Görüş Bildir
Haberler
Çocuklarda Bilek Burkulması Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda Bilek Burkulması Nasıl Tedavi Edilir?

Sunay Korkmaz
25.08.2021 - 13:07

Bilek burkulması büyük ya da küçük her yaştan insanın başına gelebilir. Koşarken, yürürken, egzersiz yapmadan önce yeterince ısınmadığınızda karşılaşılan bir durumdur. Özellikle çocuklar gündelik hayatta çok hareketlidir ve bilek burkulması onlarda sık görülür. Peki, çocuklarda bilek burkulması nasıl tedavi edilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Özellikle etkilenen ayağa ağırlık verildiğinde ağrı, ayak bileğine dokunduğunuzda hassasiyet, şişme, morarma ve hareket etmede zorluk ayak bileğinin burkulmasında en sık görülen belirtilerdir. Şimdi, çocuklarda bilek burkulması nasıl tedavi edilir? Gelin hep birlikte öğrenelim...

BİLEK BURKULMASI NEDİR?

Bilek burkulması, bacak kemiklerini ayağa bağlayan ve ligament adı verilen sert doku bantlarının yaralanmasıdır. Bağlar eklemleri sabit tutmaya yardımcı olur ve aşırı hareketi önler. Bu bağlar normal hareketin dışında zorlandığında ayak bileği burkulur. Zorlama sonucunda ayak bileği eklemini bir arada tutan bağlarda esneme veya yırtılma görülebilir. En sık olarak ayak bileğinin dış tarafında yer alan ligamentlerde hasar meydana gelir.

Burkulmalar şiddetine göre 1., 2. ve 3. derece şeklinde sınıflandırılır.

1. derece: Bağlarda gözle görülür bir hasar olmaz. Hafif düzeyde ağrı olur. Ayak bileği ekleminde bir gevşeklik yoktur.

2. derece: Ayak bileğindeki bağlardan bir veya daha fazlasında kısmi bir hasarlanma ile birlikte kanama olur. Eklemde orta derecede gevşeklik, ağrı ve şişlik vardır.

3. derece: Bağlarda tam yırtık, ileri derecede kanama olur. Eklemde tam bir gevşeklik, ileri düzeyde şişlik ve ağrı vardır.

Bazen burkulmalar bağlardaki hasarlanmaya göre orta ve şiddetli diye de sınıflandırılabilir. En sık burkulma ayak bileğinin içe dönmesidir ve bilek dış tarafta hasarlanma ile karakterizedir. 

BELİRTİLER

- Özellikle etkilenen ayak üzerinde dururken ağrı 

- Ayak bileğinde hassasiyet

- Şişme

- Morarma

- Hareketlerde sınırlılık

- Ayak bileğinde gevşeklik

- Sertlik

- Ciltte renk değişikliği

- Yaralanma anında patlama hissi veya sesi

ÇOCUKLARDA BİLEK BURKULMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Öncelikle ayak bileğinde ağrı ve şişlik varsa ve burkulmadan şüpheleniliyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır. Tedavide hedef ağrıyı ve şişliği azaltmaktır. Eğer burkulma çok hafifse, evde yapılması kolay olan / uygulaması kolay bazı ilaçlar yardımıyla burkulan bilek tedavi edilebilir. Bunun için yapılması gerekenlerden bazıları şunlardır:

Dinlenme: Çocuğunuzun bileğinde acı, şişme veya rahatsızlığa neden olan faaliyetlerden kaçınması, ayak bileğinin üstüne basmaması önemlidir.

Buz uygulaması: Buz, ayak bileği burkulmalarını iyileştirdiği bilinen ev tipi tedavilerden biridir. Burkulma sonrasında, etkilenen bölgeye uygulanan bir buz torbası veya jel, şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır. Buz kompresleri, haftada üç veya dört saatte bir, 15 veya 20 dakikalık seanslarda tekrarlanabilir.

Bandaj: Şişliğin inmesine yardımcı olmak için, ayak bileğini elastik bir bandajla sabitleme yarar sağlayabilir.

Elevasyon: Geceleri burkulan bileği kalbin seviyesinin üzerine tutmak şişliğin azalmasını hızlandırabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
2
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?