Görüş Bildir

Bu haber taslak halindedir!

Haberler
Einstein’ın Kayıp Tren Bileti: Üstün Zekâlı Olmanın Aslında Ne Anlama Geldiğini Öğrenmek İster misiniz?

etiket Einstein’ın Kayıp Tren Bileti: Üstün Zekâlı Olmanın Aslında Ne Anlama Geldiğini Öğrenmek İster misiniz?

Hiçbir şeyi unutmamak ve en ufak şeyi bile akılda tutabilmek, bugüne kadar hep zeki bir insanın sahip olabileceği bir özellik olarak görülüyordu. Ancak çoğu insanın zannettiğinin aksine, kuvvetli bir hafıza sizin yüksek bir IQ'ya sahip olduğunuzun işareti olmayabilir. Neden mi böyle söylüyoruz? Çünkü unutkanlığın zekayla doğru orantılı olduğuna inanmamız için yeterli sebeplerimiz var. Gelin, konuyla ilgili detaylara hep birlikte bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Geçtiğimiz yıllarda Toronto Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, insanlar her şeyi hatırlamaya çalıştıkça karar verme konusunda daha çok çelişki yaşamaya başlıyor.

Beyniniz, sizi hızlı karar vermekten alıkoyan gereksiz bilgileri otomatik olarak siliyor ve sadece ihtiyacınız kadar olan bilgiyi saklı tutuyor. Örneğin, yeni tanıştığınız yüzleri aklınızda tutuyorsunuz ama isim hafızanız çok mu zayıf? İşte bu durum, beyninizin aslında gereksiz gördüğü bilgiyi silmesinden kaynaklanıyor. Yani beyniniz, detaylarda kaybolmak yerine resmin bütününe odaklanmayı tercih ediyor.

Teknolojiyle fazlaca haşır neşir olduğumuz şu günlerde, kullandığımız hemen hemen tüm cihazlar bilgi depolama işlemini bizim yerimize gerçekleştiriyor.

Yani beynimizi bir flash bellek gibi kullanmamıza gerek yok. Beynimiz de aynı fikirde olacak ki, sahip olduğu bilgileri karşılaştırdıktan sonra gerekli gördüğü bilgileri ön plana çıkartıp diğerlerinden ayırıyor. Bunun sonucu da basit şeyleri hatırlayamamak oluyor. Anlayacağınız, beynimizde doğal bir 'ayıklama' sistemimiz mevcut. Ama çoğu insan, bu tarz unutkanlıklar yaşayan bireylerin yeterince zeki olmadığını düşünüyor.

Albert Einstein yalnızca kendi döneminin değil, tüm zamanların en muhteşem ve en yaratıcı beyinlerinden birine sahipti. Ama böylesi bir dehanın unutkanlıkla başı dertteydi.

Bilindiği kadarıyla, Einstein'ın IQ'su test edilmemiştir ancak bilim insanları, bazı dahilerin zeka puanlarını biyografik bilgilerine dayanarak hesaplamaya çalışmışlardır. Yapılan hesaplamalar sonucunda ise Einstein'ın zeka puanı 160 ile 180 arasında yer alan bir değer olarak bulunmuştur. Bu dahi beynin en büyük derdi ise her şeyi unutuyor olmasıdır. Einstein'ın unutkanlığının boyutunu küçük bir örnekle size aktaralım.

Albert Einstein, bir trende seyahat etmektedir. Bilet kontrolü için geldiklerinde biletini nereye koyduğunu bulamaz.

Kondüktör, Einstein'ı tanımıştır ve bileti aramasına gerek olmadığı söyler ancak Einstein, 'Teşekkürler, ama biletimi bulamazsam nerede inmem gerektiğini bilemem.' diye cevap verir. Gördüğünüz gibi, Einstein bu kadar ufak bir bilgiyi bile anımsamakta zorlanmaktadır. Ama bu, bir dahi olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Einstein'ın hafızası telefon numaralarını ve tarihleri hatırlamak konusunda da çok kötüydü. Bu yüzden randevularını sıklıkla unutur ve insanlar tarafından 'kafası karışık' olarak nitelendirilirdi.

Ama dünyayı keşfetmek dururken neden telefon numaralarını hatırlamaya kimin ihtiyacı var? Peki, tek bir örnek üzerinden yüksek bir IQ ve unutkanlığın bağlantılı olduğunu söylemek mümkün müdür? Tabii ki, hayır. Ama iyi bir yol gösterici olduğu aşikar. Bunu Einstein'ın bakış açısıyla yorumlayalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gerçek zekâ işaretinin bilgi değil, hayal gücü olduğuna inanan Einstein, yaşamı boyunca bilgi toplamaktan daha çok hayal gücünün onu yönlendirmesine izin verdi.

Hayal gücü sürekli ilerlemeye devam ederken, bilgi durağan bir seyir izler. Her ne kadar bilgi, hayal gücünün genişlemesine katkı sağlasa da yaratıcılık için bilgiden çok hayal gücüne ihtiyaç vardır. Tahminimiz, hayal gücünün artmasının anıların dalgalanmaya başlamasına sebep olduğu ve bunun da unutkanlığa yol açtığı şeklinde. Yani hayal gücünüz ne kadar çoksa, bir şeyleri hatırlayabilmeniz de o kadar güçleşiyor. Peki, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Siz olsanız ortalama bir zekâ ve zehir gibi bir hafızayı mı, yoksa keskin bir zekâ ve unutkanlığı mı seçerdiniz?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
400
130
37
25
14
12
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

insan beyni bilincli olarak bunun farkinda olmasada surekli arka planda calisir, kafasini mesgul eden konulari kesintisiz irdeler, yani en bos durdugunuz and... Devamını Gör

esen_erkan

Sayin onedio sayfası yetkilileri... Günümüzde ve ülkemizde görüldüğü gibi hayal gucunun pek bir önemi yok... Eğitim sisteminin vermiş olduğu etkenler dogrul... Devamını Gör

Fark etmez

Hayal gücü çok daha yüksek insanlar olduğuna inanıyorum, peki bunlar da unutkan mı? Sanmıyorum, bence hafızasında tutmak istediği şeyleri tutuyordu daha çok.... Devamını Gör