Görüş Bildir
Haberler
Afrika Kıtası Nerededir? Afrika Kıtası Ülkeleri Hangileridir?

Afrika Kıtası Nerededir? Afrika Kıtası Ülkeleri Hangileridir?

Elif Ateş
02.09.2021 - 07:12

Afrika Kıtası, dünyanın en büyük ikinci kıta olma özelliğini taşır.1 milyar kişilik nüfusa sahip olan Afrika, tüm kıtalar arasında en genç nüfusu barındıran yerdir. Aynı zamanda Doğu Afrika, insanoğlunun başlangıç noktası olarak kabul edilmektedir. Erken dönem en büyük insansı maymunlardan evrimleşerek oluşan Homo Sapiens, yani insana dair kalıntılar Etiyopya'da bulunmuştur. Birçok etnik, dil ve kültürün bir arada yaşadığı Afrika, oldukça çeşitli insanların barındığı bir kıtadır. 19.yy'da Avrupa ülkeleri tarafından sömürge haline getirilmiş, 20.yy'ın başlarında ise modern devletler kurulmaya başlanmıştır. Peki Afrika Kıtası nerededir? Afrika Kıtası ülkeleri hangileridir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fenike kolonisi Kartaca'ya ilk gelen Romalılar tarafından bu bölgeye Afri yada Africani denilmiştir. Bu adlandırma ise oymakların isminden esinlenerek koyulduğu düşünülmektedir Aynı zamanda bu kelime yerel Libya kabilelerini tasvir etmek için de kullanılır. 1981 yılında yapılan bir araştırmaya göre bu kelime, küçük Berber toplulukları tarafından konuşulan Berberi dilinde deve anlamına gelen ifri kelimesinden geldiği söylenmektedir. Antik Romalılar ise Afrika kelimesini Batı Mısır'ı tanımlamak için kullanmışlardır. Afrika Kıtası hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

AFRİKA KITASI NEREDEDİR? AFRİKA KITASI ÜLKELERİ HANGİLERİDİR?

Afrika Kıtası'nın güneyinde Hint Okyanusu, kuzeyinde Akdeniz, batısında Atlas Okyanusu, doğusunda Sina Yarımadası, etrafında ise Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz bulunmaktadır. Güney Yarım Küre'de bulunan Afrika Kıtası, Madagaskar gibi birçok adayı da içinde barındırır. Afrika Kıtası Cebelitarık Boğazı ile Avrupa'dan ayrılır. Kıtada 54 tane bağımsız devlet ve dokuz bölge bulunurken, 3 adet de sınırlı olarak tanınmış devletler bulunmaktadır. Cezayir Afrika'nın en büyük ülkesi konumundayken, Şeyseller takımadaları ise Afrika Kıtası'nın en küçük ülkesidir. Afrika Kıtası; Kuzey Afrika, Orta Afrika, Batı Afrika, Doğu Afrika ve Güney Afrika olmak üzere bölgelere ayrılmış durumdadır.

Kuzey Afrika ülkeleri; Sudan, Fas, Mısır, Cezayir, Lübnan, Tunus, Sudan'dır. Bu bölgede Müslümanlar çoğunluk oluşturmaktadır. Bölgede konuşulan dil ise Arapça, Kıptice ve Berbericedir. Orta Afrika ülkeleri ise;  Kamerun, Angola, Çad, Gabon, Ekvator Ginesi, Sao Tome, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti'dir. Orta Afrika, bu kıtanın merkezi kabul edilir. 

Batı Afrika ülkeleri ise; Burkina Faso, Fildişi Sahili, Yeşil Burun Adaları, Gambiya, Gana, Liberya, Mali, Moritanya, Nijerya, Senegal, Sierra Leano, Togo ve Gine'dir. Afrika'nın doğusunda yer alan Doğu Afrika ülkeleri; Cibuti, Etiyopya, Eritre, Somali, Kenya, Tanzanya ve Uganda'dan oluşur. 

Namibya, Botsvana, Lesotho, Güney Afrika Cumhuriyeti, Angola, Malavi, Esvatini, Mozambik ise Güney Afrika ülkelerini oluşturmaktadır.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın