Görüş Bildir
Haberler
Okul Alışverişi Yapacak Veliler Nelere Dikkat Etmeli?

Okul Alışverişi Yapacak Veliler Nelere Dikkat Etmeli?

FreiGeist
26.08.2019 - 11:48 Son Güncelleme: 27.08.2019 - 08:57

2019-2020 eğitim öğretim yılı öncesinde, kırtasiye ürünleri ve okul kıyafetleri alışverişlerinin yoğun olarak yapıldığı bir dönemdeyiz. Çizgi film kahramanlarıyla süslenmiş, albenisi yüksek, renkli kırtasiye ürünleri reyonlardaki yerini aldı. 

Peki çocuklarımızı kalitesiz  kırtasiye malzemelerindeki olası risklerden korumanın yolları nedir? 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, velilerin kırtasiye ve okul malzemesi alışverişlerinde dikkat etmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

  • Kırtasiye ürününü seçerken, üretici/ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmeli. 

  • Özellikle okul çantalarında merdiven altı diye tabir edilen markası, modeli belli olmayan üretici/ithalatçı bilgisi bulunmayan ürünler tercih edilmemeli. 

  • Satın alınan kırtasiye ürünlerinde, özellikle boya kalemlerinde 'CE' işareti ve 'EN 71 standardına uygundur' ibaresinin bulunup bulunmadığına bakılmalı. 

  • Oyuncak şeklindeki veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına dikkat edilmeli. 

  • Oyuncak şeklindeki kırtasiye ürünlerinde 'CE' işaretinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli. 

  • Sprey boya ve yapıştırıcılar su bazlı olmalı ve solvent içermemeli. Tekstil ve ayakkabı ürünlerinde de etiket ve işaretler Türkçe ve kolay okunabilir olmalı.

TSE: "Okul alışverişlerinde ve oyuncaklarda 'CE' işareti aranmalı"

TSE: "Okul alışverişlerinde ve oyuncaklarda 'CE' işareti aranmalı"

Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Adem Şahin de yeni eğitim öğretim yılı öncesi öğrenci ve velilere, okul alışverişlerinde dikkat etmeleri gereken konulara ilişkin uyarılarda bulundu.

Şahin, velilerin risklere karşı okul alışverişi yaparken dikkat etmeleri gereken basit ancak etkili yöntemler olduğunu kaydetti ve şöyle devam etti: 

'Bir ürünün üzerinde TSE markası bulunması, bu ürünün üretim yerinde tetkikler yapıldığını, ürünün TSE laboratuvarlarında test ve muayenelerden geçtiğini göstermektedir. Tüm tetkikler sonunda standarda uygunluğu tespit edilen ürünler TSE markası kullanmaya hak kazanmaktadır. Dolayısıyla TSE markası, hem ürünlerin ilgili standarda uygunluğunun hem de sağlıklı, güvenli ve kaliteli olduğunun tescili anlamına gelmektedir. Tüketicilerin okul alışverişlerinde ve oyuncaklarda araması gereken bir başka marka ise CE işaretidir. CE işareti, üzerine iliştirildiği ürünün insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli olduğunu gösteren ve Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşımı sağlayabilmek adına belirli mallarda bulunması zorunlu olan bir işarettir.'

Şahin ayrıca;

  • Velilerin aldıkları ürünlerin üzerinde ürünün mekanik ve fiziksel özelliklerinin standartlara uygunluğunu gösteren EN71-1, 

  • Yanmazlık özelliğine ilişkin standartlara uygunluğunu gösteren EN71-2, 

  • Ağır metallerin belirlenen sınırlar dahilinde kullanıldığını gösteren EN71-3 işaretlerini, fitalat ve BPA analizlerini ve diğer oyuncak güvenliği standartlarını da aramaları gerektiğini vurguladı.

Satın aldığı ürünün güvensiz olduğunu düşünen tüketiciler, Ticaret Bakanlığı Alo 175 Tüketici Danışma Hattı'na başvurabililir.

Satın aldığı ürünün güvensiz olduğunu düşünen tüketiciler, Ticaret Bakanlığı Alo 175 Tüketici Danışma Hattı'na başvurabililir.
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tüketiciler güvenliğinden şüphe duyduğu ürünleri tuketici.gov.tr web adresi üzerinden veya 'Twitter.com/etuketici' ile 'Facebook.com/etuketici' sosyal medya hesapları aracılığıyla da bakanlığa bildirebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
13
11
6
5
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tuna Karahan

Ailemizin marketi Bim'den LeDefter , LeKalem alışverişi yapabilirsiniz.

Pasif Kullanıcı

Okul Alışverişi Yapacak Veliler Nelere Dikkat Etmeli? Parası olmasına..