Görüş Bildir
Haberler
Askerlik Borçlanması Nedir? Askerlik Borçlanması Sigorta Girişi Sayılır mı?

Askerlik Borçlanması Nedir? Askerlik Borçlanması Sigorta Girişi Sayılır mı?

Elif Ateş
28.03.2022 - 10:18

Belirli sigorta kollarına bağlı olarak çalışan kişilerin yaşlılık döneminde emeklilik hakları bulunur. Ancak kişilerin emekli olabilmeleri için yasalarla belirlenmiş bazı şartları sağlaması gerekir. Emeklilik aranan şartların başında sigortalılık süreleri, prim ödemeleri gelir. Çalışma süresi boyunca prim ödemelerini tamamlayan kişiler, emeklilik haklarından yararlanabilir. Askerlikten dolayı prim ödemelerini tamamlayamayan kişilere askerlik borçlanması adı altında emeklilik hakkı sunulur. Askerlik borçlanması kişinin emeklilik yaşını da etkiler. Peki askerlik borçlanması nedir? Askerlik borçlanması sigorta girişi sayılır mı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünyanın genelinde devlet tarafından sağlanan hizmetlerden biri de askerliktir. Bu askerlik hizmeti, bazı ülkelerde zorunlu bazı ülkelerde ise tercihe göredir. Türkiye Cumhuriyeti'nde ise zorunlu askerlik yapılır. Kişiler 20 yaşına geldiklerinden itibaren askerlik yoklamasına tabi tutulur. Çalışma hayatına girmiş kişiler, zorunlu askerlikten dolayı işlerine ara vermek zorunda kalırlar. Bu durum emekliliği de etkilemektedir. Kişilerin çalışma hayatı boyunca sigorta primlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na işveren tarafından eksiksiz yatırılması gerekilir. Fakat askerlik görevi sırasında borçlanma ile emeklilik hakkı kazanılabilir. Askerlik borçlanması hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Askerlik Borçlanması Nedir? Askerlik Borçlanması Sigorta Girişi Sayılır mı?

Askerlik Borçlanması Nedir? Askerlik Borçlanması Sigorta Girişi Sayılır mı?

Sigortalı olarak çalışan kişiler, çalışma hayatlarını bıraktıkları ya da ara verdikleri dönemlerde prim ödemelerini gerçekleştiremez. Ancak erkek çalışanlar, askerlik görevini yerine getirmek için çalışma hayatını bırakmış ise askerlik borçlanması adı altında prim ödemelerini gerçekleştirebilir. Kişiler, askerlikte geçirmiş oldukları sürenin tamamını ya da belirli bir kısmını emeklilikte geçerli olmak üzere sigorta primini yatırmak için borçlanabilir. Bu sigorta primleri kişinin askerden önceki prim gün sayısına eklenmektedir. Eğer askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinden önce yapıldıysa sigorta giriş tarihi 18 ay geri çekilir.

Herkes askerlik borçlanması yapamaz. Askerlik borçlanması yapılabilmesi için belirli bazı şartları sağlamak gerekir. Askerlik yapmamış ya da çeşitli nedenlerden dolayı askerlikten muaf tutulanlar askerlik borçlanması yapamaz. Aynı zamanda kişilerin askerlik görevlerini er veya erbaş olarak yapması gerekir. Yedek subay okulunda bulunan sürede askerlik borçlanmasına dahil edilebilir. Askerlik görevi sırasında Sosyal Güvenlik Kurumu'na kişi adına hiçbir şekilde prim ödemesinin yapılmaması da aranan şartlar arasındadır.

Askerlik borçlanması için e- devlet üzerinden başvuru yapılması gerekir. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimini de posta yoluyla başvuru yapılır. Başvuru yapıldıktan sonra prim borcu hesaplanır ve bildiri yapılır. Bildiri sürecinden itibaren bir ay içerisinde borcun ödenmesi gerekilir. Eğer borç ödenmez ise başvuru geçersiz sayılır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın