Görüş Bildir
Haberler
Durgunluk Endişeleri Dolara İvme Kaybettirdi: Borsalarda Karışık Seyir Sürecek mi?

Durgunluk Endişeleri Dolara İvme Kaybettirdi: Borsalarda Karışık Seyir Sürecek mi?

Küresel piyasalarda, Rusya-Ukrayna savaşı ve yaptırımların etkilerine yönelik endişelerle yüksek oynaklıkla birlikte karışık seyir izlenirken, ABD'nin Rus petrolüne ambargo kararıyla birlikte emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü baskı sürüyor. 

Rusya'nın da ihracat tedbirleri açıklaması emtia tarafındaki yükselişin stagflasyon endişelerine yol açmasına sebep oldu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Borsa İstanbul'da yükselişin sürmesi bekleniyor

Borsa İstanbul'da yükselişin sürmesi bekleniyor

Yurt içinde, dün Borsa İstanbul'da güne düşüşle başlayan ve dalgalı bir seyir izlenen BIST 100 endeksi, küresel piyasalardan pozitif ayrıştı ve günü yüzde 0,70 değer kazancıyla 2.011,35 puandan tamamladı.

Analistler, Rusya-Ukrayna savaşına dair gelişmelerin yatırımcı fiyatlamalarında temel faktör olmaya devam ettiğini belirterek, emtia fiyatlarının seyrinin de enflasyon ve büyüme odaklı beklentilerin yönetimi açısından yakından takip edildiğini söyledi.

Bugün ABD'de açıklanacak JOLTS açık iş sayısı verisinin takip edileceğini vurgulayan analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.950 ve 1.890 seviyelerinin destek, 2.040 ve 2090 puanın direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

BIST 100 endeksi güne yüzde 1,24 oranında 24,93 puan artışla 2.036,27 puandan başladı.

BIST 100 endeksi günü yüzde 1.56 oranında 31.35 puan artışla 2.042,70 puandan kapatırken, işlem hacmi 38,676 milyar TL oldu.

Küresel piyasalarda emtia baskısı sürüyor

Küresel piyasalarda emtia baskısı sürüyor

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'dan petrol, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve kömürün ithalatını yasaklayan kararnameyi imzaladı. Avrupa Birliği (AB), Rusya'dan ithal ettiği doğal gaz miktarını 1 yıl içinde 3'te 2 oranında azaltmak için plan hazırlarken, İngiltere bu yıl sonuna kadar Rusya'dan gerçekleştirdiği petrol ve ürünleri ithalatını aşamalı olarak sonlandıracağını açıkladı.

Analistler, ABD'nin Rusya'dan doğal gaz ithalatının, ülkenin toplam enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 8'ini karşıladığını, bu kapsamda ülke ekonomisinde majör bir etki yaratması beklenmediğini belirterek, Batılı ülkelerin bu konuda alacağı kararların fiyatlar üzerinde daha fazla yukarı yönlü baskı oluşturabileceğine işaret ediyor. Risk iştahının düşük seyretmesiyle güvenli limanlara yönelimin devam edebileceğini aktaran analistler, ayrıca petrol ve gaz fiyatlarındaki artışın etkisiyle sektör hisselerinde de pozitif ayrışma yaşandığına dikkati çekiyor.

Bu gelişmelerle dün güne tepki alımlarıyla başlayan New York borsasında satış ağırlıklı seyir sürdü. ABD'nin endeks vadeli kontratlarında yeni günün pozitif başladığı görülüyor.

Avrupa borsalarında da risk algısındaki artışa karşın petrol ve gaz şirketlerinin hisselerinde görülen yükselişlerin etkisiyle dün karışık bir seyir gözlendi.

Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,02'lik sınırlı düşüşle kapanırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,32 geriledi, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,79 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,07 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlarının da yeni güne pozitif başlaması dikkati çekiyor.

Asya tarafında Kovid-19 salgınına yönelik endişeler ve emtia fiyatlarındaki artışın ülke ekonomilerine yansımalarına yönelik tedirginlikler gündemin odağındaki yerini korurken, kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 2,7 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 azalışla seyrediyor.

Doların güçlenmesi ivme kaybetti

Doların güçlenmesi ivme kaybetti

Dolar endeksi dün yüzde 0,2'lik azalışla 99,1 seviyelerinden kapanırken, bugün yeniden 99'un hemen altında seyrediyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise dün 1,88 seviyelerine kadar yükselmesinin ardından yüzde 1,86 seviyelerinde dengelendi.

Euro/dolar paritesi dün yüzde 0,3 artışla 1,0907'den kapanmasının ardından bugün yatay hareket ediyor. 

09.40 itibarıyla dolar/TL 14,5806, euro/TL de 15,9435 seviyesinden fiyatlanırken, euro/dolar paritesi 1,09180 seviyesinden, dolar ise ruble karşısında 129,14 seviyesinden karşılık buldu.

18.25 itibarıyla dolar/TL 14,6335, euro/TL de 16,1448 seviyesinden, euro/dolar 1,10196, dolar/ruble 119,78 seviyesinden karşılık buldu. 

Altın, zirvesine doğru ilerlemeye devam ediyor

Altın, zirvesine doğru ilerlemeye devam ediyor

ABD'nin Rusya'dan petrol ithalatına yasak getirmesinin küresel enerji fiyatlarını artırarak enflasyonu besleyeceği, küresel ekonominin stagflasyon benzeri bir durum ile karşı karşıya kalacağı endişeleri altına talebi desteklemeye devam ediyor.

Ukrayna krizi ve bunun tetiklediği Rusya yaptırımlarının emtia fiyatlarında yarattığı yükseliş yatırımcıların güvenli liman olarak altına yönelmelerine neden oluyor. 

Dün 2070,53 dolar/ons seviyesine kadar yükselerek 7 Ağustos 2020'de gördüğü 2075,17 dolar/ons zirvesine yaklaşan spot altın, bu sabah 2051,24 dolar/ons seviyesinden işlem görüyor. Gram altın da hem ons hem de dolardaki yükselişin etkisiyle 961 liradan karşılık buldu. 

Analistler, jeopolitik gelişmelerin altına olan talepte ana katalizör durumunda olduğunu, Rusya ile Batı arasında gerilimin tırmanıp tırmanmayacağını altının yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyorlar. 

Spot altın için bugün destek seviyesini 2019 dolar/ons olarak işaret eden analistler, 2073 dolar/ons seviyesindeki güçlü direncin aşılması halinde 2100 dolar/ons seviyesinin ilk hedef olacağını vurguluyorlar.

Uluslararası piyasalarda gün ortasında spot altın fiyatı yüzde 2 düşüşle 2011,65 dolar/ons seviyesine kadar geriledi.

Altın zirvesinden gerilerken, 18.25 itibarıyla ons altın 1993 dolardan, gram altın da 937 liradan işlem gördü.   

Petrol, 130 doların üzerinde işlem görmeye devam ediyor

Petrol, 130 doların üzerinde işlem görmeye devam ediyor

Brent petrolün varil fiyatı Temmuz 2018'den bu yana en yüksek seviye olan 131,1 dolar seviyelerini test etti.

ABD'nin Rusya'dan petrol ithalatını yasaklama, İngiltere'nin de Rusya'dan petrol ithalatını yıl sonuna kadar kademeli olarak azaltma kararı almasının küresel petrol arzı konusunda yarattığı endişeler fiyatlara yön vermeye devam ediyor. 

Rusya'dan petrol ve gaz ithalat yasağına ABD'nin Avrupalı müttefikleri ve Japonya'nın şu an için destek vermemeleri fiyatlarda çok hızlı bir yükselişin önüne geçse de ICE'de Brent petrolü 130 dolar/varil seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

Rusya, küresel piyasalara günde 7 milyon varil/gün petrol ihraç ediyor ve bu petrolün piyasaya gelmemesi halinde oluşacak arz açığını kapatacak bir kapasite bulunmuyor. 

ABD, piyasalara petrol arzının artırılması için stratejik rezervlerinden daha fazla petrol satmayı değerlendirmekle birlikte Venezuela ve İran petrollerinin piyasaya dönmeleri için yaptırımları kaldırma, gevşetme seçeneklerini de değerlendirmeye devam ediyor.

ICE'de Mayıs vadeli Brent petrolü sabah saatlerinde düne göre 2,60 dolar artışla 130,58 dolar/varil seviyesinden, NYMEX'de Batı Teksas petrolü 2,1 dolar yükselişle 125,80 dolar/varil seviyesinden fiyatlandı.

Brent petrol varili 18.25'te sınırlı yükselişle 115,75 dolardan fiyatlandı. 

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın