Görüş Bildir
Haberler
Görüntünün Gerçek Hali 4K TV'ler

Görüntünün Gerçek Hali 4K TV'ler

Pchocasi
10.08.2014 - 21:24 Son Güncelleme: 11.08.2014 - 00:04

Görüntünün Gerçek Hali 4K Tv'ler

4K TV’ler geçtiğimiz sene piyasada kendilerini göstermeye başladılar. Birçok firma ise fiyatları standartta oturan 4K TV’lerini tanıtıyorlar. Peki bugün bir 4K TV almak gerekiyor mu ?

4K TV’ler geçtiğimiz sene piyasasında kendilerini göstermeye başlarken aslında sinyalleri çoktan göndermeye başlamışlardı. 4K TV ‘ler artık standart haline gelen FULL HD TV ‘lerden tam 4 kat daha fazla çözünürlük ve bunun neticesinde de daha gerçek görüntüler elde etmeyi vaad ediyor.

4K NEDİR ?

4K, çözünürlük evreminde FULL HD olarak bilinen 1080p’den bir sonraki adımı temsil ediyor. Bilgisayar monitörlerinde, standart çözünürlük olarak kabul edilen, 640 x 480 çözünürlük ile yola çıkılmış. 1280 x 720 ile ilk kez HD çözünürlüğü görmüştük. Son olarak 1920 x 1080 ‘e yükselmiştik.

1080p dediğimizde, dikey çizgideki piksellerden bahsediyoruz tabii ki. 4K’da bu durum ise biraz farklı, çünkü 4K yatay çizgilerde pikselleri sayabiliyor. 16:9 oranlı bir 4K ekranın doğal çözünürlüğü, 3840 x 2160′tır. 3.840′ın nasıl 4′e dönüştüğünü merak etmiş olabilirsiniz. Üreticiler, 3.840 ‘ı 4.000′e çok yakın bulduklarından ve 1920′nin iki katı olduğundan dolayı bu çözünürlüğe 4K ismi verilmiş. Bu yuvarlamayı haklı çıkartacak birkaç neden var. Bunun yanında farklı oranlara sahip ekranların çoğunun yatay piksel sayısının 4.000′i geçtiğini söyleyelim.

4K NE İŞE YARIYOR ?

4K TV’ler keskin resimler gösterebiliyorlar. Ancak 720p ile 1080p arasındaki farklı çoğumuz anlamayabiliyoruz. Bu yüzden 4K’nın farkını görmek için çok büyük bir ekrana ihtiyacınız olabilir. Ancak telefon ve tablet gibi yüzünüze yakın tuttuğunuz cihazlarda bu durum değişebiliyor.

Bugünkü çoğu tablet, yüksek çözünürlüğe sahip çünkü bu, ekranın müthiş görünmesi anlamına geliyor. Aynı biçimde 4K monitörler, masaüstü PC ‘nizde size tam bir grafik şöleni sunabiliyor.

QUAD FULL HD DEFINITION

QFHD ( Quad Full HD Definition ) 3840 x 2160 piksellerden oluşan ve bu 1080p yüksek çözünürlüklü TV standardının hem dikey hem de yatay olarak çözünürlük için iki katı anlamına geliyor. Bu durumda yüksek çözünürlük ile birlikte görüntülere bakınca “sanki içinden çıkacakmış gibi” kelimeleri haklın ağzından eksik olmuyor dolayısı ile.

HD’DEN SONRA 4K

Uydu kanallarındaki ve dijital platformlarda HD yayınlar artık neredeyse standartlar haline gelmiş durumda. Artık sırada 4K çözünürlüklü TV’ler var. HD’nin 4 katı yüksek çözünürlük imkanı sunan yayınlardan bahsediyoruz. HD televizyonların yetersiz kaldığı, beklenen verimi vermediği görülünce yeni standart olarak 4K’a geçileceği ön görülüyor.

Yayıncılık açısında yeni bir standart olan 4K yeni yatırımlar anlamına da geliyor. 4K yayıncılık için stüdyo ve cihazların yenilenmesi gerekiyor. Şu anda yeni bir teknoloji olan 4K ekipmanlarının pahalı olduğu açık bir gerçek durumunda. Yayınlarda görüntünün çok büyük olması, hard disklerde çok yer tutması nedeni ile henüz uygulamaya alınmış değil. Aynı büyük veri durumu uydularda da geçerli. Kapasitelerin artırılması ve sistemlerin ucuzlaması ile alıcılarımız ve büyük ekranlı cihazlar yeterli satış adedine ulaşarak ucuzlayacak ve bu yeni özel görüntüler eşliğinde televizyon izler olacağız.

KAVİSLİ TV ( CURVED TV ) NEDİR ?

Televizyon teknolojisi geçmişin ağır hantal ve oldukça geniş bir alanı işgal eden yapısından, neredeyse kağıt inceliğine ve daha şık bir tasarımlar ile bugünlere gelmiş durumda. HD, Full HD derken çözünürlük değeri Ultra HD’ye kadar çıktı.

Tabii çözünürlük değeri arttıkça ekrandaki tasarım ve yapısal değişmelerde peşinden geliyor. Şu an için televizyon teknolojisinin geldiği nokta Curved TV , yani kavisli TV’lere yerini bırakmış durumda.

PCHOCASI

Kaynak: http://www.pchocasi.com/goruntunun-ge...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın