Görüş Bildir
Haberler
Doğum Kontrol Hapına Ne Zaman Başlanılır? Kaç Gün İçilir?

Doğum Kontrol Hapına Ne Zaman Başlanılır? Kaç Gün İçilir?

Şebnem Sucu
13.10.2021 - 10:19

Doğum kontrol hapları kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen ve progesteronun sentetik bir formudur. En önemli görevi yumurtlamayı durdurmak ve spermin rahim içerisinde geçişini engellemektir. Böylelikle gebelik direk olarak engellenmiş olur. Kadınlar doğum kontrol hapı kullanmadan önce doğum kontrol hapına ne zaman başlanır, kaç gün içilir? Gibi soruların cevaplarını araştırır. Çünkü ilacın etki göstermesi için ne zaman ve ne sıklıkta kullanması gerektiğine dair önemli talimatlar korunmanın en önemli unsurunu oluşturur. Peki, doğum kontrol hapına ne zaman başlanır? Kaç gün içilir? Tüm detaylar haberimizde…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğum kontrol hapları kullanılırken belli başlı kurallara uyulduğunda gebeliği önlemede büyük etki sağlar. Diğer bir ifade ile oral kontraseptif şeklinde tanımlanan doğum kontrol hapları içinde bir miktar kadınlık hormonları kombinasyonu ile yumurtlamaya engel olur. Bazı ilaçlar doğum kontrol hapının etkisini düşürebilir. Bu durumda doğum kontrol hapı kullanmadan önce doktorunuza danışmanız sizin adınıza daha yararlı olur. Peki, doğum kontrol hapına ne zaman başlanılır? Kaç gün içilir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Doğum Kontrol Hapına Ne Zaman Başlanılır?

Doğum Kontrol Hapına Ne Zaman Başlanılır?

Birçok kadın doğum kontrol hapına ne zaman başlanılır merak eder. Doğum kontrol hapına adetin ilk günü başlanması gerekir. Ancak adetin ilk günü hapı içmeyi unutanlar yine adetin ilk 2. ve 3. gününde hapı içebilirler. 

“Doğum kontrol hapı kaç gün içilir” noktasında doğum kontrol hapına başlandıktan sonra her gün aynı saatte 1 adet alınmalıdır. Kutu bitinceye kadar bu şekilde devam edilmelidir. İlaç kutunuz bittiğinde 7 gün ara verip 7 gün sonra başka bir kutuya başlanılır. Kısaca 21 gün doğum kontrol hapı alınır, 7 gün ara verilir. 

Ayrıca kutulardaki hap sayısı farklılık gösterebilir. Örneğin; bazı kutularda 21 bazılarında da 28 adet hap olduğunu fark edebilirsiniz. Böyle bir durumda da hapa yine adetin ilk günü başlanması gerekir.

Doğum Kontrol Haplarının Avantajları Nelerdir?

Doğum Kontrol Haplarının Avantajları Nelerdir?

Günümüzde aile planlanmasında aktif rol oynayan doğum kontrol hapı, çocuk sahibi olmak istemeyenlerin yanı sıra aşırı sancılı adet dönemi geçirenlerin, düzensiz adet döngüsüne sahip olanların ve çeşitli kadın hastalıklarından muzdarip kişiler tarafından kullanılabilir. Devamlı olarak doğum kontrol hapı kullanmak adet ağrılarını ve kanamalarını azaltmaya yardımcı olur. Doğum kontrol hapının sağladığı diğer faydalar şunlardır;

• Yumurtalık ve rahim kanserine karşı korumaya yardımcı olur.

• Kist büyümelerini engeller

• Dış gebelikten korur.

• Adet öncesi gerginlik sendromunun azalması ve endometriozis rahatsızlığının tedavisinde kullanılmaktadır.

Doğum Kontrol Hapının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Doğum Kontrol Hapının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Doğum kontrol hapı kullanımından itibaren bazı kadınlarda yoğun mide bulantıları görülebilir. Bu nedenle doğum kontrol hapının yatmadan önce alınması faydalı olacaktır. Bazen de ara kanamalar ya da hızlı kilo alma sorunu meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda doktorunuz hapın dozunu düşürerek yan etkilerin azalmasını sağlayabilir. 

Doğum kontrol hapı düzenli kullanılmadığında etki de etmeyecektir. Aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamadığı gibi kullananlarda kan pıhtı oluşumunun önünü açabilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?