Görüş Bildir
Haberler
Fransa'da Hükümet Emeklilik Reformunda Geri Adım Attı

Fransa'da Hükümet Emeklilik Reformunda Geri Adım Attı

Fransa’da hükümetin getirmek istediği emeklilik reformuna karşı 38 gündür devam eden genel grev, sonuç verdi. Başbakan Edouard Philippe, başından beri emeklilik reformu müzakerelerini tıkayan “64 yaş sınırı” uygulamasını “şimdilik” geri çektiklerini açıkladı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, ülkede grev ve gösterilere neden olan emeklilik reformunda işçilerin tam emeklilik maaşı alabilmesi için öngörülen 64 yaş uygulamasından geçici olarak vazgeçildiğini açıkladı.

Fransa’da grev ve gösteriler Aralık ayı başından bu yana devam ediyordu. 👇

Sendikalar, geçen Perşembe düzenlenen ve 500 bin kişinin katıldığı ulusal genel grev gösterilerinin ardından, geri adım atmayan hükümetten “herkes için 64 yaş sınırını” getiren maddeyi çekmesini isteyerek, bu haftanın ikinci büyük eylemi için çağrı yaptı.

Çağrı üzerine, aynı haftada ikinci defa sokağa dökülen çalışanlar, Cumartesi günü, hükümete “reformu geri çek” mesajı gönderdi. Başkent Paris başta olmak üzere, Fransa genelinde on binlerce çalışan, Sarı Yelekliler ile birlikte genel grev eylemine çıktı.

Paris ve Nantes kentlerinde çatışma haberlerinin gelmeye başladığı bir anda, sendikalarla görüşen Başbakan Edouard Philippe, sendikalara gönderdiği bir mektupla, “Hükümetin sendikalara olan güvenini göstermek için yaş sınırını reformdan çektiğini” açıkladı.

Muhalefet: “Taktik oyunu”

Muhalefet: “Taktik oyunu”

Ancak muhalefet partileri, hükümetin geri adımının “tümüyle taktik bir oyundan ibaret olduğunu” öne sürdü. 

Aşırı sağ Ulusla Bütünleşme (RN) lideri Marine Le Pen, hükümetin herkesin bildiği bir taktiği uyguladığını öne sürerek, “Hükümet çalışanlarla kirli bir oyun oynadı. Noel tatilinden önce söylemiştim. Diğer zor maddeleri geçirmek için, 64 yaş sınırı maddesini reforma eklediler. Dikkatleri bu maddeye çekip, sonra bu alanda geri adım atarak, diğer zor maddeleri kolaylıkla geçirmeyi planladılar. Baştan söyledik ve söylediğimiz gibi de oldu. Açıkça hükümeti, dünyanın en eski oyununu sahneye koyarak, halkı kandırmakla suçluyorum. Ama biz de aptal değiliz. Bu yasaya karşı çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Radikal sol parti temsilcisi Eric Coquerel de “Bu ilk zafer, hükümeti gerileteceğimizi gösteriyor. Yaş sınırının geri çekilmesi yetmez. Puanla emeklilik sisteminin de geri çekilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Grevler nedeniyle sağlık ve ulaşım hizmetlerinde ciddi aksamalar yaşanıyor.

Grevler nedeniyle sağlık ve ulaşım hizmetlerinde ciddi aksamalar yaşanıyor.

Son yapılan ankete göre ise Fransızların yüzde 75'i reformun geri çekilmesini veya değiştirilmesini istiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Emeklilik reformu neleri içeriyor?

Emeklilik reformu neleri içeriyor?

Fransa'da şu anda özel sektör ve kamu sektöründe her birinin emeklilik yaşı ve koşulları farklı 42 ayrı emeklilik sistemi var ve Cumhurbaşkanı Macron bunları tek bir sistemde birleştirmek istiyor.

Yeni plana göre işçiler çalıştıkları her gün için ödüllendirilecek ve kazandıkları puanlar emekli olduklarında kendilerine çeşitli faydalar sağlayacak.

Fransa'da son 10 yılda emeklilik yaşı 60'tan 62'ye yükseltilmişti.

Ancak Fransa buna rağmen OECD üyesi ülkeler arasında hala emeklilik yaşının en düşük olduğu ülkelerden biri.

Yeni sistem, en iyi emeklilik koşullarına sahip gruplar arasında yer alan denizciler, hukukçular ve opera sanatçılarının bazı avantajlarını ellerinden alacak.

64 yaşından önce emekli olanlar ise yüzde 5 daha az maaş alacak.

Fransa, gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 14'ünü emekliliğe harcıyor. Bu dünyadaki en yüksek oranlardan biri. OECD verilerine göre Türkiye'de aynı oran yüzde 7,7.

Macron, Fransa'nın yaşlanan nüfusu nedeniyle bu reformu yapmanın kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

VOA, BBC Türkçe ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
57
13
4
3
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

aman siz başkaldırıp sesinizi çıkartmayın emi ...terörist ilan edilip biber gazını yersiniz..

Beyza

haklarını çok güzel arıyorlar tebrik ediyorum ama sanki Macron da haklı. Gittikçe yaşlanan bir nufüs olunca sanki bazı şeyler kaçınılmaz

Jey

O zaman çıkacaksın en az üç çocuk diyeceksin. Ya zaten öyle kurnaz serefsizler ki. Yan yattı, çamura battı diye diye erken emeklilik hakkı olanları da 62 ye ... Devamını Gör