Görüş Bildir
Haberler
İnsan Memeleri Neden Bu Kadar Büyük?

etiket İnsan Memeleri Neden Bu Kadar Büyük?

Rinascita
21.11.2018 - 11:53

Memeler, canlılarda farklı şekil ve boyutlarda bulunurlar. Fakat hepsinin ortak bir noktası vardır. İnsan memeleri için aynı olan tek şey!

Gezegenimizde 5000'den fazla memeli türü yaşıyor. Fakat kalıcı memelere sahip olanlar sadece insanlar! Bazıları bu insan anomalisini seksi olarak adlandırsa da bizim şu soruları sormamız gerekir: ''İnsan memeleri neden bu kadar büyük? Bu evrimsel bir hata mı?'' Bütün bu soruların ve daha fazlasının cevaplarını IFL Science'dan sizler için derledik.

Kaynak: https://www.iflscience.com/plants-and...

İnsanlar dışındaki bütün memeliler, yumurtlama ya da hamilelik süreçlerinde geçici memelere sahip olurlar.

İnsanlar dışındaki bütün memeliler, yumurtlama ya da hamilelik süreçlerinde geçici memelere sahip olurlar.

Temel amaçları süt üretmektir. Vücutları süt üretmeyi kestiği zaman memeleri kaybolur. Ancak memeleri gebelik sırasında değil de ergenlik dönemlerinde oluşan kadınlar için durum böyle değildir.

Evrimin bir noktasında bir değişiklik mi oldu? Neden? 1987'de Biyolog Tim Caro, bu konudaki mevcut yedi teoriyi araştırdı. Bunlardan biri yeni doğan bebeklerin memeleri sıkarak süt emmesiydi. Bu durum anneye daha fazla hareket kabiliyeti sağlıyordu. Fakat süt emme işi bittikten sonra memelerin neden hala yerinde durduğunu açıklamıyordu.

En uygun fikir ilk önce Charles Darwin tarafından önerildi ve daha sonra Zoolog Desmond Morris tarafından, 1967'de yayımladığı "The Naked Ape" adlı kitabında keşfedildi.

Morris kitabında, kadın memelerinin yumurtlama sırasında şişmesinden dolayı seks sembolü olarak görüldüklerini yazdı. Atalarımız dik yürümeye başladıklarında cinsel organlar eskisi kadar belli değildi. Bu yüzden erkekler, kadınların cinsel olarak ne zaman olgunlaştıklarını bilemiyorlardı, bunu anlamalarının tek yolu ise memeleriydi. Bu teori, kadınların ergenlik dönemlerinde memelerinin neden büyüdüğünü açıklıyordu fakat menopozdan sonra neden hala durduklarına bir cevap bulamadı.

İnsan memelerine daha yakından bakacak olursak, diğer memelilerden daha fazla yağ içerdiğini görürüz.

Yağ, meme dokusunu doldurup ona şekil verir. Süt gibi bir şeydir ama kalıcıdır. İnsan memeleri o kadar büyük olabilir ki sırt ve göğüs ağrılarına neden olabilir. Bu sebeple birçok kadın meme küçültme operasyonuna girer. 2016 yılında Amerika'da 61.000 kadın memesini küçültmek için ameliyat oldu.

Memelerin büyük olması bazıları için rahatsız edici olmanın ötesinde ölümcül de olabilir. Meme kanseri, kadınlar için dünya üzerinde ölümle sonuçlanan kanser türlerinin arasında ilk sıradadır. Her yıl yaklaşık olarak 1.5 milyon kadın meme kanserine yakalanırken, 2015 yılında 570 bin kadın meme kanserinden dolayı hayatını kaybetti. Fakat bilim insanlarının söylediklerine göre meme kanseri diğer memeliler arasında yaygın değildir. Bunun nedeni olarak, meme kanseri riskinin yaşla doğru orantılı şekilde arttığı ve diğer memelilerin bu kadar uzun süre yaşamıyor olması gösteriliyor. Belki de kalıcı meme dokusunun kendisiyle alakalı bir şeydir.

Kanser hızlı bölünen dokularda kolay yayılır.

Hücreler her doğduğunda ve öldüğünde, DNA onarımında bir hata oluşabilir. Bu hatalara sahip hücreler kanserli hücreler olabilir. Meme dokusu hızlı şekilde bölünür. Bu nedenle hata oluşma riski daha fazladır. Bu durum kadınların iki memesinin de alınmasının kanser riskini %95 oranında azaltmasını açıklar.

Tabii ki, memeler insan kültürünü ve toplumdaki yerini belirledi.

Memeler kadınları ilgi çekici, özgürleşmiş ya da güçlü hissettirebilir. Onların bu güç ve cazibeleri ile bütün imparatorlukların kurulmasında payları vardır. Görünüşe göre daha iyisi ya da daha kötüsü için kadın memeleri hep burada kalacaktır!

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
208
93
80
68
50
36
30
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
shiroshinju

İmparatorlukların kurulmasında büyük payı olan memeler :P Kadın memeleri her zaman burada olacak,Onedio da yine bol bol meme görecez :)))

Domalt Trump

İnsan memeleri neden bu kadar büyük, diyip cücük memeli kızları koymuşsunuz. Siz bi Kars taraflarına gidin, meme neymiş görürsünüz.

fatoş

ne memeymiş :D