Görüş Bildir
Haberler
Bu Dünyayı Daha İyi Bir Yer Yapabilmek İçin Günlük Hayatınızda Uygulayabileceğiniz 10 Şey

Bu Dünyayı Daha İyi Bir Yer Yapabilmek İçin Günlük Hayatınızda Uygulayabileceğiniz 10 Şey

09.07.2021 - 16:34

Dünyamız, bütün güzellikleriyle iyi bakılmayı hak ediyor. Bu dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilmek için yapabileceğimiz 10 basit şeyi listeledik. İyi okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Geri dönüşüm düşündüğünden daha önemli!

Atıkların geri dönüştürülmesi ve alternatif geri dönüşüm yöntemlerinin değerlendirilmesi, yaşadığımız çevreyi güzelleştirmenin en etkili yollarından biri. Çay posası, yumurta ve muz kabukları gibi atıkların gübre olarak kullanılması, çöpe atılacak cam kavanozların farklı şekillerde değerlendirilmesi gibi basit geri dönüşüm yöntemleri ile çevrenin güzelleştirilmesine katkı sağlayabilirsin!

2. Bazı meyve ve sebzeleri evde yetiştirebilirsin!

Özellikle salatalık ve domates gibi sebzeleri ev şartlarında yetiştirmek, aslında düşündüğünden daha kolay! İnternette yapacağın kısa bir aramayla saksıda sebze ve meyve yetiştirmenin inceliklerini öğrenebilir, doğaya büyük katkıda bulunabilirsin. Bir şeyler yetiştirmenin hazzına varacak olman da cabası!

3. Kağıt kullanımını minimuma indirebilirsin!

srv.onedio.com

Dünyamız dijitalleştikçe, işlerimizi bilgisayar ekranına taşımamak için öne sürdüğümüz bahaneler de etkisini kaybediyor. Kağıt kullanımını mümkün olduğunca azaltmak adına atacağın küçük adımlar, dünyamızın güzelleştirilmesi için önemli adımlar atman anlamına gelecek. Yazıcıları zorunlu olmadığı müddetçe kullanmaman, notlarını tablet, bilgisayar ve cep telefonu vasıtasıyla alman gibi küçük çözümler, büyük fark yaratmanı sağlayabilir!

4. Plastik poşet kullanımını mümkün olduğunca azaltmalısın!

Bilindiği üzere plastik poşetler doğada zor çözünüyor ve tüketicilere sürdürülebilir bir kullanım deneyimi sunmuyor. Alışverişe giderken yanına kendi bez çantanı alman basit ve faydalı bir çözüm olabilir. Bir plastik poşetin doğada tamamen çözünmesinin 1000 seneyi bulduğunu unutma!

5. Bir ağaç dikmeye ne dersin?

En son ne zaman ağaç ektiğini hatırlıyor musun? Eğer üstünden uzun zaman geçtiyse, yeniden harekete geçmenin vakti geldi de geçiyor demektir! Bir ağacı yetiştirmenin, doğaya yeni bir hayat vermenin hazzına varmak bambaşka. Bu hissi tatmak ve dünyamızı daha güzel bir yer yapmak için, ilk fırsatta ağaç dikmeni tavsiye ediyoruz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Lüzumsuzsa söndür!

Dünyamızı daha güzel bir yer haline getirmek için yapılabilecek en kolay şeylerden biri de, lüzumlu olmayan elektrik kaynaklarını kullanmaman. Eğer bulunduğun odada birden fazla elektrikli ışık kaynağı varsa, bunlardan birini söndürerek hem kirliliğin azaltılmasına katkı sağlayabilir, hem de enerji tasarrufuna yardımcı olabilirsin.

7. Toplu taşıma, temiz bir alternatif!

Eğer toplu taşıma araçlarının yaygın kullanıldığı bir bölgede yaşıyorsan, zorunda kalmadıkça özel aracınla seyahat etmekten kaçınman isabetli olabilir. Ülkemizde caddelerde bisiklet kullanmak maalesef pek mümkün değil; ancak metro ve otobüs gibi toplu taşıma araçları sayesinde motorlu taşıtların neden olduğu karbon salınımının azaltılmasına katkıda bulunman mümkün.

8. Su israfından kaçın!

Banyoda, diş fırçalarken veya bulaşıkları yıkarken suyun sürekli olarak açık durması, litrelerce suyu boşa harcamana neden oluyor olabilir. Sıradan bir diş fırçalama esnasında musluğun açık kalması, 15 litre civarında suyun boşa akmasına neden oluyor. Muslukların mümkün olduğunca kapalı kalması hem sürdürülebilir, hem de ekonomik açıdan mantıklı ve isabetli bir hareket.

9. Son kullanma tarihlerini iyi değerlendir!

Tabii ki çevreyi korumak için tarihi geçmiş süt içmeyi savunmuyoruz; ancak örneğin ekmeği son kullanma tarihi geçer geçmez çöpe atıyorsan, sürdürülebilirlik açısından çok mantıklı bir hareket yapmıyor olabilirsin. Son kullanma tarihi ifadesi, çoğu zaman ürünün sağlığa zararını değil, kalitesini ifade eden bir unsur. Ayrıca ürün için öngörülen satış tarihi ile kullanılmaz hale geldiği tarihler arasında da fark var. Mutfaktaki ürünlerin neredeyse tamamının raf ömrünü uzatacak farklı yöntemler mevcut. Buzdolabını soğuk tutarak, meyve-sebzeleri eve gelir gelmez ambalajlarından çıkararak bu tür ürünlerden daha uzun süre faydalanabilirsin!

10. Bilinçlendir ve gönüllü ol!

Fikirlerini dinleyeceğini ve değer vereceğini düşündüğün insanlara dünyamızı daha güzel bir yer hale getirmek için atılabilecek basit adımları açıklamak, zannettiğinden çok daha etkili bir adım olabilir. Çevre temizliği faaliyetlerinde görev almak üzere gönüllü olman da, zahmetsizce atabileceğin bir diğer etkili adım. Unutma ki, hayatında yapacağın çok küçük değişikliklerle dünyamızın daha güzel bir yer olmasında büyük adımlar atabilirsin!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erikli'dir Uludağ'ın meskeni, lezzetimizin kaynağını korumamız gerekli.💙

Erikli'dir Uludağ'ın meskeni, lezzetimizin kaynağını korumamız gerekli.💙

Erikli olarak Uludağ'ın canlı çeşitliliğinin sürdürülebilirliği önemsiyoruz ve lezzetimizin kaynağını #KorumamızGerekli diyoruz!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
58
13
5
5
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın