Görüş Bildir
Haberler
Bu Filmlerde Tarihin İzleri Var! Yaşanmış Savaşları Konu Alan Birbirinden Çarpıcı Savaş Filmleri

Bu Filmlerde Tarihin İzleri Var! Yaşanmış Savaşları Konu Alan Birbirinden Çarpıcı Savaş Filmleri

Aburoski
23.03.2018 - 00:22 Son Güncelleme: 17.05.2022 - 11:47

'En iyi savaş filmleri nelerdir?' sorusuna cevap mahiyetinde bir listeyle karşınızdayız! Efsane savaş filmleri, tarihi savaş filmleri ve gerçek savaş filmleri gibi konularda hazırladığımız listede sinema tarihinin en iyi savaş filmleri yer alıyor.  Geçmişte yaşanan 1. Dünya, 2. Dünya, Kore ve Balkan savaşları gibi tarihte bilinen savaşları konu alan filmlere gelin birlikte göz atalım

*Film konuları beyazperde.com sitesinden alınmıştır.

*Fimler IMDB puanlarına göre sıralanmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

39. War Machine-Savaş Makinesi (2017) | IMDb 6.0

39. War Machine-Savaş Makinesi (2017) | IMDb 6.0

Amerika'nın Afganistan'la olan savaşını mizahi bir dille ele alan Savaş Makinesi, Afganistan'da büyük bir yeniden inşa operasyonuna liderlik eden kendine has bir generalin düşmanlarla, müttefiklerle ve bürokratlarla kurduğu ilişkileri takip ediyor.

38. Pearl Harbor (2001) IMDb 6.1

38. Pearl Harbor (2001) IMDb 6.1

Eskiden beri aralarında derin bir dostluk bulunan iki arkadaş, savaşa gitmenin arifesindedirler. İkinci Dünya Savaşı tüm vahşetiyle sürmektedir ve savaşa dahil olan Amerika Birleşik Devletleri, kendi kaderini belirlemek üzeredir. Savaş bu iki insanı da içine katarak, dev bir liman baskınıyla, derin bir vahşet sunacaktır. Savaş her zamanki gibi, görkemli ve kanlıdır.

37. Munich: The Edge of War-Münih: Savaş Yaklaşıyor (2021) | IMDb 6.8

37. Munich: The Edge of War-Münih: Savaş Yaklaşıyor (2021) | IMDb 6.8

İkinci Dünya Savaşı arifesinde Hitler, Çekoslovakya'yı işgal etme planı yapmaktadır. Dönemin İngiltere başbakanı Arthur Neville Chamberlain, ılımlı bir politika izleyip barışçıl hamleler yapma niyetindedir. İşlerin kızışmasıyla bir İngiliz diplomat, müzakereler için Münih'e doğru yol alır. Orada Alman bir diplomat ve Oxford'dan eski sınıf arkadaşıyla karşılaşır. İki eski dost şimdi büyük bir siyasi kriz masasında karşı karşıyadır.

36. Lebanon-Lübnan (2009) | IMDb 6.9

36. Lebanon-Lübnan (2009) | IMDb 6.9

Screen International’ın 'cehennemdeki 24 saatin hayli kişisel ve yürekten bir tasviri' diye tanımladığı Lübnan, hayatında daha önce şiddete hiç yer vermemişken ve 1982’deki Lübnan Savaşı’nda kendini insan öldürürken bulan 20 yaşlarındaki dört askeri anlatıyor. Daha önce İsrail Hava Kuvvetleri tarafından bombalanmış bir düşman kasabasını araştırmak üzere bir tank görevlendirilmiştir. Ancak basit görünen görevde tank bu dört asker için bir ölüm kapanına dönüşür. Tankçı olarak görev yapan yönetmen Maoz’un deneyimlerinden yola çıkan bu zorlu film baştan sona bir tankın içinde geçiyor.

35. Outlaw King (2018) | IMDb 6.9

35. Outlaw King (2018) | IMDb 6.9

Filmde 14. yüzyılda İskoçya'nın 'Kanunsuz Kralı' Robert Bruce'un, çok daha büyük ve donanımlı işgalci İngiliz ordusunu yenmek için verdiği amansız mücadeleyi, kurnaz stratejilerini ve cesaretini izliyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

34. Jarhead-Kavanoz Kafa (2005) | IMDb 7.0

34. Jarhead-Kavanoz Kafa (2005) | IMDb 7.0

Anthony Swoff, Sacramento’da Camus okuyan bir gençtir. 1980’lerin sonlarında askere alınır. Kim olduğunu bilmediği ve esas nedeni de kavrayamadığı bir düşmana karşı savaşması gerekmektedir. Körfez Savaşı sırasında Amerikalı askerler, kendilerine yapılan saç tıraş modeli için bir isim takmışlardır. Kavanozkafa. Yani Jarhead. İşte savaşta duruşları da zaten tam da bu ironik yaklaşım etrafında döner. Aksi takdirde gönüllülük kisvesi altında direnç gösterip de mücadele etmeleri o kadar kolay olmayacaktır. Anthony Swofford’un romanından uyarlanan filmin yönetmeni Sam Mendes.

33. Casualties of War-Savaş Günahları (1989) | IMDb 7.1

33. Casualties of War-Savaş Günahları (1989) | IMDb 7.1

Dünya tarihinin kanlı sayfalarından bir yaprak: Vietnam Savaşı. Beş Amerikan askeri, yerli halktan bir kızı kaçırarak tecavüz eder. İçlerinden sadece biri, bunu reddetse de, diğerlerine engel de olmaz. Genç kızın daha sonra öldürülmesiyle olayın asla kapanmayacak insani boyutu açılacaktır.Tek bir olay üzerinden, genel olarak savaşın insanı acımasızlaştıran yönlerini eleştirel bir gözle ele alan Brian De Palma imzalı film, savaş karşıtı filmler arasında önemli yeri olan bir çalışma.

32. Son Umut (2014) | IMDb 7.1

32. Son Umut (2014) | IMDb 7.1

Avusturalyalı bir çiftçi olan Connor, üç oğlunu da Çanakkale Savaşı'na göndermiştir. Çanakkale Savaşı'nın ardından Türkiye'ye gelen Connor'ın tek hedefi uzun süredir haber alamadığı oğullarının izini bulabilmektir. Connor'ın İstanbul'da başlayıp Çanakkale'ye ve oradan da ülkenin çeşitli yerlerine uzanan bu arayış yolculuğunda en büyük destekçileri Türk subayları Hasan ve Cemal olacaktır. 

Yönetmenliğini ünlü oyuncu Russell Crowe’un üstlendiği filmin senaryosu Andrew Anastasios ve Andrew Knight ikilisine ait. Filmin oyuncu kadrosunda Russell Crowe, Olga Kurylenko, Jai Courtney ve Isabel Lucas gibi isimlerin yanı sıra Türkiye'den de Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan yer alıyor.

31. Mosul-Musul (2019) | IMDb 7.1

31. Mosul-Musul (2019) | IMDb 7.1

IŞİD militanlarının saldırısında olan Irak kenti Musul'da bir grup polis, şehri savunup geri kazanmak için mücadele eder. Bu sırada genç bir polis de hayatını kurtaran Iraklı muhalif birliğe katılarak kenti savunmaya başlar.

30. De slag om de Schelde-Kayıp Savaş (2020) | IMDb 7.1

30. De slag om de Schelde-Kayıp Savaş (2020) | IMDb 7.1

İkinci Dünya Savaşı'nın devam ettiği 1944 yılında, amaçları yalnızca özgürlük olan bir İngiliz planör pilotu, Hollandalı bir kadın direnişçi ve Almanların yanında savaşan bir Hollandalı çocuğun Scheldt Savaşı'nda bir araya gelirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

29. War Horse-Savaş Atı (2011) | IMDb 7.2

29. War Horse-Savaş Atı (2011) | IMDb 7.2

İngiltere kırsalı ve Avrupa'da geçen film, I. Dünya Savaşı sırasında Jeremy Irvine'ın canlandırdığı Albert'ın ve onun çok sevdiği atı Joey'in öyküsünü anlatıyor. Evcilleştirip eğittiği atının satılıp, savaşta sipere gönderilmesi iki dostu ayırsa da, yaşadıkları olaylar pek çok hayatı değiştirecek epik bir maceraya dönüşecektir. Arka planda savaşın olduğu bu dostluk öyküsü, aslında serüven dolu uzun bir yol filmi...

Senaryosunu, Michael Morpurgo'nun tiyatroya da uyarlanan aynı isimli 1982 tarihli çocuk romanından Richard Curtis ve Lee Hall'un uyarladığı filmin başrollerinde Jeremy Irvine, Emily Watson, Toby Kebbell, Benedict Cumberbatch, David Thewlis, Tom Hiddleston, Eddie Marsan, David Kross, Peter Mullan gibi isimler rol alıyor. Yönetmen koltuğunda ise Steven Spielberg usta oturuyor...

28. In The Valley Of Elah-Tanrının Vadisinde (2007) | IMDb 7.2

28. In The Valley Of Elah-Tanrının Vadisinde (2007) | IMDb 7.2

Mike Deerfield adlı asker, Irak’ta esrarengiz bir şekilde kaybolur. Eski bir savaş gazisi olan Mike’ın babası Hank oğlundan haber alamayınca özel dedektif Emily Sanders ile anlaşır. Oğlunun kayboluşundaki gizemi aydınlatmak için soruşturmaya anne Joan’da katılacaktır.

27. Insyriated-Hayatın İçinde (2017) | IMDb 7.3

27. Insyriated-Hayatın İçinde (2017) | IMDb 7.3

Suriye, Şam’da çatışmalar hala sürmektedir. Tüm bu kaosun ortasında bir apartman dairesinde hayat hala devam etmektedir. Kocasına ulaşamayan Oum’un tek derdi, ailesini bir gün daha keskin nişancıların mermilerinden ve savaşın tehlikelerinden korumaktır. Dışarıdan ne zaman ani bir tehlike belirse, Oum baskın otoritesiyle evdeki kayınbabasından kızlarına kadar herkesi yönlendirir. Peki bir gün evi silahlı adamlar bastığında ve onlarla tek başına yüzleşmek zorunda kaldığında Oum, yine bu kadar güçlü kalabilecek midir?

26. Tora! Tora! Tora! (1970) | IMDb 7.5

26. Tora! Tora! Tora! (1970) | IMDb 7.5

2. Dünya Savaşı’nda, Amerika’nın sabrının taşmasına neden olan Pearl Harbor baskınını, hem Japonlar’ın hem de Amerikalılar’ın bakış açılarıyla anlatmayı deneyen, gösterişli bir ortak yapım. Baskının öncesi ve sonrasında yaşanan olaylar dizisini de perdeye taşıyan “Tora! Tora! Tora!”, özellikle o ünlü saldırı sahnelerinde ürkütücü bir gerçekçiliği yakalamayı başarıyor. Film, 1939 yılında Amiral Isoroku Yamamoto’nun (Yamamura), Japon Kraliyet Donanması’nın komutasını üzerine almasıyla başlar. Eğitimini Harvard’da tamamlamış, ateşli bir milliyetçi olan komutan, önceleri Amerika’yla yapılacak bir savaşa karşı olmasına rağmen, zamanla fikrini değiştirir. Japonya’nın, Asya’nın en güçlü devleti olma arzusu onu da etkiler ve vargücüyle Amerikalılar’la savaşmaya hazırlanır. Öte yandan ABD cephesinde, Japonya’nın egemenliğine karşı çıkma hazırlıkları başlar. Yamamoto bunun üzerine, Pearl Harbor limanındaki donanmayı vurmayı hedefler.

25. Stalingrad (1993) | IMDb 7.5

25. Stalingrad (1993) | IMDb 7.5

1993 Almanya yapımı film, El Alamein Muharebeleri’nde başarıyla görev yapmış ve dinlenmek üzere İtalya’ya konuşlandırılmış bir Sturmpioniere(Hücum İstihkamcısı) taburunun Stalingrad’a gönderilmesi ve orada yaşadıklarını anlatıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

24. Gallipolli-Gelibolu (1981)| IMDb 7.5

24. Gallipolli-Gelibolu (1981)| IMDb 7.5

Film, 1. Dünya Savaşı sırasında Türklere karşı yapılan ve İtilaf Devletleri’nin büyük yenilgisiyle sonuçlanan Gelibolu Savaşı’nın dramını iki genç Avusturalyalı askerin üzerinden anlatıyor. Bu filmde Mel Gibson olağanüstü bir performans sergiliyor. Kıtaları ve okyanusları aşıp, piramitlere tırmanıp eski Mısır’ın topraklarından geçerek Gelibolu’da savaşmakta olan alaylarına katılırlar. İki arkadaşın kaderi, 1. Dünya Savaşı’nda Avustralyalılar’a karşı Almanlar ve Türkler’in yapmış olduğu bu savaşla şekilleniyor.

23. Enemy at the Gates- Kapıdaki Düşman (2001) IMDb 7.6

23. Enemy at the Gates- Kapıdaki Düşman (2001) IMDb 7.6

Stalingrad, İkinci Dünya Savaşı'nın yıkıcı dehşetiyle kuşatılmıştır. Savaşın acılarıyla yoğrulup ölmekte olan bir mezarlık haline gelen şehrin sokaklarında ölüm dolaşmaktadır. İki karşı safta olan iki keskin nişancı, savaşın ortasında kendi kişisel ego savaşlarına başlamanın eşiğindedirler. Rus keskin nişancı, savaştaki müthiş atılımları sayesinde artık kahraman olarak anılmaktadır. Stalingrad, kan içerisinde boğulurken karşı karşıya gelen iki amansız savaşçı, savaşa kendi açılarından bakmaya başlayacaklardır.

22. Gettysburg (1993) | IMDb 7.7

22. Gettysburg (1993) | IMDb 7.7

Bir zamanlar ABD’nin kanayan yarası olan Kuzey-Güney iç savaşı filimin konusunu oluşturmakta. Dört yıl süren bu iç savaş büyük yıkımlara yol açmıştır, hatta ABD’nin ikiye bölünmesine ramak kalmıştır. “Rüzgâr Gibi Geçti” filimi bu iç savaşta daha çok cephe gerisinde ki güneyli halkın yaşadıklarını anlatmaktayken,  “Gettysburg”  filimi direk cephede ki olayları anlatmaktadır.  İç savaşın kaderini belirleyen“Gettysburg”  savaşı çok kanlı bir savaş olmuş ve her iki taratanda yaklaşık 50 bin kişi ölmüştür. Kuzeyliler bu savaşta üstünlüğü sağlamışlar ve iki yıl sonrada güney teslim olmuştur.

21. Gukjesijang-Sözün Değeri (2014) | IMDb 7.8

21. Gukjesijang-Sözün Değeri (2014) | IMDb 7.8

Kore Savaşı, 1950... Savaştan kaçan çocuk yaştaki Duk-soo (Hwang Jeong-min), ablasını kaybedince, onu arayan babasını da arkada bırakarak yoluna devam eder. Sonunda bir kente yerleşir ve babasının yerini almaya çalışarak, ailesinin geri kalanının geçimini sağlamak üzere türlü işlerde çalışmaya başlar. Yıllar ilerledikçe Almanya’da bulunan ve ciddi ölüm riski taşıyan kömür madenlerinde çalışmaya karar verir.

20. No Man’s Land-Tarafsız Bölge (2001) | IMDb 8.0

20. No Man’s Land-Tarafsız Bölge (2001) | IMDb 8.0

1993 yılında, Bosno savaşının en kanlı günleri cereyan etmektedirler. Sırp askerler ile Bosnalılar arasındaki, tampon bölgede yollarını kaybeden bir grup Bosnalı asker, kendilerine doğru açılan ateşten kaçmak üzere buldukları boş bir siperi sığınak olarak kullanmaya başlarlar. Geriye sadece Chiki kalmıştır. Yaralı olan bir diğer Sırp asker de kısa bir süre sonra aynı sipere sığınmak zorunda kalacaktır. Bu bölgeden kurtulmak için bu iki düşman asker, birbirlerinden faydalanmak durumunda kalacaklardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

19. We Were Soldier–Bir Zamanlar Askerdik (2002) | IMDb 8.0

19. We Were Soldier–Bir Zamanlar Askerdik (2002) | IMDb 8.0

1960'lı yılların ortaları... Vietnam savaşı, tarihin sayfalarında kanlı izler bırakmaktadır. Albay Hal Moore ve emrindeki askerleri, kendilerinden beş misli kalabalık bir Vietnamlı ordusuyla yüzleşmek üzeredirler. Vietnam Savaşı, resmi ve kanlı olarak başlamak üzeredir. Moore, korkudan kırılan askerlerini sakinleştirmek ve onları motive etmek için bir şeyler yapmak durumundadır. Geride bıraktıkları bir sürü insan vardır. Kaybedecekleri şeylere tutunmaya çabalayan askerlerin her şeyi unutup savaşmaları pek de kolay olmayacaktır.

18. Tae guk gi-Kan Kardeşleri (2004) | IMDb 8.1

18. Tae guk gi-Kan Kardeşleri (2004) | IMDb 8.1

Kore Savaşı'ndan yıllar sonra, savaş alanda yapılan bir kazı Jin Tae Lee’yi geçmişe götürür. Kazıdan çıkan bazı eşyalarla savaş sırasında kaybolan ağabeyinden bir ize ulaşabileceğini uman Jin Tae sayesinde 1950-53 yıllarında iki ülke arasında patlak veren savaşa tanık oluruz. Savaş çıkmadan önce üniversite öğrencisi olan Jin Tae Lee, ağabeyi ile ayakkabı tamirciliği yapmaktadır. Annesi ve ağabeyinin nişanlısı ile kurdukları mutlu ve sıradan bir yaşamları vardır. Ağabeyi bir yandan annesine ve kardeşine bakarken, diğer yandan da evlilik hazırlıkları yapmaktadır. Her şey normal giderken Kuzey Kore ve Güney Kore arasında savaş çanları çalar. Aile göç etmek durumunda kalır fakat iki kardeş yolculukları esnasında askere alınırlar. Ağabey Jin Seok’un hayattaki tek bir amacı artık savaştan sağ salim ve zaferle çıkarak ailesinin yanına dönmektir...

17. Der Untergang-Çöküş (2004) | IMDb 8.2

17. Der Untergang-Çöküş (2004) | IMDb 8.2

Gezegenimizin gördüğü, gelmiş geçmiş en acımasız, zalim, tuhaf ve deli diktatörü Adolf Hitler'in artık son demleridir... 2. Dünya savaşında, dünyanın başına bela olmuş bu çatlak devlet adamını tepelemek için iki kutuplu dünya birleşir. 2. Dünya Savaşı’nın ve Adolf Hitler’in son günlerine dair bu ilginç film, aynı zamanda Deney filmini de çeken kadro elinden çıktı. 2. Dünya Savaşı’nda son günler yaşanmaktadır ve Berlin artık işgal altında bir kenttir. Ama Hitler kenti terketmeyi kabul etmemektedir. Çöküş’te Hitler’in son günleri özel sekreteri Traudl Junge’nin gözünden anlatılır. Yenilgiyi kabul edemeyen ve düşmana teslim olmak istemeyen Führer, intihar etmeden önce Eva Brown ile evlenir ve birlikte intihar ederler. Führer’in peşinden yıllarca gitmiş bir çok insanın durumu da farklı değildir. Faşist Goebels de 'Führer'ine, yani başbuğ ünvanlı deli liderine sadakatini göstermek için, önce çocuklarını sonra da kendisini telef edecektir.

16. Idi i Smotri (Come and See)- Gel ve Gör (1985) | IMDb 8.2

16. Idi i Smotri (Come and See)- Gel ve Gör  (1985) | IMDb 8.2

İkinci Dünya Savaşı'nın en karanlık dönemlerinden birinde, Alman işgali altındaki küçük bir Belarus kasabasındayız. Naziler tüm yahudi köyleri yerle bir edip yerli halkı acımasızca katlederken 13 yaşındaki Florya sahip olduğu tek şeyi, annesini bırakıp Sovyet partizanların güçlerine katılır. Partizanlar Almanlar'a karşı savaşmaya gittiklerinde küçük Florya, Glascha isimli bir kızla arkadaş olur. Bu sevimli dostluk esnasında Florya kendi köyünün adım adım yok oluşuna şahit olur. Savaş bir kez daha acımasızlığını kanıtlayıp insan hayatının ne derece ucuz olduğunu su yüzüne çıkarırken, suçsuz siviller bir kez daha hiç uğruna kaybeden tarafta olurlar.

15. Thin red line- İnce Kırmızı Hat (1998) IMDb 8.2

15. Thin red line- İnce Kırmızı Hat (1998) IMDb 8.2

İkinci Dünya Savaşı sırasında Guadalcanal da savaşan bir grup Amerikalı erkeğin değişmelerinin, acı çekmelerinin ve kendileriyle ilgili önemli keşifler yapmalarının öyküsü. Film Pasifik adalarında Japonların ilerlemelerini durduracak olan, savaşta anahtar görevi görmüş çatışmalardan birini arkaplanına almış. Ama öykü, bunun ötesinde, hayatta kalmak için savaşan, korkunç stres altındaki insanların aralarında gelişen güçlü bağların arasında dolaşıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. 1917 (2019) | IMDb 8.2

14. 1917 (2019) | IMDb 8.2

6 Nisan 1917. Birinci Dünya Savaşı sırasında iki genç İngiliz askerine zorlu bir görev verilir. Onların yapması gereken, düşman bölgesini geçerek yüzlerce askerin ölümünü engelleyecek bir mesajı iletmektir. Üstelik askerlerden birinin kardeşi de kurtarılacak erler arasındadır. Bunun üzerine iki kıdemsiz asker zamana karşı bir mücadeleye girişir.

13. The Bridge on the River Kwai-Kwai Köprüsü (1957) | IMDb 8.2

13. The Bridge on the River Kwai-Kwai Köprüsü (1957) | IMDb 8.2

Japonlar, Albay Nicholson komutasındaki bir grup esire Kwai Nehri üzerinde bir köprü inşa etmeye zorlar. Japon albay Saito, bu köprü vesilesiyle cephaneyi birliklere daha kolay ulaştırmayı amaçlamaktadır. Nicholson, köprünün düşmana avantaj kazandıracağı fikrini bir kenara bırakıp olabilecek en iyi köprüyü inşa etmek için askerleri var gücüyle çalışmaya motive eder. İnşaat devam ederken bir grup İngiliz komando köprüyü havaya uçurmak için pusuda beklemektedir.

12. Full Metal Jacket (1987) | IMDb 8.3

12. Full Metal Jacket (1987) | IMDb 8.3

Bir grup acemi asker kendilerini nasıl bir eğitimin beklediğinden ve nasıl bir işin içine girdiklerinden habersiz bir biçimde üslerinin önünde dikilmektedirler. Askerlik ve savaş kavramlarının ciddiyetlerini fark etmeleri için savaşa gitmeleri gerekmeyecektir. İlk bölümünde savaş için antrenman yapan bir grup deniz piyadesinin Parris Island’da edindiği tecrübelere odaklanan Full Metal Jacket ani bir geçişle savaşın en ağır biçimde cereyan ettiği tarihlere taşıyor seyircisini. 

Full Metal Jacket, fazlasıyla detaycı ve dokunaklı bir anlatımla askerlerin ve askerliğin, Vietnam savaşı esnasındaki zihnini peliküle döküyor.

11. Inglourious Basterds-Soysuzlar Çetesi (2009) | IMDb 8.3

11. Inglourious Basterds-Soysuzlar Çetesi (2009) | IMDb 8.3

Alman kuşatması altındaki Fransa her zamankinden zor günler geçirmektedir. Savaştan hasar gören sivillerden sadece biri olan Shosanna, ailesinin canice öldürülmesine tanık olmuştur. Bir şekilde bu can pazarından kurtulmayı başaran kadın Paris'e gidip burada yeni bir kimlikle, sıfırdan hayata başlar. Öte yandan Avrupa'nın farklı bir ülkesinde kendi askerlerini Nazilere karşı örgütleyen yahudi Teğmen Raine amacına ulaşmak için çeşitli planlar kurmaktadır. Shosanna, Teğmen Raine ve Alman aktrisin yolları, Shosanna'nın işlettiği bir sinema salonunda kesişecektir.  Aykırı yönetmen Quentin Tarantino'nun yazıp yönettiği, başrollerini ise Brad Pitt ve Diane Kruger'ın paylaştığı film sekiz dalda Oscar'a aday gösterilmiştir.

10. La grande guerra-Büyük Savaş (1959) | IMDb 8.3

10. La grande guerra-Büyük Savaş (1959) | IMDb 8.3

Zekâlarını ön saflardan uzak durmak için kullanarak görevden kaçan iki asker, Giovanni Busacca ve Oreste Jacovacci, Birinci Dünya Savaşı devam ederken kasabadaki kadınlarla günlerini gün ediyorlar. Bölüklerinin savaşta tamamen ortadan kaldırıldığını öğrenen iki asker görev bilinci kazanıp cepheye dönüyor ama Avusturyalıların eline düşüyorlar. Arkadaşlarına ihanet etmek yerine onurlu bir ölümü seçiyorlar. Görevden kaçmakta usta ama sapına kadar cesur iki isteksiz İtalyan askerinin deneyimlerini anlatan Büyük Savaş, küçük komediden büyük drama yöneliyor. İki geveze asker rolündeki Vittorio Gassman ve Alberto Sordi'nin gürültülü komikliklerinin ardından, savaş karşıtı duygular yüzeye çıkıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Das Boot-Mukaddes Vazife (1981) | IMDb 8.3

9. Das Boot-Mukaddes Vazife (1981) | IMDb 8.3

İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz müttefik gemileri avlayan bir Alman denizaltısı, beklenmedik bir hamleyle karşılaşıp kapana kısılır. Mürettebatın hayatta kalma ve içinde bulundukları durumdan kurtulma uğraşını takip eden film asker psikolojisini de gözler önüne seriyor.

8. Braveheart-Cesur Yürek (1995) | IMDb 8.4

8. Braveheart-Cesur Yürek (1995) | IMDb 8.4

Yaşanan büyük acılar sonrası yeniden memleketi olan İskoçya’ya dönen William Wallace’ın asıl amacı çiftçilik yaparak sakin bir hayat sürmektir. Çocukluk aşkıyla karşılaştığında bunun onu dipsiz bir uçuruma iteceğinin farkında değildir. Bir gün İngiliz askerleri, William’ın çocukluk aşkı olan Murron’a tecavüz etmeye çabalarlar. William, onu kurtarır; ancak bu Murron’un ölümüne ve bir dönemin değişimine sebebiyet verecektir.

Mel Gibson’un ünlü İskoç halk kahramanı William Wallace’ı hem canlandırdığı hem de yönettiği filmi kısa sürede bir fenomene dönüşmüştü.

7. Shershaah (2021) | IMDb 8.4

7. Shershaah (2021) | IMDb 8.4

24 yaşındaki yüzbaşı Vikram Batra, Hindistan askeri tarihindeki en zorlu dağ harbi operasyonlarından biri olan 1999 Kargil Savaşı'na liderlik etmektedir. Batra komutasındaki Hint ordusu Pakistan askerlerini geri püskürtür, ancak genç yüzbaşı burada şehit olur. Film, Vikram Batra'nın ilham veren hikâyesini anlatıyor.

6. The Great Dictator-Şarlo Diktatör (1940) | IMDb 8.5

6. The Great Dictator-Şarlo Diktatör (1940) | IMDb 8.5

Fakir ama iyi niyetli Yahudi bir berber, bir gün bir karışıklık sonucunda diktatör Adenoid Hynkel ile karıştırılır. Bu büyük karışıklık sonucunda halk karşısında yaptığı konuşma ise herkesin hayatına dair birçok şeyin değişmesine yol açacaktır. Charlie Chaplin’in her zamanki derin ironisiyle faşizmi ve faşist toplum yapısını sert bir biçimde eleştirdiği The Great Dictator, aynı zamanda büyük ustanın ilk sesli filmi. Filmin aynı zamanda en iyi film ve erkek oyuncu dalları da dahil olmak üzere tam beş dalda Oscar adaylığı bulunuyor.

5. Apocalypse Now-Kıyamet (1979) | IMDb 8.5

5. Apocalypse Now-Kıyamet (1979) | IMDb 8.5

Akılını yitiren eski Albay Walter Kurtz, kendisini Vietnam'da bir kabileye tanrı olarak kabul ettirir. ABD Ordusu'nda görevli yüzbaşı Willard ise albayı öldürmekle yükümlüdür. Yüzbaşının düşman topraklarına yaptığı yolculuğu ve savaşını acımasız yönünü anlatan filmin ilk gösterimi Cannes Film Festivali'nde yapıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. The Pianist-Piyanist (2002) | IMDb 8.5

4. The Pianist-Piyanist (2002) | IMDb 8.5

Roman Polanski’nin üç Oscar kazanan filmi İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan gerçek bir dramı konu alır. Polonya’lı ünlü piyanist Wladyslaw Szpilman’ın anılarını anlattığı aynı isimli kitaptan sinemaya uyarlanan film, Nazi işgali altındaki Polonya’da yaşamanın imkansızlaştırıldığı bir dönemde, bir şekilde esir kampına gitmekten kurtulan ünlü piyanistin Varşova’nın kenar mahallelerindeki hayatta kalma mücadelesine odaklanır. Varoşlarda tam anlamıyla sefil bir hayat süren müzisyen, diğer halkla birlikte, kıtlığa ve aşağılanmalara maruz kalsa da kahramanca mücadele edecektir. Günü gelip oradan kaçma şansı bulduğundaysa başkentin harabelerine sığınacak, beklemediği bir anda gelen bir yardımla umudunu yeniden kazanacaktır.

3. La vita è bella-Hayat Güzeldir (1997) | IMDb 8.6

3. La vita è bella-Hayat Güzeldir (1997) | IMDb 8.6

İkinci Dünya Savaşı’nın birkaç yıl öncesini anlatarak başlayan filmde başkahramanımız hayat dolu Guido’nun güzeller güzeli öğretmen Dora’ya vurulur ve tüm engellere rağmen evlenirler. Ardından bir de çocuk sahibi olan çiftin hayatlarındaki tüm pürüzler ortadan kalktığında savaş patlak verir. Yahudi oldukları için toplama kampına götürüldüklerinde Guido, oğluna esir kampının ve savaşın bir oyun olarak söyleyecek; oğlu, oyunu başarıyla tamamlarsa ödül olarak çok istediği bir oyuncak tankı hediye edecektir. 

İkinci Dünya Savaşı’nın sivillerin üzerindeki yıkıcı etkisini beyaz perdeye en iyi uyarlayan filmlerden biri olan Hayat Güzeldir, tüm olumsuzluklara rağmen her daim bir umut ışığı olduğunu adında olduğu gibi, içeriğinde de barındırıyor. Gösterime girdiği dönem büyük ses getiren film Akademi’nin de büyük ilgisine nail olup, En İyi Yabancı Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Müzik olmak üzere üç dalda Oscar ödülü kazanmıştı.

2. Saving Private Ryan-Er Ryan'ı Kurtarmak (1998) | IMDb 8.6

2. Saving Private Ryan-Er Ryan'ı Kurtarmak (1998) | IMDb 8.6

Dört çocuk annesi bir annenin İkinci Dünya Savaşı’nda kaybettiği üç oğlunun ardından fazlasıyla yaralanmıştır. Şimdi tek dileği hayatta kalan tek oğlunun savaştan sağ salim dönmesidir. Yakarışları karşılık bulur ve Başkan tarafından verilen bir emirle James Ryan’ın ne pahasına olursa olsun bu savaştan sağ çıkması sağlanacaktır. Normandiya çıkarmasının yapıldığı gün, sekiz kişilik bir asker birliği farklı bir göreve, Ryan’ı kurtarma görevine atanır. Ancak yüzbaşı John Miller tarafından yönetilen bu birim, can pazarının yaşandığı bu zorlu ortamda hakikatli bir yaşam mücadelesine atılacak; tek bir adamı kurtarmak için sekiz kişinin hayatının tehlikeye atılmasının meşruluğunu sorgulayacaktır.

1. Schindler’s List-Schindler’in Listesi (1993) | IMDb 8.9

1. Schindler’s List-Schindler’in Listesi (1993) | IMDb 8.9

Film, Oskar Schindler adlı bir Alman işadamının 2. Dünya Savaşı zamanında Polonya’da kurduğu fabrikada Yahudi işçileri çalıştırması ve bu sayede 1100 Yahudi’nin hayatını kurtarmasını konu alıyor. Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan film, ünlü yönetmen Steven Spielberg’in en önemli yapıtları arasında sayılan ve ona Oscar kazandıran bir yapımdır. Film, 1994 yılında 12 dalda Oscar’a aday olmuş ve 7 dalda ödül kazanmıştı. Filmin kazandığı Oscar’lar şöyle : En İyi Film, Yönetim, Kurgu, Sanat Yönetimi, Görüntü, Özgün Müzik ve Senaryo Uyarlaması.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
251
76
42
26
18
17
17
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ali sever

fury yok ama izleyin çok iidir

Muhammed Aydin

2. dünya savaşında çin ve japonların bir türlü alamadığı bir tepe var dı filmde. filmi bilen var mı.

İbrahim Özkaya

Bahsettğin film ''ÖN CEPHE'' olabilir. Fakat kuzey ve güney kore arasındaki savaştı. Bir tepe de üstünlük sağlamaya çalışıyorlardı. Tepeyi bir kuzeyliler bir... Devamını Gör