Görüş Bildir
Haberler
TV
En İyi TV Dizileri! Final Yapan En Kaliteli 50 Yabancı Dizi

En İyi TV Dizileri! Final Yapan En Kaliteli 50 Yabancı Dizi

Ömer Faruk Öztürk
24.07.2015 - 14:33 Son Güncelleme: 30.07.2015 - 11:12

Bugün sizler için birbirinden harika, final yapmış dizileri bir araya getirdik. Bu dizileri aynı zamanda efsane diziler listesine de dahil edebilirsiniz. Zaman geçtikçe eski yabancı diziler olarak adlandırılsa da aslında her bir dizi güncelliğini hala koruyor ve harika konuları ele alıyor. 

Final yapmış ve bitmiş en iyi 50 dizi listemize gelin hep birlikte bakalım. 

Not: Sıralama rastgele yapılmıştır. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

50. Prison Break

50. Prison Break

Bir yapı mühendisi olan Michael Scofield (Wentworth Miller) işlememiş olduğu bir suçtan idam cezasına çarptırılan abisi Lincoln Burrows'u (Dominic Purcell) kurtarmak için tüm yasal yolların tükendiğini farkedince işleri kendi eline alır. Mükkemmel kurgulanmış kaçış planıyla abisini kurtarmak için bir bankayı soyar ve abisinin bulunduğu hapisaneye gönderilir. Michael planını uygulmaya başladıktan sonra hesaba katmadığı tek bir şeyin olduğunu anlar: İnsanlar. Ünlü bir mafya tetikcisi olan John Abruzzi (Peter Stormare), çocuk tecavüzcüsü ve katil T-Bag (Robert Knepper) ve azılı gardiyan şefi Brad Bellick (Wade Williams) onun planını zora sokmaktadır...

49. Futurama

49. Futurama

Animasyon türünde olan bir Amerikan sitcomu olan Futurama Planet Express Dağıtım Şirketi ve gelecekteki topluma uymayan söz konusu şirket çalışanlarının hayatını konu edinen bir sitcomdur. Söz konusu sitcom Fry, Leela ve Bendler üçlüsünün birlikte yaşadıkları olayları ele almaktadır. 

     Futurama dizisinde Philip J. Fry rolünü Billy West oynamaktadır. Fry hem yaşı küçük olan hem de son derece pasaklı olan bir pizza dağıtıcısıdır. 31 Aralık 1999’da 23.50’de donan ve 31 Aralık 2999 yılında uyanan Fry en yakın akrabasının yanında işe başlar. Leela’ya âşıktır ancak son derece sakar biridir. Turanga Leela rolündeki Katey Sagal ise Planet Express Gemisi’nin kaptanıdır. Tek gözlü olan bu kaptan bebekken terk edilmiştir. uzaylı olduğu düşünülmüş ve yetimhaneye götürülmüştür. Bundan sonra bir kanalizasyon mutantı olduğu ortaya çıkmıştır. Fry ile tanıştıklarında onun uyandığı laboratuarda görevli olarak çalışmaktadır.

     Bender Bending Rodriguez rolünü ise john Dimaggio oynar. Bender hem alkolik hem kleptomanik biridir. Benmerkezcidir ve insanlardan nefret etmektedir. Futurama dizisi söz konusu karakterler arasındaki ilişkiyi anlatmaktadır.

48. The Office

48. The Office

Çalışanlarının mutluluğunu gözeterek şirket kurallarını esnetmeye çalışan, ara sıra masumane oyunların kurbanı, kaba ve taş kalpli bir şef: Michael Scott.

Hepsinin kendince takıntıları olan farklı yaş gruplarından personeliyle ile The Office çalışanlarının hayatlarına şöyle bir göz atıyor; bıkkın aynı zamanda yetenekli satış elemanı Jim, onun sosyopat, yalaka düşmanı Dwight, kibar ve dürüst resepsiyonisti Pam ve isteksiz, kayıtsız stajyeri Ryan.

47. The Inbetweeners

47. The Inbetweeners

İngiltere'de E4 kanalında yayınlanmış ve 4 sezon devam etmiş olan BAFTA ödüllü dizi; kafayı kızlarla bozmuş 4 lise öğrencisi kafadarın eğlenceli maceralarını anlatıyor.

  İngilizlerin ‘ekonomik' dizi yapım anlayışları, aslında bütün dünyaya örnek olması gereken türden... Sezon başına altı bölümden oluşan, bu sayede her bölümde özgün ve taze olmayı başaran ve seyircinin zihni ile zaman çizelgesinde mütevazı bir yer elde eden bu dizilerden biri de  The Inbetweeners dizisiydi.

 Özellikle gençler arasında küçük çaplı bir fenomene dönüşen The Inbetweeners dizisinin, sinema macerası için ‘sevişmek için tatile çıkan gençler' hareket noktası nedeniyle bir nevi İngiliz ‘Amerikan Pastası (American Pie)' ya da direkt olarak ‘İngiliz Pastası' diyebiliriz.

46. Extras

46. Extras

Extras, 2005 yilinda BBC’de yayina baslayip 2 sezon yayinlanan ve BAFTA, Emmy,Golden Globe gibi bircok odul almis basarili bir yapim. Dizi ismini, film setlerinde figuran rollerde gorev alan “extra” lardan aliyor.

 Dizinin ana karakteri Andy Millman, extralarda rol alarak gecimini saglayan ama ilerde gercek bir aktor olacagina dair umudunu hic kaybetmeyen eglenceli bir karakter. Ana karakterimiz, en iyi arkadasi Maggie Jacobs(Ashley Jensen) ile gercek bir rol alma hayali ile setlerde gezinirken, her seferinde cikan aksilikler ve yanlis anlasilmalar karakterlerimizi cok zor durumda birakiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

45. Babylon 5

45. Babylon 5

Bir çok eleştirmene göre televizyon tarihinin en iyi bilim kurgu dizilerinden biri olarak kabul edilenBabylon 5, aynı zamanda politik bilim kurgu türününde en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilir.

Dizi, proje aşamasındayken 5 sezon olarak planlanmış ve senaryosu, dizi yayına girmeden  yazılıp bitirilmiştir. Bu yüzden, dizinin çok sağlam bir olaylar kurgusu vardır. Senaryo 1986 yılında yazılmaya başlanmış olup, 110 bölümün 92’sini J. Michael Straczynski kaleme almıştır

Hikaye, 2257 ile 2262 yılları arasında geçmektedir. Dünya Birliği ile Minbari Cumhuriyeti arasındaki savaştan 10 yıl sonra kurulan Babylon 5 İstasyonu’nun amacı, insanlarla diğer yabancı ırkların farklılıklarını ortadan kaldırarak diplomatik ve ticari anlaşmaların yapıldığı bir yer yaratarak, olası savaşların önüne geçebilmektir

44. Parks and Recreation

44. Parks and Recreation

Parks and Recreation , 2009‘da NBC kanalında yayın hayatına başlamış, sözümona belgesel (mockumentary) türünde bir komedi dizisi.

Parks and Recreation, başrolünü Amy Poehler'ın oynadığı, NBC'de yayınlanan, komedi dizisidir. Amy Poehler'ın Indiana eyaletinin gerçekte var olmayan Pawnee kasabasında Park ve Bahçeler Departmanı'nda orta seviye bir bürokratı oynadığı, ofiste ve kasabada geçen olayları konu almaktadır. Dizi, ilk olarak 9 Nisan 2009 tarihinde yayınlanmıştır.

43. Eastbound & Down

43. Eastbound & Down

Dizi alışılagelmiş sit-com tarzının oldukça ötesinde! İçerik olarak; izleyiciye salt bir komedi sunmak yerine, komedi unsuru olmaksızın da kendini sabaha kadar izlettirebilecek bir karakter olan Kenny Powers’i da sunuyor. 

Dizi eski bir beyzboll oyuncusu olan Kenny Powers’ın, profesyonel beyzbol kariyerinin sona ermesinden sonra, tekrar doğup büyüdüğü yer olan Kuzey Carolina’ya dönüp; bir okulda beden eğitimi öğretmenliği yapmaya başlamasıyla meydana gelen olayları konu alıyor.

42. Fringe

42. Fringe

Fringe, J. J. Abrams, Alex Kurtzman ve Roberto Orci tarafından kurgulanan Amerikan bilim kurgu dizisi. Dizide Kamu Güvenlik Teşkilatı (Department of Homeland Security) denetimi altındaki FBI'ın bir kolu olan ve Boston, Massachusetts merkezli Fringe Bölümü anlatılmaktadır. Fringe takımı korkunç ve tüm dünyayı etkileyebilecek açıklanamayan olayları açıklamak için alışılmamış bilimsel yöntemlerden ve FBI soruşturma yöntemlerinden yararlanmaktadır. Dizi The X-FilesAltered StatesThe Twilight Zone ve Dark Angel dizilerinin harmanlanmasından oluşmuştur.

41. Frasier

41. Frasier

Frasier yayınlandığı süre boyunca Emmy Ödülleri’ni tam 37 kez kazandı ve İngiliz kanalı Channel 4 tarafından düzenlenen bir ankette tüm zamanların en iyi sitcom'u seçildi.[1] Televizyon tarihinin en başarılı devam dizilerinden biri olan Frasier, tüm zamanların en beğenilen komedi dizilerinden biridir.Konusu ise şiyle olan evliliğinin son bulmasından sonra Frasier memleketi Seattle’a döner. Amacı, hayata yeniden başlamaktır ve bu yolda da oldukça mesafe kat etmiştir. Kendisine ait bir radyo programı, güzel bir evi ve saygı duyulan bir hayatı vardır. Tam sahip olduğu bu yeni hayatın tadını çıkarırken babası Martin Crane’in yanına taşınması üzerine kısa süreliğine bir travma geçirir! 

Babasını, her ne kadar kardeşi Niles’a havale etmeye çalışsa da bu çabaları da sonuç vermez. 11 sezon sürecek yeni hayatını artık babasıyla ve bir türlü geçinemediği babasının köpeği Eddie ile paylaşmak zorundadır! İşte bu olaylarla dizimizin ilk bölümü başlar

İçeriğin Devamı Aşağıda

40. Fawlty Towers

40. Fawlty Towers

Fawlty Towers, 1975 ve 1979 yıllarında BBC ve BBC2 televizyonunda yayınlanan İngiliz sitcom dizisidir. Toplamda iki sezonda altışar bölüm olmak üzere 12 bölüm çekilmiştir. Dizi John Cleese ve o dönemdeki eşi Connie Booth tarafından yazılmıştır.İlk serinin yönetmenliğini ve yapımcılığını John Howard Davies üstlenirken, ikinci seride yapımcı Douglas Ardent, yönetmen ise Bob Spiers olmuştur. Dizi Torquay'deki hayali bir otel olan Fawlty Towersda geçer. Dizi otelin sahibi ve işletmecisi olan Basil Fawlty (Cleese), karısı Sybil (Prunella Scales), kat görevlisi Polly (Booth) ve İspanyol garson Manuel (Andrew Sachs) etrafında geçer. Dizi, İngiliz Film Enstitüsü tarafından 2000 yılında profesyonel sanatçılar tarafından oluşturulan sıralamada tüm zamanların en iyi ingiliz televizyon dizisi seçilmiştir

39. Wilfred

39. Wilfred

Hayatının anlamı olmadığına karar vererek intihar etmeye karar veren Ryan'ın hikayesi. Tam intihar edecekken komşusunun köpeği Wilfred, O'ndan kendisini seyretmesini ister. Ama Ryan, Wilfred'i köpek olarak değil de insan kılığında görebilen tek kişidir. Birbirlerine bağlanıp, arkadaşlıkları ilerledikçe; Wilfred, Ryan'a insanlar, sevgi ve yaşam konusunda hayat dersleri vermeye başlar.

Ryan (Elijah Wood) yaşamında başarı elde edememiş bir gençtir. Bir gün komşusu Jenna (Fiona Gubelmann) bakması için Wilfred isimli köpeğini Ryan'a bırakır. Ancak ortada bir tuhaflık vardır. Zira Wilfred ucuz bir köpek kostümü giymiş bir insandır ama Ryan dışında kimse bunun farkında değildir. Huysuz, yaramaz ve kötü alışkanlıkları olan Wilfred, Ryan'ın yaşamında nasıl değişikliklere yol açacaktır?

38. Community

38. Community

Jeff Winger işini yapmakla meşgul bir avukattır. Fakat bir gün, avukatlık lisansının iptal edildiğini öğrenir ve lisansını tekrar almak için yolu Greendale Vakıf Koleji'ne düşer...

Dizinin baş kahramanlarını oluşturan, Jeff'in de içinde bulunduğu, çok zıt karakterlere sahip bir kaç öğrenci, şans eseri de olsa aynı kulüpte bir araya gelerek başta abes bir görüntü sergilese de gün geçtikçe aralarında samimi bir ilişki başlayacaktır.

37. Spartacus

37. Spartacus

Trakyalı bir asker olan Spartacus sürekli baskısı altında kaldıkları Roma Cumhuriyeti ile birlikte Getaelar'a karşı savaşmak için Roma ordusuna katılır. İlk çarpışmadan sonra Spartacus doğuya doğru çekilen Getae ordusunu takip etmek yerine Karadeniz'e gitme emri veren Gaius Claudius Glaber'a karşı gelir ve köyüne gitmeye karar verir. Köyüne yaklaştığında Getaelar'ın orayı mahvettiğini görür ancak karısı kurtulmuştur.

 Geceyi bir mağarada karısıyla geçiren Spartacus'u sabah Roma ordusu bulur. Glaber, Spartacus'u köle olarak alır ve karısını da Suriyeli bir tüccara satar.

 Spartacus daha sonra Ludus'a (Batiatus'un gladyatör okulu) girer ve karısını bulmak için savaşmaya başlar...

Ölümüyle bizi üzen Andy Whitfield'i saygıyla anıyoruz

36. Treme

36. Treme

Caz’ın ve Blues’un anavatına buyurun

Müziğin, en büyük felaketlerden sonra dahi insanların kalplerine ve ruhlarına işlediği, sevgisiyle hayata nasıl bağladığına tanık olun. Kendinizi bu harikulade müziğin coşkusuna kaptırıp, bununla birlikte yerle bir olan şehrin kalıntılarından insanların ne büyük azim ve hırsla ayağa kalktığına şahit olun. Yaşadıkları şehrin ruhundan fışkıran müziğin ateşlediği yaşama azimleriyle herkese ders veren bu insanların hayat hikayesine gelin yakından bakın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

35. Black Books

35. Black Books

“Black Books” adlı dizi, 2000 İngiltere yapımıdır. Komedi türündeki dizinin yönetmeni Martin Dennis, Graham Linehan ve Nick Wood; senaristi ise Dylan Moran, Kevin Cecil ve Andy Riley’dir. Dizinin oyuncu kadrosunda; Dylan Moran, Bill Bailey, Tamsin Greig, Rosie Day, Paul Beech, Daisy Campbell, Ben Homewood, Nick Frost, Tony Way ve Graham Linehan gibi ünlü isimler yer almaktadır. Bernard, Manny ve Fran üç sıkı dosttur. Günün neredeyse birlikte geçiren bu üç kafadar bir gün kitap satan bir dükkan açmayı planlar. Kitapları çok seven bu üç kahramanın asıl amacı kitap satarak para kazanmaktan çok kendilerine ait bir dünya yaratmaktır. Öyle ki açtıkları dükkanın kapısında asıl olan levhanın her iki tarafında da “kapalı” yazmaktadır.

34. Avatar:The Last Airbender

34. Avatar:The Last Airbender

Dizinin olay örgüsü başlamadan 100 yıl önce, Aang adlı 12 yaşındaki (Avatar ruhu etkili olarak düşünülünce 112 yaşındadır) bir HavaBükücü, Güney Hava Tapınağı'nda yaşıyordu. Yaşlı Keşişlerden kendisinin Avatar olduğunu öğrendi.

Normalde bir Avatar'a gerçek kimliği 16 yaşına bastığında söylenirdi ancak Keşişler dört ulus arasındaki savaşın yaklaşmakta olmasından korktukları için bunu daha önce açıkladılar. Çünkü bir savaş başladığında barışı getirebilecek ve dengeyi yeniden sağlayabilecek tek kişi Avatar'dı. Kısa bir süre sonra Aang, öğreticisi ve koruyucusu Keşiş Gyatso'dan ayrılmak ve eğitimine devam etmek için Doğu Hava Tapınağı'na gitmesi gerektiğini öğrendi.

Korkmuş ve kafası karışmış olan Aang, uçan bizonu Appa ile birlikte kaçmaya karar verdi ama Güney Okyanusu'nda ani bir fırtına ile karşılaştı ve okyanusun dibine doğru batmaya başladı. Kendinden geçmiş bir halde bilinçsizce Avatar Hâli'ne geçen Aang, kendisini ve Appa'yı korumak için Avatar halini alarak bir balon yarattı. Ancak Aang yarattığı buzdağının içinde Avatar hâlinde kaldı ve bu buzdağı Güney Kutbu'ne doğru sürüklendi. Dizi bu olaylardan 100 yıl sonra, Ateş Ulusunun savaşta mutlak zafere ulaşmak üzere olduğu bir dönemde başlar. Tüm Hava Gezginleri yok olmuştur. Su Kabileleri çok zor durumdadır. Güney Su Kabilesi'ndeki askerler, savaşmak için ailelerini terketmişlerdir ve evlerini savunmasız bırakmışlardır. Bu arada daha büyük olan Kuzey Su Kabilesi savunmaya devam etmektedir. Diğer yanda Toprak Krallığı, Ateş Ulusu'nun zaferi önündeki tek gerçek engeldir.

33. The IT Crowd

33. The IT Crowd

Büyük şirketlerde çalışanlar, bilgisayarları bozulduğunda IT departmanını arayınca ilk olarak bu cümleyle karşılaşırlar. IT Crowd, bu cümle üzerine kurulu bir dizi desek yalan olmaz. İngiliz Channel 4 kanalının süper dizisi, Digiturk Show Plus’ta.

İngiliz şirketi Reynhold Industries’in bodrum katı, “geek” tabir ettiğimiz iki matrak IT elemanına ayrılmıştır. Üst katlardaki aydınlık koridorlarda mutlu mutlu çalışan şık insanlar onların neye benzediğini bile bilmezler. Sadece bilgisayar arızası yaşadıklarında onları ararlar ki gerçekten de makineyi açıp kapamak ya da fişi takmak ile halledilebilecek sorunlardır bunlar. 

Roy ve Moss, kimsenin kendilerine ilişmediği darmadağın katlarında ayrı bir düzen kurmuşken, başlarına deparman yöneticisi olarak Jen adında tatlı ve komik bir hatun gelir. Jen (Katherine Parkinson), beklediğinden çok değişik bir manzara ile karşılaşmıştır ama pes etmez, örümcek ağlarını temizler, masasına telefon bağlar ve çalışmaya girişir.Ortada başka bir problem daha vardır.

32. Star Trek:The Next Generation

32. Star Trek:The Next Generation

Star Trek:The Next Generation Amerika'da 1987 - 1994 yılları arasında gösterilmiştir.İngilizce özgün adı ile 'Star Trek' , Türkçesi ile 'Uzay Yolu', Gene Roddenberry tarafından yaratılmış bilim kurgu televizyon dizisidir. Bugüne kadar 6 televizyon dizisi, 10 sinema filmi, yüzlerce roman, video oyunu, ve fan hikâyesi olarak yayılmıştır.

İnsanların galakside diğer bilinçli canlılarla birleşerek Birleşik Gezegenler Federasyonu'nu kurdukları, hayali bir 3. Dünya Savaşı sonrası bir geleceği tasvir eder. Evrende yalnız olmadıklarını anlayınca insanlık kendilerine özgü birçok zayıflık ve kötü alışkanlıklarını geride bırakır.

Kahramanlar genelde fedakardır ama zaman zaman sonuç almak için başka yollara baş vurabilirler. 1960'larda Orijinal Seri'de ve diğer seriler de olduğu gibi hikâyelerdeki çatışmalar ve politik boyutlar günümüz olaylarını yansıtırlar. Dizilerdeki emperyalizm, sınıf kavgası, ırkçılık, insan hakları ve teknolojinin etkileri gibi konular ilk yayınladıkları zaman olduğu gibi bugünde yankılanmaktadırlar.

31. 24

31. 24

24, Amerikan'ın Fox televizyonunda yayınlanmış bir polisiye macera dizisidir.24 dizisi ismini gerçek zamanlı anlatımından dolayı almaktadır. Her sezonda 1 gün işlenmektedir, her sezon 24 bölümdür ve bölümde günün 1 saati anlatılmaktadır. Dizinin bir sezonu uzun metrajlı bir film gibidir.

Dizinin ana karakteri Jack Bauer, hükümet için Anti Terör Timinde (CTU - Counter Terrorist Unit) çalışan bir ajandır. Los Angeles bölgesinde çalışan Bauer, terörizm olaylarını tespit edip önlemekle görevlidir. Aynı zamanda Jack Bauer dışında ki başka ajanların etrafında geçen olaylar, hükümet ve terörist kanadındaki gelişmeler de anlatılır. Jack Bauer'in terörist atakları önlemesi için yalnızca 24 saati bulunmaktadır.

Joel Surnow ve Robert Cochran tarafından yaratılan 24, 2006 yılında En İyi Drama Dizisi dalında kazandığı Emmy de dahil olmak üzere toplamda 68 Emmy ödülüne aday gösterildi. Jack Bauer'ı canlandıran Kiefer Sutherland yedi yıl içinde yedi Emmy'ye aday gösterildi, bir de En İyi Erkek Oyuncu ödülü kazandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

30. The Newsroom

30. The Newsroom

Ana haber bültenimiz başlıyor! 

Size sunulan haberleri mi, yoksa gerçekleri mi duymak istersiniz? The Social Network / Sosyal ağ ve Moneyball / Kazanma Sanatı’nın yazarı Aaron Sorkin’den gündelik haber programı yapan kişilerin yaşamlarına heyecan ver en bir bakış. BP’nin petrol sızıntısından, Arap Baharı’na pek çok gerçek olayı konu edinen dizi,  izleyiciyi haberciliğin kamera arkasına götürecek. Ana haber sunucusu Will McAvoy, onun yapımcı yönetmeni ve eski sevgilisi MacKenzie MacHale, patronları Charlie ve haber ekibini merkezine oturtan dizi, firma çıkarlarının ve reklam verenlerin baskısına karşın ekibin idealistik bir biçimde doğru habercilik yapma misyonunu takip ediyor. Tabii kendileri son dakika haberi olmadığı sürece... 

Yüksek temposuyla eleştirmenlerden ve izleyicilerden şimdiden tam not alan dizi; Jeff Daniels, Emily Mortimer, John Gallagher Jr., Alison Pill, Dev Patel ve Olivia Munn’dan oluşan dev kadrosu ve başarılı kurgusuyla bir sinema filmini aratmayacak kalitede bir yapım.

29. Utopia

29. Utopia

Utopia kült bir çizgi roman senaryosunu bulan bir grup insanların hikayesini anlatıyor. Kitabın son yüzyılda yaşanmış felaketleri önceden belirttiği ileri sürülmektedir. Gruptakiler kısa bir zaman sonra The Network olarak adlandırılan bir organizasyonun hedefi durumuna gelir.

Utopia; kabaca kurgulanmış toplumların tasviri manasına gelmektedir. Herşeyin iyisi ve kötüsü olduğu gibi Utopya da 'özendirici' ve 'Korkutucu' olmak üzere ikiye ayrılır. Bizim hikayemiz tamamiyle ikinci seçeneği, yani korkutucu öğeleri seçen bir grafik roman üzerinden gelişen olayları esas almaktadır. Paranoyak bir şizofren Mark Dane tarafından oluşturulan 'Utopya Deneyimleri'; elden ele dolaşan ve içeriği bakımından takipçilerini fikir ayrılığına itmiş bir eserdir.

28. Stargate SG-1

28. Stargate SG-1

Stargate SG-1 - Kommando SG1 - ya da kısaca SG-1, eski Mısır tanrıları ile uzaylılar arasında bağ kuran 1994 yapımı Yıldız Geçidi (Stargate) filminin devamı niteliğindeki televizyon dizisidir. Dizi Yıldız Geçitleriyle galaksiyi dolaşan keşif takımı SG1'ın maceralarını konu alır. Dizi 10. sezonunda toplam 213 bölümle sona ermiştir.

Dizide dost ve düşman farklı ırkların Tauri (Dünya) halkıyla olan ilişkileri işleniyor. Adından da anlaşıldığı gibi yıldız geçidi sayesinde farklı gezegenler arasında geçişler yapılabiliyor. Bu gezengenlerde SG-1 takımımızın başına gelen olaylar (Bazen de SG-1 takımının dünyanın başına açtığı belalar) anlatılıyor. Eski Mısır tarihinin de bol bol dizide yer aldığını hatırlatmak lazım -ki bu ayrı bir zevk veriyor.

27. Friends

27. Friends

Tüm zamanların en sevilen sitcom'larından birisi hiç kuşkusuz Friends olmuştur. Çocukluk arkadaşı olan Monica ve Rachel, Monica'nın ağabeyi Ross, Ross'un üniversiteden oda arkadaşı Chandler... Chandler'ın ev arkadaşı Joey ve Monica'nın eski arkadaşı Phoebe. Geçmişleri bir şekilde bir yerde kesişen bu altı arkadaşın yedikleri içtikleri ayrı gitmiyor. İnanılmaz bir mizah ile dostluk bağlarının içiçe geçtiği dizideki karakterler, 10 sezona yayılan hikaye boyunca izleyiciyle beraber büyüyüp olgunlaşıyor. Jennifer Aniston gibi sonradan yıldızlaşacak isimleri kazandıran bir dizi olarak da unutulmazlar arasına girmeyi başarıyor.

26. Dexter

26. Dexter

O, 'ince ruhlu' bir katil. O, Miami'de yaşanan cinayetleri araştıran bir 'kan' uzmanı. O, dünyaya adalet  sağlamak için öldürüyor. O'nun ismi Dexter ve düzenin adaletini şahsi bakışa göre sağlamak yaşamda kalma amacı. Hem işinin ehli bir seri katil, hem de sosyal kişilikli bir adam portresi çizen Dexter Morgan, 2006 yılından beri kendi ahlak anlayışına göre kötüleri yer yüzünden silmeye devam ediyor. Yayınlandığı yıldan itibaren onlarca televizyon ödülüne aday  gösterilen, Emmy ve Altın Küre ödüllü Dexter, televizyon tarihinin de en olağan dışı karakterlerinden bir tanesini ekranlara taşıyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Entourage

25. Entourage

New York'un Queens semtinden dört arkadaş Hollywood'da şanslarını denemek için melekler şehri Los Angeles'a gelmişler. Talih sadece birinin Vince Chase'in başına konuyor. Ama onları kimse birbirlerinden ayıramaz. Vince, Vince'in kardeşi Johnny Drama, Eric ve Turtle beraber yaşamaya ve beraber eğlenmeye devam ediyorlar. Onlara bir de enerjik ve deli dolu bir menajer Ari Gold eşlik ediyor.

Hollywood'un zevkli yaşantısını, aşırılıklarını ve zenginliğini benzer bir üslupla anlatan Entourage son 10 yılın en eğlenceli ve komik dizilerinden biri. Eski mahalle arkadaşlarının çocukluklarındaki rahatlığı ve doyasıya eğlenceyi 20'li yaşlarını geçtikten sonra bile sürdüren yaşam tarzları sizi de imrendirecek.

Yapımcılığını ünlü oyuncu Mark Wahlberg'in yaptığı Entourage, onun anılarından da esinlenmiş. Başarılı olması sayesinde tam 8 sezon süren Entourage rahatlamak ve biraz kafa boşaltmak isteyenlerin ilk tercihi olabilir.

24. Seinfeld

24. Seinfeld

Jerry Seinfeld ve üç arkadaşının gündelik hayatı, milyonlarca izleyici için benzersiz bir sitcoma dönüştü. Ana karakter kadar, yan karaterler de tv dünyasının mitleri arasına dahil oldu.

Dokuz sezon boyunca yayınlanan toplam 169 bölümde televizyon tarihinin en çarpıcı devrimlerinden birini gerçekleştirdi Seinfeld. Yayınlandığı ülkelerde televizyonların en sevilen komedisi olmayı başaran Seinfeld, aynı kentte yaşayan dört arkadaşın gündelik hayatından kesitler sunuyor ve son derece basit fikirlerden ilginç açılımlara uzanıyor.

Ana karakter Jerry Seinfeld kadar yan karakterler de dikkat çekici. Hemen her konuda kararsız biri olan Elaine, bitmeyen kompleksleriyle herkesi bıktıran George Costanza ve tuhaf karizması, parlak fikirleriyle Cosmo Kramer! Kumsalda uyuyor gibi hissedebilmek için, kumla doldurulmuş yatakta uyumak fikri Cosmo Kramer’in dehasına sadece küçük bir örnek.

23. The Twilight Zone

23. The Twilight Zone

İnsanlığın bildiği bu boyutun ötesinde beşinci bir boyut daha vardır. Uzay kadar geniş ve sonsuzluk kadar zamansız bir boyuttur bu. Işıkla gölgenin; bilimle batıl inançların kesişme noktasıdır. İnsanın korkularının dipsiz kuyusuyla, bilgisinin zirvesinin arasında bulunur.

Hayal gücünün hüküm sürdüğü bir boyut ve şu şekilde anılan bir bölgedir: Alacakaranlık Kuşağı...

Zamanının büyük ilgi gören gerilim ve fantastik yapımı Alacakaranlık Kuşağı’nın bu ilk versiyonu beş sezon boyunca devam etmiş olup toplamda 156 bölümdür. Rod Serling, dizinin birçok bölümünün yazarı ve her bölümün başında ve sonunda (kimi zaman ortalarında da) duyduğumuz dışsesin de sahibidir. Dizinin fikir babası ve ismini koyan kişi de yine kendisidir. Yaratmış olduğu bu yapım sayesinde, “twilight zone / alacakaranlık kuşağı” tabiri, olayların sarpa sarıp bilimsel verilerle tanımlamadığı zamanlarda kullanılan, herkesçe bilinen ünlü bir tabir haline gelmiştir.

Alacakaranlık Kuşağı’nın her bölümünde ayrı bir konu işlenir, her bölümde farklı karakterler, dolayısıyla da farklı oyuncular yer alır. Bölümlerdeki baş karakterler, genellikle yaptığı ya da yapmadığı bir şeylerin pişmanlığını yaşayan; veya eski günlerine özlem duyan; ya da bir yerlerde bir hata yapmış ve sonunda da yalnız kalmış olan; yahut bir şey konusunda takıntılı olan karakterlerdir. Bazen bunların yalnızca biri, bazen birkaçı, bazen de hepsi birden...

Sonuç olarak Alacakaranlık Kuşağı, bilimkurgu, korku, gerilim ve fantastik öğelerin hepsini bir arada içinde barındıran ve bu alanda kilometre taşı sayılabilecek bir yapımdır.

22. The X Files

22. The X Files

Bir döneme damgasını vuran X-Files gizemli olayları çözmeye çalışan iki FBI ajanının hikayesini konu alıyor: Fox Mulder ve Dana Scully. Fox uzaylıların varlığına ve metafiziğe inanırken, Dana daha çok bilimsel olarak cevapları bulmaya çalışıyor. Bu yüzden bir türlü anlaşamasalar da, cinayetleri çözmek için en iyi şansları beraber çalışmak.

Fox Mulder'ın doğaüstü olaylara olan bu inancı 12 yaşındayken kız kardeşinin kaçırılmasına dayanıyor. O sıralarda otoritelerin bunu uzaylılara bağlaması Fox'un tüm hayatını değiştirmiş. Ama şimdi kız kardeşinin kaçırılması da dahil, FBI'ı sakladığı gerçeklere ulaşma fırsatı var. Artık görüşleri bambaşka bir yöne kayabilir.

21. Mad Men

21. Mad Men

Amerika'nın ve reklamcılık dünyasının kalbi olan New York'ta, 1960’lı yıllarda geçen hikayede şatafatlı reklamcılık dünyasının parlak çocuklarının hikayeleri gözler önüne seriliyor...

Değişen zamana uyum sağlamaya çalışan reklam gurusu Don Draper ve ekibi gerçek dünya ve yalanlar arasındaki ince çizgiyi görünmez kılmaya ve 60’lı yılların dekorunda insan doğasının inceliklerine inmeye devam ediyor.

Başarılı mafya dramalarından olan The Sopranos'un ödüllü yapımcı ve yazarı Matthew Weiner'ın yaratıcısı olduğu Mad Men üç yıl üst üste En İyi Dizi dalında Emmy ve Altın Küre ödülünü evine götürerek başarısını tesadüf olmadığını da ispatlamıştı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Deadwood

20. Deadwood

1870'li yıllarda Güney Dakota bölgesinde geçen hikayede, küçük bir madenci kampı olarak kurulan bir yerleşim yerinin giderek büyüyerek adeta bir kent haline gelmesi işlenirken, kapitalizmin gelişimine de eleştirel bir bakış atılıyor.

Emmy ve Altın Küre ödüllü Deadwood, üç sezonun ardından yayından kaldırıldı.

19. Lost

19. Lost

Oceanic Airlines'a ait 815 numaralı uçak Avustralya'nın Sidney kentinden havalanır. Varış durağı Los Angeles'tır. Ama bir arıza okyanusun üstünden geçmekte olan uçağın bir adaya düşmesine neden olacaktır.

Uçaktan bir grup insan yaralı olarak kurtulur. Düştükleri bu tropik adada başka hiç kimse yaşamıyor gibidir. Bir doktor olan Jack'in önderliğinde toplanan bu insanlar birileri tarafından bulunmayı umarlarken, bir taraftan da hayatta kalma mücadelesi verirler.

Başta hiç kimsenin farkında olmadığı şey hepsinin birbiriyle bağlantısının olmasıdır. Sanki bu adada toplanmaları gizli bir elin müdahalesiyle gerçekleşmiştir.

Çok büyük bir bütçeyle çekilen Lost yayınlandığı dönemde TV reytinglerini altüst etmişti. Hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden büyük alkış toplayan dizi tam 6 sezon boyunca büyük bir heyecanla takip edildi. Dini ve tarihi birçok metaforun hikayeye yerleştirildiği dizi, bilimkurgu parçaları da taşıyor. Aradan geçen yıllarda bir fenomen hâline gelmiştir

18. Freaks and Geeks

18. Freaks and Geeks

Freaks and Geeks, 1980'lerde McKinley Lisesi'nde birbirleriyle çatışan iki grup genci ele almaktadır: bir tarafta karizmatik ve soğuk Daniel Desario ile erkeksi tavırları olan Lindsay Weir'in dahil olduğu Freaks (çılgınlar) grubu, diğer tarafta Lindsay'in utangaç kardeşi Sam'in, nazik Bill Haverchuck'ın ve kendini kadınların sevgilisi ilan eden Neal Schweiber'ın dahil olduğu Geeks (ezikler) grubu. Bu dizi, her gencin içinden geçtiği ergen-ebeveyn çatışmalarını; uyuşturu, içki ve davranış problemlerini yansıtmak açısından show tarihinde kayda geçmeyi başarmıştır. (alıntı: imdb)

Freaks and Geeks, sıradan gençlik dizilerinden farklı olarak, gençlerin yaşadığı duygusal karmaşanın aslında dönemsel bir şey olduğunu ve o zamanki beğenilerinin bazen sadece özentiden ibaret olabileceğini göstermesi açısından oldukça ilgi çekicidir. Zaman zaman ebeveynlerin bakış açılarını da eğlenceli bir şekilde yansıtması ve dizi içinde herkesin hem haklı hem de haksız konumlar da bulunması, diziyi gerçekçi kılmaktadır. Sadece dinledikleri müziklerin farklılığı sebebi ile bile birbirlerine düşman kesilebilen '80 gençliği her şeye rağmen değişime açıktır ve aralarında en kötü nama sahip olanı bile kimseye karşı kötü niyetli değildir.

İzlerken özellikle şimdilerde 20'lerini yaşayan kişilerin, 'keşke '80li yıllarda genç olsaymışım' diyebilmesi olasıdır.

Ve sanırım en önemlisi bu dizi ergen kişilere 3. bir göz olma olasılığı sunmaktadır.

Severek izleyeceğiniz ve unutmayacağınız bir dizi. .

17. The West Wing

17. The West Wing

The West Wing 1999 yılından 2006 yılına kadar ABD'de yayınlanmış, çeşitli ödüller almış ve aday olmuş politik bir dram televizyon dizisidir. Türkiye'de Cine5, Business Channel ve TNT gibi kanallarda çeşitli sezonları yayınlanmıştır. 7 sezondan ibaret olan dizinin 154 bölümü ve iki özel bölümü mevcuttur. Özel bölümlerden birisi Beyaz Saray çalışanları ile ropörtajları içeren bir belgesel, diğeri ise 11 Eylül'de İkiz Kulelerin yıkılması üzerine çekilen (Isaac and Ismael) ve bağış toplamak amacıyla çekilmiş bir bölümdür. Film, Beyaz Saraydaki kurgusal karakterlerin yaşadıklarını konu almaktadır.

 ABD başkanı Josiah 'Jed' Bartlet'i Martin Sheen oynamaktadır. Martin Sheen'in çocukları da (Charlie Sheen hariç) filmde çeşitli rollerde yer almıştır. Renee Estevez birçok bölümde Nancy karakterini canlandırmıştır, oğulları Ramon Estevez ve Emilio Estevez ise bir bölümde görünmüştür. Ramon bir işadamını, Emilio Estevez ise Martin Sheen tarafından canlandırılan başkan karakterinin gençliğini oynamıştır. 26 Emmy ve üç Altın Küre sahibi dizi, eleştirmenler tarafından da pozitif yorumlar almıştır. NBC kanalında yayınlanan dizinin yapımcılığını Warner Brothers yapmıştır.

16. Carnivàle

16. Carnivàle

Carnivale: Ezelden beri süregelen İyi ve Kötü'nün savaşı hiç bu kadar gizemli olmamıştı! 1930'ların Amerikasındayız. Ekonomik bunalımın dünyayı cayır cayır pençesine aldığı, sefaletin kol gezdiği, buhranların en büyüklerinin yaşandığı, en ufak mutlulukların büyük depremler yarattığı seneler. Ucubelerle dolu gezici bir karnavala konuk oluyoruz. Biraz önce annesinin mezarını elleriyle kazan ve polislerden kaçan üstün yetenekli bir genç, bu karnavala katılıyor; Ben Hawkins.

California'da kendini Tanrı'nın adamı olarak gören yine üstün yetenekli bir rahip; Brother Justin Crowe. Bu iki adamın kesişecek olan yolları önce rüyalarında başlıyor, ya sonra? İlk atom bombasının denendiği güne kadar sürmesi gereken Carnivale, 6 sezonluk bir yapım olarak düşünülüp HBO kanalında hayata geçti fakat -inanılmazdır ama- reyting düşüklüğü nedeniyle 2 sezonda bitirilen bir dizi olarak tarihteki yerini aldı.

Carnivale yarım kalan bir aşk hikâyesidir sevenleri için. Peki bu ona bağlanmamaya sebep midir? Asla. İzledikten sonra TV dizilerine farklı gözlerle bakmanıza sebep olacak bu sanat eseri için iyi hazırlanın, dünyanızın şaşacağına garanti veriyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Twin Peaks

15. Twin Peaks

David Lynch'ten televizyon dizilerine yeni bir soluk getiren dizi. Twin Peaks Laura Palmer isimli bir genç kızın öldürülmesi sonrasında gelişen olayları konu amaktadır. FBI ajanı Dale Cooper cinayeti araştırmak üzere, kasabaya gönderilir, ama bu küçük ve sakin görünen kasaba aslında hiç de göründüğü gibi değildir.

14. Firefly

14. Firefly

Firefly, 2002 yılında 12 bölüm yayınlanmış bir bilimkurgu, drama dizisidir. Uzun soluklu bir yapım olabilecek iken Fox kanalı tarafından bitirilmiştir. Buna rağmen yüksek bir fan kitlesine sahiptir.

Firefly, bilimkurgu türünü western ile harmanlamış bir dizidir. Konusuna gelirsek, 2500'lü yıllarda Dünya nüfusunun iyice artması ve kaynakların tükenmesi sonucu insanların başka gezegenlere göçmesi başlıyor. Merkez gezegenlere yerleşenler medeniyeti devam etttiriyor ve Alliance (Abd & Çin ortak birliği) kuruyor. Diğerleri ise çevre gezegenlere ve aylara yerleşerek bağımsızlıklarını ilan ediyor. Alliance bu bağımsızları kendine katmak için savaş başlatıyor. Dizinin pilot bölümü olan Serenity bölümü, bu savaşla devam ediyor.

Savaş sonrası Mal (Kaptan Malcolm Reynolds), diziyede adını veren Firefly model bir uzay gemisi kaçırıp kaçakçılık işine giriyor.

13. House M.D

13. House M.D

Gregory House dahi bir doktor. Princeton Plainsboro Hastanesi'nin Teşhis Departmanını o yönetiyor. Diğer doktorların çözüm bulamadığı sorunlar onun ve ekibinin masasına geliyor. Altta yatan sebebin bulunamadığı semptomlar, tanı koyulamayan hastalıklar hep onun ilgi alanında.

House bu işi insan kurtarmak için yapıyormuş gibi görünmüyor. Asıl amacı bilmeceleri çözmek. Başka doktorların bulamadıkları sorunu teşhis etmek, onun en büyük hazzı olabilir. House sadece hastalıkları değil, etrafındaki insanları da merak ediyor. Onların karakterlerini çözmekten, zaman zaman onları manipüle etmekten büyük keyif alıyor.

Ama House için işler o kadar kolay değil. Yıllar önce geçirdiği bir ameliyat yüzünden hem topallayarak yürüyor, hem de hala çektiği ağrılar yüzünden ilaç bağımlısı olmuş durumda. House M.D birçoklarına göre gelmiş geçmiş en iyi hastane dizisi. Etrafındaki insanların zor tahammül ettiği bu adamı çok seveceksiniz

12. Arrested Development

12. Arrested Development

En iyi televizyon dizisi dalında Altın Küre'ye aday gösterilen Arrested Development , alıştıkları hayata veda etmek zorunda kalan Bluth ailesinin öyküsünü anlatıyor.

Ortağı olduğu aile şirketindeki işinden ayrılan ve aile mesleğini sürdürmeme kararı alan Michael Bluth, oğlu George ile daha çok zaman geçirmeye ve ona daha iyi bir baba olmak için elinden geleni yapmaya karar verir.

Babası George Bluth Sr. hesaplarda sahtecilik suçundan tutuklanınca Michael’ın bütün planları alt üst olur ve istemediği halde Orange County’den ayrılamaz ve garip ailesinin işleri toparlamasına yardım etmek zorunda kalır. Sıradışı ve anlaşılmaz aile bireylerine sonsuz harcamalar yapmaksızın nasıl yaşanabileceğini öğretmek zorunda kalışı, üstlendiği işlerin belki de en zoru olacak.

11. Sons of Anarchy

11. Sons of Anarchy

Motorsikilet Kulübü MC, Kaliforniya'nın küçük kasabasında, kanun adamlarına karşı kendi yasa dışı varlığını korumaya çalışır. Kulüp, bir yandan içinde bulunduğu kuralsız yaşamını sürdürmeye çalışırken, diğer taraftan da bölgenin suç ve uyuşturucu ağına karşı direnç göstermek zorunda kalır.

Şimdi zaman, Haley Davidsonlar, Night Trainler ve Road Kingler'in zamanı. Sons of Anarchy, Amerika'da uzun yıllardan bu yana varlığını sürdüren motorsiklet çetelerinin yaşamlarını gözler önüne seriyor. Para, kan ve gücün çekiciliğine dair sürükleyici bir dizi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. The Shield

10. The Shield

The Shield oldukça etkileyici bir yapım. Polisiye dizilerin en sert ve acımasız eleştirilere sahip olanlarında bile, polis sadece bir motif olarak kaldı yıllar boyunca... Genelde zeki dedektiflerin ve her davayı çözüp, suçluları hapse tıktığı dizilere alıştık. The Shield, polislerin sadece asayişi sağlayıp, olayları aydınlatmadığını gösteriyor. Madalyonun diğer yüzünü görmemizi sağlıyor.. Tüm polisiye, dedektiflik ve son dönemde hızla çoğalan CSI dizilerinin anti-tezi oluyor. 'The Shield', yozlaşmış fakat yerine göre adaletli davranan yeri geldiğinde de işlerini bildikleri yöntemlerle yaparak açıklarını kapatan bir polis departmanın maceralarını anlatıyor. Dizinin yaratıcısı ve yazarı olan Shawn Ryan'ın 'Angel'daki başarısından sonra 'The Shield'de de bu başarıya kısa süre içinde yakalamış gibi gözüküyor. Dizinin yönetmen koltuğunda ise Clark Johnson oturuyor.

Her şey dünyanın en fazla çete ve seri katil barındıran coğrafyası California'da, Los Angeles'ın Farmington semtinde başlıyor. Kapatılması düşünülen, kiliseden bozma Farmington Karakolu, çalışanlarının deyimiyle 'The Barn' (Ahır), dizi tarihinin en ilginç polis tiplemeleriyle tanıştırıyor bizi... Tehdit, delil yerleştirme, şantaj, adam öldürme ve bol bol suçla dolu hayatlarına şahit oluyoruz.

9. Scrubs

9. Scrubs

JD, TURK VE ELLIOT HAYATI ÖĞRENİYOR, BU ARADA ‘ACAYİP’ BİR HASTANEDE DOKTORLUĞU DA!

Genç doktorların garip deneyimlerini ekrana taşıyan Scrubs, prestijli Humanitas Prize Ödülü’ne sahip, iki kez de Emmy’ye aday gösterilmiş keyifli bir komedi dizisi.

J.D. olarak tanınan John Dorian, dizimizin ana karakteri. J.D:’nin doktorluk macerasını izlerken ‘gerçeküstü’ bir hastane olan Sacred Heart Hospital’ın koridorlarında mizahı da trajediyi de birlikte izleyeceğiz.

Chris Turk, genç doktorlarımızdan bir diğeri. J.D.’nin kolejdeki en yakın arkadaşı ve seçkin cerrahi grubunun bir üyesi. Güzel Elliot Reid’in ise tek kusuru gerçek bir asosyal oluşu.

Gözleri her zaman bu genç doktorların üzerinde olan Dr. Bob, zaman zaman insanı zorlasa da onlar için endişelenen ve onlara yardımcı olmaya çalışan Dr. Perry Cox ve garip hemşire Carla Espinosa Scrubs’ın diğer karakterleri arasında. J.D.’nin baş düşmanı, hastanenin temizlikçisini de unutmamak lazım.

EĞLENCELİ BİR TIP EĞİTİMİ

Scrubs’ın en büyük özelliklerinden biri gerçeküstü anlatım tekniği. John Dorian tarafından anlatılan hikayeleri izlerken, zaman zaman genç doktorun hayallerine dahil oluyoruz. En ilginci de birer stajyer olarak izlemeye başladığımız karakterlerin gerçek birer doktor olmaya doğru aldıkları yola birebir şahit oluşumuz. Bu deneyimi onlarla birlikte yaşamaya hazır mısınız?

8. Battlestar Galactica

8. Battlestar Galactica

Kobol'un 12 kolonisinde yaşayan insanların, kendi yaratıcalarına karşı baş kaldırmış robot ırkı Cylonlarla savaşının üzerinden 40 yıldan fazla bir süre geçmiştir.

Robotlar, Cylon Savaşını bitiren antlaşmayı gözlemlemişlerdir fakat makineler ve insanlar arasında yapılması planlanan diplomatik ilişkiler hiç başlamamıştır. Seneler süren bir suskunluktan sonra insanoğlunun en ölümcül düşmanları intikam duygusu ile yeniden ortaya çıkar. Bu sefer bir insandan farksızdırlar.

7. Rome

7. Rome

Kadim Roma'da insaflı olmak zaaf sayılırdı, zalimlik ise bir erdem. Tek önemli şey, kişisel şeref, kendine ve ailene sadık kalmaktı. Sezar'ın ordusunda iki asker Roma'da yükselmek için mücadele ediyor.

Yıl İ.Ö. 52. Cumhuriyet, paylaşılan iktidar ve şiddetli kişisel rekabet ilkeleri üzerine kurulmuştu, tek bir adamın mutlak kontrolü ele geçirmesine asla izin verilmezdi. Ama şimdi bu temeller çatırdıyor, yozlaşma ve aşırılık onları yiyip bitiriyor.

6. Boardwalk Empire

6. Boardwalk Empire

İnsanlar ikiye ayrılır. Ekonomik krizi ‘fırsata’ dönüştürmeyi başaranlar ve bu fırsatı es geçenler. 1920’li yılların Büyük Buhranı’ndan bir gangsterler imparatorluğu yaratmayı başaran Al Capone, şüphesiz ki 20yy'ın gördüğü en kurnaz ve en illegal 'iş adamlarından' biriydi.

Belalı yaşam öyküsü ve Chicago sokaklarında yükselişi sinema filmlerine defalarca konu olan, organize ‘suçun babası’ Al Capone’nun altın çağı, bu sefer bir televizyon dizisinde seyircilerin karşısına çıkıyor. 

  Usta yönetmen Martin Scorses’nin yapımcıları arasında olduğu ve bir başka mafya efsanesi olan Sopranas ile Emmy’ye uzanan Terence Winter’ın yazar kadrosunda yer aldığı Boardwalk Empire, içkinin tüketiminin yasallarla yasaklandığı bir ortamda kaçakçılık, karaborsa, genelev ve kumarhane işletmeciliği ile zirveye tırmanan Al Capone’u ekranlara taşıyor…

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. OZ

5. OZ

Oswald Hapishanesi'ne hoş geldiniz... Ama Oz adıyla da bilinen bu özel hapishaneye adım attığınzda, 'hoş bulduk' demek de biraz zorlanacaksınız; çünkü Oz'da sınır tanımayan, sert olaylara tanıklık edecek ve mahkûmlarla gardiyanların nasıl bir psikolojiye sahip olduklarını çok daha iyi anlayacaksınız...

Suçluları ıslah edebileceğini düşünen bir idealist olan Tim McManus (Kinney) tarafından yönetilen bu cezaevinin tüm sakinleri, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilimek için mücadele veriyor; çete üyeleri, eşcinseller, Latinler, Müslümanlar... Kimi uyuşturucu ticareti ya da diğer gruplar üzerinde güç kazanabilmek için savaşıyor. Kimi paranın peşinde; kumar oynayarak ya da başka türlü dümenlerle paraya kavuşmaya çalışıyor. Bazı mahkûmlar ise sadece tahliye olabilecekleri günü görebilmek için hayatta kalmaya çalışıyor, hatta sadece yarını görebilmek için.

4. Six Feet Under

4. Six Feet Under

Six Feet Under, bir ailenin hikayesini anlatıyor.Görünüşte tam olarak sorunsuz mutlu mesut akıp giden bir hayatları olsa da, babalarının ölümü hepsinin hayatlarında bir kırılma noktası olmaktadır.

O güne dek içlerine attıkları, kendilerine sakladıklarını, eteklerindeki taşları ufak ufak dökmeye başlıyorlar ve bu sayede biz de ilerleyen günlerde madalyonların diğer yüzlerini görüyoruz. Kendilerine tam olarak yabancı, kendilerine oldukları kadar birbilerine de yabancı bu kişiler arasındaki bütün o yüzeysel birliktelikler yumağının yavaş yavaş samimiyete dönüşüne; sahip oldukları mutluluk-normallik-huzur illüzyonunu sorgulamaya başlamalarına el çırparak, hüzünlenerek, şok mutluluk-normallik-huzur illüzyonunu sorgulamaya başlamalarına el çırparak, hüzünlenerek, şok olarak, çok gülerek tanıklık ediyoruz.

Alan Ball tarafından yaratılan dizinin tam 32 Emmy adaylığı ve 7 ödülü var.

3. The Wire

3. The Wire

The Wire, Baltimore, Maryland'de geçen bir drama dizisidir. ABD'de HBO'da yayınlanan dizinin yapımcısı ve yazarı, eski polis muhabiri David Simon'dır. Yayınına 2 Haziran 2002'de başlanan dizi beş sezonun ardından, 9 Mart 2008'de sona erdi.

Dizinin her bir sezonu Baltimore şehrinin ayrı bir yüzüne odaklanmıştır. Bunlar sırasıyla, uyuşturucu trafiği, liman, şehir yönetimi ve bürokrasi, eğitim sistemi ve yazılı basındır. Geniş oyuncu kadrosu, genelikle başka rolleriyle çok ünlü olmamış kişilerden oluşur. Simon dizinin bir suç draması şeklinde sunulmasına karşın  'gerçekten Amerikan şehriyle, bir arada nasıl yaşadığımızla ilgili. Kurumların bizi bağımsız bireyler olarak nasıl etkilediğiyle ilgili ve ister polis, ister yükleme işçisi, ister uyuşturucu satıcısı, ister politikacı, yargıç ya da avukat, en sonunda riske girerek bağlı olduğunuz kurumla mücadele etmeniz gerektiğine ilişkin' yorumunu yapmıştır. 

Büyük bir ticari başarı  yada ciddi bir televizyon ödülü kazanamamış olsa da, The Wire genel olarak eleştirmenler tarafından gelmiş geçmiş en büyük televizyon dizilerinden biri şeklinde tanımlanmaktadır. Dizi, şehir hayatını, sanatsal hırsları gerçekçi yansıtması ve sosyopolitik temaları alışılagelmişin aksine derinlemesine incelemesiyle dikkat çekmektedir.

2. The Sopranos

2. The Sopranos

Tony Soprano ve ailesi, hikâyelerine sıfır noktasından başlıyor. New Jersey'de yaşayan, dünyanın en ünlü kurmaca Mafya ailesi. 10 Ocak 1999'da yayına giren Sopranos ailesi çok fazla geçmeden herkesi etkisi altında aldı. 'New York Times'ta çıkan bir yazıda, 'Son çeyrek yüzyılda Amerikan pop kültürünün en büyük ürünü' şekilde tanımlandı.

Bir avuç suçlu, hırsız ve soğukkanlı katilin heyecanlı maceralar yaşamasını beklemek normal fakat yaşadıklarının kişiye aynı sürede gülünç gelmesi hiç de alışılmış bir şey değil. HBO'nun çok  ödüllü dizisi The Sopranos işte bunu başarıyor. Yaratıcısı David Chase, daha öncede Northern Exposure ve I'll Fly Away benzeri dizilerde yazar-yapımcı şekilde çalışmıştı. Asıl ismi David DeCesare olan italyan/Amerikalı Chase, dizinin büyük kısmının otobiyografik olduğunu söylüyor: 'aile işi' açısından olmasa da, aile içi birliktelikler açısından.

Dizinin renkli karakterlerine ve onları canlandıran oyunculara bir göz atalım. Kendine atık idarecisi süsü sağlayan orta yaşlardaki mafya babası Tony Soprano'nun (James Gandolfini) faaliyetleri, karısı Carmela (Edie Falco), kızı Meadow (Jamie Lynn Sigler) ve oğlu Anthony Jr. (Robert ıler) vasıtası ile hiçde garip karşılanmıyor. Tony, hem karısıyla çocuklarına ve dul annesine, hem de bir 'capo' sıfatıyla New Jersey mafyasına karşı aile babası görevlerini yerine getirmeye çalışıyor. Annesi (Nancy Marchand), bir huzurevine konmaya karşı çıkıyor. Amcası 'Junior' Soprano (Dominic Chianese), devamlı Tony ile bir iktidar mücadelesi içindedir. Tezcanlı yeğeni Christopher Moltisanti ve Chris'i kontrol etmek bir sorun. Sonunda Tony Soprano çareyi pskiyatra, Dr. Jennifer Melfi'ye (Lorraine Bracco) gitmekte buluyor, fakat onun iş alanında böyle şeylerin duyulması iyi değildir, adamı mıhlayıverirler. Onun için bir psikiyatra gittiği gerçeğini olası mertebe saklı tutuyor. Argo ve vahşetin sınır tanımadığı, kara mizah serpiştirilmiş bu agresif diziyi kaçırmayın.

1. Breaking Bad

1. Breaking Bad

Walter White bir lisede kimya öğretmenliği yapan, evin mortgage taksitlerini zar zor ödeyen orta yaşını geçmiş bir adam. Engelli bir oğlu var ve eşi yeni bir bebek bekliyor. Tam bu sırada Walter akciğer kanserine yakalandığını öğreniyor. Sadece 6 ay ömrü kalmış.

İyi aile babası Walter öldükten sonra çocuklarını ve eşini beş parasız bırakmak zorunda kalacak. Hayatını değiştirecek bir plan yapmak zorunda. Walter kimyacı kimliğini uyuşturucu üretiminde kullanmaya karar veriyor. Eski öğrencisi Jesse Pinkman'ı da dahil edip, bu karanlık dünyaya adımını atıyor. Artık Walter White yok, onun yerine Heisenberg geçti.

Breaking Bad birçoklarına göre son yılların tartışmasız en iyi dizisi. Mükemmel kurgusu, şahane oyunculukları ve benzersiz hikayesiyle

LİSTE YABANCI DİZİLER GRUBU TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1295
477
256
131
129
117
93