Görüş Bildir
Haberler
5 Maddede Sri Lanka Saldırıları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

5 Maddede Sri Lanka Saldırıları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Emre Ordu
26.04.2019 - 19:35 Son Güncelleme: 27.04.2019 - 20:35

Sri Lanka'da geçtiğimiz pazar günü kiliselere ve otellere düzenlenen terör saldırısı soruşturmasında yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırıda öne çıkan gelişmeleri aktardık. 

Sri Lanka geçtiğimiz pazar günü paskalya kutlamaları sırasında kilise ve otellerde gerçekleştirilen terör saldırıları ile sarsıldı. Peki saldırıya ilişkin elde hangi bilgiler var?

📌Saldırıların planlayıcısı Haşim'in hayatını kaybettiği açıklandı

📌Saldırıların planlayıcısı Haşim'in hayatını kaybettiği açıklandı

Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, saldırıları planlayan radikal İslamcı din adamı Zahran Haşim'in bir patlama sırasında öldüğünü açıkladı. Sirisena, Haşim'in başkent Kolombo'daki Shangri-La otelinde gerçekleşen saldırı sırasında öldüğünü belirtti.

Sri Lankalı lider, Haşim'e burada gerçekleşen saldırı sırasında 'İlham' ismindeki ikinci bir bombacının da eşlik ettiğini sözlerine ekledi.

Haşim, birkaç yıl önce Budist heykellere saldırı gerçekleştiren bir grubun üyesi olarak ün kazanmıştı. Son olarak Müslüman olmayanlara karşı saldırılması gerektiğini söyleyen videolarıyla YouTube'da ününü pekiştirmişti.

📌Saldırıyı IŞİD üstlendi

📌Saldırıyı IŞİD üstlendi

Sri Lanka hükümeti, saldırılardan Ulusal Tevhid Cemaati adlı örgütü sorumlu tutmuş, ancak daha sonra saldırıları IŞİD üstlenmişti. 

Devlet Başkanı Sirisena'ya göre Sri Lanka istihbarat servisleri IŞİD ile bağlantılı 130 şüphelinin ülkeye geldiğini düşünüyor; bu militanların 70'i kaçak oldukları gerekçesiyle arıyordu. Sirisena, polisin halen kimi IŞİD zanlılarının peşinde olduğunu belirtti.

Ayrıca Paskalya saldırılarının ardından ortaya çıkan ve IŞİD tarafından yayımlanan bir videoda ise içlerinden birinin Zahran Haşim olduğu yedi adamın IŞİD'e bağlılık yemini ettiği görülüyordu.

Ancak Haşim'in doğrudan IŞİD ile mi bağlantılı olduğu, yoksa sadece gruba bağlılık yemini mi ettiği bilinmiyor.

📌Peş peşe istifalar geldi

📌Peş peşe istifalar geldi

Aynı zamanda savunma bakanlığının en üst düzey yetkilisi Hemasiri Fernando'nun ardından ülkenin emniyet müdürü Pujith Jayasundara de istifa etti.

Sri Lanka hükümeti intihar saldırılarının önlenememesinde istihbarat zafiyetinin önemli rol oynadığını kabul etmişti.

Sri Lanka Parlamentosu Başkanı Lakshman Kiriella, üst düzey yetkililerin ülkede saldırılar düzenlenebileceğine yönelik istihbaratı hükümetle paylaşmadıklarını söyledi.

Reuters haber ajansı, Hindistan İstihbarat Servisi'nin Sri Lanka makamlarını 4 Nisan'da uyardıklarını ancak verilen bilgilerin Devlet Başkanı Maithripala Sirisena ve Başbakan Ranil Wickremesinghe'ye iletilmediğini bildirdi.

📌 Can kaybı sayısının daha az olduğu bildirildi

📌 Can kaybı sayısının daha az olduğu bildirildi

Katolik kilisesi, bütün ayinlerin ve törenlerin askıya alındığını duyurdu.

Ülkede Pazartesi günü ilan edilen olağanüstü hâl ise devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı, daha önce 359 olarak açıklanan ölü sayısının, bir hesaplama hatası nedeniyle yüksek olduğunu belirterek bu sayıyı 253'e düşürmüştü.

📌Ülkenin en zengin işadamlarından birinin çocukları şüpheli

📌Ülkenin en zengin işadamlarından birinin çocukları şüpheli

Dokuz kişinin saldırıları düzenlediğinden şüphe ediliyor. İki bombacının ülkenin en zengin insanlarından baharat taciri Muhammet Yusuf İbrahim'in oğulları olduğu düşünülüyor.

İbrahim, saldırının ardından sorguya alındı.

Polise göre çoğu saldırgan orta ya da üst orta sınıf mensubu.

BBC Türkçe

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın