Görüş Bildir
Haberler
Emniyet Yeni Yetkilerle Donatılan Bekçilerin Eğitim Durumlarını Açıkladı

etiket Emniyet Yeni Yetkilerle Donatılan Bekçilerin Eğitim Durumlarını Açıkladı

Emniyet Genel Müdürlüğü bekçilere kimlik sorma ve gözaltına alma yetkisi veren düzenlemenin yaratttığı tartışmaların ardından açıklama yaptı. Emniyet liyakatleri de tartışma konusu olan bekçilerin eğitim durumu hakkında bilgi verdi. Buna göre bekçilerin yüzde 60'nın lise, yüzde 15’inin yüksekokul, yüzde 20’sinin lisans, yüzde 0,15’nin yüksek lisans mezunu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hükümetin çarşı ve mahalle bekçilerine geniş yetkiler veren yeni yasa tasarısı tartışmaları da beraberinde getirdi. Emniyet Müdürlüğü yaşanan tartışmalar üzerine açıklama yaptı. Basın yayın organlarınca kamuoyuna yanlış bilgiler verildiği iddia edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Üç ay üst düzey eğitim veriliyor"

"Üç ay üst düzey eğitim veriliyor"

'Çarşı ve Mahalle Bekçisi olarak görev yapacak olanlar, Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademi Başkanlığınca 3 ay süreyle üst düzey eğitime tabi tutulur ve bu eğitimi başarıyla sonlandıranlar görev yapacakları illere gönderilirler.

Gönderildikleri illerde de göreve başlamadan önce 2 ay süreyle uygulamalı eğitimden geçirilirler. Ayrıca göreve başladıktan sonra da belli periyotlarla hizmet içi eğitime tabi tutulmaya devam edilirler.'

Bekçilerin eğitim durumu

Bekçilerin eğitim durumu
İçeriğin Devamı Aşağıda

Emniyet'in açıklamasında bekçilerin eğitim durumu da aktarıldı: 

'Teşkilatımız bünyesinde halen 21.292 çarşı ve mahalle bekçisi görev yapmaktadır. Bunlardan 2016 yılından bugüne kadar alımı yapılan 19.706’sının; 12.001’i (%60,90) lise, 3.137’si (%15,91) yüksekokul, 3.943’ü (%20) lisans ve 29’u (%0,15) ise yüksek lisans mezunlarından oluşmaktadır.'

Açıklamada verilen rakamlar toplandığında bekçilerin yüzde 3'ünün eğitim durumu hakkında bilgi verilmemesi dikkat çekti.

İçişleri Komisyonunda kabul edildi

İçişleri Komisyonunda kabul edildi

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi, TBMM İçişleri Komisyonunda tartışmalara yol açtı. Muhalefet partilerinin itiraz ettiği düzenleme komisyonda kabul edildi.

Düzenleme ne getiriyor?

Yeni düzenlemeyle çarşı ve mahalle bekçilerine yeni yetkiler veriliyor. Tasarının yasalaşmasıyla bekçiler kimlik kontrolü yapma ve gözaltına alma yetkisine sahip olacak. Bekçilerin silah bulundurma ve kullanma yetkileri aynı şekilde devam edecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
232
141
27
14
10
6
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hadi ORDAN

Askeri liseleri kapat, polis akademilerini kapat; sonra da üç ay "üst düzey eğitim" almış adamı yetkiyle donat.

atlas kadar

İnsanlara/topluma müdahale konusunda polisinkine yakın yetkileri polisin çeyreği kadar bile eğitim almamış insanlara vermelerinin nedenini merak ediyorum.

psyhedelichead

Yüksek lisanslı hiç görevini kötüye kullanmıyor sanki.. neyse bekçiler iyi eğitilmiştir umarım.

Andreas Fotsis

yuksek lisans%0.15 ,ama açıklanmayan %3 ??? ben söylüyorum, onlar ilkokul mezunu, belki de sadece okur yazar..