Görüş Bildir
Haberler
Sosyal Medya Devi 5 Milyar Dolar Ceza Ödemeyi Kabul Etti: 'Facebook Tüketicilerin Tercihini Önemsemedi'

Sosyal Medya Devi 5 Milyar Dolar Ceza Ödemeyi Kabul Etti: 'Facebook Tüketicilerin Tercihini Önemsemedi'

Emre Ordu
25.07.2019 - 19:37 Son Güncelleme: 26.07.2019 - 16:29

Sosyal medya devi Facebook, kişisel verilerin ihlali nedeniyle kesilen 5 milyar dolarlık cezayı ödemeyi kabul etti. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Amerika Birleşik Devletleri Federal Ticaret Komisyonu (FTC) kişisel verilerin gizliliği konusundaki ihlalleri nedeniyle Facebook şirketine 5 milyar dolarlık para cezası kesti.

Sosyal medya devi hakkındaki karar, FTC tarafından bugüne kadar bir teknoloji şirketine verilen en yüksek ceza olarak kayıtlara geçti. Karar, ABD'de de teknoloji şirketlerinin denetimi ve şirket faaliyetlerinin şeffaflığına ilişkin tartışmaların olduğu bir dönemde verildi.

"Bu ceza sadece gelecekteki ihlalleri önlemek için değil, devam eden ihlalleri azaltmak için verildi"

"Bu ceza sadece gelecekteki ihlalleri önlemek için değil, devam eden ihlalleri azaltmak için verildi"

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) Başkanı Joe Simons, sosyal paylaşım sitesi Facebook’a 5 milyar dolar ceza kesilmesi hakkında, 'Facebook, dünya çapındaki milyarlarca kullanıcısına, defalarca kişisel bilgilerinin nasıl paylaşıldığını kontrol edebilecekleri hususunda söz vermesine rağmen, tüketicilerin tercihlerini önemsemedi.' dedi.

Simons, FTC tarihinde görülmemiş büyüklükteki bu cezanın sadece gelecekteki ihlalleri önlemek için değil aynı zamanda Facebook’un gizlilik kültüründe devam eden olası ihlalleri azaltmak için de tasarlandığını belirtti.

Komisyondan yapılan açıklamada, FTC ile Facebook arasında varılan anlaşmaya göre, Facebook’un, Cambridge Analytica skandalında ortaya çıkan gizlilik ihlali nedeniyle 5 milyar dolar ceza ödemeyi ve şirketin daha fazla şeffaflık için yeni gözetim ve sınırlamaları kabul ettiği kaydedildi.

Benzer ihlallerde Zuckerberg yargılanabilir

Benzer ihlallerde Zuckerberg yargılanabilir
İçeriğin Devamı Aşağıda

Şirket CEO'su Mark Zuckerberg, karar sonrası Facebook hesabı üzerinden yapmış olduğu paylaşımda Federal Ticaret Komisyonu ile uzlaşmaya varıldığını ve tarihi ceza ödemeyi kabul ettiklerini duyurdu. Ceza sonrası atacakları adımlara da değinen Zuckerberg açıklamasında 'Ürünlerimizi oluşturma ve şirketin yönetimi konusunda önemli yapısal değişiklikler yapacağız' ifadesini kullandı.

Komisyon ve Facebook arasında varılan uzlaşma aynı zamanda şirket CEO'su Mark Zuckerberg'in ileride yaşanacak benzer ihlal durumlarından kısmen sorumluluğu olabileceğine işaret ediyor. Buna göre Zuckerberg hakkında adli ya da cezai davalar açılması söz konusu olabilecek.

Cambridge Analytica veri skandalı neydi?

Cambridge Analytica veri skandalı neydi?

Günümüzde en çok tartışılan konulardan biri olan 'veri güvenliği' sorunu, geçen yıl patlayan Cambridge Analytica skandalı ile zirveye çıkmıştı.

Cambridge Üniversitesinde araştırma görevlisi Aleksandr Kogan, Facebook aracılığıyla hizmet veren “this is your digital life” isimli kişilik testi uygulaması aracılığıyla 87 milyon kişinin bilgilerini depolamış, bu bilgileri 2016 yılında siyasi danışmanlık amacıyla faaliyet gösteren Cambridge Analytica şirketine satmıştı. İngiliz televizyon kanalı Channel 4'un ortaya çıkardığı skandalda Cambridge Analytica şirketi, elde ettiği verileri 2016 Amerikan seçimlerini Donald Trump'ın kazanması için kullanmıştı.

Olayın ortaya çıkmasının ardından Facebook Üst Yöneticisi Mark Zuckerberg, Amerikan Senatosu'nda ifade vermiş, büyük data krizi ile birlikte özellikle teknoloji şirketleri Avrupa ve Amerika'da politikalarını gözden geçirmek zorunda kalmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
55
27
6
5
4
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
bebe

Benim takıldığım tek konu suç bize karşı işlendi parayı niye biz almıyoruz

Lestat

Mark reis için devede kulak fakat abd'nin fb'a ceza kesmesi tuhaf olmuş, suyun döküldüğü yer yine aynı sonuçta.

İsmail Ergün

Ceza ödemesi gereken o kadar çok şirket ve kurum var ki... Cambridge Analatica bu işten iyi sıyrıldı dönsün bakalım dünya daha nelere kadir xd