Görüş Bildir
Haberler
Otobüs Yangınları: Araçlardaki Adblue Yazılımına Müdahale, Felakete Davetiye Çıkarıyor

Otobüs Yangınları: Araçlardaki Adblue Yazılımına Müdahale, Felakete Davetiye Çıkarıyor

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Şubesi Motorlu Araçlar Komisyonu ve Güvenli Ulaşım Platformu üyesi Fatih Tayyar Dizdar, son dönemde meydana gelen otobüs yangınlarının arkasındaki sebeplerden birinin, yeni nesil otobüslerde hava kirliliğine karşı zorunlu hale getirilen 'Adblue' adlı yazılıma müdahale edilip devre dışı bırakılması olduğunu ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Aşırı ısınan sistemler 1000 derece sıcaklığa ulaşıyor ve her şey yanmaya başlıyor'

'Aşırı ısınan sistemler 1000 derece sıcaklığa ulaşıyor ve her şey yanmaya başlıyor'

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre, son dönemde yaşanan otobüs yangınlarının arkasındaki nedenlerden bir tanesi, araçlarda zorunlu hale getirilen Adblue adlı yazılıma müdahale edilmesi.

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Şubesi Motorlu Araçlar Komisyonu ve Güvenli Ulaşım Platformu üyesi Fatih Tayyar Dizdar, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

Adblue emülatörü takan ve taktıranlar, aracın orijinal yazılımına müdahale ediyor. Bunun sonucunda, filtre parçaları özelliklerini kaybederek egzoz gazı çıkışında basınç direnci oluşuyor. Aşırı ısınan sistemler 1000 derece sıcaklığa ulaşıyor ve her şey yanmaya başlıyor. Son zamanlardaki yangınlara bu pencereden bakılmalı.

Masraftan kaçınmak için orijinal yazılıma müdahale ediliyor

Masraftan kaçınmak için orijinal yazılıma müdahale ediliyor

''Müdahale edilmeyenlerin birçoğunda da standart dışı Adblue kullanıyor. Para kazanma hırsı ile insan sağlığını hiçe sayan bu anlayış sonucunda teknik olarak yangın faciaları yaşanıyor. Araçlardaki parçaların çalışma sıcaklığı 600 santigrat dereceyi geçmemesi gerekir. Sözüm ona uyanıklar, araçlardaki en önemli parçalardan biri olan dizel partikül filtresi (DPF) iptal ettiriliyor. Bu durumda ikaz ışıkları çalışamaz hale geliyor. Dışarı çıkmakta zorlanan egzoz gazları nedeniyle parçalar 1000 santigrat derece sıcaklıklara ulaşabiliyor. Zincirleme reaksiyonlar sonunda, aşırı artan egzoz gazı sıcaklığı yangınlara neden oluyor''

'Emisyon temizleme sistemleri üzerinde yapılan manipülasyon felaketlere davetiye çıkartıyor'

'Emisyon temizleme sistemleri üzerinde yapılan manipülasyon felaketlere davetiye çıkartıyor'

Karbon emisyonunun azaltılması için, Avrupa'da yalnızca Euro6 motorlu araçların üretimine izin verildiğini vurgulayan Dizdar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Euro 6 araçların kullandığı yakıt püskürtme, enjektör, motor, egzoz emisyon, sistem ve yazılımları oldukça karmaşık bir yapıya sahip. Filtre sistemlerinde, yüzde 32.5’i üre solüsyonu içeren Adblue kimyasalı kullanılması gerekiyor. Adblue ürünleri, ISO 22241 kalite standardını sağlayacak biçimde üretilmiş olmalı. Ancak emisyon temizleme sistemleri üzerinde yapılan manipülasyon felaketlere davetiye çıkartıyor''

'Yollardaki otobüslerin yüzde 70'inde sistem devre dışı'

'Yollardaki otobüslerin yüzde 70'inde sistem devre dışı'
www.aa.com.tr

Makine Mühendisleri Odası Motorlu Araçlar Komisyonu üyelerinden Nurettin Çolak, halihazırda yollarda olan otobüslerin yüzde 70’den fazlasının Adblue sistemini devre dışı bıraktığı iddiasında bulunarak, “Denetimler yapılsın yaşanan vahametin boyutunu herkes görür. Yetkin olmayan servisler yangınlara davetiye çıkartıyor' dedi.

Adblue nedir?

Adblue nedir?

Araçlarda egzoz emisyonunu azaltmak için kullanılan “Adblue” solüsyonu, azotoksitleri azaltarak temiz kirliliğini azaltıyor. 

Sistem sayesinde azotoksikler, su buharı ve azot gazına dönüşerek egzozdan salınıyor. Böylece, emisyon en düşük düzeye iniyor. Günümüzde AdBlue kullanımı zorunlu hale gelirken, solüsyon tamamen bittiğinde ise araç sisteme zarar vermemek için duruyor.

Otobüs 1000 kilometrede yakıttan ayrı 17-18 litre Adblue yakıyor. Bu durum araç sahiplerine 100 liraya yakın ek maliyet çıkartıyor. Bu maliyetten kaçmak isteyen bazı sürücüler ise Çin’den ithal edilen ve Adblue kullanmayı gereksiz hale getiren 300 liralık emülatör cihazı taktırıyor.

Yolcu otobüslerinde yaşanan yangınlar, yakın dönemde ülkenin gündemine oturmuş ve nedenleri tartışma konusu olmuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
143
35
8
5
5
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ali Efe

100 tlden kaçan kişiler şimdi hem katil hem de 1000.000tl değerindeki otoüsünden oldu. Ödenecek tazminatları saymadım bile

liz

Maliyet falan denince ben yüz binlerce liradan bahsediliyor zannetmiştim, 100 lira için diri diri yanmak !

Fikret Tuprek

bir uzun yol aracı 24 saatte ortalama 2000 km yol yapar aya vurulduğunda 60bin km eder. icerige göre 1000 km için 100 tl ise aylik masrafı en iyi ihtimalle ... Devamını Gör

Fatline

18 lt adblue 10.000 km götürüyor, o da 65-70 tl arası birşey cahil cahil haber yapmayın mk ..