Görüş Bildir
Haberler
Osman Gazi Kimdir, Neler Yapmıştır? Ertuğrul Bey'in Oğlu Osman Gazi'nin Hayatı ve Ölümü..

Osman Gazi Kimdir, Neler Yapmıştır? Ertuğrul Bey'in Oğlu Osman Gazi'nin Hayatı ve Ölümü..

Şebnem Sucu
21.11.2021 - 22:01

Babasının ölümünden sonra tahta geçerek 27 yıl hüküm süren Osman Bey, Osmanlı Hanedanlığı'nın kurucusu ve beyliğin ilk padişahıdır. Osman Gazi parlak bir liderdir. Adil, cesur ve merhametli biri olarak tanınır. Peki Osman Gazi kimdir? İşte çocukları, eşleri ve hayatı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osman Gazi, sadece askeri eylenleri ile değil, getirdiği kanunlar ve, akçe basımı gibi yeniliklerle de adından söz ettirmiş bir liderdir. İşte Ertuğrul Bey'in oğlu, Orhan Gazi'nin babası olan Osman Gazi'nin hayatı ve ölümü...

Osman Gazi Kimdir?

Osman Gazi Kimdir?

Hayatı

Osmanlı İmparatorluğu'nun babası Osman Gazi 1258 yılında Söğüt ilçesinde doğdu. Babası Ertuğrul Gazi, annesi Hayme Sultan'dı.Osman Gazi yuvarlak yüzlü, koyu tenli, ela gözlü ve kalın kaşlı uzun bir adamdı. Omuzları oldukça genişti.

Osman Gazi 23 yaşında (1281 yılında) Söğüt'teki Kayi Obasının liderliğine geçti. Çok iyi bir binici ve eskrimciydi.  Osman, Mal Sultan ile evlendi. Mal Sultan ile Osman'ın oğulları Orhan babasından sonra Bey oldu.

Osman Gazi'nin Askeri Başarıları

* Tahta yükselişinden sonra kendi etrafında birkaç Türkmen grubu topladı ve Selçuklu I. Alaeddin Keykubad ile işbirliği yaparak Bizanslılara karşı savaştı. Ayrıca Osman Bey ve obası Bitinya bölgesinde (yani günümüzdeki Bursa-Bilecik-İznik yörelerinde) güçlenmek için yerel çatışmalarda bulundu. Samsa Çavuş, Konur Alp, Akçakoca, Aygüt Alp, Gazi Abdurahman başta olmak üzere alpler Osman'a bu çatışmalarda büyük destek vermişlerdir.  Osman Gazi'ye dinsel ve moral desteği ise Ahiler vermiştir. Özellikle Osman Bey'in ikinci eşi Bala Hatun'un babası Şeyh Edabalı ona danışmanlık etmiştir. 

* Ermenibeli Muharebesi'de yenilen Osman'ın yeğeni Bay Hoca da bu muharebede şehit düşmüştür. Bu olaydan sonra Osmanlı ilk kale fethini gerçekleştirdi. Osman Bey ve 300 kişilik askerleriyle 'Kulaca Hisar''a bir gece baskını düzenlemiş ve bu kaleyi eline geçirmiştir.

* Bir ipekçilik ve demircilik merkezi olan Bilecik kalesinin eline geçmesi ile Osman Gazi'nin yetmiş yıllık hayatının üçüncü evresine girmiştir. 

* Osman'ın son seferi Bursa kentine karşıdır. Orhan da bu sefer de babasının yanındadır. Bursa'daki zafer Osmanlılar için son derece hayati bir rol oynamıştır.

Suikast Girişimi

Osman 1299 yıllarına gelindiğinde oldukça güçlenmiş ve düşmaları da artmıştır. Bu düşmanlardan  Bilecik (Belekona) Tekfuru ona tuzak kurup öldürmeye bile çalışmıştır.

Osmanlı  Devleti'nin Kuruluşu

Osman Gazi'nin hangi tarihte, ileride Osmanlı Devleti olacak uçbeyliğini kurduğu tarihçiler arasında tartışmalıdır. Ancak  Kulaca Hisar ve Karacahisar kalelerini fetihleri takiben 1299 yılında İnegöl'ü alması Osmanlı Devleti'nin kuruluşu olarak kabul edilir. Osmanlı'nın ilk başarısı da Köprühisar beylik güçlerinin ele geçirilmesidir. 

Ölümü

Osman Gazi son yıllarında yaşının ilerlemesi ile birlikte gut hastalığına yakalanmış ve oğlu Orhan'ın başa geçmesine izin vermiştir. Osman'ın ne zaman öldüğü tam olarak bilinmemektedir. Ancak, 1320'den sonraki olayların tarihçilerce anlatımlarında Osman Bey'in ismi geçmemektedi

Osman Gazi'nin Eşleri Kimlerdi

Malhun Hatun

Bala Hatun

Osman Gazi'ni Çocukları

Orhan Bey

Pazarli Bey

Çoban Bey

Hamid Bey

Alaeddin Bey

Melik Bey

Savci Bey

Fatma Sultan

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
51
15
14
10
8
7
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın