Görüş Bildir
Haberler
Uyarlandıkları Kitapları Başarılarıyla Gölgede Bırakmış Roman Uyarlaması 42 Harika Film

Uyarlandıkları Kitapları Başarılarıyla Gölgede Bırakmış Roman Uyarlaması 42 Harika Film

Taner Bayram
24.09.2015 - 02:03

Kitap uyarlaması filmler, -özellikle de bunlar başyapıtlarsa- genellikle okurları mutlu etmez. Ancak bazı nadide uyarlamalar hem okuru hem izleyici sonuna kadar tatmin eder. 

Galerimizde en az uyarlandıkları kitaplar kadar beğenilmiş hatta başarılarıyla kitapları gölgede bırakmış filmler ile karşılaşacaksınız. İyi seyirler ! 

Not: Film sıralaması IMDB puanlarına göre belirlenmiştir. Metinlerdeki IMDB linkine tıklayarak filmlerin sayfalarına ulaşabilirsiniz. Film özetleri de Beyazperde'den derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

42. Manhunter / İnsan Avcısı (1982) IMDB: 7,2

42. Manhunter / İnsan Avcısı (1982) IMDB: 7,2

IMDB

KitapRed Dragon (1981)

Yazar: Thomas Harris

Will Graham özel bir vazifelendirmeyle tekrar eski işine geri dönmek durumunda kalmıştır. Kendisi emekli olmuş bir gizli ajandır. Daha önce FBI için hizmetlerde bulunmuş, emekli olmuş, lakin şimdi amansız bir seri katili enselemek için tekrar iş başı yapmıştır. 

Will Graham, psikopat düşünce tarzını çözme konusundaki yeteneğine ek olarak, daha önce yakaladığı ünlü katil Dr. Hannibal Lecter’ın da yardımıyla Kızıl Ejder olarak bilinen korkunç caninin peşine düşer.

41. Let Me In / Kanıma Gir (2010) IMDB: 7,2

41. Let Me In / Kanıma Gir (2010) IMDB: 7,2

IMDB:

Kitap: Let The Right One In (2004)

Yazar: John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist'in vampir romanından uyarlanan 'Kanıma Gir'; okulda ezilen, içine kapanık ve yalnız 12 yaşındaki Owen'ın (Kodi Smit-McPhee) komşusu Abby (Chloe Moretz) isimli küçük bir kızla tanıştıktan sonra yaşadıklarını anlatıyor. 

Bir akşam apartmanın önünde otururken yanına gelen Abby ile kısa sürede dostluk kuran Owen, Abby'nin sakladığı sırrı yavaş yavaş öğrenmeye başlar.

40. Angel Heart / Şeytan Çıkmazı (1987) IMDB:7,3

40. Angel Heart / Şeytan Çıkmazı (1987) IMDB:7,3

IMDB

KitapFalling Angel (1978)

Yazar: William Hjortsberg 

Louis Cypher adlı gizemli bir müşteri (Robert De Niro), özel detektif Harry Angel’dan (Mickey Rourke) bir adamı bulmasını ister. Verilen ipuçlarını değerlendiren Angel, hedefine doğru ilerledikçe bir takım doğaüstü olaylarla karşılaşır. 

Dahası, aranan kişiye dair bilgi aldığı herkes vahşice katledilmektedir. Polisin suçu kendi üzerine atmasından korkan Angel, herşeye rağmen görevini yerine getirmeye çalışır... Ta ki...

39. Wild At Heart / Vahşi Duygular (1990) IMDB: 7,3

39. Wild At Heart / Vahşi Duygular (1990) IMDB: 7,3

IMDB

KitapWild At Heart (1990)

Yazar: Barry Gifford 

Lula ve Sailor birbirlerine karşı koyulmaz derecede aşık bir çifttir. Lula'nın biraz delice olan annesi Sailor'dan büsbütün nefret etmektedir. Bunun üzerine Sailor'ın üstüne oldukça sorunlu bir kişiyi salar. Sailor kendini kaybederek bu deli adamın ölümüne sebebiyet verir ve tutuklanır. 

Hapishaneden salındığı vakit bunca zaman kendisini beklemiş olan Lula'yı yanına alarak Kalifornia'ya doğru yola çıkar. Bu kez peşlerine bir özel dedektif bir de kiralık katil takılacaktır.

38. The Talented Mr. Ripley / Yetenekli Bay Ripley (1999) IMDB: 7,3

38. The Talented Mr. Ripley / Yetenekli Bay Ripley (1999) IMDB: 7,3

IMDB

KitapThe Talented Mr. Ripley (1955)

Yazar: Patricia Highsmith 

Özet: Tom Ripley, kendisini hayata karşı daha iyi bir yerde konumlandırabilmek adına başka birinin hayatını çalmaktan çekinmeyen yararcı bir adamdır. Bir gün Dickie isimli bir çocuğu Amerika'ya geri döndürmek adına zengin bir adam tarafından İtalya'ya gönderilir. 

Sevgilisiyle beraber her şeyden habersiz huzurlu bir hayat sürmeye çabalayan Dickie, az sonra atılacağı maceradan da tamamen bihaberdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

37. The English Patient / İngiliz Hasta (1996) IMDB: 7,4

37. The English Patient / İngiliz Hasta (1996) IMDB: 7,4

IMDB

KitapThe English Patient (1992)

Yazar: Michael Ondaatje 

Özet: Film, II. Dünya Savaşı İtalya’sından Kuzey Afrika’nın savaş öncesi çöllerine kadar aşk, benlik ve savaşın öyküsünü anlatıyor. 

Minghelle, film boyunca aşkın farklı türlerini getiriyor karşımıza; Hana’nın hastasına duyduğu şefkat, Kip ile yaşadığı yoğun aşk, Almasy ile Katherine’in ilişkisi ve Almasy’nin milliyetçi tutkular yüzünden mahvedilen çöle duyduğu sevgi...

36. The Constant Gardener / Arka Bahçe (2005) IMDB:7,5

36. The Constant Gardener / Arka Bahçe (2005) IMDB:7,5

IMDB

KitapThe Constant Gardener (2001)

Yazar: John le Carré 

Özet: Kuzey Kenya’nın uzak bir bölgesinde, oyuncu Tessa Quayle vahşice öldürülmüş bir halde bulunur. Tessa’nın arkadaşı bir doktor, olay yerinden kaçmış gibi görünmektedir. Deliller ortada bir tutku cinayetinin var olduğunu göstermektedir. Nairobi’deki İngiliz Yüksek Komisyonu Üyeleri, Tessa’nın kocası olan yumuşak mizaçlı meslektaşları Justin Quayle’in meseleyi, çözmeleri için kendilerine bırakacağını zannetmektedirler. 

Ancak Justin herkesi şaşırtarak bu cinayetin sırrını çözmek üzere kendi başına kolları sıvamaya karar vermiştir. İmtiyazlı giriş hakkı sayesinde diplomatik sırlarla ilgili alanlara girerek kendi hayatını riske etmeye hazırdır. Ortada Justin’in hayal edebildiğinde çok daha derin bir komplo söz konusudur.

35. Legends Of The Fall / İhtiras Rüzgârları (1994) IMDB: 7,5

35. Legends Of The Fall / İhtiras Rüzgârları (1994) IMDB: 7,5

IMDB

KitapLegends Of The Fall (1979)

Yazar: Jim Harrison 

Özet: 19. yüzyılın son seneleri yaşanmaktadır... Savaş gazisi bir hümanist olan Albay William Ludlow, hepsi erkek olan üç çocuğunu Montana'nın kırsal bölgelerinden birinde yer alan çiftliğinde, anneleri olmadan büyütmüştür. 

Etraflarındaki insanlar sayesinde oldukça serüvensever bir ruha sahip olan çocuklar, bu özellikleri için babalarına çok şey borçludurlar. Aralarından birinin nişanlısı olan Susannah, şehirden kırsala geldiğinde bu ailenin hayatına yepyeni bir hava gelir. Ancak Birinci Dünya Savaşı'nın ayak sesleri uzaklardan duyulmaya başlanmıştır bile.

34. Jackie Brown (1997) IMDB: 7,5

34. Jackie Brown (1997) IMDB: 7,5

IMDB:

KitapRum Punch (1992)

Yazar: Elmore Leonard

Özet: Jackie Brown küçük ve sıradan bir Meksika'lı havayolu firmasında çalışan, kısa zaman içerisinde emekli olacak bir hostestir. Nakite ihtiyacı olduğu için aynı zamanda Amerika'lı bir silah kaçakçısı olan Ordell için de çalışan hostes, patronu için Meksika'dan Amerika'ya para kaçakçılığı yapmaktadır. Bu tehlikeli olay esnasında polis tarafından deşifre edilen kadın, zamanla Ordell'in de hedef tahtası olacak; iki taraf arasında, kaybolan yarım milyon dolarlık parayı elde edebilmek için azılı bir mücadele başlayacaktır.

Roman sinemanın en aykırı yönetmenlerinden olan Quentin Tarantino tarafından beyaz perdeye aktarıldı.

33. Gone Baby Gone / Kızımı Kurtarın (2007) IMDB: 7,7

33. Gone Baby Gone / Kızımı Kurtarın (2007) IMDB: 7,7

IMDB

KitapGone Baby Gone (1998)

Yazar: Dennis Lehane 

Özet: Dört yaşındaki Amanda, ortadan kaybolmuştur ve polis davayı çözmek için fazla yol alamamıştır. Amanda’nın teyzesi Mc Cready bu iş için Patrick Kenzie ve Angie Gennaro adında iki dedektif tutar. Ancak dedektifler, bu tarz bir konu üzerine fazla deneyimlerinin olmadığını söylemekten kaçınmazlar.

Aile özellikle onları iki sebepten ötürü istemektedir. Polis değillerdir ve yaşadıkları muhiti iyi tanımaktadırlar. Dava sürerken Kenzie ve Gennaro uyuşturucu satıcıları ve sübyancılarla karşılaşırlar. Tam davayı çözmek üzerelerken, ikiliyi birbirinden ayıracak bir çelişki ile yüz yüze gelirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

32. The Vanishing (1988) IMDB: 7,8

32. The Vanishing (1988) IMDB: 7,8

IMDB

KitapThe Golden Egg (1988)

Yazar: Tim Krabbe 

Özet: Hollandalı bir çift olan Rex Hofman ve Saskia Wagter, Fransa'da yapacakları tatil için yola çıkarlar. Yolculuk esnasında Saskia uykuya dalar ve oldukça tuhaf bir rüyanın etkisinde kalarak uyanır. Arabanın yakıtı bittiğinde, biraz da dinlenmek amacıyla en yakın benzin istasyonunda dururlar. 

Saskia içecek bir şeyler almak için istasyonun marketine gider, ancak aradan yeterli zaman geçmiş olmasına rağmen geri dönmez. Saskia ardında hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolmuştur. Aradan üç yıl geçer... Rex artık yeni biriyle birliktedir ancak buna rağmen Saskia'nın izini sürmeye devam etmektedir. Bir gün, Saskia'ya neler olduğunu açıklayacağını iddia eden Raymond'dan üst üste mektuplar almaya başlar...

31. The Verdict /Karar (1982) IMDB: 7,8

31. The Verdict /Karar (1982) IMDB: 7,8

IMDB

KitapThe Verdict (1980)

Yazar: Barry Reed

Özet: Boston'da yaşayan Frank Galvin alkol bağımlısı bir avukattır ve kariyeri pek de iyi bir gidişatta değildir. Çevresinde uyandırdığı genel kanıyı yıkmak ve hem kişisel hem de profesyonel namını tekrar kazanmak için zorlu bir davayı kabul eder. Katolik kilisesi hastanesinde yürütülen hatalı ameliyat sonrası komaya giren bir kadının davasına bakacak ve kazandığı takdirde kariyeri düze çıkacaktır. 

Davayı mesleki ve kişisel bir hırsa dönüştüren Frank Galvin'in kısa bir süre içerisinde davayla arasında duygusal bir bağ oluşur. Kurbanın ailesinden habersiz bir şekilde hastanenin ödemeyi teklif ettiğinde tazminatı geri çevirmesiyle işler iyice karışmaya başlar.

30. Atonement / Kefaret (2007) IMDB: 7,8

30. Atonement / Kefaret (2007) IMDB: 7,8

IMDB

KitapAtonement (2001)

Yazar: Ian McEwan 

Özet: 1935 yazının en sıcak günlerinden birinde, On üç yaşındaki Briony Tallis, yanlış zamanda yanlış yerde bulunarak görmemesi gereken bir şeyi aklına kazır: Ablası Cecilia ve hizmetçilerinin oğlu Robbie’nin gizli bir şekilde cilveleşmelerine tanık olmuştur. Çocuk aklı ile gördüklerini yanlış yorumlaması yıllarca sürecek büyük bir trajedinin yaşanmasına neden olacaktır

29. Breakfast At Tiffany's / Tiffany’de Kahvaltı (1961) IMDB: 7,8

29. Breakfast At Tiffany's / Tiffany’de Kahvaltı (1961) IMDB: 7,8

IMDB

KitapBreakfast At Tiffany's (1958)

Yazar: Truman Capote 

Özet: New York Sosyetesinin renkli simalarından Holly, yan dairesine taşınan genç bir adama ilgi duymaya başlar. Holly aslında canı istediği her erkeği kendisine aşık edebilen bir kadındır. 

Gönlünce geçirdiği gecelerin sabahında mücevher dükkanı Tiffany vitrini önünde kahvaltısını yapar. Bu hep böyle yaşanır. Yalnız bir sabah işte bu genç adam Paul Varjak ortaya çıkar ve bu kez bir duygusallık oturuverir Holly’nin gündemine. Bu zamanla platonik bir aşka dönüşür.

28. Drive / Sürücü (2011) IMDB: 7,8

28. Drive / Sürücü (2011) IMDB: 7,8

IMDB:

KitapDrive (2005)

Yazar: James Sallis 

Özet: Drive, Hollywood'da dublörlük yapan ve keskin araba kullanabildiği için geceleri de soygunlara katılan bir araba sürücüsünün yaşamını merkeze alıyor... 

Sürücünün yasa dışı hayatı, güzel komşusu Irene'nin (Mulligan) hapisteki kocasına yardım etmeyi kabul etmesiyle daha da tehlikeli bir hale bürünür. Zira bir anda kendisini Los Angeles'ın en tehlikeli adamlarının hedef listesinde bulur. Şimdi hem kendi hayatını, hem Irene ve oğlununkini kurtarmak için yapacağı tek şey en iyi bildiği şekilde sadece araba sürmektir!

İçeriğin Devamı Aşağıda

27. The Last Of The Mohicans / Son Mohikan (1992) IMDB: 7,8

27. The Last Of The Mohicans / Son Mohikan (1992) IMDB: 7,8

IMDB

KitapThe Last Of The Mohicans (1826)

Yazar:  James Fenimore Cooper Jr. 

Özet: 18. yüzyılda, İngiliz ve Fransız askerleri, Kuzey Amerika’nın kontrolünü ele geçirebilmek için savaşmaktadırlar. Kızılderililer ve yerleşimciler, bu savaşın ortasında kalmışlardır. 

Yerleşimcilerden Cora ve kızkardeşi Alice’i, başlarına gelen bir beladan Şahingöz adında bir kızılderili kurtarır. Şahingöz, aslında bir yerleşimcidir fakat ailesi ölünce son Mohikanlar tarafından büyütülmüştür.

26. Children Of Men / Son Umut (2006) IMDB: 7,9

26. Children Of Men / Son Umut (2006) IMDB: 7,9

IMDB

KitapThe Children Of Men (1992)

Yazar: P.D. James 

Özet: Dünyanın en genç insanı on sekiz yaşındayken henüz ölmüştür ve insanlık, neslinin tükenme olasılığı ile karşı karşıyadır. 2027 yılı itibari ile hiçbir şekilde anlam verilemeyen olaylara sahne olmaktadır dünya. 

Artık üremek diye bir şey gerçekleşmemektedir. Bu durum siyasi açıdan da tüm dengeleri sarsarken bir grup insan, var oluşlarını akışa teslim etmiş, bir diğer grup ise olanları değiştirmenin başkaldırısında mücadeleye soyunmuşlardır.

25. Rosemary's Baby / Rosemary’nin Bebeği (1968) IMDB: 8,0

25. Rosemary's Baby / Rosemary’nin Bebeği (1968) IMDB: 8,0

IMDB

KitapRosemary's Baby (1967)

Yazar:  Ira Levin 

Özet: Tanınmış bir aktör olmak için çabalayan Guy ve güzeller güzeli karısı Rosemary, New York'taki yeni hayatlarına başlamak için eski bir binada mütevazi bir daire kiralarlar. Genç çiftin bu yabancı yere alışmalarındaki en büyük yardımcısı üst katlarında oturan yaşlı Castavet çifti olur. Castavet çiftinin 'fazlaca' misafirperver olan tavırları güzel Rosemary'i şüphelere sürüklerken kocası Guy olan bitenin farkında değildir. 

Günden güne tedirginleşen ve şüpheleri kocası tarafından önemsenmeyen Rosemary gördüğü tuhaf ve korkutucu bir rüyayla derinden sarsılır. Rüyasında şeytani bir varlık tarafından tecavüze uğradığını gören kadın gerçek hayatında da hamile kaldığında komşuların gizemi giderek artacaktır.

24. The Exorcist / Şeytan (1973) IMDB: 8.0

24. The Exorcist / Şeytan (1973) IMDB: 8.0

IMDB

KitapThe Exorcist

Yazar: William Peter Blatty (1971)

Özet: Yeni filminin çekimleri sırasında 12 yaşındaki kızı Regan'ın tuhaf eylemler sergilemeye başladığını fark eden aktris Chris MacNeil, kızını doktora götürür. Doktorlar beyninde geçici bir hasar olabileceğini söyleseler de bu vaka daha önce rastlanmamış türdendir. Bir seri tıbbi testten sonra küçük kızın hiçbir sorunu olmadığı ortaya çıkar. 

Ancak Regan'ın tuhaf halleri sona erecek gibi değildir. Küçük kız son derece şiddetli bir şekilde titremekte, garip sesler çıkarıp hiçbir anlamı olmayan hareketlerde bulunmaktadır. Bu ürkütücü durum karşısında çaresiz kalan Chris, kızını aynı zamanda psikiyatr olan Peder Merrin'e götürür. Peder, Regan'ın içine şeytan girdiğini tespit edecek, aile çaresizce bu durumdan kurtulmaya çalışacaktır.

23. Jaws (1975) IMDB: 8,1

23. Jaws (1975) IMDB: 8,1

IMDB

KitapJaws (1974)

Yazar: Peter Benchley 

Özet: Küçük bir tatil beldesi olan Amity Adası obur, beyaz bir köpekbalığı tarafından ziyaret edilmeye başlanır. Yaşanan birkaç ölüme rağmen belediye başkanının kârı ve turizmi önde tutan tavrı nedeniyle olay fazlaca su yüzüne çıkarılmaz. İlgililer, konuyu gizlemeye çalışıp konu hakkında konuşmaktan geri kalırlar. 

Plajın kapatılması başkan tarafından yasaklanır. Bir gün bir çocuk ölümü gerçekleştiğinde ise artık kamu bu köpekbalığını aramak ve bulmak için hazır kıta olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

22. The Bourne Ultimatum / Son Ültimatom (2007) IMDB: 8,1

22. The Bourne Ultimatum / Son Ültimatom (2007) IMDB: 8,1
sleeplessthought.files.wordpress.com

IMDB

KitapThe Bourne Ultimatum (1990)

Yazar: Robert Ludlum 

Özet: Jason Bourne Amerika'nın kirli oyunlarına alet ettiği ajanlardan sadece biridir. Tüm dünyadan gizli yürütülen bir projenin kobayı olan ajan, dehaya ve üstün derecede bir savaşma yeteneğine sahiptir. 

Hafızasının en ücra köşelerinde canlanan parçalı hatıraları birleştirip kim olduğunu öğrenmeye çalışan talihsiz ajan, bu süreçte peşinde olan 'yaratıcılarından' kurtulamayacaktır. Bu üstün yeteneklere sahip ajanı bir an önce ele geçirmeye çalışan yetkililer, Bourne'u geçmişinden alıkoyabilecek midir?

21. Shutter Island / Zindan Adası (2010) IMDB: 8,1

21. Shutter Island / Zindan Adası (2010) IMDB: 8,1
sleeplessthought.files.wordpress.com

IMDB: 

KitapShutter Island (2003)

Yazar: Dennis Lehane 

Özet: Scorsese'nin olgunluk çağı ürünlerinden Zindan Adası da, yönetmenin bir çok filmi gibi yine bir başyapıt statüsünde. Filmde, Teddy Daniels ve Chuck Aule isimli iki polis memurunun, Rachel Solando adlı bir akıl hastasının ortadan kaybolması üzerine tehlikeli akıl hastalarının tedavi gördüğü Shutter Adası isimli bölgede konuşlanan Ashecliffe Hastanesi'ne soruşturma yapmak için gitmesi ve sonradan gelişen esrarengiz olaylar aktarılıyor. 

Burada karşılaştıkları isyan tablosu ve çığrından çıkan işler bu davayı gittikçe zora sokacak, zamanla rüya ve gerçek arasındaki sınırlar zorlanacaktır.

20. There Will Be Blood / Kan Dökülecek (2007) IMDB: 8,1

20. There Will Be Blood / Kan Dökülecek (2007) IMDB: 8,1

IMDB

KitapOil! (1927)

Yazar: Upton Sinclair

Özet: Daniel Plainview, 1900'lü yılların başlarında ıssız bir bölgede, petrol arama çalışmalarını sürdüren bir şirketin sahibidir. Daha fazlasına sahip olmak isteyen bu hırslı adamın hayattaki tek varlığı küçük oğludur. 

Petrol buldukları bu bölgeyi yörenin yerlilerinin izniyle arama iznini satın alan adam hırsın götürdüklerine tanık olacak, diğer yandan ise kasabanın gencecik rahibinin yaşantısındaki hırs faktörü de Daniel'da olduğu gibi, sahip olduğu yegane şeyi mahvedecektir.

19. No Country For Old Men / İhtiyarlara Yer Yok (2007) IMDB: 8,1

19. No Country For Old Men / İhtiyarlara Yer Yok (2007) IMDB: 8,1

IMDB

KitapNo Country For Old Men (2005)

Yazar: Cormac McCarthy 

Özet: Llewelyn Moss, bir olay yerinde bulduğu çantayı alır ve başını hiç ummadığı bir belaya sokar. Artık peşinde bir kiralık katil vardır. Moss bir Vietnam gazisidir ve bir şekilde uyuşturucu olaylarının ortasında soruna dönüşen bir meseleye karışır. 

Peşindeki katil Anton Chigurh planı konusunda kararlıdır çünkü işini yarım bıramak niyetinde değildir. İşin için çok sayıda masum insanın ve suçluların da karışacağı soluk soluğa bir takip başlayacaktır.

18. The Princess Bride / Prenses Gelin (1987) IMDB: 8,2

18. The Princess Bride / Prenses Gelin (1987) IMDB: 8,2

IMDB

KitapThe Prince Bride (1973)

Yazar: William Goldman 

Yatakta hasta yatan torununa masal anlatmaya başlayan bir dedenin anlattığı masalı beyaz perdeye yansıtan film Buttercup isimli masal kahramanının hikayesine odaklanır. Florin isimli hayali bir ülkenin çiftliğinde yaşayan Buttercup ile çiftlik çalışanlarından biri arasında masumane bir aşk doğmuştur. 

Buttercup'a duyduğu aşk için yaşadığı yeri terk eden Westley iyi bir geleceğe sahip olup evlenebilmeleri için bir gemiye atlar. Fakat yolculuk sırasında korsanların saldırısına uğrayan gemi iki aşığı birbirinden ayırır. 

Westley'nin öldüğünü düşünen Buttercup derin bir hüzne ve umutsuzluğa kapılır. Çaresizce bir prensle evlendirilen Buttercup yakın zamanda kaderin çeşitli hamleleriyle karşılaşacak, hayatı beklemediği bir şekilde değişecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Trainspotting (1996) IMDB: 8,2

17. Trainspotting (1996) IMDB: 8,2

IMDB

KitapTrainspotting (1993)

Yazar: Irvine Welsh 

Özet : 20’li yaşlardaki Mark Renton ve arkadaş grubunun uyuşturu müptelalığını konu alan film Renton’ın hikayesine odaklanır. Renton hayatta uyuşturucu dışında hiçbir amacı olmayan bir gençtir. Arkadaş grubu da Renton’dan farklı değildir. 

Tek amaçları daha fazla uyuşturucu almak, partilere katılmak ve gittikleri yerlerde sorun yaratmaktır. Renton her bağımlı gibi uyuşturcuyu bırakmaya defalarca denese de başaramamıştır ve bir gün tekrar bırakmayı dener. Ancak başarılı olamayan adam aksine, bir altın vuruş deneyimiyle de karşı karşıya kalmıştır. Hastaneye kaldırılan Renton, artık daha başka biri olma yolundadır.

16. Blade Runner / Bıçak Sırtı (1982) IMDB: 8,2

16. Blade Runner / Bıçak Sırtı (1982) IMDB: 8,2

IMDB

Kitap: Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi? (1968)

Yazar: Philip K. Dick 

Özet: Blade Runner, çekildiği yıldan çok uzak bir dönemde, 2019 yılında, dünyanın artık distopik bir yaşam alanı haline geldiği bir dönemde geçer. Tyrell gibi devasa üretici firmalar Replikant isimli, dış görünüm olarak insan türünden ayırt edilemeyen robotlar üretmektedirler. 

Dünya dışı kolonilerin tehlikeli ve illegal işlerinin halledilmesi için kullanılan bu robotlar, Blade Runners isimli özel polisler tarafından yakalanmaktadır. 

Uzman bir Blade Runner olan Rick Deckard, görevini bıraktığı bir esnada, Los Angeles’a gelen bir grup replikantı yakalamak için verilen son bir görevi kabul eder. Ancak iki milyon insanın yaşadığı bu şehirde görünüm olarak insandan hiçbir farkı bulunmayan bu robotları teşhis etmek hiç kolay olmayacaktır.

15. Gone With The Wind / Rüzgâr Gibi Geçti (1939) IMDB: 8,2

15. Gone With The Wind / Rüzgâr Gibi Geçti (1939) IMDB: 8,2

IMDB

KitapGone With The Wind (1936)

Yazar: Margaret Mitchell

Özet: Amerikan Sivil Savaşı'nın arifesinde, Georgia eyaletinin kırsal bir bölgesindeyiz... Scarlett, Suellen ve Careen ile birlikte İrlanda göçmeni bir ailenin kızlarından biridir. Güzeller güzeli Scarlett, Brent ve Stuart isimli iki kardeşle konuşmaktadır. Bu iki kardeş Scarlett'tan bir şeyi gizlemektedirler. 

Genç kızı gizlice sevdiği Ashley Wilkes isimli adam Scarlett'a aşık olsa da kuzeni Melanie ile evlenecektir. Henüz kimsenin bilmediği bu gerçek, yakın bir zamanda duyurulacaktır. Daha sonraları Scarlett, gönlünü Rhett Butler'a kaptırsa da Ashley'i aklından atamayacaktır.

14. L.A. Confidential / Los Angeles Sırları (1997) IMDB: 8,3

14. L.A. Confidential / Los Angeles Sırları (1997) IMDB: 8,3

IMDB

KitapL.A. Confidential (1990)

Yazar: James Ellroy

Özet: 50’lerin Los Angeles’ında yer altı dünyasının patronu sayılan Mickey Cohen’in hapse girmesiyle doğan boşluktan dolayı şehirdeki diğer suç örgütleri arasında liderlik savaşı başlar. Bir gece Cohen’in adamlarına bir baskın düzenlenir ve hepsi öldürülür. 

Öldürülenler arasında eski bir poliste vardır. Bu olayı soruşturmak üzere L.A. Polis Departmanı üç polisi görevlendirir. Görevlendirilen polisler karekter olarak birbirlerinden çok farklıdırlar.

13. Full Metal Jacket (1987) IMDB:8,3

13. Full Metal Jacket (1987) IMDB:8,3

IMDB

KitapThe Short-Timers (1979)

Yazar: Gustav Hasford 

Özet: Bir grup acemi asker kendilerini nasıl bir eğitimin beklediğinden ve nasıl bir işin içine girdiklerinden habersiz bir biçimde üslerinin önünde dikilmektedirler. Askerlik ve savaş kavramlarının ciddiyetlerini fark etmeleri için savaşa gitmeleri gerekmeyecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. The Shining / Cinnet (1980) IMDB: 8,4

12. The Shining / Cinnet (1980) IMDB: 8,4

IMDB

KitapThe Shining (1977)

Yazar: Stephen King

Özet: Stanley Kubrick tarafından beyaz perdeye uyarlanan film; yazar Jack Torrance’ın, kış sezonunda kapalı olan Overlook Oteli’nin bakımını üstlenerek, ailesiyle birlikte otele taşınması sonrasında gelişen metafiziksel olayları konu alır. 

Jack’in doğaüstü sezgilere sahip olan küçük oğlu, zamanla otelin içerisinde yalnız olmadıklarını, geçmiş ve gelecekten gelen hayaletlerle birlikte yaşadıklarını görür ve ailesini buna inandırmaya çalışır. Aile bir kar fırtınası sebebiyle dağda konuşlanan bu otelde mahsur kaldığındaysa Jack doğaüstü varlıklar tarafından ele geçirilir ve yavaş yavaş aklını kaybetmeye başlar.

11. Requiem For A Dream / Bir Rüya İçin Ağıt (2000) IMDB: 8,4

11. Requiem For A Dream / Bir Rüya İçin Ağıt (2000) IMDB: 8,4

IMDB

KitapRequiem For A Dream (1978)

Yazar: Hubert Selby, Jr.

Özet: Uyuşturucu bağımlısı bir genç, televizyon bağımlısı annesi ve aralarında günden güne yükselen bir uçurum... Uyuşturucu batağı içerisindeki Harry’nin hayattaki tek amacı daha fazla uyuşturucuyken; umutsuz annesini hayata bağlayan tek şey en sevdiği yarışma programıdır. 

Bir gün bu yarışmaya katılmaya hak kazandığında tek derdi, ödül olan kırmızı elbiseye girebilmek olacaktır. Yaşlı ve mutsuz kadın zayıflama hapları kullanmaya başlar...

10. A Clockwork Orange / Otomatik Portakal (1971) IMDB: 8,4

10. A Clockwork Orange / Otomatik Portakal (1971) IMDB: 8,4

IMDB

Kitap: Otomatik Portakal (1962)

Yazar: Anthony Burgess

Özet: İnsani değerlerin yok olmaya yüz tuttuğu bir gelecekte, Britanya’da geçen film şiddet bağımlısı gençlerden kurulu bir çetenin, çevrelerine saçtığı dehşet ve korkuyu işleyerek bir korku imparatorluğunun resmini çizmektedir. 

Çetenin lideri Alex, işler çığırından çıkınca yakalanır ve gözaltına alınır. Ama hapse atılmaz; cezası bir şiddet deneyine kobay olarak kullanılmak olur. Bu deney insanoğlu ve şiddet kavramı arasındaki ilişkiyi ortaya koyma amaçlıdır ama deneyin kendisi de bir o kadar insan doğasına aykırıdır.

9. Dr. Strangelove / Dr. Garipaşk (1964) IMDB: 8,5

9. Dr. Strangelove / Dr. Garipaşk (1964) IMDB: 8,5

IMDB

KitapRed Alert (1958)

Yazar: Peter George 

Dr. Strangelove, sinemanın dâhi ismi Kubrick'in enteresan filmlerinden biridir...Her ne kadar ustanın her filmi nevi şahsına münhasır olsa da 'Dr. Strangelove'ın yeri ayrı... Soğuk savaşa alternatif bir bakış açısı taşıyan filmde, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği'ne saldırmak isteyen çatlak general Jack D. Ripper (ismine dikkat) karakterine odaklanırız. 

Bu tuhaf militer, soğuk savaş zamanında Rusların 'Amerikan halkının vücut sıvılarını kirlettiği' gerekçesiyle SSCB’ye nükleer saldırı yapma kararı alır.

Eski Nazi bilimadamı Dr. Strangelove'ın görüşüyle durum daha da tehlikeli bir hal alır...

8. The Prestige / Prestij (2006) IMDB: 8,5

8. The Prestige / Prestij (2006) IMDB: 8,5

IMDB

KitapThe Prestige (2006)

Yazar: Christopher Priest 

Özet: 19.yy sonlarında Londra’da Robert Angier, sevgili eşi Julia McCullough ve Alfred Borden hem arkadaştırlar hem de bir sihirbazın asistanlarıdırlar. Bir gösteri esnasında Julia ölünce Robert, onun ölümünden Alfred’i suçlar ve birbirlerine düşman olurlar. 

Zaman içinde ikisi de hem ünlü olurlar hem de rakip sihirbazlara dönüşerek birbirlerinin sahne üstünde performansını sabote etmeye kalkışırlar. Alfred başarılı bir hile yapınca Robert, rakibinin sırrını çözmek konusunu takıntı halinde getirir ve trajik olaylar birbirini kovalar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Apocalypse Now / Kıyamet (1979) IMDB: 8,5

7. Apocalypse Now / Kıyamet (1979) IMDB: 8,5

IMDB

Kitap: Karanlığın Yüreği (1903)

Yazar:  Joseph Conrad

Özet: Yüzbaşı Willard ve ekibinin görevi, Vietnam'da Amerikan ordusuna isyan eden ve vahşi bir şekilde bir orman kabilesini yöneten Albay Walter Kurtz'ü öldürmektir. Kurtz’ün izini süren Willard, savaşın acımasızlığı altında giderek takip ettiği kişiye benzemeye başlayacaktır.

6. The Silence Of The Lambs / Kuzuların Sessizliği (1991) IMDB: 8,6

6. The Silence Of The Lambs / Kuzuların Sessizliği (1991) IMDB: 8,6

IMDB

KitapThe Silence Of The Lambs (1988)

Yazar: Thomas Harris

Özet: Akademiden mezun olmuş genç FBI ajanı Clarice Starling, FBI ajanı kurbanlarının derilerini yüzen sapık bir katilin elinden bir kadını kurtarmaya çalışır. Clarice, katila ulaşmak için başka bir psikopat olan ünlü doktor Hannibal Lecter ile yakınlaşır. Lecter’dan bilgi alması için önce onun güvenini kazanması gerekmektedir.

5. Psycho / Sapık (1960) IMDB: 8,6

5. Psycho / Sapık (1960) IMDB: 8,6

IMDB

Kitap Psycho (1959)

Yazar: Robert Bloch

Özet: Türünün en önemli örneği olan Sapık, yönetmen Alfred Hitchcock’un başyapıtı olarak kabul edilir. Marion Crane’e patronuyla iş yapan zengin bir adam para emanet eder ve ardından Marion yola koyulur. Polisler Marion’un şüpheli davranışları üzerine peşine takılır. Ancak Marion’un peşine takılan sadece polisler değil, aynı zamanda tanıdıkları da Marion’un peşindedir. 

Sevgilisi ile buluşmayı planlayan Marion geceyi bir otelde geçirmeye karar verir. Otelden içeri girer girmez garip şeyler olduğunun farkın varan Marion uyumadan önce otel sahibi Norman Bates ile biraz sohbet eder. Norman ın kişiliğinde sorunlar olduğunu, annesine ve kuşlara karşı bir takıntısı olduğunu öğrenen Marion, odasına gidip duş almaya karar verir...

4. One Flew Over The Cuckoo's Nest / Guguk Kuşu (1975) IMDB: 8,7

4. One Flew Over The Cuckoo's Nest / Guguk Kuşu (1975) IMDB: 8,7

IMDB

KitapOne Flew Over The Cuckoo's Nest (1962)

Yazar: Ken Kesey 

Özet: Aykırı mahkumun sayrıl tavırları cezaevi otoritesinin gözüne batmaya başlayınca bir süre sonra teşhis için akıl hastanesine gönderilir ve kafadan çatlak olduğuna kanaat getirilir. Artık yeni meskeni, tımarhanedir... Randle hastanede de kurumun kurallarına uymaması ve arkadaşları ile olan ilişkileri ile dikkatleri üzerine çeker. Kısa süre içinde soğuk tavırlı, suratsız, otoriter bir görevli olan hemşire Ratched, Randle’ı yakın takibe alır ve her hareketini izlemeye başlar. 

Rathced ve Randle gibi birbirlerine son derece zıt iki karakterin arasındaki gerilim Randle’ın yakın arkadaşları için planladığı çeşitli faaliyetlerle onların iyileşmesine yardımcı olmaya başlamasıyla daha da artacaktır.

3. Forrest Gump (1994) IMDB: 8,8

3. Forrest Gump (1994) IMDB: 8,8

IMDB

Kitap: Forrest Gump (1986)

Yazar: Winston Groom

Düşük I.Q. sahibi Forrest Gump Jenny ile tanışır ve aşık olur. Gump aralarında Elvis Presley, Kennedy, Nixon’ın da olduğu tarihsel kişilerle kaza eseri tanışır ve 50’lerden 70’lerin sonuna kadar gelen bir süre zarfında olaylar gelişir. 

Gump tamamen tesadüf olarak Vietnam savaşına ve Amerikan yakın tarihinin önemli olaylarına şahitlik eder ve hatta rol alır. Ancak bilmeden yaptıklarının ne kadar önemli sonuçları olduğundan da haberi yoktur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Fight Club / Dövüş Kulübü (1999) IMDB: 8,9

2. Fight Club / Dövüş Kulübü (1999) IMDB: 8,9

IMDB

Kitap: Dövüş Kulübü (1996)

Yazar: Chuck Palahniuk 

Özet: Jack, hayatın sıradanlığına kapılmış bir sigorta memurudur. Uzun bir süredir 'insomnia' yani uykusuzluk hastalığından şikayetçidir. Kendi psikolojik sıkıntılarından kurtulabilmek adına grup terapilerine katılmaktadır. 

Terapiler esnasında Marla adında bir kızla tanışır. Bir süre sonra da hayatını değiştirecek olan Tyler Durden ile... Durden, Jack'in ulaşmak istediği tüm hedeflere ulaşmış olan bir adamdır ve Jack'i asla hakkında konuşulmaması gereken bir organizasyon olan 'Dövüş Kulübü' ile tanıştıracaktır.

1. The Godfather / Baba (1972) IMDB: 9,2

1. The Godfather / Baba (1972) IMDB: 9,2

IMDB

Kitap: Baba (1969)

Yazar: Mario Puzo 

Özet: Mario Puzo’nun çok satan kitabından Puzo ve yönetmen Francis Ford Coppola tarafından sinemaya uyarlanan eser, 40’lar ve 50’lerin Amerika’sında, bir İtalyan mafya ailesinin destansı öyküsünü konu alıyor.Don Corleone’nin kızı Connie’nin düğününde, ailenin en küçük oğlu ve bir savaş gazisi olan Michael babasıyla barışır. 

Bir suikast girişimi, Don’u artık işleri yönetemeyecek duruma düşürünce, ailenin başına Michael ve ağabeyi Sonny geçerler. Danışmanları Tom Hagen’in de yardımlarıyla diğer ailelere savaş açan Corleone ailesi, eski moda yöntemleri de değiştirmeye başlar.

Kitap uyarlaması filmler için ne düşünüyorsunuz?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
403
84
76
31
27
25
14