Görüş Bildir
Haberler
28 Çocuk İstismar ve Şiddete Maruz Kalmıştı: Uşak'taki Yurt Davası Sonuçlandı

28 Çocuk İstismar ve Şiddete Maruz Kalmıştı: Uşak'taki Yurt Davası Sonuçlandı

Uşak'ta, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ile Kız Yetiştirme Yurdu çalışanlarının, toplam 28 kız ve erkek çocuğuna yönelik cinsel istismar, taciz, şiddet, eziyet, kötü muamele ve hakaret suçlarından yargılandıkları davada karar çıktı. Sanıklar değişen oranlarda hapis ve para cezasına çarptırıldı.

Yurttaki olay, 2016 yılı Mart ayında Uşak Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu'nda kalan bazı çocukların yaşadıklarını ailelerine anlatmasıyla ortaya çıktı. Çocuklarının başına gelen olayları duyan aileler, Uşak Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'ne başvurdu. Müdürlük, çok sayıda çocuğun ailesinin cinsel istismar, taciz, şiddet, eziyet, kötü muamele ve hakaret şikayeti üzerine inceleme başlattı. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca görevlendirilen müfettişin hazırladığı raporun ardından, suç duyurusunda bulunuldu. Aralarında yurt müdürü, yardımcıları, öğretmen ve bakıcı annelerin de bulunduğu Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu'nda görevli olanların ifadeleri savcılık tarafından alındı.

Müdür olayları örtbas etmekle suçlandı

Müdür olayları örtbas etmekle suçlandı

Soruşturmanın ardından savcılık, iddialarla ilgili iddianame hazırladı. İddianamede, Bakanlığın suç duyurusuna da yer verildi. Bu suç duyurusundaki ifadelerde Uşak Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu'nda korunma ve bakım altında bulunmuş mağdur çocuklara kurum çalışanları tarafından cinsel istismar, taciz, şiddet, eziyet, kötü muamele ve hakarette bulunulduğu, yurt müdürü S.D.'nin kendisine yakın bir ekip oluşturarak bazı olayları örtbas ettiği öne sürüldü. Ayrıca, yurt yönetim memuru V.Ş.'nin kız çocuklarına yönelik cinsel tacizde ve istismarda bulunduğu, bakıcı annelerin ve hizmetlilerin de bazı çocuklara şiddet ve eziyet çektirdikleri iddia edildi.

Bakanlık müfettiş raporunda ise yurt yönetim memuru olarak görev yapmakta olan sanık V.Ş.'nin, 2014 yılı ve öncesinde 17 yaşındaki mağdur kız çocuğu K.K.'yi rızası dışında dudağından öptüğü, ellerini tuttuğu, cinsel ilişki teklif ettiği, yine V.Ş.'nin yurt içinde pantolonunun fermuarı açık vaziyette teşhircilik yaparak dolaştığı ve bu duruma yurtta kalan çocuklarla çalışanların şahit olduğu belirtildi.

Karar duruşması görüldü

Karar duruşması görüldü

16 sanık hakkında 6 aydan 23 yıla kadar hapis cezası istenen iddianame, Uşak 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Davanın 9'uncu duruşması bugün görüldü. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan 16 sanık, avukatları, mağdur çocuklardan bazıları ve Uşak Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu avukatları Ezgi Sağcan ve Volkan Berber katıldı. Tarafların son sözleri soruldu. Mağdurlar ve kurum avukatları sanıkların cezalandırılmalarını istedi.

Memura 12, hizmetliye 43 yıl hapis

Memura 12, hizmetliye 43 yıl hapis

Mahkeme tarafların dinlenmesinin ardından kararını verip, yurt yönetim memuru V.Ş.'ye kız çocuklarına yönelik istismar eylemlerinden ve kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüyü kullanma suçlarından 12 yıl hapis cezası verdi. 

Yurtta hizmetli görevinde bulunan S.T.'ye, 13 mağdur erkek çocuğuna karşı eziyet, kasten yaralama suçlarından toplam 43 yıl 9 ay hapis cezası verdi, bu cezada indirime gidilmedi. Mahkeme yaralama ve suçu bildirmeme suçlarından yargılanan diğer sanıklar hakkında da çeşitli adlı para ve hapis cezalarına hükmedip, denetimli serbestlik kararı verdi.

"Kararı yüksek mahkemeye taşıyacağız"

"Kararı yüksek mahkemeye taşıyacağız"

Uşak Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu avukatlarından Ezgi Sağcan ve Volkan Berber yaptıkları ortak açıklamada, verilen cezaların kamu vicdanını rahatlatır nitelikte olduğuna dikkat çekerek, 'Ancak, davayı takip eden Uşak Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu avukatları olarak kararı yüksek mahkemeye taşıyacağız. Bizim kanaatimiz dosyada nitelikli cinsel istismar ve işkence suçlarının oluştuğu yönündedir. Bu suçlar bakımından da görevli mahkeme ağır ceza mahkemesi olduğundan mevcut mahkemenin görevsizlik kararı vermesi gerekmektedir. Aynı zamanda katılan kurum vekilinin de dikkat çektiği üzere kişilerin sosyal hizmet çalışanı olması cezalarında yarı oranında artırım sebebidir. Ancak bu husus da mahkemece gözetilmemiştir. Dosyanın sonuna kadar takipçisi olacağız' dedi.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
129
64
8
4
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Yarın mahkemeye sakallı takkeli çıkarlar serbest kalırlar. Olan geleceğimiz çocuklara olur

TosbikTombik

Çocuklardan ne istiyorsunuz adı üstünde çocuk. Çocuklara karşı en ufak yanlış his besleyenleri gebertmek istiyorum!

Serhat

"Şahsiyet" aklıma geliyor bu tür haberleri duyunca , tespit edilen 28 olay var hala o bakanlığın başında oturuyorlar utanmadan