Görüş Bildir
Haberler
Lozan'da 4'lü Suriye Zirvesi Düzenlenecek

Lozan'da 4'lü Suriye Zirvesi Düzenlenecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya, Türkiye, ABD ve Suudi Arabistan'ın cumartesi günü Suriye krizini görüşmek üzere toplanacağını açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sputnik'te yer alan habere göre CNN International'a röportaj veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 'Sahada olanlar üzerinde doğrudan nüfuzu bulunan ülkelerle bir toplantı yapmak istiyoruz. Genel bir oturum değil, iş görüşmesine benzeyen dar formatta bir toplantı yapmak istiyoruz' dedi.

Lavrov ayrıca, görüşmenin yeni bir ateşkes sağlanması amacıyla yapılacağını kaydetti. Rusya Dışişleri Bakanı, 'Görüşmenin, Rusya-ABD anlaşmasındaki ilkelere dayanarak ciddi bir diyalog başlatmasını umuyorum. Bir önceki anlaşma geniş biçimde kabul gördü ancak gerçekte hiçbir zaman başlamadı' dedi. 

'ABD'nin parmağı var'

Lavrov, ateşkesin başarısız olmasında ABD'nin parmağı olduğuna da işaret etti. Bakan, 'Ateşkes, Suriye ordusu mevzilerine saldıran ABD öncülüğündeki koalisyon tarafından ihlal edildi. Bunu yapmamaları gerekiyordu' diye konuştu. 

'ABD'nin terörü desteklediğini söylemek istemiyorum ama...'

Öte yandan Lavrov, ABD'nin anlaşma kapsamındaki ılımlı muhalifleri eski adı El Nusra Cephesi olan Fetih El Şam'dan ayırt etme yükümlülüğünü yerine getirmek istemediğini vurguladı. Lavrov, 'ABD'lileri teröre destek vermekle suçlamak istemiyorum ancak El Nusra ile ilgili eylemleri beni son derece şüphelendiriyor' ifadelerini kullandı. 

Rus Dışişleri: Görüşme Lozan'da yapılacak

Lavrov'un sözünü ettiği görüşme hakkında bir açıklama yayımlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, dışişleri bakanlarının Lozan'da bir araya geleceğini belirtti.

Kerry, Lozan ve Londra'ya gidiyor

Kerry, Lozan ve Londra'ya gidiyor

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Kerry’nin 15 Ekim’de Lozan’a, 16 Ekim’de ise Londra’ya gideceği belirtildi.

Bakan Kerry’nin yapacağı ziyaretlere dair detaylı bilginin paylaşılmadığı açıklamada, “Bakan Lozan’da önemli müttefiklerimizin dışişleri bakanları ve Londra’da ise bölgesel ve uluslararası önemli müttefiklerle bir araya gelerek, şiddetin azalması ve insani yardımların ulaşımı dahil üzere çok taraflı olarak Suriye krizinin çözümü konularını ele alacak.” ifadesine yer verdi.

Neler yaşanmıştı?

Neler yaşanmıştı?
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD ve Rusya uzun bir müzakere sürecinden sonra 9 Eylül'de Suriye'de ateşkes uygulanması konusunda anlaşmıştı. 

12 Eylül'de yürürlüğe giren ateşkes ABD'nin Suriye'de Esad rejimine ait güçleri bombalaması ve Rusya ile rejimin Halep'te insani yardım konvoyunu hedef almasından sonra çökmüştü. 

19 Eylül'den bu yana Halep yoğun bombardıman altında. En az 400 sivil öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

ABD yönetimi 3 Ekim'de, Rusya ile Suriye'de çatışmaların durdurulması anlaşması çerçevesindeki ikili temasları durdurma kararı almıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
5
2
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Berk

Lozan'ı özellikle seçmemişlerse şerefsizim lan haha :D ''Tayyip gitmiyoruz ulan'' falan diyormuş :D

Remzi Boldon

Lozan'da olmasının sebebi ne acaba. Tayyip sen misin?

Burak

Lozana doğru kişilerin gitmesi çok önemli. 100 yıl önce lozanda bir zafer kazandık umarım bu sefer aleyhimize bir anlaşmaya varmayız.