Görüş Bildir
Haberler
Türkiye Brüt Asgari Ücret Sıralamasında Avrupa'da Sondan İkinci

Türkiye Brüt Asgari Ücret Sıralamasında Avrupa'da Sondan İkinci

Avrupa ülkelerinde 2022 yılının ilk yarısında geçerli asgari ücretler açıklandı. Türkiye brüt asgari ücrette 25 ülke içinde 24. sırada yer aldı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılmasına rağmen Türk lirasında yaşanan değer kaybı nedeniyle Türkiye, asgari ücret sıralamasında Bulgaristan’ın gerisinde kaldı. Türkiye’de brüt asgari ücret 328 olurken Bulgaristan’da 332 Euro oldu. Türkiye asgari ücretin satın alma gücünde ise daha iyi durumda bulunuyor.

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi 2022 yılına ait asgari ücret verilerini açıkladı. Euronews'in edindiği son güncel verilere göre Türkiye’de brüt asgari ücret 328 Euro oldu.

Türkiye 25 Avrupa ülkesi içinde sondan 2. sırada yer alıyor. Türkiye’nin tüm AB ülkelerinden daha geride. Eurostat’ın verilerine göre Türkiye sadece Arnavutluk’u geçti. K. Makedonya gibi bazı Balkan ülkelerinin verisi henüz güncellenmedi.

Yüzde 50 zamma rağmen Euro bazında 19 Euro düştü

Yüzde 50 zamma rağmen Euro bazında 19 Euro düştü

Türkiye’de asgari ücrete 2022 başında lira bazında yaklaşık 50 zam gelmesine rağmen Euro bazında düşüş yaşandı. 2021 yılının ikinci yarısında 347 Euro olan brüt asgari ücret 2022’nin ilk yarısında 328 Euro’ya geriledi.

Brüt asgari ücret 2 bin 257 Euro ile en yüksek Lüksemburg’da. Bu ülkeyi İrlanda (bin 775), Hollanda (bin 725), Belçika (bin 658) ve Almanya (bin 621) takip ediyor.

En düşük brüt asgari ücret ise 248 Euro ile Arnavutluk’ta. Türkiye 328 Euro ile sondan 2. sırada yer alırken Bulgaristan 332 Euro ile sondan üçüncü sırada. Türkiye’nin komşusu Yunanistan’da ise asgari ücret 774 Euro oldu.

Satın alma gücünde durum ne?

Satın alma gücünde durum ne?

Eurostat asgari ücretin satın alma gücünde diğer ülkelerin 2022 verisini açıklamasına rağmen Türkiye’nin verisi henüz güncellenmedi. Diğer ülkelerde 2022 yılı; Türkiye’de ise 2021 yılının ikinci yarısındaki satın alma gücü dikkate alındığında Türkiye 25 ülke içinde 18. Sıraya gerilemiş durumda. Türkiye 2021 yılının ikinci döneminde 10. sırada yer alıyordu. Türkiye’nin verisinin güncellenmesi ile son durum ortaya çıkacak.

Zirvede Lüksemburg ve Almanya var

Zirvede Lüksemburg ve Almanya var

Eurostat’ın grafiğinde sayılar gösterilmiyor ancak ülkelerin sıralamasını görmek mümkün. Romanya, Portekiz, Yunanistan, Macaristan ve Hırvatistan satın alma gücünde Türkiye’nin önünde görünüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
9
4
3
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Murat Titiz

“Avrupa’da asgari ücrette 24.sıradayız “desin konuşmasında alkışlamazlarsa şerefsizim kaç ülke var acaba diye kimse sorgulamaz 😅

veraa

Rezil durumdayız hala savunanlar var..

RaRaRa

Biz Avrupa ülkesi değiliz ortadoğu ülkesiyiz bizi Irakla Suriyeyle kıyaslayın göreceksiniz iyi durumdayız

Zafer Unlu

Emin misin onlardan daha iyi durumda oldugumuza? Orta dogu cok da kucuk bir cografya degil yani 18 ulke.. Belki Suriye ve Yemeni geceriz de gerisine pek emin... Devamını Gör