Görüş Bildir
Haberler
Cahit Zarifoğlu Vefatının 34. Yılında Anılıyor! Cahit Zarifoğlu Kimdir?

Cahit Zarifoğlu Vefatının 34. Yılında Anılıyor! Cahit Zarifoğlu Kimdir?

'Yedi Güzel Adam' gibi pek çok şiiriyle hafızalarda ve gönüllerde yer bulan, alışılmadık söz dizimiyle tanınan çocuk kitaplarının yanı sıra günlük, roman, deneme ve tiyatro eserleri kaleme alan şair ve yazar Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, vefatının 34'üncü yılında yad ediliyor. Peki Cahit Zarifoğlu kimdir? Detayları haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cahit Zarifoğlu Kimdir?

Cahit Zarifoğlu Kimdir?

Hakimlik görevinde bulunan Niyazi Bey ile Şerife Hanımın oğlu Cahit 1 Temmuz 1940'ta Ankara'da dünyaya gelir Şair, okuma-yazmayı, resim yapmayı ve Kur'an-ı Kerim okumayı, okula başlamadan önce, annesi Maraşlı Evliyazadelerden Şerife Hanım ile anneannesi ve mahalle hocalarından öğrendi.

Zarifoğlu, Şanlıurfa'da başladığı ilköğrenimini, 1951'de Kahramanmaraş'ta tamamladı.

Babasının görevi sebebiyle Zarifoğlu'nun çocukluğu Silvan, Baykan, Siirt, Siverek ve Kızılcahamam'da geçti. Usta kalem, lise son sınıfta edebiyat ve matematik derslerinden bütünlemeye kaldığı için 1955'te başladığı lise öğrenimini 1961'de bitirdi.

Kahramanmaraş'a dönerek kısa bir süre vekil öğretmenlik yapan Zarifoğlu bir gazetede çalışmaya başladı. Başarılı edebiyatçının ilk şiirleriyle denemeleri, yerel gazete ve dergilerde yayımlandı.

"Anadan Doğma Şair"

"Anadan Doğma Şair"

Zarifoğlu'nun şiiri hakkında yakın dostu Rasim Özdenören, 'Şiiri bunca anlaşılmaz, kapalı ya da zor anlaşılır bulunmasına rağmen, şimdiye kadar hiçbir aklı başında şiir okuyucusu, (eleştirmen ya da okuyucu olarak) bu şiirleri reddetmek, yok saymak cesaretini gösterememiştir.' yorumunda bulunurken, yine yakın arkadaşı Erdem Bayazıt, 'Cahit Zarifoğlu o hale gelmişti ki kendi dünyası içinde bir şiir dili kurmuştu ve bunu çok iyi kullanırdı. Yani şiire, o anlatılmaz olana ait bir durum çıktığı, bir algılama olduğu zaman onu hemen anında şiire döküverirdi.' yorumunu yapmıştı.

Şair Akif İnan'ın 'anadan doğma şair' olarak tarif ettiği Zarifoğlu hakkında, Cemal Süreya da 'Ece Ayhan'a sordum, ona göre Cahit Zarifoğlu şiirde yapı sorununu en iyi kavramış, bu konuda örnek gösterilebilecek sanatçılardan biri. Kolsuz bir Hattat'ta da ayrıca belirtmiş bunu.' şeklinde görüşlerini dile getirmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın