranırken kendisi de esas katilin peşine düşmüştür. Bir yandan kaçıp diğer yandan kovalarken yeterince zor bir işin içine girmiştir bile. Amerika’nın hayal ürünü bir şehrinde yaşanan bir takım suç olaylarını anlatan film çizgi havasında bir polisiye olarak perdeye yansıyor.

26. Artist (2011) | IMDb 8.0

26. Artist (2011)  | IMDb 8.0

IMDb 8.0

1920'li yılların sonunda Hollywood sinema sektörünü kökünden değiştirecek 'teknolojik' bir devrim yaşandı. Ses, 'henüz hiçbir şey duymadınız' repliği ile film pelikülüne bir daha hiç ayrılmamak üzere girdi. Fakat sinema sektöründe yaşanan bu devrim boyutundaki bu değişim pek çok insanın mesleğini ve kariyerini de derinden sarstı. Dönemin en karizmatik aktörleri arasında yer alan George Valentin (Jean Dujardin) de sesin beklenmedik biçimde sinema perdesine yansımasından payına düşeni alıyor. yanı başında boy gösteren taze ve güzel oyuncu Peppy Miller'ın ise aklı fikri şöhrette.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Caniler Avcısı / The Night of the Hunter (1955) | IMDb 8.0

25. Caniler Avcısı / The Night of the Hunter (1955) | IMDb 8.0

IMDb 8.0

Virginia’nın izbe bir yerleşim bölgesinde geçen film, iki kişinin öldüğü bir soygunun faili olarak idam cezasına çarptırılır. Suçlu bulunmasına rağmen çalınan para ortaya çıkmamıştır, çünkü Ben, tutuklanmadan önce parayı sadece küçük oğlu John’un bildiği bir yere saklamıştır. Para John’un geleceğini garanti altına almak için yerinde beklemektedir. Bu esnada hikayeye ilginç bir rahip çıkagelir. Sağ ve sol kollarında 'SEV' ve 'NEFRET ET' yazılı dövmeler bulunan ve çeşitli suçlar işleyen rahip Powell, Ben Harper’ın hücre arkadaşıdır ve paranın peşindedir. Tüm denemelerine rağmen paranın yerini öğrenemeyen rahip, Ben’in uykusunda sayıkladığı bir cümleden yola çıkarak paraya ulaşmaya çalışacaktır.

24. Kim Korkar Hain Kurttan / Who's Afraid of Virginia Woolf?(1966) | IMDb 8.0

24. Kim Korkar Hain Kurttan / Who's Afraid of Virginia Woolf?(1966) | IMDb 8.0

IMDb 8.0

New England Üniversitesi'nde tarih profesörlüğü yapan George, aynı okulun yöneticisinin kızı alkolik Martha ile evlidir. Martha bir gün George'a Nick ve Honey isimli yeni evli bir çifti içki içmeye davet ettiğini söyler. Başlangıçta son derece normal görünen bu durum, iki çift için de ilginç bir tecrübeyi doğrucaktır. Kendisine sormadan bu daveti planlayan karısına kızgın olan yaşlı adam, her şeye rağmen bir rezillik çıkarmaması için karısını kışkırtmaz. Genç çift gelir ve önce birbirlerine tanımaya yönelik sıradan konulardan konuşulur. Ancak gece ilerledikçe tansiyon artar ve iki çiftin de tüm gizlerini ortaya dökeceği bir arınma seansı başlar.

23. Bitmeyen Balayı / Touch of Evil (1958) | IMDb 8.0

23. Bitmeyen Balayı / Touch of Evil (1958) | IMDb 8.0

IMDb 8.0

Bitmeyen Balayı, sınır kasabasında tanık olduğu bir olayı çözmeye çalışan bir müfettişin hikayesini anlatıyor. Amerika-Meksika sınırında bir adam, bir arabanın içerisine saatli bomba bırakır. Arabanın sahipleri, Amerikan sınırına doğru yavaş yavaş ilerlemektedirler. Araba sınırı geçtiğinde patlar ve içerisindekiler ölür. Balayında olan başarılı müfettiş Miguel Vargas ve eşi Susie olaya birebir tanık olmuşlardır. Miguel bombanın içeriğinde Amerikan yapımı bir yağın olduğunu keşfettiğinde davayı çözmeyi üstlenir.

22. Arzunun Kanatları (1987) | IMDb 8.1

22. Arzunun Kanatları (1987)  | IMDb  8.1

IMDb 8.1

Utanç duvarıyla ikiye bölünen Berlin şehrinde insanları gözlemleyen Damiel ve Cassiel isimli iki melek insanlara görünmeseler de tüm yalnız ve depresif ruhlara yardım etmektedir. Şehrin yaşadığı yıkımın ve tarihin yakın tanıkları olan melekler, insanların üzücü düşüncelerini duydukça onları rahatlatmaya çalışmaktadır. Damiel ve Cassiel insanlara görünmez olsa da sadece çok iyi kalpli bazı çocuklara görünebilmektedir. Bir gün Damiel, güzeller güzeli bir artist olan Marion'a aşık olur ve hayatı tecrübe edebilmek için insan formuna dönüşebilmeyi dilemeye başlar.

21. Son Gösteri (1971) | IMDb 8.1

21. Son Gösteri (1971) | IMDb   8.1

IMDb 8.1

Bogdanovich başyapıtı ’The Last Picture Show’ (Son Gösteri), Teksas’ta küçük bir kasabada yaşayan gençlerin ’kendilerini bulma’ hikâyesi... Film, sekiz dalda Oscar’a aday olup, Johnson ve Leachman’a ödül getirmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013) | IMDb 8.1

20. Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013) | IMDb  8.1

IMDb 8.1

Cemal, Manisa'nın Akhisar kasabasında babasıyla yaşayan ve kendi berber dükkanlarında çalışan bir adamdır. Kendi halinde gibi görünen Cemal'in içine bir sıkıntı çöker, kendisi bile ne olduğunu bilemez... Öte yandan hemen hemen herkesin birbirini tanıdığı bu kasabada, gayet sıradan gibi görünen insanların olağanüstü güçleri vardır. Kimi zamanı durdurur, kimi duvarların ardını görür, kimi ölümsüz. Ama hiçbiri de süper kahraman değildir. Herkes her şeyi bilir ve normal hayatına devam eder...

19. Üçüncü Adam Kim? / The Third Man | IMDb 8.1

19. Üçüncü Adam Kim? / The Third Man | IMDb 8.1

IMDb 8.1

Amerikalı ucuz roman yazarı Holly Martins'in, eski arkadaşı Harry Lime’in çağrısı üzerine savaş sonrası Viyana’sına gelmesi ve gelir gelmez de arkadaşının bir trafik kazasında öldüğünü öğrenmesiyle gelişen olaylar aktarılmaktadır.

18. Rıhtımlar Üstünde / On the Waterfront (1954) | IMDb 8.1

18. Rıhtımlar Üstünde / On the Waterfront (1954) | IMDb 8.1

IMDb 8.1

Terry Mallon zor şartlarda liman işçisi olarak çalışan eski bir boksördür. Ringlerdeki başarılı kariyerinden liman işçiliğine kadar düşen adam bir nevi bunalımdadır. Çalıştığı limanın ve civar limanların patronu Johnny Friendly görünürde liman işletmeciliği yapsa da kimi illegal işlere karışmaktadır. Bunlardan biri Terry’nin başını derde sokacaktır. Çocukluk arkadaşının Friendly’nin emriyle öldürülmesine tanık olan Terry, hiçbir suçu olmamasına rağmen suçlu konumuna düşmüştür. Friendly için çalışan ağabeyi de ona sırt çevirince liman işçilerini bir araya getirip büyük bir ayaklanma başlatacaktır.

17. Ay Beyazdır (1973) | IMDb 8.2

17. Ay Beyazdır (1973)  | IMDb  8.2

IMDB 8.2

Buhran yıllarında bir araba dolusu incille seyahat eden altın dişinin ardındaki ikna edici gülümseyişiyle dolandırıcı Moses Pray Kansas’ta seyahat etmektedir. Yanında dokuz yaşındaki sigara tiryakisi kimsesiz Addie bulunmaktadır. Eğlenceli ve nevrotik bir tip olan Trixie Delight onlara eşlik etmeye başlar ve zamanla Addie ve Mosses’in arasına girer. Ancak Mosses’in buna izin vermeye niyeti yoktur.

16. Kızgın Boğa (1980) | IMDb 8.2

16. Kızgın Boğa (1980)  | IMDb  8.2

IMDb 8.2

Raging Bull ortasiklet bir boksörün dizginlenemez kariyer hırsının, boksörün hayatına olan etkilerine odaklanıyor. Her zaman en iyisi olmak için kendine zarar verecek derecede korkutucu bir hırs barındıran boksör Jake La Motta, bu agresifliğini sadece ringte rakipleri üzerinde değil; ring dışındaki özel hayatına da taşıyor. Bu nedenle zamanla kariyerini kendi elleriyle un ufak ederken yakın çevresini de yavaş yavaş kaybediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Fil Adam (1980) | IMDb 8.2

15. Fil Adam (1980)  | IMDb  8.2

IMDb 8.2

1880’ler Londra’sındayız. Şehrin sokaklarından süzülen kasvet ve karamsarlık, arka sokaklarda olup bitenleri belli eder nitelikte. Doktor Treves, isli sokaklarda gezindiği esnada gezici bir sirke rastlıyor. Önündeki kalabalıktan anlaşıldığı üzere içeride normal olmayan bir gösteri var... Ve bu normal olmayan gösterinin kahramanı, doğuştan engelli olan John Merrick. Annesi Merrick’e hamileyken bir fil tarafından saldırıya uğradığı söylenir bu sirkte. Doktor Treves ise hızlı bir hamleyle tedavi altına almak ister bu fil görünümlü adamı ve istediği gibi de olur. Her haliyle ürkütücü olan fil adamın bu korkunç görünümünün altında, gönlünde yatanlar ise zamanla dökülmeye başlar.

14. Altın Hazineleri / The Treasure of the Sierra Madre (1948) | IMDb 8.2

14. Altın Hazineleri / The Treasure of the Sierra Madre (1948) | IMDb 8.2

IMDb 8.2

Altın Hazineleri, zengin olma peşinde koşan iki arkadaşın hikayesini anlatıyor. Değer yargıları olan birinin yolundan dönmesinde paranın etkisi hafife alınmamalıdır. Zengin olma hırsıyla son parasını da piyangoya yatırarak tüketen Fred Meksika'da dostu Curtin'la buluşur. Birlikte çalıştıkları McClane'den paralarını almakta zorlanırlar. Diğer yandan, beraber vakit geçirdikleri ve oldukça geveze bir araştırmacı olan Howard'a göre etraftaki tüm tepeler altın hazineleriyle doludur. Bu, Dobbs ve Curtin için kaçırılmaz bir fırsattır. Beraber tepeleri aşan üçlü, döndüklerinde dostlukları mı yoksa paraya olan tutkuları mı ağır basacaktır.

13. Perde Açılıyor / All About Eve (1950) | IMDb 8.2

13. Perde Açılıyor / All About Eve (1950) | IMDb 8.2

IMDb 8.2

All About Eve'de sarhoş ve kaba bir tiyatro yıldızı olan Margo Channing’in inişli çıkışlı hayatında güvendiği ve güvenmediği insanlar vardır. Margo’nun hırsı ve yetenekleri, onun yıllanmış kariyerinin en parlak noktalarıdır. Bir gün Eve Harrington ile tanıştığında her şeyin ne denli hızlı bir şekilde değişeceğini fark etmez. Kısa sürede Margo’nun gözüne giren ve alçakgönüllülüğüyle puan toplayan Eve, Margo’nun olduğu kişi olabilmek için elinden geleni ardına koymayacaktır.

12. Bazıları Sıcak Sever / Some Like It Hot (1959) | IMDb 8.2

12. Bazıları Sıcak Sever / Some Like It Hot (1959) | IMDb 8.2

IMDb 8.2

Bazıları Sıcak Sever'de kariyerlerinde zorlanan iki Chicago’lu caz müzisyeni Joe ve Jerry 1929’da yaşanan bir katliamın iki tanığı olmuş, kendilerini gören gangsterlerden de canları pahasına kaçmışlardır. Kasabayı terk etmek ve yeni bir iş aramak durumunda kaldıkları için Miami’de bir kadınlardan oluşan bir müzik grubuna katılıp gizlenmek onlara fazlasıyla cazip gelmiştir. Kadın gibi giyinip Josephine ve Daphne adını alan ikilinin önlerinde atılmak üzere oldukları oldukça tuhaf bir serüven vardır.

11. Çifte Tazminat / Double Indemnity (1944) | IMDb 8.3

11. Çifte Tazminat / Double Indemnity (1944) | IMDb 8.3

IMDb 8.3

Neff’in rutin bir araba sigortalama ziyareti esnasında tehlikeli bir kadın olan Phyllis’le tanışmasından sonra içine düştüğü zorlu durumu ele alıyor. Kocasını öldürme planları yapan Phyliss, sigortadan alacağı parayı bölüşme teklifiyle Neff’i de planına dahil etmeye çalışır. Başta kabul etmese de sonradan kadının çekiciliğine ve paranın cazibesine kapılan sigortacı, planı kabul eder; ancak her plan, hesapta olmayan aksaklıklara maruz kalmaya mahkumdur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Garsoniyer / The Apartment (1960) | IMDb 8.3

10. Garsoniyer / The Apartment (1960) | IMDb 8.3

IMDb 8.3

C.C. Baxter sıradan bir ofis çalışanıdır. Sıradan olmayan tek yanı ise kendi evinin anahtarını kendinden daha üst mertebedeki yöneticilere verip onlara bir şekilde yardım etmektir. Bir gün Baxter’ın da aşık olduğu asansör operatörü Miss Kubelik’in patronu Sheldrake yatmak üzere evine geldiğini fark eden Baxter oldukça şaşırır. Sheldrake tarafından bir anda terk edilen Kubelik intihara kalkışır; ancak Baxter’ın müdahalesi ile hayatta kalır. Buradan sonra Kubelik’in iyileşme olayların ise karışma süreci başlayacaktır.

9. Yurttaş Kane / Citizen Kane (1941) | IMDb 8.3

9. Yurttaş Kane / Citizen Kane (1941) | IMDb  8.3

IMDb 8.3

Yurttaş Kane, ölen bir iş adamının ölmeden önce söylediği bir sözün sırrını açığa çıkarmaya çalışan bir muhabirin hikayesini konu ediyor. Tanınmış iş adamı Charles Foster Kane gösterişli bir hayatın barındırdığı her şeye sahiptir; bolca para, şöhret, prestij ve kadınlar... Fakat ani ölümünün ardından, ölmeden önce söylediği son söz olan “Rosebud” bir giz perdesini doğurur. Yakın çevresindeki kimsenin anlamanı bilmediği bu sözcük Kane’in ölümüne ve yaşamına dair bazı sırların varlığını işaret eder. Bu kelimenin anlamını açığa çıkarmaya çalışan gazeteci Jerry Thompson Foster’ın arkadaşları, ailesi ve iş arkadaşlarıyla röportajlar yapmaya başlar. Bu kişiler Kane hakkında hikayeler anlattıkça gazeteci puzzle’ın parçalarını birleştirmeye başlar.

8. Beklenmeyen Şahit / Witness for the Prosecution (1957) | IMDb 8.4

8. Beklenmeyen Şahit / Witness for the Prosecution (1957) | IMDb 8.4

IMDb 8.4

Beklenmeyen şahit, ürettiği onlarca yapıtla sinemanın en zengin ilham kaynaklarından biri olan Agatha Christie’nin yazdığı bir hikayeden uyarlanıyor. Film cinayetle suçlanan bir adamın duruşmasını beyaz perdeye yansıtır. Ünlü avukat Sir Wilfrid Robarts sağlık problemleri nedeniyle mesleğine ara verdiği bir dönemde ortaya çıkan bu dava için işine geri döner. Sanık, daha öncesinde tanıştığı ve avukatlığını yaptığı Leonard Vole isimli bir adamdır ve bu adam zengin ve dul bir kadını, Emily French’i öldürmekle suçlanıyordur. Vakti zamanında Leonard’a deliler gibi aşık olan French, ölmeden önce mirasındaki en önemli varisi olarak Leonard’ı atamıştır. Haliyle tüm deliller tutarlı bir şekilde Leonard’ın katil olduğundan yanadır.

7. Zafer Yolları / Paths of Glory (1957) | IMDb 8.4

7. Zafer Yolları / Paths of Glory (1957) | IMDb 8.4

IMDb 8.4

Zafer Yolları, savaşın insan hayatı üzerindeki etkilerini anlatıyor. Birinci Dünya Savaşı kaos ortamanın içerisinde Fransız generali Broulard, General Mireau’ya Almanların yönetimindeki Ant tepesinin ne pahasına olursa olsun ele geçirilmesi emrini verir.. General Mireau, askerlerinin hayatını tehlikeye atan bir ölüm yürüyüşü niteliğindeki bu görevi şahsi çıkarları uğruna kabul eder. Görev süresince hiçbir şey beklendiği gibi gitmez ve birliğin başarısızlığa uğrayacağı kesinleşir. Bu noktadan sonra Mireau’nun mevki ve rütbe için tehlikeye attığı bu askerler üzerinden oynadığı kirli oyunlar ve insanlık dışı eylemler, savaşın kaotik ortamı içerisinde insan hayatının ucuzluğunu ortaya koyar. Stanley Kubrick’in gerçekçi başyapıtı uzunca bir süre çeşitli ülkeler tarafından sansüre uğramış, gösterimi yasaklanmıştır.

6. Sunset Bulvarı / Sunset Blvd. (1950) | IMDb 8.4

6. Sunset Bulvarı / Sunset Blvd. (1950) | IMDb 8.4

IMDb 8.4

Joe Gillis genç bir senaristtir. Film, Gills’in bir havuzda kanlar içinde yatarken görüntüsü ile başlar ve daha sonra altı ay öncesine gideriz. Senaryolarını satamayan ve parasız kalan Joe’nun başı eski borçlarıyla derttedir. Alacaklılardan kaçar ve Sunset Bulvarı’ndaki bir eve sığınarak saklanır.

Buradaki ev sahibi ise, sessiz filmler döneminde ün yapmış aktrislerden Norma Desmond’dır. Eski ününü hemen geri kazanabileceğini düşünen Norma, kendi yazdığı bir senaryoyla sinema dünyasına dönmeyi amaçlamaktadır. Joe kendisine senaryo yazımı konusunda yardım edebileceğini söyler ve böylelikle Norma onun bu evde yaşamasına izin verir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Casablance (1942) | IMDb 8.5

5. Casablance (1942) | IMDb 8.5
idora.milliyet.com.tr

IMDb 8.5

Kasablanka, hem unutulmaz bir aşk filmi klasiği olarak hem de Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman’ın unutulmaz oyunculukları ile kült olmuş bir yapımdır. 2. Dünya Savaşı sırasında Fas’ın Kazablanka kenti, Hitler’den kaçan Avrupa’lılarla rengarenk, çeşitli bir görünüm kazanmıştır. Rick Blaine karakteri, şehrin en popüler barını işletmektedir. Bir gün eski aşkı Ilsa, direniş lideri kocası Victor Laszlo ile birlikte gelir. Rick, Ilsa ve Victor’un şehirden kaçmalarını sağlayabilecek tek kişidir.

4. Sapık / Psycho (1960) | IMDb 8.5

4. Sapık / Psycho (1960) | IMDb 8.5

IMDb 8.5

Sapık, yönetmen Alfred Hitchcock’un başyapıtı olarak kabul edilir. Marion Crane’e patronuyla iş yapan zengin bir adam para emanet eder ve ardından Marion yola koyulur. Polisler Marion’un şüpheli davranışları üzerine peşine takılır. Ancak Marion’un peşine takılan sadece polisler değil, aynı zamanda tanıdıkları da Marion’un peşindedir. Sevgilisi ile buluşmayı planlayan Marion geceyi bir otelde geçirmeye karar verir. Otelden içeri girer girmez garip şeyler olduğunun farkın varan Marion uyumadan önce otel sahibi Norman Bates ile biraz sohbet eder. Norman ın kişiliğinde sorunlar olduğunu, annesine ve kuşlara karşı bir takıntısı olduğunu öğrenen Marion, odasına gidip duş almaya karar verir.

3. Geçmişin Gölgesinde / American History X (1998) | IMDb 8.5

3. Geçmişin Gölgesinde / American History X (1998) | IMDb 8.5

IMDb 8.5

Geçmişin Gölgesinde, ölüdürülen babasının intikamını almaya çalışan bir gencin hikayesini anlatıyor. Babasının uyuşturucu satıcısı bir zenci tarafından öldürülmesinden sonra Derek faşist bir çetenin önemli bir üyesi haline gelmiştir. Babasının ölümünün intikamını bu örgütün, kendileri gibi olmayanlara karşı yaptığı saldırılar ve tacizlerle almaya çalışan Derek, bir gün, arabasını çalmaya çalışan iki zenciyi öldürür ve hapse girer. Bu süreçte küçük kardeşi Danny de ağabeyinin izinden gitmeyi seçer. Derek hapiste geçirdiği süre boyunca bambaşka bir adam olmuş, yaptığı hatalardan pişmanlık duymuştur. Artık bir “dazlak” değildir ve tek amacı kardeşini bu yanlış yoldan geri döndürmeye çalışmak olacaktır.

2. Schindler'in Listesi (1993) | IMDb 8.9

2. Schindler'in Listesi (1993)  | IMDb  8.9

IMDb 8.9

Film, Oskar Schindler adlı bir Alman işadamının 2. Dünya Savaşı zamanında Polonya’da kurduğu fabrikada Yahudi işçileri çalıştırması ve bu sayede 1100 Yahudi’nin hayatını kurtarmasını konu alıyor. Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan film, ünlü yönetmen Steven Spielberg’in en önemli yapıtları arasında sayılan ve ona Oscar kazandıran bir yapımdır.

1. 12 Öfkeli Adam / 12 Angry Men (1957) | IMDb 9.0

1. 12 Öfkeli Adam / 12 Angry Men (1957) | IMDb 9.0

IMDb 9.0

12 Öfkeli Adam, cinayetle suçlanan bir genç ile ilgili karar vermekle yükümlü 12 jüri üyesinin karar verme sürecini konu ediyor. Latin Amerikalı bir genç adam, babasını öldürdüğü gerekçesiyle cinayetle suçlanır. Sanığın kaybettiğini söylediği bir bıçak ise cinayetin işlendiği odada bulunmuştur, gencin mahkemeye sunduğu savunma zayıftır ve olan biteni duyduklarını söyleyen pek çok tanık vardır. Sanık suçlu bulunduğu taktirde idama mahkum edilecektir.Jüri sonuçları pek de şaşırtıcı değildir: 12 jüri üyesinden sadece sekiz numaralı jüri üyesi Davis 'suçsuz' hükmü yönünde oy vermiştir. Davis’in jüri üyelerini ikna etmeye çalışması esnasında her jüri üyesinin 'suçlu' kararı vermesinin arkasında ise, aralarında yabancı düşmanlığı, kanuna aşırı güven, çoğunluğa uyma, geçmişle hesaplaşma gibi farklı kişisel sebepler olduğu ortaya çıkacaktır.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
59
21
6
4
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?