Görüş Bildir
Haberler
Seda Yekeler Yazio: 0.7 Ucu Olan Var mı?

etiket Seda Yekeler Yazio: 0.7 Ucu Olan Var mı?

Seda Yekeler
01.12.2021 - 17:01 Son Güncelleme: 03.12.2021 - 21:29

0.7 ucu olan var mı diye başlayan ve özellikle de sınava beş dakika kala sorulduysa sınıftaki öğretmeni deli eden, sen ne biçim bir öğrencisin ki sorumsuzsun da yanında ucunu taşımıyorsunla devam eden diyaloğun başlangıç cümlesi. Ucu olsa da vermeyen arkadaşını da tanıma cümlesi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ve artık nerdeyse okullarda duymamız imkansız olan cümle.

Farkında mısınız çocuklar artık yazmıyor, yazmaktan nefret ediyorlar hatta. Çünkü doğar doğmaz ellerine verilen dijital aletler tüm motor becerilerini yavaş yavaş yok ediyor, el kasları gelişmediği için de yazı yazmayı sevmiyorlar. Bir çok yeni nesil aileye sorduğumda, hocam artık devir değişti, zaten çocuklarımız ileride yazı yazmaya ihtiyaç duymayacak diyorlar. 

Bugün yazımda size bu ihtiyacın asla azalmaması gerektiğini bilimsel olarak açıklayacağım ki çocuklarınıza kalem tutmayı ve el ile yazmalarını asla bıraktırmayın.

Bilimsel olarak el ile yazmakla eğitimsel gelişim arasında çok önemli bir bağ var.

Elle yazan çocuk daha hızlı okuma öğrenir, daha etkin bir şekilde fikir üretir ve edindiği bilgiler her zaman daha kalıcı olur.

Aynı işlevi klavyede yazmaları görmüyor maalesef çünkü öğrenme sürecinde NE YAZDIKLARINDAN ÇOK NASIL YAZDIKLARINA ODAKLANMALIYIZ.

Çünkü yazı yazarken beynimizde sinirsel bir devre aktive oluyor ve her bir yazdığımız kelimede ayrı bir farkındalık bilinci oluşuyor ve öğrenme kolay bir hal alıyor.

Yapılan beyin araştırmaları gösteriyor ki çocuk fiziksel bir efor sarf ettiği zaman beyninin motor yolları harekete geçiyor ve ancak ve ancak el ile yazarsa öğrenme için katkı sağlanabiliyor. Klavye ile yazmak arasında çok fark var. Herkes eminim şu an sizler de ama klavyede çok daha hızlı yazılıyor diyorsunuz ama araştırmalar bunun tam tersini gösteriyor. Çocuklar el yazısı ile yazdıkları zaman, klavye kullanarak yazdıklarına göre daha hızlı yazmıyor olabilirler Ama daha fazla fikir üretebiliyorlar. Dolayısı ile bol bol el ile yazmanın çocukluk döneminden sonra da yararları devam ediyor. Yetişkinlik döneminde klavyeye değil de el ile yazmaya alışmış bir birey yeni bilgiyi daha kolay işleyebiliyor.

“Princeton Üniversitesi’nden Psikolog Pam A. Mueller ve Kaliforniya Üniversitesi’nden Psikolog Daniel M. Oppenheimer hem laboratuvar ortamında hem de sınıflarda elle yazarak not tutan öğrencilerin klavye kullanarak bilgisayarda not tutan öğrencilere kıyasla daha iyi öğrendiklerini belirtmektedirler. Bu durumu bilgisayarların dikkat dağıtıcı etkisine bağlayan geçmişteki çalışmaların aksine yeni araştırmalar, öğrencilerin elle yazdıkları

zaman öğretmenin anlattıklarını işleterek hafızalarına daha iyi kodladıklarını ve anlamalarını sağlayacak zihinsel bir işlemden geçirerek yeniden oluşturduklarını ortaya koymaktadır.”

Kaynak; Maria Konnikova, What is Lost as Handwriting

Instagram

Twitter

Linkedln

Web

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın