Görüş Bildir
Haberler
Down Sendromuna Dikkat Çeken Çizgi Filmi Şikayet Eden Anneye Tepki Geldi: 'Bilinçsizlik ve Cehalet'

etiket Down Sendromuna Dikkat Çeken Çizgi Filmi Şikayet Eden Anneye Tepki Geldi: 'Bilinçsizlik ve Cehalet'

Emre Ordu
31.01.2018 - 18:11 Son Güncelleme: 01.02.2018 - 12:04

TRT Çocuk'ta yayımlanan ve down sendromu konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan 'Kardeşim Ozi’ dizisinin ana karakteri Ozi'nin, “fiziksel görünümü ve konuşmasının, kızının gelişimini olumsuz etkilediğini” iddia eden bir anne, sosyal medya üzerinden yayının durdurulması yönünde şikayetçi oldu. Anneye hem uzmanlardan hem de sosyal medyadan tepkiler geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gazete Habertürk'ten İrem Koca'nın haberine göre, annenin “30 yaşında kadınım ben korkuyorum. Hiç mi çocuğunuz yok, hangisi Ozan’a benziyor” ifadeleri büyük tepki çekti. TRT, filmin dış yapım olduğunu belirterek açıklama yapmadı.

Söz konusu şikayet 👇

Söz konusu şikayet 👇

"Sorun ailelerden kaynaklanıyor"

"Sorun ailelerden kaynaklanıyor"

Karakterin iyi seçildiğini ve eleştiri yapan annenin bilgilenmesi gerektiğini söyleyen Down Türkiye’den Psikolog ve Özel Eğitim Uzmanı Sezgin Kartal, şunları söyledi: 

“Yapımı destekliyorum. Konuşması, görüntüsü down sendromlu çocuk gibi. Down sendromlu olduğu anlaşılsın diye yayına özel işaret koymak yanlış olurdu. Çocuklar aralarında böyle bir fark görmüyor. Bu farkları gören aileler, endişe eden de onlar.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Devlet kanalında down sendromlu bir karakterin anlatılması çok heyecan verici"

"Devlet kanalında down sendromlu bir karakterin anlatılması çok heyecan verici"

UpSendrom Girişimi Kurucusu Burak Acerakis ise durumun bilinçsizlik ve cehaletten kaynaklandığını belirtti ve şunları kaydetti:

“Tartışmaların basit bir altyapısı var; o da tahammülsüzlük. Down sendromunun ne olduğunu bilmiyorlar. Çözüm, bütün down sendromluların konuşamayan, beceriksiz, tuhaf haraketler yapan, engelli bireyler olmadığını, sendromun sadece fazla 1 kromozomla meydana geldiğini, hastalık olmadığını, bu çocukların da topluma katkı sağlayacak bireyler olabildiğini anlatmaktan geçiyor. Çok uzun bir yolumuz var. Devlet kanalında down sendromlu bir karakterin anlatılmasını çok heyecan verici buluyorum. Eksikler giderilir, kusursuz hale gelebilir. Ama başlamış olması bile çok sağlıklı.”

Şikayete sosyal medyadan tepkiler geldi: "Bilinmeyeni öğrenmekten ve farklılıktan korkmak bunun adı"

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
940
201
94
49
23
19
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın