Görüş Bildir
Haberler
Kırmızı Kalem Yiyen Kişi Kredi Alabilir Mi?

Kırmızı Kalem Yiyen Kişi Kredi Alabilir Mi?

Ayhan Bulut
18.08.2015 - 15:29

Maddi ihtiyaçların karşılanması konusunda önemli bir görev bilinci ile hareket eden bankalar, benzer nedenler ile vatandaşlara kredi veya kredi kartı hizmetlerini sunabilmektedirler. Bu noktada, bankaların bu borçlarını ödeyecek olan kişilerin finansal geçmişleri analiz edilir. Çünkü bankalar, borç para verecekleri vatandaşlara güvenmek isterler. Geri ödemelerde sorun yaşanmaması için bu tip uygulamalar oldukça doğaldır. Bazı durumlarda ise bankalar vatandaşlar ile anlaşamayabilirler. Daha önceki borçlanmalarında sorunlar yaşayan vatandaşlara bankalar çok ılıman yaklaşmazlar. Bu anlamda kırmızı kalem yemek de önemli bir kriterdir.

Kırmızı Kalem Yemek Ne Anlama Geliyor?

Bankaların kırmızı kalem yiyenler listesinin oluşmasında, hemMerkez Bankası’nın kara listesinde, hem de Kredi Kayıt Bürosu’nun kayıt listesinde olma durumu etkindir. Yani tüketiciler, daha önceki banka borçlarını, kredi ödemelerini ve diğer sıkıntılarını gideremedikleri ve belli bir periyotta da bunları yok edemedikleri için söz konusu kara listelere girmektedirler. Bu durum da bankaların kırmızı kalem listelerine etki etmektedir. Kırmızı kalem listesinde olanlar ise bankalardan kredi ürünleri, kredi kartları gibi hizmetler almakta zorlanırlar. Çünkü bankalar nezdinde bu kişiler pek de güven oluşturmazlar.

Kırmızı Kalem Yiyen Kişi Banka Kredisi Alabilir Mi?

Kırmızı kalem yiyenlerin bulunduğu listelere genel anlamda kredi ürünü verilmiyor. Tıpkı kara liste uygulamasında olduğu gibi, bu tarz kişiler bankalara güvenilir gelmedikleri için kredi başvuruları da doğal olarak onaylanmıyor. Bu açıdan bakıldığında, kara listelerde ve kırmızı kalem listelerinde bulunan tüketicilerin kredi ürünü almalarını zorlaştıran etmenlerin yoğun oldukları görülüyor.

Uzun vade olarak düşünüldüğünde, tüm borçların temizlenmesi ve finansal durumun ivmeli olarak yukarı çıkması durumunda, zaman zaman bankalar bir takım esnemeler gösterebiliyorlar. Kimi bankalar, kişilerin gelir durumları, kefilleri ve taahhütleri nedeni ile kırmızı kalem listesinde olunsa dahi kredi ürünü verebiliyorlar. Fakat bu durum genel geçer kurallar ile değil, kişilerin birebir anlamda bankaya güven vermelerinden ve sundukları vaatlerden kaynaklanıyor. Yani özetle, kırmızı kalem listesinde bulunan kişilerin kredi ürünü kullanmaları oldukça zor olsa da, imkânsız değil.

Kaynak: https://www.kredinotu.org/kirmizi-kal...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın