Görüş Bildir
Haberler
Sahibinden Satılık Diş Protezi, Lens, İşitme Cihazı: 'Virüs Kapabilirsiniz'

Sahibinden Satılık Diş Protezi, Lens, İşitme Cihazı: 'Virüs Kapabilirsiniz'

Kişiye özel olması gereken diş protezi, lens, takma kirpik, işitme cihazı gibi ürünler, her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği bazı ikinci el satış sitelerinde yer alıyor. Bu ürünlerin satışının sağlığı tehdit ettiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karabay, “Bunların ikinci el kullanımından, Hepatit B, C ve HIV virüsü bulaşabilmektedir” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Online internet siteleri hayatı kolaylaştırıyor. İkinci el ürünlerin kolaylıkla ulaşılabildiği bu sitelerde bazen sağlığı tehdit eden ürünlere de rastlamak mümkün. Her gün binlerce kişinin alışveriş amacıyla ziyaret ettiği sitelerde satışa sunulan, diş protezi, lens, takma kirpik, işitme cihazı gibi ürünler görenleri şaşırtıyor. 

Kişiye özel olması gereken bu ürünler hakkında ‘az kullanılmış’, ‘pazarlık olur’ gibi satış ibareleri de yer alıyor. Konunun sağlık boyutuna ilişkin değerlendirmede bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karabay vatandaşı uyardı.

"Bulaşıcı hastalıklar açısından risk"

"Bulaşıcı hastalıklar açısından risk"

DHA'nın aktardığına göre, ikinci el medikal ürünlerin sağlık acısından ciddi sonuçlar doğurabileceği belirten Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karabay, şunları söyledi:

'Bu materyaller bulaşıcı hastalıklar açısından risk oluşturur. Lens veya takma diş vücudun hassas bölgelerinde kullanılmakta ve bu bölgelerdeki en ufak tahriş veya küçük bir travma  mukoza bütünlüğünü bozabilir ve enfekte materyalden bu şekilde bulaşabilir. Bu yolla Hepatit B, C, HIV gibi hastalıklar bulaşabilmektedir. Bu materyallerin steril bir şekilde ambalajda ve işin uzmanları tarafından sterilizasyon koşullarına uyularak kullanılması gerekmektedir.

"Ömür boyu sürecek bir hastalığa neden olabilir"

"Ömür boyu sürecek bir hastalığa neden olabilir"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dr. Karabay, uyarılarını şöyle sürdürdü:

'Bunları ikinci defa kullanmak ortak kullanım anlamına geliyor. İlk kullanan kişide bulaşıcı bir hastalık varsa söz konusu materyal steril edilmeden bir başka kişi tarafından kullanıldığında o kişi bulaşıcı hastalığa yakalanabilir. Örneğin, Türkiye’de Hepatit B, hastalığı aile içinde birisinde var ise aile içindeki diğer bireylere de bulaşabiliyor. Bunun ortak kullanılan malzemeler ile geçebildiği düşünülüyor. Bu yolla geçen enfeksiyonların bazıları tedavi edilebilirken bazıları belki ömür boyu sürecek bir hastalığa neden olabilir.”

"Yetkililer önlem almalı"

"Yetkililer önlem almalı"

İkinci el sağlık ürünlerine karşı yetkililere önlem alma çağrısı yapan Karabay, “Bu ürünlerin ikinci el kullanımı sağlık açısından ciddi risk faktörü içeriyor. İnsanlar ucuz olmasından dolayı bu ürünleri alıyorlar. Ama bu yolla bulaşan ve belki ömür boyu devam edebilecek bir bulaşıcı bir hastalığa neden olabileceğini bilmeyebilirler. O nedenle yetkililer bu konuda tedbir almalıdır' ifadelerini kullandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
100
67
34
12
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gökhan Dirican

ulan ben yazıyı okurken virüs kaptım.

doriangrayy

Bunun haber yapılmasına gerek varmıydı ki, yani 2.el protez,lens almaya çalışan,bunu düşünen net gerizekalıdır,tartışmaya kapalı bir olay. Uğraşıp da haber y... Devamını Gör

dideral

sorma ya bende geçen rast geldim ikinci el bir sitede kız kullandıgı lensini satıyordu bir de gözüne takmış bakın bu diyor hastalıklı manyak.