Görüş Bildir
Haberler
Murat Yetkin: 'AK Parti’nin Seçimi Öne Çekme Planı Suya Düşebilir'

Murat Yetkin: 'AK Parti’nin Seçimi Öne Çekme Planı Suya Düşebilir'

Gazeteci Murat Yetkin, iktidarın seçimi erkene alma hesapları yaptığını ancak muhalefetin bu girişime olumsuz yanıt verebileceğini aktardı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gazeteci Murat Yetkin, Yetkin Repor'ta yayımlanan yazısında, AK Parti iktidarından bir süredir 18 Haziran 2023 seçimlerini öne alma işaretleri geldiğini belirtti. 

AK Parti’nin seçimi öne aldırmasının iki yolu olduğunu hatırlatan Yetkin 'Birincisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’i fesih kararı alması. Bu durumda Erdoğan’ın Anayasa’nın 116’ıncı maddesine 2017 halkoylamasıyla eklenen bir maddeyle yeniden aday olması üzerindeki tartışmayı kaldırabilir. Ancak bu durumda muhalefet partilerinin “Tek adamın kendi siyasi ikbali için Meclis’i feshettiği” temasıyla propaganda yapacakları kesin gibi. İkinci yol, Meclis kararı. Erdoğan’ın bunun için 360 oya ihtiyacı var, ama burada Meclis aritmetiği engeli var' ifadelerini kullandı. 

Yetkin, AK Parti ve MHP'nin Meclis'ten erken seçim kararı çıkarabilmek için 25 oya daha ihtiyacı olduğunu, bu nedenle muhalefetin kapısını çalması gerekeceğini ifade etti.

Seçimi öne çekme gerekçeleri neler?

Seçimi öne çekme gerekçeleri neler?

'Son günlerde muhalefetin önemli isimleriyle yaptığım görüşmelerden aldığım izlenim, AK Parti’nin seçimi 18 Haziran’dan öne çekme önerisini Meclis’e getirmesi durumunda planlarının suya düşebileceği yönünde' diyen Yetkin, şöyle devam etti:

Muhalefet iktidarın “seçimden kaçma” propagandası yapma ihtimalini de göze almış ve hazır görünüyor. İktidarın seçimi öne çekme önerisini muhalefetin reddedeceğini bile bile Meclis’e getirmeme ihtimali var; bu durumda seçim 18 Haziran’da, zamanında yapılacaktır. Çünkü muhalefet, iktidarın seçimi öne çekme niyeti altında şu gerekçelerin yattığı kanısında:

  • AK Parti dış politika manevralarıyla beklediği kaynaklarla seçim musluklarını açsa, asgari ücret artışı, EYT, Rusya’nın desteğiyle enerji faturasını kısma gibi adımların etkisinin birkaç ay içinde paranın alım gücü kaybıyla birlikte seçime de etkisini yitireceğinin farkında. O yüzden işi Haziran’a bırakmak istemiyor,

  • Bu koşullar altında 18 Haziran’da, yani zamanında yapılacak seçim AK Partiyi Meclis’te zayıflatacağı gibi, Erdoğan’ın ilk turda seçilmemesini getirebilir.

  • Cumhurbaşkanlığı seçimi İkinci Tura kalırsa 2 Temmuz’da yapılacak. Eğer o da değiştirilmezse, okulların 16 Haziran’da kapanması öngörülüyor. 28 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında ise Kurban Bayramı var. Yani AK Parti seçmen kitlesinin bir kısmı Hac ziyareti, memleket ziyareti, tatil gibi nedenlerle sandığa gitmeyebilir. Muhalefet cephesi ise Erdoğan’a karşı her durumda sandığa gitme azmini 23 Haziran 2019 İstanbul belediye seçim tekrarında gösterdi,

  • O nedenle seçimi, ikinci tur yapılacaksa bunun 16 Haziran’da okullar kapanmadan önce yapılacağı şekilde öne çekme senaryoları konuşuluyor. 28 Mayıs, 21 Mayıs, 14 Mayıs senaryoları bu amacı taşıyor. Ekonomik adımların etkisinin o zamana da kalmayacağını hesaplayanlar ise daha erken tarihleri, örneğin Ramazan’ın sonuna doğru, ertesi gün Kadir Gecesinin kutlanacağı 16 Nisan tarihini dolaşıma sokuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın