Görüş Bildir
Haberler
İran'da Voleybol Maçları Kadınlara Yasak

İran'da Voleybol Maçları Kadınlara Yasak

Hande öçalan
19.06.2015 - 18:01 Son Güncelleme: 19.06.2015 - 18:14
İçeriğin Devamı Aşağıda

İran'ın bu akşam ABD'ye karşı oynayacağı voleybol maçını, kadınların izlemesi yasaklandı. Devletin son dönemde, kadınların spor etkinlilerine katılımları konusunda sınırlamaları kaldırmasına rağmen böyle bir karar alması halkı şaşırttı.

İran'ın Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Shahindokht Molaverdi, çoğunluğu sporcuların ailelerinden olan bir kısım kadın seyircinin, erkekler voleybol maçına alınacağını duyurdu. The Associated Press'e verdiği bir röportajda ise, kadınların artık basketbol, hentbol ve tenis müsabakalarına da izleyici olarak katılabileceklerini dile getirmişti. Fakat, futbol, yüzme ve güreş oyunlarına katılmaları halen yasak.

Tutucu kesimden bu yorumlara itirazsa gecikmedi. Bir grup, Spor Bakanlığı'nın önünde gerçekleştirdiği protestoda dua ederek ve kadınların müsabakalara katılması durumunda kan dökeceklerini söyleyerek tehditlerde bulundu.

Protestoların hemen ardından, İran Voleybol Federasyonu'ndan bir görevli kadınların voleybol maçlarına girişinin yasaklandığını duyurdu.

Karara Tüm Dünya Tepkili

Karara Tüm Dünya Tepkili

Olaylı karar, Uluslararası Voleybol Federasyonu'nun da dikkatini çekti ve kararın kaldırılması için İran devletiyle iletişime geçildi. Kalkmadığı takdirde, İran'ın uluslararası turnuvalara ev sahipliği yapmaktan men edileceği söylendi.

Emsal Durumlarda da Devletin Tavrı Net

Emsal Durumlarda da Devletin Tavrı Net

Geçtiğimiz yıl içerisinde İran'la İtalya arasında oynanan voleybol maçı sırasında stadyumun önünde, bir grup kadınla birlikte protesto gerçekleştiren yarı İngiliz yarı İranlı eylemci Ghoncheh Ghavami de, anti-devlet propagandası yaptığı öne sürülerek tutuklanıp, 5 ay hapse mahkum edilmişti. Ghavami'nin cezası bitti, fakat ülkeyi terk etme yasağı devam ediyor. İranlı devlet yöneticileri, olayın sadece bir voleybol maçından ibaret olmadığı görüşünde.

NBC

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
2
2
1
1
1