Görüş Bildir
Haberler
Dolaylı Zam Dönemi: Sanayide Doğalgaza Yüzde 48'lik Zammın Faturasını 84 Milyon Ödeyecek

Dolaylı Zam Dönemi: Sanayide Doğalgaza Yüzde 48'lik Zammın Faturasını 84 Milyon Ödeyecek

Türkiye, kasım itibariyle ‘kara kış’a uyandı... Sanayide doğalgaza yüzde 48 zam yapıldı. İktidar ‘sandık fonu’ hazırlığındayken hane halkı tarifesi sabit kaldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Vatandaşın faturasına doğrudan yansımayacak olan bu adım, dolaylı olarak 84 milyonun cüzdanını iğneden ipliğe yeni zam dalgasıyla daha da eritecek.

Kasım peş peşe zam haberleriyle başladı. Fiyatı 10 gün önce 22 kuruş artan otogaz 49 kuruş daha zamlanarak 7 liraya dayandı. Alkollü içeceklerin fiyat listesi de güncelledi. Elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 46, sanayideki doğalgaza ise yüzde 48 zam yapıldı. Elektrik üretiminde tarife üç ayda iki kat, sanayide ise bir yılda yüzde 115 arttı. Konutlardaki tarifede değişikliğe gidilmemesi ‘seçime dönük hamle’ olarak yorumlansa da dolaylı zamların vatandaşın hayatını doğrudan etkileyeceği vurgulandı.

Karar'ın haberine göre Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükçü “Maliyetler sanayicilerimizi olağanüstü zorluyor” derken TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu “Yüzde 48 zam enflasyonu artıracak” ifadesini kullandı. Elektrikte fahiş zamların kapıda olduğunu belirten CHP’li Akın “Bu artışlar markete-pazara doğrudan yansıyacak. Hayat pahalılığı artacak” dedi. DEVA Partili Ekmen de marketlerin ‘sanık kürsüsüne’ çıkarılmasını işaret etti: 

Rekabet Kurumu’nun marketlerden sonra zamları onaylayan EPDK’ya ceza kesmesi bekleniyor.”

Doğalgaz zammının yükünü vatandaş çekecek

Doğalgaz zammının yükünü vatandaş çekecek

BOTAŞ artan maliyetleri öne sürerek sanayi ve ticari kuruluşlarına yüzde 48,4 gaz zammı yaptı. Elektrik üretim amaçlı kullanılan doğal gaz tarifesine yüzde 46,8 oranında artış gerçekleştirdi. Konut tarifesinde değişiklik yapılmazken, siyasiler “Bu artışlar market raflarına, çarşı ve pazara da doğrudan yansıyacak” yorumunu yaptı.

Türkiye’de yeni doğal gaz rezervlerinin bulunmasının ardından gaza 12 kere zam geldi. Artan maliyetler ve kur karşısında her şeyin fiyatı neredeyse iki katına çıkarken çalışanlar da aynı ücreti almaktan mustarip.

Tarlada satılan bir ürün rafa gelene kadar fiyatı 6-7 kat artarken, akaryakıta da kur kaynaklı her gün zam geliyor. En son motorin ve benzinden sonra LPG’ye de 48 kuruş zam hesaplanıyor. Dün Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ, dünya genelinde görülen yüksek enerji fiyatlarının Türkiye’deki tüketicilere aynı oranda yansıtılmadığını bildirdi. BOTAŞ’tan yapılan açıklamada, Evsel Enerji Fiyat Endeksi’ne (HEPI-Household Energy Price Index) göre konutlarda Avrupa’nın en ekonomik doğal gazının Türkiye’de kullanıldığı ifade edildi.

Yıl başından itibaren dünya ve Avrupa enerji piyasalarında yaşanan dalgalanmalara bağlı olarak tüketicilerin fahiş enerji fiyatlarına maruz kaldığının belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: 

“Ülkemizde ise bugüne kadar bütün dünyada yaşanan yüksek enerji fiyatları tüketicilerimize aynı oranda yansıtılmamıştır. Tüm abone grupları en azami şekilde korunmuştur.

1 Kasım itibarıyla gelinen bu aşamada tüketicilerimizi imkanlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde bir düzenleme yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Konutlarda kullanılan doğal gaz tarifesinde kasım ayında bir değişiklik yapılmamıştır. Artan maliyetlerden dolayı büyük sanayi ve ticari kuruluşları abone grubuna yüzde 48,40 ve elektrik üretim amaçlı kullanılan doğal gaz tarifesine yüzde 46,82 oranında artış yapılmıştır.”

'Hayat pahalılığı daha da artacak'

'Hayat pahalılığı daha da artacak'

Doğal gaza yapılan zam karşısında vatandaş ‘bu ayı da zamsız yırttık’ diye sevinirken, asıl farkın fatura dışı birçok ürüne yansıtılacağının farkında değil. Yani konutlara zam yapılmasa bile fatura yine vatandaşa kesiliyor.

CHP Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, sanayiye yapılan enerji zamlarına, kış ayı gelmeden yeni zamların ekleneceğini belirtti. Akın “Sanayide doğalgaz tarifesi bu yıl içinde yüzde 115; elektrik üretim santralleri tarifesi ise yüzde 148,5 oranında arttı. Bu artışlar market raflarına, çarşı ve pazara da doğrudan yansıyacak. Hayat pahalılığı daha da artacak; vatandaş temel ihtiyaçlarını alırken bu zammın faturasını ödemek zorunda bırakılacak” değerlendirmesi yaptı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hdjfhkdh

4-5 gece yaktık sadece fatura 148 tl gelmiş. tüm gün yakmayla kışı nasıl geçireceğiz allah yardımcımız olsun

semih karakaş

Oh amk çocukları sikin milleti başka bildiginiz yok zaten