Görüş Bildir
Haberler
Mevlid Kandili'nde Hangi Dualar Okunur? Mevlid Kandili Namazı ve Yapılacak İbadetler

Mevlid Kandili'nde Hangi Dualar Okunur? Mevlid Kandili Namazı ve Yapılacak İbadetler

Müge Kakşi
07.10.2022 - 19:03

Rebiülevvel ayının 12. gecesine denk gelen Mevlid Kandili, Müslümanlar için önemli bir gün olarak sayılıyor. Müslümanlar Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) doğum günü olarak kabul edilen bu mübarek geceyi ibadet ederek geçiriyor. Peki Mevlid Kandili'nde hangi ibadetler yapılır, hangi dualar okunur? Mevlid Kandili namazı nasıl kılınır? İşte 7 Ekim Cuma Mevlid Kandili'nde yapılması gerekenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mevlid Kandili'nde Hangi İbadetler Yapılır?

Mevlid Kandili'nde Hangi İbadetler Yapılır?

Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Fakat bu gecelere özel namaz ve dualardan bahsetmemiştir. Bundan dolayı bu mübarek geceleri hayatımızı gözden geçirme, kendimize çeki düzen verme ve bağışlanıp arınmak için için bir fırsat olarak görebiliriz. Bu yüzden müslümanlar bu özel geceleri günahlarını gözden geçirmeli, tövbe etmeli, Kur'an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak geçirmelidir.

Mevlid Kandili'nde Okunacak Dualar Nelerdir?

Mevlid Kandili'nde Okunacak Dualar Nelerdir?

Üzüntüden, kederden, kabir azâbından, cehennem ateşinden sana sığınırız. Bizleri kötülükten ve kötülerin şerrinden emin eyle ya Rabbi!

Hatm-i Enbiya yapmak için, önce 1 Fatiha suresi 3 İhlas-ı şerif okunur.

Daha sonra ise; 'Eûzu billahis-semiıl-alimi mineş-şeytanir-racim. Rabbi eûzu bike min hemezatiş-şeyatıyn. Ve eûzu bike rabbi en yahdurûnr.' duası okunur

Şu ayet-i celile okunur ve buna göre hareket edilir;

Bismillahir-rahmanir-rahim. Ya eyyühellezine amenusbirû ve sabirû ve rabitû vettekullahe lealleküm tüflihûn. Sadekallahül-azıym.

Daha sonra şu sıraya göre hatme devam edilir:

Bismillahir-rahmanir-rahim. İnnallahe ve melaiketehû yüsallûne alen-nebiy. Ya eyyühellezine amenû sallû aleyhi ve sellimû teslima. Sadekallahül-azıym.

  • 100 kere: Salevat-ı şerife,500 kere: Rabbena zalemna enfüsena ve in lem tağfir lena ve terhamna lenekûnenne minel-hasirin.

  • 100 kere: Salevat-ı şerife,

  • 100 kere: Salevat-ı şerife,

  • 500 kere: Rabbi enni messeniyed-durru ve ente erhamür-rahimin.

  • 100 kere: Salevat-ı şerife,

  • 100 kere: Salevat-ı şerife,

  • 500 kere: La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minez-zalimin.

  • 100 kere: Salevat-ı şerife,

  • 100 kere: Salevat-ı şerife,

  • 500 kere: La havle ve la kuvvete illa billahil-aliyyil-azıym.

  • 100 kere: Salevat-ı şerife, okunur.

Mevlid Kandili'nde Kılınacak Namaz Hangisidir?

Mevlid Kandili'nde Kılınacak Namaz Hangisidir?

Mevlit Kandili'nde kılınması önerilen namazlar vardır. Tesbih Namazı kılınmalı ve Hatm-i Enbiya yapmanız gerekîr.

Mevlid gecesinin manevi zenginliğinden faydalanmak için Hatm-i Enbiya da yapılabilir. Hatm-i Enbiya, mübarek gün ve gecelerde, evliyaullah ve tasavvuf ehli tarafından yapılır ve tavsiye edilir. Hazreti Âdem (a.s), Hazreti Eyyub (a.s) ve Hazreti Yunus (a.s) peygamberlerin okudukları ve Kur'an-ı Kerim'de geçen dualardır.

Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir: 'Yâ Rabbi, niyet eyledim rızâ-yı şerîfin için tesbîh namazına. Yâ Rabbi, bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra gark ettiğin Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz'in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle.' Allâhü Ekber, diyerek namaza başlanır.

Namazda Fatiha-i şerifeden sonra zammı sure olarak isten veya bilinen herhangi bir dua okunmalı.

Günahların affına vesîle olan tesbih namazı 4 rekat olarak kılınır. Tesbih namazında her rekatte okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur. Bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezbere bilmek gerekir;

'Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym'

Mevlid Kandili'nde Okunacak Türkçe Dua

Mevlid Kandili'nde Okunacak Türkçe Dua

'Euzu Billahi Mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim

  • Allahümme Salli âlâ Seyyidina Muhammedin ve âlâ Âli seyyidina Muhammed (Allahım peygamberimiz Hz.Muhammed'e ve aline evladu iyaline salatu selam ve esenlikler eyle ) Ey talihsizlerin sığınağı, Ey âcizlerin güç kaynağı, Ey dertlilerin tabibi, Ey yolda kalmışların yol göstereni!, Ey çaresizler çaresi! ve Ey her duada bulunana icabet eden ululuk tahtının Sultanı! İçinde bulunduğumuz bu Mevlid Kandili Gecesi hürmetine bizleri affeyle Ya Rabbi!

  • Elhamdülillahi Rabbil Alemin…

  • Ey mahlûkatı yoktan vâreden, hata ve kusurlarımıza bakmaksızın biz kullarına mağfiret kapısını açan, zayıfların yardımcısı, günahların bağışlayıcısı, âlemlerin tek sahibi olan Yüce Allahım!

  • Bizleri en güzel biçimde yarattın, sayısız nimetlerinin içerisinde bulunuyoruz. Bu nimetlerin en büyüğü, bize ihsan ettiğin İslam, iman ve Kur'an'dır. Bizleri ebediyen bu lütuftan ayırma ya Rabbi!

  • Sana sonsuz şükürler olsun Ya Rab! Sen bütün mahlûkata merhametli, bilhassa mü'minlere lütufkârsın. İnanmış insanlar olarak bizler de Senin huzuruna geldik, sana yönelip ellerimizi açtık, yalvarıyoruz, dualarımızı kabul eyleyip bizleri huzurundan boş çevirme ya Rabbi!

  • Kıyamet gününün tek sahibi Sensin. Bize orada lütfunla, merhametinle, ebedi saadetin ve cennetinle ikram eyle ya Rabbi!

  • Yalnız Sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizlere ilahi rahmet hazinenden bol bol yardım ihsan eyleyip bizleri ibadetin, itaatin hayırlı ve nurlu yolundan ayırma ya Rabbi!

  • İman ve hidayet üzere devamlı olmayı, müttakîlerin yolundan gitmeyi, şu kısacık dünya hayatımızı iffetimiz, şerefimiz ve haysiyetimizle geçirmeyi nasib eyle ya Rabbi'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
7
6
5
5
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Atilla Ince

dini tek kaynağımız kuranı kerime göre dinde kandil diye birşey yoktur hele ki şu kadar şunu oku bu kadar bunu oku gibi algoritmalar hiç yoktur lütfen gelene... Devamını Gör