Görüş Bildir
Haberler
Prof. Dr. Onur Başer, Türkiye'de Kovid Kaynaklı Ölümlerin Sayısını Açıkladı

Prof. Dr. Onur Başer, Türkiye'de Kovid Kaynaklı Ölümlerin Sayısını Açıkladı

Ulaş
12.01.2021 - 13:03

New York merkezli Columbia Data Analytics Analitik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Onur Başer, e-Devlet verilerinden hareketle Türkiye’de Kovid-19 ölümlerinin resmi rakamların dört katından fazla olduğunu söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden bu yana, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan vaka ve ölüm sayıları tartışma konusu olmaya devam ediyor. 11 Ocak 2021 itibarıyla açıklanan son resmi verilere göre, Türkiye’de Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 22 bin 981. Ancak ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, geçmiş yıllara göre artan ölüm vakaları hesaplandığında, Türkiye’deki pandemi ölümleri açıklanan verilerin dört kat üzerinde olabilir.

New York merkezli Columbia Data Analytics’in Analitik Bölüm Başkanlığı görevini yürüten MEF Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Onur Başer tarafından yapılan araştırmaya göre, 2017-2020 yılları arasındaki ölüm sayıları karşılaştırıldığında, 2020'de Türkiye’de Covid-19 kaynaklı ölümlerin sayısı 80 bini aşıyor. Prof. Dr. Başer, kamuoyuna ilk kez duyurulan araştırmasına ilişkin olarak, DW Türkçe’nin sorularını yanıtladı.

Türkiye’de Kovid-19 pandemisine ilişkin vaka ve ölüm sayıları çokça tartışılıyor. Sizin yaptığınız son araştırma, bu konuda ne tür yeni bir bilgi ortaya çıkardı?

Türkiye’de Kovid-19 pandemisine ilişkin vaka ve ölüm sayıları çokça tartışılıyor. Sizin yaptığınız son araştırma, bu konuda ne tür yeni bir bilgi ortaya çıkardı?

'Çalışmanın amacı Kovid-19’un sağlık sistemine getirdiği yükün insan ölümlerine etkisini göstermek. Biz araştırmamızda tamamen kamuya açık e-Devlet'te yayınlanan günlük vefat verilerini kullandık. Türkiye'de e-Devlet uygulaması üzerinden yalnızca dokuz kentteki vefat sayıları günlük olarak yayınlanıyor. Bu kentler, İstanbul, Bursa, Denizli, Kahramanmaraş, Kocaeli, Konya, Malatya, Sakarya ve Tekirdağ olarak sıralanıyor. Diğer şehirler için bu rakamlar neden yayınlanmıyor, bilemiyorum. Türkiye nüfusunun yüzde 35’ini oluşturan bu dokuz kentte, 2020 yılının 17 Mart-31 Aralık tarihleri arasında kayda geçen vefat sayılarını son üç yıl ile karşılaştırdık. Ocak ayının ilk günlerinde tamamlanan araştırma sonucumuza göre, söz konusu dokuz kentteki fazladan ölüm sayısı 35 bin 165 olarak gerçekleşti. dokuz kentten elde edilen veriler, diğer kentlere de dağıtıldığında, bu sayı Türkiye geneli için 80 ile 120 bin arasında değişiyor. Bu sayı yalnızca 17 Mart-31 Aralık 2020 tarihleri arasındaki ölümleri kapsıyor. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, aynı tarihler arasında Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 21 bin 488 olarak açıklandı. Yani aslında Covid-19 kaynaklı ölümlerin açıklanandan dört kat fazla olduğunu söyleyebiliriz.'

"Fazladan ölüm" kavramı neyi anlatıyor? Dünya genelinde bu kavrama ilişkin genel kabul görmüş bir tanım var mı?

"Fazladan ölüm" kavramı neyi anlatıyor? Dünya genelinde bu kavrama ilişkin genel kabul görmüş bir tanım var mı?

'Özellikle ölümlerin hastalıkla ilişkilendirilmesinde standardın sağlanamadığı durumlarda, pandeminin kamu sağlığına etkisinin ölçülmesinde, fazla ölümlerin hesaplanması, epidemiyolojide sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Fazla ölümler pandemi sürecinde beklenen ölümlerin üzerindeki ölümlerin sayısı olarak hesaplanır. Kovid-19’la direkt ilintili ölüm sayıları testlerdeki yetersizlik ve raporlama sistemindeki sorunlar nedeniyle pandemi süresince doğru sayılamayabilir. Fazla ölümler tarihsel sayılardan farklılık gösterdiği için, fazla ölüm sayıları bu tip sorunlardan arındırılmış sayıyı verir. Fazla ölümler sadece Covid-19 ile ilgili değil, tüm sağlık sebeplerinden dolayı ölenlerin sayısını kapsar. Pandemi sırasında Kovid-19 sebebiyle hastanelerde yer bulamayan veya hastaneden virüs bulaşır korkusuyla tedavilerini erteleyen ve kanser, kalp gibi hastalıklar sebebiyle ölen hastaların sayıları da fazla ölümlerin içerisindedir. Diğer ülkelere baktığımızda fazla ölümlerin üçte ikisi direkt Kovid-19 ile ilgili, üçte biri ise dolaylı ölüm olarak saptanıyor.'

Araştırma sonuçlarına dönecek olursak, kent bazında bakıldığında fazladan ölümler ile ilgili nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?

Araştırma sonuçlarına dönecek olursak, kent bazında bakıldığında fazladan ölümler ile ilgili nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?

'17 Mart yani ilk Kovid vakasından bir hafta sonra ile 31 Aralık tarihi arasında dokuz ilimize baktığımızda, Bursa’da 4 bin 718, Denizli’de 2 bin 268, İstanbul’da 16 bin 870, Kahramanmaraş’ta 2 bin 187, Kocaeli’nde 1950, Konya’da 2 bin 352, Malatya’da 1423, Sakarya’da 3 bin 144 ve Tekirdağ’da 577 fazla ölüm gerçekleştiğini gördük. Türkiye nüfusunun yüzde 35'ini kapsayan bu dokuz şehrimizde, 2020 yılında toplam 35 bin 489 fazladan ölüm gerçekleşti.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
12
7
7
6
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın