Görüş Bildir
Haberler
Dikenli Tel Misali Etrafımızı Sarıp Özgürlüğümüzü Kısıtlayan 13 Baskı Unsuru

Dikenli Tel Misali Etrafımızı Sarıp Özgürlüğümüzü Kısıtlayan 13 Baskı Unsuru

EC was here.
30.06.2017 - 14:28

Dünyanın her yerinde insanlar üzerinde baskı kurup onları dar bir çerçeveye hapsetmek için çaba gösteriyor bütün bu etkenler. Peki bu baskılara karşı koymayıp belli bir kalıba girmeli midir insanlar?

İyi düşün, bu hayat senin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Küçüklüğünden beri ailen tarafından yapılan baskıyla başlar her şey, böylece etrafına ilk dikenli teller örülmeye başlanır.

'Oraya gitme, onu yapma, sen yapamazsın, şu saatte evde olunacak, tek başına oralara gidilmeyecek, benden izinsiz bir şey yapılmayacak' denildikçe üzerine büyük bir yük biner.

Baskıcı bir ortamda büyüdüğün için üzerinde kalıcı etkileri olur mutlaka. 18'inden sonra da buna izin verdiğin takdirde tamiri zor durumlara neden oluyor ne yazık ki.

2. Malum, herkes fiziksel olarak farklı. Kimisi güzel olarak görülüyor kimisi çirkin. Bu durum da beraberinde çeşitli baskıları getiriyor.

Sadece güzel oldukları için bir işi alıp iyi yerlere gelenler olabiliyor. Bazen de güzel biri emek vererek bir başarı elde ettiğinde bunun sadece güzelliğinden dolayı olduğunu düşünenler olabiliyor.

Toplumun güzellik kalıplarına dahil olmadığında ise pek çok kez dalga geçme durumu oluyor. Sadece bu baskı nedeniyle bile intihara eğilimli milyonlar var.

3. İş yerinde maruz kaldığın baskıların da haddi hesabı yok.

Sadece patron baskısı olsa yine iyi, o yetmezmiş gibi bir de iş arkadaşlarından gördüğün mobbing yüzünden iş saatleri çileye dönüşebiliyor.

Bu sıkıntı sadece işte de kalmaz, eve de yansıyıp hayatını çekilmez yapar.

4. Cinsiyetine göre yapılan baskılara da maruz kalmışsındır bu toplumda.

Erkeksen evlenmeyi düşündüğün yaşta evin, araban olması ön koşuluyla karşılaşabilirsin; öğrencilik yıllarında 'sadece kız öğrencilere kiralıktır' yazılarından çok çekersin. Kadın olmanın sıkıntısı da erkek egemen toplumda binbir zorluklarla dolu, her gün tanıklık ediyoruz; sıkıntıları say say bitmez.

Yani kadın da olsan erkek de olsan cinsiyetin nedeniyle baskıya maruz kalabiliyorsun.

5. Maddi durumun nedeniyle katlanmak zorunda kaldığın baskılar da en ağırındandır.

Geçim derdi yaşamıyor olsan bile, kazancından memnun olsan da birileri tarafından küçümsenebiliyorsun. 'Paran kadar konuş' durumu var dünyanın çoğu yerinde, 'bilgin kadar konuş' durumu baskın değil.

Maddi durumun iyi olmadığı için zengin bir manken tarafından bir hiç olarak görülebilirsin, zengin birini sevip onunla birlikte olduğunda ise sadece parası için birlikte olduğun damgasını yiyebilirsin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İnancını, ırkını belirttiğinde gerçekleşen baskılardan da çok çekiyor milyonlarca insan. Muhtemelen bu insanlardan birisin.

Çoğunluğun arasında farklı olduğunu belirttiğinde hoşgörüyle karşılayabilen çok az insan oluyor. Yine de korkmadan söylemek lazım, böyle böyle kırılacak ön yargılar.

7. Çok fazla önemsenmese de yaşından dolayı gerçekleşen baskı da sular seller gibi gelir üstüne.

'Sen küçüksün, yapamazsın' diyerek özgüven düşürme konusunda yarışıyor toplum. Yaşlılar için de 'sen elden ayaktan düştün, bu yaşta ne okuması' gibi söylemler duyulabiliyor. Zaten bu durumun mantıksızlığını atalarımız da dile getirmiş: Akıl yaşta değil baştadır.

8. Yobaz insanlardan oluşan bir çevrede yaşıyor olmanın getirdiği baskıların ceremesi de çok çekiliyor, 21. yüzyılda olsak da.

Mars'a da gidilse uçan arabalar da yapılsa yobazlığın azalması teknoloji kadar hızlı ilerleyen bir durum değil. Her gün haberlerde bir örneği görülüyor dünyanın her yerinde; mini etek giydi diye dayak atmalar, kendi görüşünden olmayanları tehdit etmeler ve dahası. Bu tip bir toplumda yetişmene rağmen gericilikten uzak durabiliyorsan ne mutlu sana.

9. Giyiminden, stilinden dolayı gerçekleşen baskı da buram buram hissettiriyor kendini.

Yukarıdaki gibi mini etek mevzusu değil bu konu, çağdaş olduğunu düşünenler bile birazcık farklı bir stili olanlarla dalga geçmekten keyif alabiliyor. Farklı stildeki kişilere rastlandığında o kişinin haberi olmadan fotoğrafını çekip sosyal medyada dağıtmaktan çekinmiyorlar.

Neyin ne zaman normal olacağı belli olmuyor; 20 yıl önce pembe tişört giyen bir erkek alay konusu olurdu, ama şimdi en muhafazakarı bile giyebiliyor. Durum gayet açık.

10. Cinsel yöneliminden dolayı baskı altında yaşayanların bu baskılara karşı verdikleri mücadele de ortada.

Tıpkı kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi mücadelesi gibi, tıpkı Afro-Amerikanların haklarını arama mücadelesi gibi. Gün gelecek cinsel yönelim nedeniyle baskı altında olanlar da özgürce yaşayabilecekler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Eşinden, çocuklarından gördüğün baskılar da bir hayli yıpratıcı olabiliyor.

Seviyorsun, evleniyorsun; çocuk istiyorsun, bir çocuğun oluyor. Peki sonra? Ev hayatı bir anda kabusa dönüşüyor, özgürlüğün sınırlandırılıyor. Eşin de çocukların da seni bir kalıba sokmak için çaba sarf ediyor.

Kim bilir, belki sen de onlar üzerinde baskı kuruyorsun. Bu yüzden de sımsıcak olması gereken o yuvanın hapishane hücresinden farkı kalmıyor.

12. Başta İnternet olmak üzere herhangi bir ortamda düşüncelerini söylemek isterken üzerinde baskı hissediyorsun.

'Yanlış anlaşılmaya müsait olsa keşke' diye pusuda bekleyenler olduğu için linç kültürü inanılmaz hızlı işliyor. Yazıp yazıp silebiliyorsun belirtmek istediğin düşüncelerini, 'bunu söyleyince başıma bir şey gelir mi' diye uzun uzun düşünüyorsun. Bu da son 10 yılda kendini daha çok gösteren bir baskı çeşidi haline geldi.

13. En büyük baskı da binlerce yıl önce kurduğumuz devlet sisteminin yarattığı baskı olsa gerek.

Şanslıysan özgür bir hayat yaşıyorsun, şanslı değilsen hayatın hak-hukuk mücadelesi vermekle geçiyor. Mücadele veriyorsan yine iyi, böyle baskıcı devletlerde insanlar hak-hukuk araması gerektiğinin farkında bile olmuyorlar. En acısı da bu.

Ve bütün bu baskı unsurları arasında yaşamaya çalışırken virajlı, kasisli, çukurlu yollarda araba kullanır gibi ilerliyorsun hayatında.

Ne güzel olurdu dümdüz yollarda ilerleyerek manzaranın tadını çıkarmak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
167
51
19
18
6
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
WHOAMI

"YARIM KALAN SEVGİYE" "ŞU EMANET GÜLMEYE" "YAŞAMADAN ÖLMEYE" İTİRAZIM VAR... - MÜSLÜM GÜRSES- (MÜSLÜM BABA NASIL DA ÖZETLEMİŞ HAYATI)

layd hamdiye

hepsi doğru helede günümüz ortamında...ayrıca 8. görselde ne öyle kusacağım geldi yahu ..

Yasin Çalışkan

İçeriği sağlayan vatandaş anne-babasını küçük yaşta kaybetmiş, hatta babasını hiç tanımıyor bile olabilir. Topu hep inşaata kaçmış, hatta inşaata top bulmak ... Devamını Gör