Görüş Bildir
Haberler
O Sene Bu Sene mi? Türkiye'nin Oscar'a Aday Olarak Gönderdiği 24 Türk Filmi!

etiket O Sene Bu Sene mi? Türkiye'nin Oscar'a Aday Olarak Gönderdiği 24 Türk Filmi!

Türkiye,1963 yılında başlayan Oscar yolculuğunda en son olarak 'Kalandar Soğuğu' filmi ile aday oldu.Şimdilerde ise hepimizin izlediğinde gözyaşlarımızı tutamadığı; Türkiye'nin 90. Oscar Ödülleri için 'Yabancı Dilde En İyi Film' adayı, Can Ulkay'ın yönettiği 'Ayla' filmi oldu. 

Konular: filimadami.com

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Susuz Yaz (1963)

1. Susuz Yaz (1963)
www.sinematurk.com

Konu: Film susuzluk ve kadınsızlık temasını işler. Necati Cumalı'nın avukatlık yaptığı yıllardaki gözlemlerine dayanan bu psikolojik - toplumsal filmde çiftçi Osman (Erol Taş) arazisinde çıkan suyu kendi başına sahiplenmek ister, ancak suya ihtiyaçları olan diğer köylüleri karşısına alır. Bu çatışmada hapse düşen kardeşi Hasan'ın (Ulvi Doğan) karısı Bahar'a da (Hülya Koçyiğit) göz koyar.cAyrıca film Berlin Film Festivali'nde büyük ödül olan Altın Ayı'yı kazanmış ve Türk sinema tarihinde uluslararası ödül kazanan ilk film olmuştur.

IMDb: 8.1

2. Uçurtmayı Vurmasınlar (1989)

2. Uçurtmayı Vurmasınlar (1989)

Konu: Annesinin mahkumiyeti nedeni ile hapishanede büyümek zorunda kalan Barış, bütün mahkumların neşe kaynağıdır. Ama siyasi mahkumlardan biri olan İnci ile arasındaki yakınlık diğer bütün mahkumlarla olandan çok farklıdır. Küçük Barış ile İnci arasında gelişen bu sevgi dolu dostluk, hapishane duvarlarını bile delen koskoca bir dünya yaratmalarını sağlayacaktır.

IMDb: 8.4

3. Piano Piano Bacaksız (1990)

3. Piano Piano Bacaksız (1990)

Konu: Küçük Kemal, 1940'ların İstanbul'unda eski bir konakta fakir, aç ama sevgiyle yaşayan mutlu insanları anımsayabildiğince anlatır. Konağın bahçesindeki kuyuya düşen ışık, onların yaşamını bir sihir gibi değiştirebilecek midir? İmece, dayanışma, saygı ve sevgi... Artık kaybolmaya yüz tutmuş bu kavramları anımsayanlar,  'sadece sevgiden oluşan bir dünya içinde yaşamak ne büyük mutluluktu'  diyebilecekler midir?  Piano Piano Bacaksız , 1991 yılında İstanbul Film Festivali  En İyi Yönetmen ödülüne layık görülmüştü.

IMDb: 7.8

4. Mavi Sürgün (1993)

4. Mavi Sürgün (1993)

Konu: Film Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın (nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı) sürgün edildiği Bodrum'daki ilk yıllarının öyküsüdür. 

I. Dünya Savaşı yıllarında, eşlerini görmek için firar eden, bazı asker kaçaklarının yargılanmadan kurşuna dizilmelerini anlatan yazısı yüzünden Cevat Şakir Kabaağaçlı, İstiklal Mahkemesi'nde yargılanır ve 3 yıllığına Bodrum'da kalebentliğe mahkum edilir. Nazlı bir gül gibi yetiştirildiği İstanbul ortamından kopartılıp kendi halinde bir Ege kıyı kasabasına gönderilir

IMDb: 7.7

5. Manisa Tarzanı (1994)

5. Manisa Tarzanı (1994)

Konu: Yıl 1924, Kurtuluş Savaşı sonrası Manisa'ya çok uzaklardan ilginç bir konuk gelir. 16 yıl kahramanca cephelerde dövüşmüş, savaşın acılarını derinden yaşamış bir askerdir Ahmet Bedevî. Bu gizemli genç adam, yanmış yıkılmış ölü bir kenti yeşillendirmek uğruna bir onurlu savaş daha verecektir. Ölü doğayı yeşille yeniden canlandırmak için verdiği mücadeleye karşı çıkanlar, ona deli diyenler, onu casus olarak sorgulayanlar olsa bile yılmayacaktır. Çevresinde Manisa Tarzanı olarak ün yapan Ahmet Bedevî, halkın katılımlarıyla bu savaşın sonunda insan sevgisine dayalı yeşil bir dünya yaratmayı başaracaktır.

IMDb: 6.5

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Eşkıya (1996)

6. Eşkıya (1996)

Konu: 35 yıl önce Cudi dağlarında bir grup eşkiya yakalandı ve hapse atıldı. Yıllar içinde kimi hastalıktan, kimi hesaplaşma sonucu öldü. Biri hariç... 35 yıl sonra hapisten çıkınca Baran' ın ilk işi köyüne dönmek olur. Yıllar önce hapse girmesine en yakın arkadaşının sebep olduğunu öğrenir. Bu en yakın arkadaşı onun çocukluk aşkını alarak İstanbul' a gitmiştir. Baran da onu bulmak üzere İstanbul' un yolunu tutar.

IMDb: 8.4

7. Salkım Hanım'ın Taneleri (1999)

7. Salkım Hanım'ın Taneleri (1999)

Konu: Nimet ve Durmuş, Niğde'den İstanbul'a göç ederler ve Durmuş'un memleketten arkadaşı Bekir'in yanına sığınırlar. Bekir, patronu olan Halit Bey'in yanında Durmuş'a hamallık işi ayarlar. Ancak hamallık yaparak hayatını kurmak Durmuş'a göre değildir. Durmuş gözünü yükseklere dikmiştir. Gözü Halit Bey'in mal varlığında ve tabii ki metresi Nefise'dedir. Gelişen olaylar, azınlıklara karşı geliştirilen hükümet politikasıyla çakışır. Kendini güvende hissedenler de, bir süre sonra bu yanlış politikaların kurbanı olacaktır.

IMDb: 6.5

8. Kaç Para Kaç? (1999)

8. Kaç Para Kaç? (1999)

Konu: Filmde küçük bir hayata giren büyük bir paranın, küçük bir suçu büyük bir trajediye dönüştürmesi anlatılıyor. Kendi halinde bir yaşantısı olan bir adamın günün birinde bindiği bir takside bulmuş olduğu dört yüz elli bin dolar ve kendiyle mücadelesinin anlatıldığı bir film.

IMDb: 7.7

9. Büyük Adam Küçük Aşk (2001)

9. Büyük Adam Küçük Aşk (2001)

Konu: Bütün yakınlarını kaybeden küçük bir kürt kızı Hejar ve bir yargıç emeklisi olan Rıfat Bey'in İstanbul'da kesişen öykülerini konu alıyor. Hejar akrabası tarafından bir avukatın evine bırakılır. Ancak bu evde kalan iki militan, polisin baskını sonucu öldürülünce Hejar karşı daireye, cumhuriyet ilkelerine son derece bağlı emekli bir hakim Rıfat Bey'in evine kaçar. Türkçe bilmeyen Hejar ile Kürtçe bilmeyen Rıfat Bey aynı evde yaşamaya başlar.

IMDb: 7.5

10. Dokuz (2002)

10. Dokuz (2002)

Konu: İstanbul'un sakin mahallelerinden birinde vahşi bir cinayet işlenir. Cesedi bulunan kadının kimliği tam olarak anlaşılamaz, fakat polisin eline kadının çıplak görüntülerinin yer aldığı video görüntüler geçmiştir. Polis, mahalle sakinlerini olayla bağlantılı olarak sorgulamaya başlar.

IMDb: 7.7

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Uzak (2002)

11. Uzak (2002)

Konu: Film, ideallerinden uzaklaşmaya başladıkça yaşamının anlamını yitiren ve uzaklara gitmeyi düşleyen bir adamla, hayallerini gerçekleştirmek için İstanbul'a gelen bir gencin hikayesini anlatıyor.

IMDb: 7.7

12. Gönül Yarası (2005)

12. Gönül Yarası (2005)

Konu: Nazım Anadolu’daki idealist öğretmenlik kariyerini bırakıp emekli olduktan sonra İstanbul’a yerleşir ve emekli maaşının bağlanmasını beklerken arkadaşı Takoz’un taksisinde çalışmaya başlar. Dünya ise pavyonda çalışan ve eski kocası Halil ile başı belada olan zor durumda bir kadındır. Bir gün Nazım’ın taksisine bindiğinde, her ikisinin de hayatı değişir.

IMDb: 7.8

13. Dondurmam Gaymak (2006)

13. Dondurmam Gaymak (2006)

Konu: 1990'lı yıllar. Ege'deki küçük bir kasabada dondurmacı olan Ali Usta, yakın çevresinin alaycı eleştirilerini duymazdan gelerek büyük dondurma şirketleriyle mücadele için kolları sıvar. Yerel televizyona reklam filmi çektirmenin yanı sıra, kredi ile bir de motosiklet satın alır. Motorun arkasına monte ettiği uydurma römorkuyla, peşinde dondurmaya aç ve çulsuz bir çocuk çetesi olduğu halde köyleri dolaşıp promosyona başlar.

IMDb: 6.7

14. Takva (2006)

14. Takva (2006)

Konu: Kendi halinde, oldukça mütevazı bir yaşam süren Muharrem, dini inançları çok kuvvetli bir insandır. Öyle ki, gece gündüz sürekli ibadet etmekte, cinsellikten uzak, içine dönük bir hayat yaşamaktadır. Bütün bu özellikleri, çevresindeki insanlar tarafından büyük bir güvenilirlik kazanmasına neden olur. Bu durum, varlıklı bir tarikat şeyhinin dikkatini çeker ve Muharrem'in güvenilirliğini, tarikatın sayısız mülkünün kiralarının toplanması için kullanmaya karar verir. Birdenbire bambaşka bir dünyanın içine giriveren Muharrem için sahip olduğu değerler yavaş yavaş sarsılmaya başlar. Modern dünyanın içinde bulunduğu karmaşa, onun yıllardır alışık olmadığı kadar yıpratıcıdır. Ama işin kötüsü, artık o da bu dünyanın getirilerinden kendini uzak tutamaz. 

IMDb: 7.5

15. Üç Maymun (2008)

15. Üç Maymun (2008)

Konu: Yaklaşan genel seçimlere bir muhalefet partisinden aday olarak girecek iş adamı Servet, ıssız bir yolda trafik kazası yapar. Ölümle sonuçlanan kaza sırasında araçta bile olmayan şoförü Eyüp’e para verip yalan söyleterek ölümün sorumluluğunu almasını ister. Servet, kendisi yerine hapse giren Eyüp’ün karısı Hacer ile de ilişkiye girmeye başlayınca, olaylar sonunda bir aile dramına sebep olacak kadar karışır. 

IMDb: 7.4

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Güneşi Gördüm (2009)

16. Güneşi Gördüm (2009)

Konu: Kalabalık bir ailenin filmi. Askerin emriyle köylerini boşaltan ve bir kısmı İstanbul’da şansını denerken diğerleri de umudu Norveç’e kaçmakta arayan bir aile bu. Beş kız çocuğun ardından istediği oğula sahip olan Ramo, bir oğlu askere giderken diğeri dağa çıkmış Davut, sert mizaçlı Mamo ve onun kendini hep kız gibi hissetmiş erkek kardeşi Kadri filmin merkezinde yer alıyorlar. 

IMDb: 6.5

17. Bal (2010)

17. Bal (2010)

Konu: İlkokuldaki Yusuf’un babası Yakup karakovan balcılığıyla uğraşmaktadır. Babasıyla sık sık gittiği orman, Yusuf için gizemli bir yerdir. Yakup, soyu hızla tükenen Kafkas arılarının peşinden uzak bir ormana gider. Günler geçer, Yakup’un gecikmesi Zehra’yı ve Yusuf’u tedirgin eder. Sis Dağı şenliğinde de Yakup’a rastlayamazlar. Babasını aramak için ormanın derinliklerine dalan Yusuf’un gördüğü rüya gerçekleşecek midir?

IMDb: 7.2

18. Bir Zamanlar Anadolu'da (2011)

18. Bir Zamanlar Anadolu'da (2011)

Konu: Kasabalarda hayat, bozkırın ortasında sürdürülen yolculuklara benzer. Her tepenin ardında 'yeni ve farklı bir şey' çıkacakmış duygusu, ama her zaman birbirine benzeyen, incelen, kıvrılan, kaybolan veya uzayan tekdüze yollar.

IMDb: 7.8

19. Ateşin Düştüğü Yer (2012)

19. Ateşin Düştüğü Yer (2012)

Konu: Bir yol hikâyesidir. Beklenmeyen bir şekilde rahatsızlanan 16 yaşındaki kız çocuğu Ayşe acilen ameliyata alınır. Aile bu ameliyatı gerçekleştirmek için büyük bir dayanışma sergiler. Ameliyat sırasında kızın üç buçuk aylık hamile olduğu anlaşılır. “Yaşatmak” için büyük mücadele vermiş olan aile bu defa “öldürmek” için mücadeleye girişir. Öldürme işini üstlenen baba Osman ve kızı Ayşe birlikte yolculuğa çıkarlar. Osman yol boyunca kızını zehirlemek için çaba gösterirken kız öldürüleceğini bilmemektedir. Baba ve kızın bu yolculuğu ikisi için de birbirlerini yeniden tanıma, yeniden sevme ve pişmanlık duygusu üzerine devam eder.

IMDb: 5.7

20. Kelebeğin Rüyası (2013)

20. Kelebeğin Rüyası (2013)

Konu: Zonguldak'ta yaşayan iki genç şair; Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu, II. Dünya Savaşı'nın çetin koşullarına, yaşadıkları küçük madenci kentinden tanıklık etmektedirler. 1941 yılının Türkiye'sini,  II. Dünya Savaşı dönemi ve mükellefiyet günlerini yansıtan filmde ayrıca iki genç şairin hayatla ve aşkla olan mücadeleleri de ele alınıyor. Ayakları üzerine yeni yeni kalkan genç Cumhuriyet dünyadaki ciddi değişimlerle boğuşurken, sanata, edebiyata ve en çok da şiire gönül vermiş olan bu iki genç, aynı kıza sevdalanır. Bu aşk onların kalemlerini ve hayata dair olan inançlarını daha da güçlendirir ama hem kendi gelecekleri, hem de ülkenin ve dünyanın gidişatı iyi değildir.

IMDb: 7.8

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Kış Uykusu (2014)

21. Kış Uykusu (2014)

Konu: Aydın (Bilginer) emekli bir oyuncudur; aktörlüğü bıraktıktan sonra Orta Anadolu'da kendi halinde küçük bir otelde çalışarak günlerini geçirir. Hayatında ise iki kadın vardır: Kendisine her anlamda uzak ve soğuk olan genç karısı Nihal (Melisa Sözen) ve boşanmış olan kız kardeşi Necla (Demet Akbağ). Kışın bastırması ve kar yağışının artması bu küçük taşrada en çok Aydın'ın sinirlerine dokunur ve onu uzaklara gitmeye teşvik eder.

IMDb: 8.7

22. Sivas (2015)

22. Sivas (2015)

Konu: 11 yaşındaki Aslan adlı bir çocuk ile Sivas isimli bir dövüş köpeğinin, bozkırda geçen hikayesini anlatan bir film.

IMDb: 7.4

23. Kalandar Soğuğu (2016)

23. Kalandar Soğuğu (2016)

Konu: Sisler içerisindeki Karadeniz’in bir dağ köyünde, küçük ailesiyle yaşayan Mehmet, bir yandan geçimini birkaç hayvanla sağlamaya çalışırken, diğer yandan büyük bir tutkuyla dağlarda maden/altın rezervi aramaktadır. Çabaları artık gitgide umutsuzluğa dönüşürken, aldığı yeni bir haber Mehmet’i Artvin’de gerçekleştirilecek olan boğa güreşlerine sürükler...

IMDb: 7.8

24. Ayla (2017)

24. Ayla (2017)

Konu: 1950 yılında savaşta yer alan Süleyman Astsubay savaş meydanında küçük bir kız bulur. 5 yaşındaki bu Koreli kız yetimdir ve nereye gideceğini bilmemektedir. Astsubay kızı yanına alır ve Ayla ismini verir. Kısa sürede birliğin neşesi haline gelen Ayla ile astsubay kısa sürede baba-kız gibi olurlar. Ancak 15 ay sonunda birliğin Türkiye'ye geri dönme kararı çıkar. Ayla'yı bırakıp dönmek istemeyen Süleyman Astsubay her yolu denese de Kore kanunlarını aşamaz. Küçük kızı geride bırakmak zorunda kalan Süleyman ve yetimlere uygulanan sisteme dahil olarak yetimhaneye verilecek olan Ayla son vedalarında tekrar bir araya gelmeye söz verirler. Yıllar ikiliyi yeniden buluşturacak mıdır?

IMDb: 9.2

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
634
228
29
21
17
14
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Efe Konuk

Dramdan başka film türü çekemiyoruz resmen

jon targaryen

beni hapısta vurdular keje ölmedim hastalandım bi ciğerimi orda bıraktım gene ölmedim çok dövdüler beni kan kustum ama ölmedim , yaşadım seni bir kez daha... Devamını Gör

Heisenberg

Efsaneydi ya. Keje'nin de Baran'ı bir daha görene kadar asla konuşmaması.

unsatisfieed

her zamanki gibi başını alacaksınız, içi boş milliyetçiliğinizi sadece kendi milletiniz sulu gözlerle izler. sen amerikan filmlerini ağlayarak mı izliyorsun ... Devamını Gör

Sultan Çelen

Geçmiş olsun.