Görüş Bildir
Haberler
Pentagon'dan Net Mesaj: 'ABD, Irak'tan Çekilmiyor'

Pentagon'dan Net Mesaj: 'ABD, Irak'tan Çekilmiyor'

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD ordusunun Irak'tan çekileceğine dair mektuba ilişkin, 'Irak yetkililerinden biri tarafından elde edilmiş taslak, imzalanmamış bir mektubun hiçbir değeri yoktur. Dolayısıyla onu ciddiye alacaklara şunu söylüyorum; ABD, Irak'tan çekilmiyor.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak Başbakanı Abdulmehdi, Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, 'Dün akşam saat 20.00 sularında ABD'den Irak'tan çekilmeleri için resmi mektup teslim aldık. Ancak daha sonra bu mektubun yanlışlıkla gönderildiği ifade edildi. Halihazırdaki krizden çıkış ve istikrara kavuşmanın en önemli adımı yabancı (ABD'li) güçlerin Irak'tan çekilmesi olacak.' dedi. Irak Meclisinin ABD'li ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması için aldığı kararı 'doğru karar ve seçenek' olarak nitelendiren Abdulmehdi, şunları kaydetti:

'Iraklılar, sürekli yabancı güçlerle yaşamak istemiyor. 2011-2014 yılları yabancı güçlerin olmadığı yıllardı. Onların çekilmesi ülkemizdeki çatışmaları da engeller. IŞİD de artık çok zayıf durumda. Ülkeden doğan güçler de (Haşdi Şabi) güçlü konumunda bulunuyor.'

Irak Meclisi, ABD'nin askerlerinin çekilmesi kararı almıştı

Irak Meclisi, 5 Ocak'ta ABD güçlerinin Irak'tan çıkarılması yönünde karar almıştı. Meclis, söz konusu kararın uygulanmasının yükümlülüğünü ise hükümete vermişti.

Başbakan Abdulmehdi de ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesi yönündeki kararı dün ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller'e iletmişti.

Kafaları karıştıran mektup

Kafaları karıştıran mektup

ABD’nin Irak Görev Gücü Komutanı Tuğgeneral William H. Seely adıyla ancak ıslak imzalı olmayan bir mektup sosyal medyaya sızmıştı. Mektupta “Irak Cumhuriyeti’nin egemenliğine saygıyla ve Irak Parlamentosu ile Başbakan’ın talep ettiği üzere Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu kuvvetleri yerini önümüzdeki gün ve haftalarda çekilmek üzere değiştirecektir' ifadeleri yer alıyordu. Mektupta ayrıca çekilmeye bağlı olarak bölgede helikopter hareketliliği yaşanacağına değinilmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Savunma Bakanı Esper'den çekilme iddiasına yalanlama

Savunma Bakanı Esper'den çekilme iddiasına yalanlama

Esper, CNN International televizyonuna verdiği mülakatta, İran ve Irak ile yaşanan gerginliklere ilişkin soruları yanıtladı.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi'nin ABD'den çekilmeye ilişkin bir mektup aldıklarını ve mektubun resmi olarak imzalı olduğuna yönelik açıklamalarına ilişkin yöneltilen soruya Mark Esper, 'Irak yetkililerinden biri tarafından elde edilmiş taslak, imzalanmamış bir mektubun hiçbir değeri yoktur. Dolayısıyla onu ciddiye alacaklara şunu söylüyorum; ABD, Irak'tan çekilmiyor.' yanıtını verdi.

Esper, Irak halkının ABD'nin çekilmesini istemediğini ve Iraklı mevkidaşından da böyle bir talep almadığını ifade etti.

"İran ile savaş istemiyoruz"

"İran ile savaş istemiyoruz"

İran ile tırmanan gerginliği de değerlendiren Esper, 'İran ile savaşmak istemiyoruz, ancak İran ile bir savaşı bitirmeye hazırız. Birçok mevkidaşımdan gerginliğin azalmasını ve Tahran'ın bizimle oturup daha iyi bir gelecek için görüşmeleri başlatmasını istiyoruz.' diye konuştu.

Trump yine Irak'ı tehdit etti

Trump yine Irak'ı tehdit etti
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Başkanı Trump, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis'i Beyaz Saray'da kabulünde konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Trump, günün birinde Irak'ın ülkedeki Amerikan varlığıyla ilgili kendi kararını vereceğini, ancak şu anda bunun doğru bir zaman olmadığını kaydederek, şunları söyledi:

'Bir noktada biz Irak'tan çıkmak istiyoruz, sonsuza kadar orada kalacak değiliz fakat şu anda doğru zaman değil. Ayrıca bu ülkede ciddi miktarda paralar harcadık, eğer çıkacaksak onları telafi etmek isteriz. Eğer Irak, ABD askerlerini şimdi ülkeden çıkarırsa bu, Irak'ın başına gelebilecek en kötü şey olur.'

Trump, Amerikan askerlerinin ülkeden ayrılması sürecinde 'kendilerine saygılı davranılmaması durumunda' Irak'a ciddi yaptırımlar uygulayabileceğinin de altını çizdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
17
11
5
5
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Deneri

2.Dünya Savaşı çıktığında İsmet İnönü, onu ve ülkemizi savaşa çağıran yamyam ülkelere karşı tabiri caizse tam bir politik dansözlükle ''bugün bugün, yarın ya... Devamını Gör

Amerika resmen kabadayılık yapıyor amk, diğer ülkelerin çoğuna işleyen BM kuralları uluslararası hukuk falan sanki bunlara yok. Buradan tekrar anlıyoruz ki B... Devamını Gör

Jey

Yanke go home aq!