Görüş Bildir
Haberler
Tarih ve Sinema Meraklılarını Şöyle Alalım! Gerçek Savaşları Konu Edinen Birbirinden Sağlam 17 Savaş Filmi

Tarih ve Sinema Meraklılarını Şöyle Alalım! Gerçek Savaşları Konu Edinen Birbirinden Sağlam 17 Savaş Filmi

12.03.2021 - 16:30

Tarih ve sinema meraklıları buraya! Gerçek savaşları konu edinen 17 savaş filmini sizin için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Saving Private Ryan (1998)

1. Saving Private Ryan (1998)
www.sinemalar.com

İkinci Dünya Savaşı yıllarında 3 oğlunun birden ölüm haberini alan anne, dördüncü oğlunun hayatta olduğunu duymak ister. Artık tüm Amerikan ordusunun hedefi annenin son oğlu olan James Ryan'ı ne pahasına olursa olsun kurtarmaktır. Askerler her yerde ona ait izler aramaya başlar fakat bu öylesine bir göreve dönüşür ki bir kişiyi kurtarmak uğruna bir çok askerin hayatı tehlikeye girer. Steven Spielberg'in yönettiği 'Er Ryan'ı Kurtarmak', İkinci Dünya Savaşı'nı konu edinen filmler arasında en sert ve etkili örneklerden biri.

IMDb: 8,6

2. Apocalypse Now (1979)

2. Apocalypse Now (1979)
www.beyazperde.com

Kıyamet, yerel bir kabilenin tanrısı ilan edilen bir adamı öldürmekle görevli bir adamın hikayesini anlatıyor. Yüzbaşı Willard ve ekibinin görevi, Vietnam'da Amerikan ordusuna isyan eden ve vahşi bir şekilde bir orman kabilesini yöneten Albay Walter Kurtz'ü öldürmektir. Kurtz’ün izini süren Willard, savaşın acımasızlığı altında giderek takip ettiği kişiye benzemeye başlayacaktır. Joseph Conrad’ın 'Karanlığın Kalbinde' kitabından ve karısının notlarından da faydalanarak Francis Ford Coppola tarafından uyarlanan film, sinema tarihinin en ünlü savaş filmlerinden biri kabul ediliyor. Coppola, kitaptaki hikayeyi Vietnam Savaşı’na uyarladı.

IMDb: 8,4

3. Idi i Smotri (1985)

3. Idi i Smotri (1985)
www.beyazperde.com

İkinci Dünya Savaşı'nın en karanlık dönemlerinden birinde, Alman işgali altındaki küçük bir Belarus kasabasındayız. Naziler tüm Yahudi köylerini yerle bir edip yerli halkı acımasızca katlederken 13 yaşındaki Florya sahip olduğu tek şeyi, annesini bırakıp Sovyet partizanların güçlerine katılır. Partizanlar Almanlara karşı savaşmaya gittiklerinde küçük Florya, Glascha isimli bir kızla arkadaş olur. Bu sevimli dostluk esnasında Florya kendi köyünün adım adım yok oluşuna şahit olur. Savaş bir kez daha acımasızlığını kanıtlayıp insan hayatının ne derece ucuz olduğunu su yüzüne çıkarırken, suçsuz siviller bir kez daha hiç uğruna kaybeden tarafta olurlar.

IMDb: 8,3

4. The Hurt Locker (2008)

4. The Hurt Locker (2008)
www.sinemalar.com

Herkesin potansiyel düşman ve her objenin de ölümcül bomba olduğu Irak'ta, elit askerler dünyanın en zor görevlerinden birinde yer alır. Sıcak savaşın ortasında bombaları imha etmekle yükümlüdürler. Takım lideri William James, hem bu yaygın bombalardan hem de psikolojik ve duygusal etkilenmelerle uğraşmaktadır. James'in iki askeri kendini cüretkarca savaşın ortasına atar. James ise ölümü aldırmadığı için askerlerine yardıma gider. Yeni vahşi liderini korumaya çabalayan adamlar, şehri kaosa sürekler. Film, Oscar ödüllerinde 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' dallarında heykelciğin sahibi olmuştu.

IMDb: 7,5

5. Chimes at Midnight (1965)

5. Chimes at Midnight (1965)
www.beyazperde.com

Alkol düşkünü şövalye Sir John Falstaff ile İngiltere tahtının varisi Prens Hal arasında yakın bir arkadaşlık vardır. İkili içki masaları ve şölenlere birlikte katılır ve zamanla aralarındaki dostluk gitgide yoğunlaşır. Nihayetinde bir gün Prens Hal için tahta çıkma vakti gelir ve prens, V. Henry adıyla kral ilan edilir. Falstaff bu andan itibaren daha önce öngördüğü değişiklikleri bizzat deneyimlemeye başlayacaktır.

IMDb: 7,8

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Full Metal Jacket (1987)

6. Full Metal Jacket (1987)
www.beyazperde.com

Full Metal Jacket'de bir grup acemi asker kendilerini nasıl bir eğitimin beklediğinden ve nasıl bir işin içine girdiklerinden habersiz bir biçimde üslerinin önünde dikilmektedirler. Askerlik ve savaş kavramlarının ciddiyetlerini fark etmeleri için savaşa gitmeleri gerekmeyecektir. İlk bölümünde savaş için antrenman yapan bir grup deniz piyadesinin Parris Island’da edindiği tecrübelere odaklanan Full Metal Jacket ani bir geçişle savaşın en ağır biçimde cereyan ettiği tarihlere taşıyor seyircisini. Full Metal Jacket, fazlasıyla detaycı ve dokunaklı bir anlatımla askerlerin ve askerliğin, Vietnam savaşı esnasındaki zihnini peliküle döküyor.

IMDb: 8,3

7. The Bridge on the River Kwai (1957)

7. The Bridge on the River Kwai (1957)
www.sinemalar.com

1943'te Burma'da bir Japon esir kampının komutanı olan Saito, kampa yeni gelen İngiliz Albay Nicholson'dan adamlarına Kwai nehri üzerine bir köprü kurmalarını emretmesini istemektedir. Saito'nun amacı bu köprüyü kullanarak Japon birliklerine cephane taşıma konusunda avantaj sağlamaktır. Saito'nun işkencesine dayanamayan Albay bir süre sonra köprünün emri altındaki mühendisler için de bir moral kaynağı olacağını düşünerek onun isteğini kabul eder. Nicholson düşmanının esiri konumunda da olsa, onun ve adamlarının yapabileceğinden daha iyi bir köprü yaparak onu psikolojik seviyede alt etmiş olacağını düşünür. İnşaat ilerledikçe Nicholson köprünün düşmanına avantaj sağlayacağını tamamen unutur ve onu mükemmelleştirmek için elinden geleni yapar.

IMDb: 8,1

8. The Dirty Dozen (1967)

8. The Dirty Dozen (1967)
www.beyazperde.com

Lee Marvin Nazilere karşı ölümcül bir görevi yerine getirmek için bir grup askeri komuta etmek için gönüllü olarak orduya katılan zor bir komutan ve Charles Bronson, Jim Brown, John Cassavetes, Trini Lopez, Telly Savalas, Donald Sutherland ve Clint Walker ise bu görevi başarıyla yerine getirirlerse özgürlüklerine kavuşacak 12 mahkumdur.

IMDb: 7,7

9. The Battle of Algiers (1966)

9. The Battle of Algiers (1966)
www.sinemalar.com

1950'lerin ikinci yarısında geçen film, Cezayir'in Fransa sömürgesi altından kurtuluşunun öyküsünü anlatıyor. Fransa tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Cezayir direniş örgütü FLN'nin dört yöneticisinin yakalanması etrafında dönen hikayede, işgal altındaki bir ulusun direnişi resmediliyor. Direnişin biçimi terörizm şeklini alırken, yönetmen Pontecorvo silahlı mücadelenin meşrutiyetini ispatlamaya girişiyor.

IMDb: 8,1

10. Gallipoli (1981)

10. Gallipoli (1981)
www.beyazperde.com

Film, 1. Dünya Savaşı sırasında Türklere karşı yapılan ve İtilaf Devletleri’nin büyük yenilgisiyle sonuçlanan Gelibolu Savaşı’nın dramını iki genç Avusturalyalı askerin üzerinden anlatıyor. Bu filmde Mel Gibson olağanüstü bir performans sergiliyor. Kıtaları ve okyanusları aşıp, piramitlere tırmanıp eski Mısır’ın topraklarından geçerek Gelibolu’da savaşmakta olan alaylarına katılırlar. İki arkadaşın kaderi, 1. Dünya Savaşı’nda Avustralyalılara karşı Almanlar ve Türklerin yapmış olduğu bu savaşla şekilleniyor.

IMDb: 7,4

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Das Boot (1981)

11. Das Boot (1981)
www.beyazperde.com

İkinci Dünya Savaşı esnasında özel bir operasyon dahilinde İngiliz savunmasını yok etmeye giden bir Alman denizaltısı, hedefine yaklaştığı sırada beklenmedik bir İngiliz atağıyla kapana kısılır. Bir yandan bu zor durumdan kurtulmaya çalışan mürettebat kendilerini savaş ve insan kavramını sıkça sorguladıkları bir can pazarı içerisinde bulurlar. Savaş halindeki askerlerin psikolojilerine yoğunlaşıldığı film, bu insani yönüyle diğer savaş temalı filmlerden ayrılmıştır. Yapım, 1983 yılında En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni ve teknik dallarda efekt, kurgu ve ses için 6 Oscar adaylı almıştı.

IMDb: 8,3

12. Master & Commander: The Far Side of the World (2003)

12. Master & Commander: The Far Side of the World (2003)
www.beyazperde.com

Kaptan Jack Aubrey, Napolyon döneminin tüm karmaşası içerisinde ekibiyle birlikte açık denizlerde Fransız ve İspanyol gemileriyle savaşmaktadır. Bir süre sonra geminin doktoru olan Stephen Maturin ile beraber verdikleri bir kararın neticesinde dünyanın balta girmemiş uzak taraflarını keşfetmek üzere bir serüvene atılırlar. Artık insanın keşfetme içgüdüsü, bu geminin en egemen duygusu olacaktır.

IMDb: 7,4

13. Hotel Rwanda (2004)

13. Hotel Rwanda (2004)
www.beyazperde.com

Hotel Rwanda filminde, kaosun Rwanda’nın günlük yaşamının başrollerinden birini oynadığı günlerde, Paul Rusesabagine, Kigali’de oldukça pahalı bir otel yönetmektedir. Onun için ırk kategorize edilmesi gereken bir insan özelliği değildir, bir Tutsi olan Tatiana ile mutlu bir evlilikleri vardır. Tutsi isyankarlarının öldürülmesiyle biten barış süreci sonucunda katliama başlayan Hutu milisleri, şehri kan gölüne çevirmektedirler. Paul, hem kendi ailesini hem de masum insanları korumak üzere bir şeyler yapmak zorundadır. Don Cheadle, Joaquin Phoenix ve Nick Nolte gibi oyuncuların boy gösterdiği Hotel Rwanda’nın yönetmen koltuğunda Terry George var.

IMDb: 8,1

14. Charlie Wilson’s War (2007)

14. Charlie Wilson’s War (2007)
www.beyazperde.com

Film, iniş çıkışları, vatani hisleri ve politik zeka vurguları ile gerçek bir hayat öyküsünden alınmıştır. Charlie Wilson, Teksaslı bir kongre üyesidir. Afganistan’da Sovyet işgali esnasında komünizm karşıtı direnç gösteren mücahitlere el altından silah ve maddi destek temin eden kişidir. Onun en yakını, koruyup kollayanı, zaman zaman da sevgilisi olan Joanne Herring ise hem sayılı zenginlerden biri, hem de azılı bir antikomünisttir. Birlikte yaptıkları bu silah temini işi ile Sovyet işgalini bitirip göz kamaştırıcı başarıları ile ün salarlar. Film 65. Altın Küre Ödülleri’ne beş dalda aday gösterilmişti.

IMDb: 7,0

15. Inglourious Basterds (2009)

15. Inglourious Basterds (2009)
www.beyazperde.com

Soysuzlar Çetesi'nde, Alman kuşatması altındaki Fransa her zamankinden zor günler geçirmektedir. Savaştan hasar gören sivillerden sadece biri olan Shosanna, ailesinin canice öldürülmesine tanık olmuştur. Bir şekilde bu can pazarından kurtulmayı başaran kadın Paris'e gidip burada yeni bir kimlikle, sıfırdan hayata başlar. Öte yandan Avrupa'nın farklı bir ülkesinde kendi askerlerini Nazilere karşı örgütleyen yahudi Teğmen Raine amacına ulaşmak için çeşitli planlar kurmaktadır. Shosanna, Teğmen Raine ve Alman aktrisin yolları, Shosanna'nın işlettiği bir sinema salonunda kesişecektir. Aykırı yönetmen Quentin Tarantino'nun yazıp yönettiği, başrollerini ise Brad Pitt ve Diane Kruger'ın paylaştığı film sekiz dalda Oscar'a aday gösterilmiştir.

IMDb: 8,3

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Zero Dark Thirty (2012)

16. Zero Dark Thirty (2012)
www.beyazperde.com

11 Eylül 2001'de Manhattan'daki Dünya Ticaret Merkezi kuleleri yerle bir edildikten sonra, yakın dünya tarihini değiştiren bu saldırıyı El-Kaide terör örgütü ve ABD'nin en azılı düşmanlarından biri olduğunu iddia eden Usame Bin Laden üstlenmişti. Önce Afganistan'da başlayan savaş, diğer Orta Doğu ülkelerine de yayıldı ve Pentagon saldırıların bir numaralı sorumlusu olarak gösterdiği Bin Ladin'i köşe bucak aramaktan asla vazgeçmedi. Pakistan'ın Abbottabad kentinde köşeye sıkıştırılıncaya kadar ABD'ye milyonlarca dolara mal olan bu arayış ve 'insan avı' operasyonu 1 Mayıs 2011'de düzenlenen gizli bir operasyonla nihayete ermişti.

IMDb: 7,4

17. A Perfect Day (2015)

17. A Perfect Day (2015)
www.beyazperde.com

1995'te Kosova bölgesinde halkın temiz su ihtiyacı için gönüllü olarak çalışan bir ekip, her gün farklı belalarla boğuşmaktadır. Fakat anonsun geldiği o gün bir kuyunun içinde hiç beklemedikleri bir sürpriz ile karşılaşırlar: Bir ceset! Kuyuya atılmış olan bu cesedi bir an önce çıkartmak için ellerinden geleni yaparlar ama savaşın etkisi altında olan Kosova'da bu basit görev düşündükleri kadar kolay değildir. Yaşadıkları talihsizlikler ve bürokrasi işleri çığrından çıkartacaktır... İspanyol yönetmen Fernando León de Aranoa imzasını taşıyan filmde Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko, Mélanie Thierry kadronun öne çıkan isimleri.

IMDb: 6,8

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
8
3
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

İnce Kırmızı Hat.... Dunkirk.... Cesuryürek.... Piyanist... Rüzgara Fısıldayanlar.... ....... 🎈

Muhammet Doğan

Kapıdaki düşman ve dizi sevenler içi 10 bölümlük kardeşler takımı. Her bölümü sinema tadında.bmutlaka izleyin Steven Spielberg imzalı