Görüş Bildir
Haberler
Ortalama Bir Film İzleyeceğinizi Düşünürken Beklentinizin Çok Üstünde Etki Yaratan 50 Film

Ortalama Bir Film İzleyeceğinizi Düşünürken Beklentinizin Çok Üstünde Etki Yaratan 50 Film

EC was here.
18.01.2018 - 00:05 Son Güncelleme: 06.10.2022 - 21:16

Hepimize olmuştur; bir film açarız, en azından çerezlik olmasını umarız ama film bittiğinde hayatımızın filmlerinden biri oluverir. İşte bu filmler de göründüklerinden çok daha sağlam bir etki bırakan birbirinden kaliteli yapımlar.

Şimdiden iyi seyirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

50. Exam / Sınav (2009)

50. Exam / Sınav (2009)

IMDb: 6.9

Gizemli ve güçlü bir şirket kaliteli bir eleman arar ve en iyisini işe almak için mükemmel bir sınav hazırlar. Katılımcılar bir odaya sokulur ve kendilerine bir kağıt ve kalem verilir. Yönetici, sınav katılımcılarına kuralları anlatıktan sonra tek bir soru olduğunu ve doğru cevabı verenin işe kabul edileceğini söyleyip dışarı çıkar. Ama sorun şudur ki ortada cevap verilecek bir soru yoktur.

49. Hep Seni Aradım / Wicker Park (2004)

49. Hep Seni Aradım / Wicker Park (2004)

IMDb: 7.0

Şikago'nun Wicker Park bölgesinde yaşayan Matthew birgün çalıştığı işyerinin penceresinden karşı kaldırımda en yakın arkadaşı Luke'a ait ayakkabı dükkanının vitrinine bakan bir kız görür. O dakikadan sonra artık Matthew onunla tanışmak için her yolu deneyecektir, ancak bu ilişkinin bütün yaşamını etkileyeceğinden haberi yoktur. Matthew ve Lisa birbirlerine aşık olurlar ve kader ağlarını örmeye başlar. Fakat bir gün Matthew eve geri döndüğünde Lisa'yı bulamaz...Sanki yok olmuştur Lisa! İki yıl geçer ve Matthew hayatını yeniden düzene sokmaya çalışırken arkadaşı Luke, bir kıza çılgınca aşık olmuştur...

48. 13. Kat / The Thirteenth Floor (1999)

48. 13. Kat / The Thirteenth Floor (1999)

IMDb: 7.0

Bir gökdelenin 13. katındaki ofislerinde buluşan yüksek teknoloji dahisi Douglas Hall ve güzel iş arkadaşı Whitney henüz çok gizli olan, en son yazılımlarını denemektedirler. Olağanüstü bir sanal ortam simülatöründe Douglas, 1930'ların Los Angeles'ine gidip harikulade bir macera yaşamaktadır. Genç adam biraz tehlikeli ve işlerin yolunda gitmediği bir seansı terk edip gerçek hayata döndüğünde tatsız bir sürpriz onu beklemektedir: Şirketin kurucusu ve hepsine ilham veren Hannon Fuller öldürülmüştür. Üstelik hafızasında delikler oluşan Douglas da bir numaralı şüphelidir.

47. Lorenzo'nun Yağı / Lorenzo's Oil (1992)

47. Lorenzo'nun Yağı / Lorenzo's Oil (1992)

IMDb: 7.2

7 yaşına kadar herhangi bir rahatsızlık belirtisi göstermeyen normal bir çocuk olan Lorenzo Odone’da bir süre sonra ani bayılmalar ve hafıza kayıpları baş göstermeye başlar. ADL adı verilen tedavisi olmayan bir hastalığa yakalanan Lorenzo için doktorlar da en fazla birkaç yıl ömür biçerler.

Herhangi bir tıp bilgisi olmayan Augosto ve Michaela çifti çocuklarını kurtarmak için tüm zamanlarını tedavi konusunda bir umut bulmak için harcarlar. Yaptıkları araştırmalar sonucu hastalığın kandaki zararlı yağ asitlerinden olduğunu öğrenen çift, bir tedavi geliştirebilmek için her yolu denemeye başlar.

46. Zamana Güzellik Kat / Cashback (2006)

46. Zamana Güzellik Kat / Cashback (2006)

IMDb: 7.2

Yaşadığı aşk acısı nedeni ile sıkıntılı günler geçiren Ben Willis, Güzel Sanatlar’da okuyan bir resim öğrencisidir. Sıkıntılı günler engel olamadığı bir alışkanlığa tutulmasına neden olur: bir türlü uyuyamamaktadır. Bir süre sonra bu soruna bir çare bulabilmek ve zamanını faydalı bir şekilde geçirebilmek için bir süpermarketin gece vardiyasında çalışmaya karar verir. İlk başlarda sıkıcı görünen sekiz saatlik bu mesai, çalışma arkadaşlarını tanımaya başladıkça ilginç ve keyifli bir maceraya dönüşür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

45. Angela'nın Külleri / Angela's Ashes (1999)

45. Angela'nın Külleri / Angela's Ashes (1999)

IMDb: 7.3

1935 Brooklyn'i... Şehrin İrlanda'dan gelen göçmenlerin ikamet ettiği bir bölgesinde Margaret Mary McCourt, dünyaya bir güneş gibi doğar. Margaret'ın babası olan Malachy kızının doğumuyla birlikte çok mutlu olmuştur. Her şey yolundayken yaşadıkları maddi zorluklar nedeniyle henüz yedi haftalık çocuklarını kaybeden ailenin tüm umutları da bebekle beraber toprağa gömülecektir. Anne Angela, kendini ömür boyu yatağa mahkum edecektir. Baba Malachy ise içki masasından bir daha kalkamayacaktır.

44. İlk Canilik / Murder in the First (1995

44. İlk Canilik / Murder in the First (1995

IMDb: 7.3

5 dolar çaldığı için en azılı mahkumların kapatıldığı meşhur Alcatraz hapishanesine gönderilen Henri Young, buradan kaçmaya çalışırken yakalanır ve hücreye kapatılır. Karanlık ve soğuk bu hücrede, 3 yıl acımasız gardiyan Milton Glenn’in işkencesine maruz kaldıktan sonra çıktığında bir caniye dönüşen Henri, şimdi ise bir mahkumu öldürmek suçundan birinci derece cinayetle yargılanmaktadır. Kazanma şansı görünmeyen bu davaya atanan yeni mezun avukat James Stamphill ise davayı bambaşka bir yönüyle ele alarak asıl suçlunun Alcatraz’daki sistem olduğunu savunacaktır.

43. Kimlik / Identity (2003)

43. Kimlik / Identity (2003)

IMDb: 7.3

Karanlık ve felaket kokan bir gecede ortaya çıkan bir kasırga o sırada farklı dertler peşinde koşan on yabancıyı bir araya getirir. Birbirini daha önce görmemiş olan bu on yabancı çeşitli sebepler nedeniyle bir otele sığınmak zorunda kalır. Bu izbe otelde dışarıdaki dünyayla iletişimini kaybeden bu yolcular kısa bir süre içerisinde çeşitli tuhaf durumlara tanık olmaya başlarlar. Kim olduğunu bilmedikleri bir güç, seri bir şekilde cinayetlere imza atmakta, hayatta kalmak anbean daha da zorlaşmaktadır.

42. Frekans / Frequency (2000)

42. Frekans / Frequency (2000)

IMDb: 7.4

Eğer zamanda geriye gidip hayatınızı sonsuza kadar değiştiren bir olayı tersine çevirme şansınız olsaydı, bunu yapar mıydınız? Ve bu ne olurdu?

Polis memuru John Sullivan'ın (Jim Caviezel) başına gelen bir mucize ona gizemli geçmişinin kapılarını aralar. 

John, 30 yıl önce ölen babası Frank ile iletişim kurabildiğini farkeder. Fakat geçmişi değiştirerek, annesinin, yani Frank'in karısının esrarengiz bir şekilde öldürülmesini de içeren bir seri gizemli ölüm zincirini tetikler. 

Şimdi baba-oğul zamanla yarışarak kendileri için varolan gelecek tamamen yokolmadan önce bu olaya bir son vermelidirler...

41. Çatı Katı / Loft (2008)

41. Çatı Katı / Loft (2008)

IMDb: 7.4

Hepsi evli beş yakın arkadaş beraber bir çatı katı kiralarlar. Metresleriyle beraber güzel vakit geçiren bu beş erkek için her şey yolunda gitmektedir. Ta ki sabah uyandıklarında tanımadıkları bir kadının cansız bedenini dairelerinde bulana kadar.

Beş arkadaşın içini bir şüphe kemirmeye başlar. Dairenin yalnızca beş anahtarı vardır. Her biri bir diğerinden şüphelenmeye başlayan arkadaşlar, aslında birbirlerini düşündükleri kadar iyi tanımadıklarını keşfedeceklerdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

40. Satılık Çocuklar / Trade (2007)

40. Satılık Çocuklar / Trade (2007)

IMDb: 7.5

Meksika'nın küçük ve yoksul bölgelerinden birinde erkek kardeşi Jorge ile birlikte yaşayan Adriana henüz onüç yaşındayken hayatını kabusa dönüştüren bir durumla karşılaşır. Meksika'ya has suç örgütlerinden biri olan bir çete, küçük kızı kaçırır ve zorla fuhuş yapması için alıkoyar. Çete, küçük kızı çalışması için Amerika'ya göndermek üzeredir. Adriana'nın umudunu kaybetmemesini sağlayan nokta ise onyedi yaşındaki erkek kardeşinin onu asla yalnız bırakmayacağını düşünmesidir ve işler tam da beklediği gibi ilerler. Jorge çoktan yola çıkmıştır ve ülke sınırını geçtiği an aynı tecrübleri geçirdiğini söyleyen biriyle karşılaşır. Bir polis olan bu adam Jorge'ye yardım etmeye karar verir ve birlikte zorlu bir yolculuğa çıkarlar.

39. Yan Pencere / Medianeras (2011)

39. Yan Pencere / Medianeras (2011)

IMDb: 7.5

Dünyanın büyük metropollerinden birinde yaşıyorsanız, her gün yüzlerce insan görüp karşı komşunuzla bir an bile karşılaşmayabilirsiniz. Mariana ve Martin Buenos Aires'te modern kent yaşamının kaosu içinde hayatlarını sürdürmeye çalışan yalnız insanlardır. Martin evden neredeyse çıkmadan web tasarımı yaparak hayatını kazanırken, Mariana ise uzun süreli bir ilişkiden yeni çıkmış ama ayrılık acısını henüz atlamadığı bir dönemdedir.

Bu kalabalık şehirde birbirlerine teğet geçen hayatlar yaşayan Martin ve Mariana kentin tesadüfler çarkına takılacaklar mıdır?

38. Hayatımın Maçı / The Greatest Game Ever Played (2005)

38. Hayatımın Maçı / The Greatest Game Ever Played (2005)

IMDb: 7.5

20. yy'ın başında genç bir golfçü olan Harry Vardon şampiyon bir golfçüye dönüşür ama o olağanüstü yeteneklerine rağmen İngiliz centilmenliğine aykırı izler taşımaktadır. 12 yıl sonra, genç bir amerikalı, Francis Coumet, aynı önyargıya karşı savaşmak zorunda bırakılmıştır, ve bu şans kendine amerikan açıkta en büyük idolüne karşı yarışma şansı yaratmıştır.

37. Yaşamın Renkleri / Pleasantville (1998)

37. Yaşamın Renkleri / Pleasantville (1998)

IMDb: 7.5

Pleasantville, bir televizyon dizisinin kurguladığı bir kasabadır. David ise bir 90’lar çocuğudur. Hayatına dair en büyük hobisi Pleasantville’i izlemek ve dizi hakkındaki her şeyi bilmektir. Bir gün esrarengiz bir televizyon tamircisi, David’in evine tuhaf bir televizyon kumandası bırakır. David, bu kumanda sayesinde ablası Jennifer’ı da yanlışlıkla yanına alarak Pleasantville’in içerisine girmeyi başaracaktır.

36. Özgürlük Yazarları / Freedom Writers (2007)

36. Özgürlük Yazarları / Freedom Writers (2007)

IMDb: 7.5

23 yaşındaki idealist genç öğretmen Erin Gruwell (Hilary Swank), ilk ders günü için Wilson Lisesi'nin kapısından adımını atarken içine girmekte olduğu yepyeni dünyayı kucaklamaya hazırdır. Sınıfında çok çeşitli ırk ve toplum katmanlarından gelen sorunlu öğrenciler vardır. Hepsinin de günü yaşamaktan başka umudu, beklentisi kalmamış gibidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

35. Ceset / El cuerpo (2012)

35. Ceset / El cuerpo (2012)

IMDb: 7.5

Bir gün bir morgdan iş kadını Mayka'nın cesedi kaybolur. Hayatta her şeyi düzenli ve planlı olan bu kadının ölümünün arkasındaki sır perdesi henüz aralanamamışken, bir de cesedinin ortadan kaybolması olayı daha da karmaşık hale getirir. Dava ile ilgilenmesi için dedektif Jaime Pena görevlendirilir. Jaime de eşini kaybetmiştir ve bu travmanın izlerini henüz tam olarak atlatamamıştır. Bu davayı hem kişisel duygularını çözüme kavuşturmak hem de halen meslekte iyi bir polis olduğunu göstermek için değerlendirecektir. Fakat olayın o kadar çok karanlık noktası vardır ki davaya dahil olan hiç kimse aslında göründüğü kişi değildir. Cinayetin ve kaybolan cesedin arkasını araştırdıkça hem maddi hem manevi farklı sonuçlara doğru yönelecektir...

34. Fidel'in Yüzünden / La faute à Fidel! (2006)

34. Fidel'in Yüzünden / La faute à Fidel! (2006)

IMDb: 7.6

1970 sonbaharında Anna dokuz yaşındadır. Gazeteci annesi Marie, zengin bir İspanyol aileden gelen avukat babası Fernando, kardeşi François ve her şeyini kaybetmesinden Castro’yu sorumlu tutan Kübalı dadısı ile Paris’te yaşar. Rahat ve huzurlu yaşamlarına düşen tek gölge, İspanya’da faşist Franco yönetimine karşı mücadele veren eniştedir. Komünist olması nedeniyle, evde eniştenin adı dahi anılmamaktadır.

Ailenin burjuva yaşamı, eniştenin öldürülmesi ve bu olayın ardından, eşi ve çocuğunun İspanya’dan kaçarak yanlarına sığınmasıyla altüst olur. O güne dek İspanya’daki duruma tepkisiz kalan Anna’nın babası, derin bir suçluluk duygusuna kapılır. Eşiyle birlikte Şili’ye ideolojik bir yolculuk yapar ve dönüşte geniş ve bahçeli evlerini bırakıp küçük bir apartman dairesine taşınırlar. Ateşli siyasi aktivistlere dönüşen anne-babasının yeni dünyası, Anna için farklı anlamlar taşır: Ev değiştirmek, düzensizlik, dadısını kaybetmek ve yeni yüzler...

33. Sekizinci Gün / Le huitième jour (1996)

33. Sekizinci Gün / Le huitième jour (1996)

IMDb: 7.6

Georges(Pascal Duquenne), Down sendromundan muzdarip, özürlü biridir. Bir tedavi merkezinde yaşamaktadır. Harry(Daniel Auteuil) ise bir iş adamıdır. İş yaşamında çok başarılıdır ancak özel yaşamında işler yolunda gitmez. Karısı onu terk ettiğinden beri sefil durumdadır ve kızlarına da yeterince vakit ayıramamaktadır. Bir gün az kalsın arabayla Georges'u ezecek gibi olur. Bu tuhaf tanışmadan sonra onu başından savmaya vicdanı elvermez ve sıradışı birliktelikleri başlar. 8 gün boyunca yaşananlar Harry'I çok değiştirecektir.

32. Aşkın (500) Günü / (500) Days of Summer (2009)

32. Aşkın (500) Günü / (500) Days of Summer (2009)

IMDb: 7.7

Alışılmamış türde bir romantik komedi olan film, aşkın gerçek olduğuna inanmayan bir kadın ve ona aşık olan bir adamın hikayesini anlatıyor.

Tom Hansen, hayatından tamamen çıktığına emin olduğu zaman Summer Finn ile tanıştığı ilk günü hatırlar. Tom, kıza ilk gördüğü anda aşık olur. Hayatının geri kalan kısmını bu kızla birlikte geçirmesi gerektiğini biliyordur.

Ama Summer ne aşka ne de ilişkilere inanmamaktadır.

31. Hayatın İçinden / The Station Agent (2003)

31. Hayatın İçinden / The Station Agent (2003)

IMDb: 7.7

Yalnızlık kavramı etrafında dolanan ve bu çizgide aslında yalnız kalmak isteyen Finbar McBride, kullanılmayan, ıssız bir tren deposunda yaşamaya karar verir. Sorunları olan bir adamdır. Ancak kader ağlarını örmektedir. Kendisinden önce o depoya yerleşen başkaları da vardır. Olivia ve Joe ile karşılaştığında, onlarla paylaştıkları doğrultusunda aslında yalnızlıktan öte sıra dışı bir arkadaşlığın özleminde olduğunu fark eder. Olivia, evliliğini tüketmiş kırklı yaşlarında eski bir oyuncudur. Joe ise iyi yemek yapan otuzlarında bir aşçıdır. O sadece konuşmak ister. Bu bambaşka hayatlardan gelip de yolları kesişen üç ayrı insan yalnızlık kavramını sihirli bir biçimde paylaşmayı öğreneceklerdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

30. Altın Göl / On Golden Pond (1981)

30. Altın Göl / On Golden Pond (1981)

IMDb: 7.7

Ethel ve Norman Thayer tatillerini New England'da bulunan Altın Göl'deki yazlık evlerinde geçirmektedirler. Kızları Chelsea yeni sevgilisi Bill ve oğlu Billy'le onları ziyarete gelir. Üç jenerasyon bir araya gelmiştir. İlk başlarda geçinemeyen Norman ve Billy, Chelsea'nin babasıyla asla başaramadığı bir dostluk kurar. Norman, kızının sevgisini eliyle itmesinin acısını içinde yaşamaktadır.

29. Çılgın Yabancı / Gadjo dilo (1997)

29. Çılgın Yabancı / Gadjo dilo (1997)

IMDb: 7.7

Bir adam, bir kasette dinlediği parçayı seslendiren bir şarkıcıyı aramaktadır. Bu arayışı onu çok daha fazlasının keşfine sevk eder. Stephane, bu amaçla Romanya’ya doğru yola çıkar. Elindeki tek veri, kasedin üzerinde yazan ismidir. Nora Lurca. Bu kaset, kendisine babasından kalmıştır. Bu sebepten de manevi değeri büyüktür. Şarkıyı söyleyen bir çingenedir. Çingenelerin yaşlı şefi ona sahip çıkar. Onun sayesinde diğer çingeneler arasına girip onlarla kaynaşma imkanını bulur. 

Köyün genç kızlarından Sabina, tutkulu karakteri ve duygusallığı ile Stephane’ın kalbini çalar. Stephane, belki de bir hayali ararken aslında, aşkı ve yepyeni cıvıl cıvıl bir yaşama şeklini keşfetmek üzeredir.

28. Kasım / Noviembre (2003)

28. Kasım / Noviembre (2003)

IMDb: 7.8

Alfredo, sanatın dünyayı değiştirebileceğine ya da, belki daha doğrusu, dünyanın vaziyetini değiştirebileceğine hâlâ inanmaktadır. Özgür düşünceli arkadaşlarıyla bir araya gelip Kasım adını verdikleri tiyatro grubunu oluşturur; para kabul etmeyeceklerine dair temel bir prensibe dayanan kendi manifestolarını yaratırlar. Metro, caddeler ve herhangi bir kamu alanı sanatsal yaratıcılık mekânına dönüştükçe eğlence başlar.

27. Ekim Düşü / October Sky (1999)

27. Ekim Düşü / October Sky (1999)

IMDb: 7.8

Coalwood adlı kasabada yaşayan Homer Hickam adlı gencin ilerde baba mesleği olan madenciliği yapmaktan başka seçeneği yok gibidir. Fakat 1957 Ekim'inde Sputnik adlı uydunun uzaya fırlatılmasıyla Homer roketlere ve bunların nasıl yapıldığına büyük ilgi duyar. Üç arkadaşı ile deneme yanılma yoluyla bazı denemeler yapmaya karar verir.Kasabada başta babası olmak üzere herkes bunun bir saçmalık olduğunu düşünmektedir.

26. Kırık Çember / The Broken Circle Breakdown (2012)

26. Kırık Çember / The Broken Circle Breakdown (2012)

IMDb: 7.8

Elise ve Didier karakterlerindeki farklılıklara rağmen ilk görüşte birbirlerine aşık olurlar. Elise konuşkan ve çılgın bir kadınken, Didier daha içine dönük yalnız bir kovboydur. Elise dövmecilikle hayatını kazanan, inançlı ve ruhani bir karaktere sahipken, Didier ise hakikati tercih eden ve bir banjo grubunda müzisyenlik yapan bir atesitir. Bu iki farklı karakter birbirlerini tamamlayıp, her günlerini hayatın son günü gibi dolu yaşayarak mutlu bir yaşam sürmektedirler. Ama küçük kızları Maybell altı yaşına geldiğinde ciddi bir hastalığın peçesine düşünce, aşkları ve ilişkileri de büyük bir sınavdan geçecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Yeni Bir Ülkede / In America (2002)

25. Yeni Bir Ülkede / In America (2002)

IMDb: 7.8

Johnny ve Sarah, iki kızlarıyla beraber İrlanda'dan Amerika'ya göç etmiştir. Yeni dünyada yepyeni bir yaşama hep birlikte adım atarlar. Johnny burada oyuncu olma isteğini gerçekleştireceğini düşünmektedir. Küçük çocuklar ise büyüyecekleri yeni ortamı tanımaya çalışır. Ve aile yeni ülkeye adapte olmaya çalışırken, birbirlerini de farklı bir gözle yeniden keşfedecektir.

24. Batı Beyrut / À l'abri les enfants (1998)

24. Batı Beyrut / À l'abri les enfants (1998)

IMDb: 7.8

Tarih 13 Nisan 1975, yer Beyrut... Lübnan iç savaşının resmen başladığı gün. İçinde Filistinlilerin bulunduğu bir otobüsün yolcuları orta yerde katledilir. Olay, Beyrutlu Müslümanların yoğun olduğu Batı kesiminde yaşayan Tarık ve Ömer adlı gençlerin gözleri önünde olur. Kısa zamanda Hıristiyanlar, Batı Beyrutu denetimleri altına alır. Bu coğrafi bölünmüşlük, ülke çapındaki bölünmenin sembolü haline gelir. Bununla beraber Tarık ve Ömer kendi gözlerinin önünde cereyan eden trajediyi görmezden gelip gençliklerinin tadını olabildiğince çıkarmaya karar verirler. Bunda okullarının kapanmasının da etkisi vardır. Hıristiyan olan güzel komşu kızı May'le, giderek şiddete teslim olan şehrin sokaklarında macera peşine düşerler. İkisi de kıza âşık olur ve savaşın ilk yılını, yaşadıkları bu derin aşk yüzünden kayıtsız ve mutlu geçirirler. Ne var ki, yavaş yavaş onlar da şiddet girdabının içine çekilmeye başlar.

23. Temmuz'da / Im Juli (2000)

23. Temmuz'da / Im Juli (2000)

IMDb: 7.8

Daniel bir öğretmendir. Kişiliğinin de getirileriyle hiçbir şekilde kendi öğrencileriyle yakın olmak istememektedir. Onun bakış açısından herkes kendi görevini bilmeli ve buna göre hareket etmektedir. Bir gün Juli ile tanışır. Juli, Daniel'e hayatının aşkını çok kısa bir süre içerisinde bulacağını söyler. Daniel buna inanır. Bir gün Melek isimli bir Türk kızına aşık olur. Melek'in peşine takılıp bir ucu da Türkiye'ye kadar varacak bir yolculuğa çıkacaktır. Bu yolculuğun sürprizleri ise hiç eksik olmayacaktır.

22. Kramer Kramer'e Karşı / Kramer vs. Kramer (1979)

22. Kramer Kramer'e Karşı / Kramer vs. Kramer (1979)

IMDb: 7.8

Bir gün bir kadın, kocasını terk etme kararı verir ve onu oğlu ile baş başa bırakarak çekip gider. İşte tam da burada bir anne ve babanın, gerçek anlamda ebeveyn olmayı öğrenme süreçlerinin ilk adımı atılır. Ted işkolik biridir başlangıçta ve oğlu Billy için gereken zamanı ayırması çok zordur. Bir kahvaltı sonrasında ne olması gerektiğini bile bilemez. Ve aslında oğlunu hiç tanımamaktadır. Yine de zaman onlara her şeyi sevgi ile öğretecektir. Tam yakınlaşma ve o bağ kurulduğu anda anne Joanna ortaya çıkar ve oğlunun velayetini ister. İşte o andan itibaren de kıran kırana bir ebeveynlik mücadelesi başlar.

21. Soraya'yı Taşlamak / The Stoning of Soraya M. (2008)

21. Soraya'yı Taşlamak / The Stoning of Soraya M. (2008)

IMDb: 8.0

Dini taassubun yaşadığımız çağda korkunç yüzünü göstermesinin belgesi niteliğindeki bu duyarlı yapım, Freidoune Sahebjam isimli romancının Soraya'yı Taşlamak isimli eserinden sinemaya aktarıldı. Filmin konusuna gelince; Freidoune bir gazetecidir. Arabası bozulduğu için durduğu küçük bir köyde Zahra ile tanışır. Mütedeyyin insanların çoğunlukla yaşadığı bu köyün sakinlerinden Zahra, Freidoune'un peşini bırakmaz. Çünkü onun bir basın görevlisi olduğunu anlamıştır ve Zahra, onunla konuşabilmek için ısrarla peşine takılır. Yeğeni Soraya bir gün önce aynı köyde yaşadığı insanlar tarafından vahşice katledilmiştir. Ölmeden önce yeğenine söz veren Zahra, bunun köyün sırlarının arasına gömülmemesi için elinden geleni yapmaya kararlıdır. Tek umudu da bu gazetecinin elindedir, dinlemeli ve bu küçücük köyün büyük günahını tüm dünyaya anlatmalıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Serçelerin Şarkısı / Avaze gonjeshk-ha (2008)

20. Serçelerin Şarkısı / Avaze gonjeshk-ha (2008)

IMDb: 8.0

Karim, Tahran'ın dışındaki bir devekuşu çiftliğinde çalışmaktadır. Küçük evinde ailesi ile sade ve mutlu bir hayat sürmekteyken bir gün devekuşlarından biri kaçar. Karim bundan sorumlu tutulur ve çiftlikten kovulur. Kısa bir süre sonra, büyük kızının işitme cihazını tamir ettirmek için şehre iner, ama motosikletli taksi sürücüsü olduğu sanılır. Karim böylece yeni mesleğine başlamış olur; sıkışık trafiğin içinde insan ve yük taşır. Ancak her gün uğraştığı insanlar ve malzemeler Karim'in cömert ve dürüst karakterini değiştirmeye başlar ve karısı ile kızlarının mutsuzluğuna yol açar. Karim'in bir zamanlar o kadar el üstünde tuttuğu değerleri geri kazanmasını sağlamak en yakınlarına kalmıştır.

19. Kısa Dönem 12 / Short Term 12 (2013)

19. Kısa Dönem 12 / Short Term 12 (2013)

IMDb: 8.0

Grace ve Mason çifti 'risk sınırında' olarak tanımlanan gençlerin kaldığı bir merkezde, çalışmaktadırlar. Hem sevgilidirler, hem de iş arkadaşı. Grace işine tutkuyla bağlıdır ama aynı şey ilişkileri için o kadar da geçerli değil midir? Merkeze yeni gelen bir kız çocuğu ile duygusal bir bağ kuran Grace, geçmişe dair sorgulamalara da gidecektir.

18. Dünyalı / The Man from Earth (2007)

18. Dünyalı / The Man from Earth (2007)

IMDb: 8.0

John Oldman, bir üniversitede yaptığı tarih profesörlüğü görevinden ayrılıp başka bir yere taşınma kararı alır. Veda etmek için evine gelen profesör arkadaşları John’un taşınmasının altındaki nedeni merak eder. Arkadaşlarının meraklı soruları üzerine gizemini korumaktan vazgeçen John, neden taşındığını açıklar: yaklaşık 14.000 yıldan beri yaşayan ve hiç yaşlanmayan bir ölümsüzdür. Ortaya attığı bu iddia arkadaşları tarafından sorgulanacak ve hepsi John’un delirmiş ya da kendilerini sınıyor ya da en kötüsü doğruyu söylüyor olma ihtimalleri arasında gidip geleceklerdir.

17. Kelebek ve Dalgıç / Le scaphandre et le papillon (2007)

17. Kelebek ve Dalgıç / Le scaphandre et le papillon (2007)

IMDb: 8.0

Elle Dergisi'nin 43 yaşındaki karizmatik editörü Jean Dominuque Bauby, 1995 yılının 8 Aralık günü ani bir beyin kanaması sonucu felç geçirir. Komada kaldığı 20 günün sonunda uyanan Jean Dominique, kendini vücudunun içerisinde hapsolmuş olarak bulur. Sol gözünün görme yetisi hariç bütün bedensel fonksiyonlarını yitirmiştir. Ancak o, hayata eşsiz bakış açısıyla kendisine yepyeni ve zengin bir dünya yaratmayı başarır. Çünkü sol gözü dışında felç olmayan 2 şey daha vardır: 'Hayal gücü ve anıları…...'

16. Kardeşler Savaşı / Taegukgi hwinalrimyeo (2004)

16. Kardeşler Savaşı / Taegukgi hwinalrimyeo (2004)

IMDb: 8.1

Kore Savaşı'ndan yıllar sonra, savaş alanda yapılan bir kazı Jin Tae Lee’yi geçmişe götürür. Kazıdan çıkan bazı eşyalarla savaş sırasında kaybolan ağabeyinden bir ize ulaşabileceğini uman Jin Tae sayesinde 1950-53 yıllarında iki ülke arasında patlak veren savaşa tanık oluruz. 

Savaş çıkmadan önce üniversite öğrencisi olan Jin Tae Lee, ağabeyi ile ayakkabı tamirciliği yapmaktadır. Annesi ve ağabeyinin nişanlısı ile kurdukları mutlu ve sıradan bir yaşamları vardır. Ağabeyi bir yandan annesine ve kardeşine bakarken, diğer yandan da evlilik hazırlıkları yapmaktadır. Her şey normal giderken Kuzey Kore ve Güney Kore arasında savaş çanları çalar. Aile göç etmek durumunda kalır fakat iki kardeş yolculukları esnasında askere alınırlar. Ağabey Jin Seok’un hayattaki tek bir amacı artık savaştan sağ salim ve zaferle çıkarak ailesinin yanına dönmektir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Son Veda / Okuribito (2008)

15. Son Veda / Okuribito (2008)

IMDb: 8.1

Daigo, artık orkestrası dağılan ve müzisyen arkadaşlarına veda etmek zorunda kalmış bir çellisttir. Müzik dosyası kapanınca eşiyle beraber doğduğu topraklara geri döner. Başka bir işte çalışacak deneyimi olmadığı için deneyim aramayan 'Gidişler' ismindeki bir işe seyahat acentası zannederek başvurur. Aslında yapacağı işin Japon kültüründe önemli bir yere sahip 'Nokanshi', yani ölüleri öteki dünyaya yapacakları yolculukları için hazırlama işi olduğunu farkettiğinde artık çok geçtir. Uzakdoğu geleneğinin bir parçası olan bu tuhaf işin aslı, ölüleri usulüne göre tabutlara yerleştirmektir. İlk başlarda bu durumda hoşlanmasa da zamanla işine alışılan Diago’nun kendi yaşantısı, bakış açısı ve duyguları da bu işle beraber değişecektir.

14. 1900 Efsanesi / La leggenda del pianista sull'oceano (1998)

14. 1900 Efsanesi / La leggenda del pianista sull'oceano (1998)

IMDb: 8.1

Hayatı çalıştığı transatlantikte geçen Danny Boodman, bir gece kimin tarafından bırakıldığı belli olmayan bir kutu bulur. Kutunun içerisindeki şey yeni doğmuş bir bebekten başkası değildir. Çaresizce bebeği odasına götüren Boodman, bebeğe karşı büyük bir bağlılık geliştirir. Ona Novecento(1900) ismini verecek ve son nefesine dek odasında tek başına büyütecektir. Novecento ise babası Boodman bir kaza sonrası hayatını kaybedene dek bu mabetten çıkmayacaktır. O gün odasında çalmaya başladığı piyano, tüm gemiyi şaşkınlığa sürükleyecek, yakın zamanda herkesi kendine hayran bırakacaktır.

13. Kim'in Adası / Kimssi pyoryugi (2009)

13. Kim'in Adası / Kimssi pyoryugi (2009)

IMDb: 8.2

Kim adında bir adam kendini Han Nehri'nin karanlık, suskun sularına atar. Uyandığında üstü başı kumla kaplanmış, yerde yatmaktadır. O zaman, kendisini öldürmeyi başaramadığını ve nehirde bilinmeyen bir adaya sürüklendiğini anlar. Nehir kenarındaki binalardan birinin bir dairesinde yıllarca odasından dışarıya adımını atmamış bir genç kız vardır. Bir gün dürbünüyle bakmaktayken bir ada üzerinde tek başına yaşayan bir adam gözüne ilişir ve merak eder. Günler günleri kovalarken, adamın yalnız ama halinden hoşnut yaşamı merakını öylesine artırır ki onca yıldan sonra odasından dışarı çıkmasına sebep olur.

12. Cennetin Çocukları / Bacheha-Ye aseman (1997)

12. Cennetin Çocukları / Bacheha-Ye aseman (1997)

IMDb: 8.4

Onlar karşılaştıkları ve yaşadıkları sorunları aileleriyle paylaşmıyorlar, kendileri çözmeye çalışıyorlar. Aslında sorunları Zahra'nın kaybolan ayakkabılarıyla ilgili. Abisi Zahra'nın ayakkabılarını kaybettiği için kendi ayakkabılarını kardeşiyle paylaşmak zorunda kalıyor. Çünkü yeni bir çift ayakkabı alamayacak kadar yoksullar. İki kardeş günlerini tek bir çift ayakkabıyı paylaşarak geçirmeye çalışıyorlar.

11. Delik / Le trou (1960)

11. Delik / Le trou (1960)

IMDb: 8.5

Karısını öldürmeye teşebbüs suçundan hüküm giymiş ve mahkemesini bekleyen bir mahkum olan Claude Gaspard, başka bir hücreye transfer edilince, bu hücrede tanıştığı mahkumların hapishaneden kaçma planlarının olduğunu öğrenir. Bu sırada mahkum olduğu dava düşünce, Gaspard'a, en fazla 5 yıl içinde hapishaneden çıkacağı açıklanır. Fakat kaçış planı hala işliyordur ve diğer mahkumlar er geç bu durumu öğrenecektir... Gerçek bir olaya dayanan Le Trou, filmin çekimlerinin bitmesinden birkaç ay sonra ölen yönetmen Jacques Becker'in son filmidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Gel ve Gör / Idi i Smotri (1985)

10. Gel ve Gör / Idi i Smotri (1985)

https://www.imdb.com/title/tt0091251/?ref_=nv_sr_1

Gel ve Gör'de İkinci Dünya Savaşı'nın en karanlık dönemlerinden birinde, Alman işgali altındaki küçük bir Belarus kasabasındayız. Naziler tüm yahudi köyleri yerle bir edip yerli halkı acımasızca katlederken 13 yaşındaki Florya sahip olduğu tek şeyi, annesini bırakıp Sovyet partizanların güçlerine katılır. Partizanlar Almanlar'a karşı savaşmaya gittiklerinde küçük Florya, Glascha isimli bir kızla arkadaş olur. Bu sevimli dostluk esnasında Florya kendi köyünün adım adım yok oluşuna şahit olur. Savaş bir kez daha acımasızlığını kanıtlayıp insan hayatının ne derece ucuz olduğunu su yüzüne çıkarırken, suçsuz siviller bir kez daha hiç uğruna kaybeden tarafta olurlar.

9. Bıçak Sırtı / Sling Blade (1996)

9. Bıçak Sırtı / Sling Blade (1996)
unutulmazfilmler2.com

https://www.imdb.com/title/tt0117666/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

Akıl hastanesinde ömür törpüleyen zavallı Karl'ın hikayesi... Ahlaken çürümüş bir kafa yapısına sahip Childers, başına gelen istenmedik bir surumu kanla çözmesi sonucunda hapis yerine kendini tımarhanede bulacaktır... Slingblade, karmaşık bir ahlaki ikilem içinde kalmış Karl Childers’in gizemli, ruhani ve kara mizah öyküsüdür. Çocukken çok dindar bir ailede büyüyen Karl, ailesi tarafından Tanrı’nın bir cezası olduğuna inandırılmıştır. Bir gün annesini kasabanın serserileri ile cinsel ilişki sırasından gören Karl, yaptıkları şeyin yanlış olduğunu düşünerek onları bıçaklayarak öldürür. Bu cinayet sebebiyle akıl hastanesine konur ve şimdi, 25 yıl sonra serbest kalarak tekrar topluma karışır. Köprünün üstünden artık çok sular akmıştır ve yeni duruma alışması kolay olmayacaktır...

8. Kimssi Pyoryugi (2009)

8. Kimssi Pyoryugi (2009)

https://www.imdb.com/title/tt1499666/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

Kendini Han Nehri’nin karanlık sularına atan Kim, uyandığı zaman üstü başı kumla kaplanmış bir şekilde yerde yattığını fark eder. Kendini öldürmeyi başaramadığını anlayan Kim, nerede olduğunu anlamaya çalışır. Bilinmeyen bir adaya sürüklendiğini fark eder. Nehir kenarındaki binalarda yaşayan ve yıllarca dışarıya çıkmayan genç bir kız, adam üzerinde tek başına yaşayan Kim’i fark eder. Gittikçe adamın yaşantısını merak eden genç kadın cesaretini toplayarak evinden dışarı adımını atar ve Kim’in yanına gider.

7. Merkez İstasyonu / Central do Brasil (1998)

7. Merkez İstasyonu / Central do Brasil (1998)

https://www.imdb.com/title/tt0140888/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

Dora, Rio de Janeiro'da yaşayan kendi halinde bir öğretmendir. Bir gün, 9 yaşındaki öğrencisi Josue'un annesi bir otobüs kazasında ölür. Yalnız kalan Josue'u isteksizce sahiplenen Dora, onun uzun zamandır kayıp olan babasını bulmak için bir yolculuğa çıkar.

6. Paris, Texas (1984)

6. Paris, Texas (1984)

https://www.imdb.com/title/tt0087884/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

Çölde kendi kendine dolaşan Travis Henderson'ın kim olduğu hakkında en ufak bir fikri yoktur. Kardeşi Walt ile bile bir yabancı olan Travis bir gün onunla iletişime geçer. Travis garip bir şekilde kardeşiyle yeniden bir araya gelir. Karısı Jane ve oğlu Hunter ile de yüzleşmesi gerektiğini bir süre sonra fark edecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi / Portrait de la Jeune Fille en Feu (2019)

5. Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi / Portrait de la Jeune Fille en Feu (2019)

https://www.imdb.com/title/tt8613070/?ref_=ttls_li_tt

1770'de bir Fransız kontesin genç kızı, portresini çizmekle görevlendirilen kadın sanatçıya karşı duygusal bir şeyler hissetmeye başlar. İkisi arasındaki bu cazibe, bizleri bambaşka bir aşka tanıklık edecektir.

4. Şeytanın Tangosu / Satantango (1994)

4. Şeytanın Tangosu / Satantango (1994)

https://www.imdb.com/title/tt0111341/?ref_=nv_sr_1

Bela Tarr'ın yedi saatlik bu filminde 1980'lerin kominizm sonrası Macaristan'ının bir köyündeki çöküşe tanıklık ediyoruz. Hayatın tamamen durduğu bu köyde kasabanın gelir kaynağı olan fabrika kapanmıştır. Bir akşam, köylüler yüklü bir miktarda ödeme beklerler. Ancak hak ettiğinden fazlasını alıp gitmeyi planlayan bazı köylüler ortalığı karıştıracaktır.

3. Andhadhun (2018)

3. Andhadhun (2018)

https://www.imdb.com/title/tt8108198/?ref_=ttls_li_tt

Kör bir piyanistin kendisini ölümcül bir gizemin merkezinde bulduğu Andhadhun'da aşk, evlilik, aile gibi kurumları sorgulamadan duramayacaksınız.

2. Aşk Üzerine Bir Film / Krotki Film o Milosci

2. Aşk Üzerine Bir Film / Krotki Film o Milosci

https://www.imdb.com/title/tt0095467/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

İçe dönük bir adam olan Tomek, apartman dairesinden teleskopla izlediği kadını resmen takıntı haline getirir. Bu röntgenciliğin farkında olan Magda ise penceresinin önünde soyunmaktan hiç çekinmez.

1. Merhaba Dünya / Being There (1979)

1. Merhaba Dünya / Being There (1979)

https://www.imdb.com/title/tt0078841/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

Bahçıvan olan Chance, varlıklı patronu ölünce evini boşaltmak zorunda kalır. Bir gün sokaklarda dolaşırken, üst sınıf bir beyefendi olma şansını yakaladığını hisseder. Ben Rand ile karşılaşan Chance, onu etkilemek için elinden geleni yapacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
241
43
28
17
13
10
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın