Görüş Bildir
Haberler
Noel Nedir, Ne Zaman Kutlanır? Yılbaşından Farkı Nedir? Noel ile Yılbaşı Aynı Şey mi?

Noel Nedir, Ne Zaman Kutlanır? Yılbaşından Farkı Nedir? Noel ile Yılbaşı Aynı Şey mi?

2021 yılının son günleri yaşanırken, vatandaşlar 2022 yılına hazırlık yapıyor. 31 Aralık Cuma gününü 1 Ocak Cumartesi'ye bağlayan gece tüm dünyada 2022 yılı neşe içinde karşılanacak. Hristiyan inancının bir parçası olan Noel, bir diğer adıyla Christmas kutlamaları da yakında başlayacak. Kutlamalarla birlikte Noel Baba da bir kez daha gündeme geldi. Dünya'da ilk Noel kutlaması Roma'da 336 yılında yapılmıştı. Peki, Noel (Christmas) nedir, ne zaman kutlanır? Noel ile Yılbaşı Aynı Şey mi? İşte merak edilen detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

2021 yılının sonuna gelirken yılbaşı kutlamaları için hazırlık yapılıyor ve hediyeler alınıyor. Hristiyanlar ise hem Noel yılbaşı kutlamaların öncesinde Noel’e hazırlanıyor. Ülkemizde sıklıkla Noel ile yılbaşı karıştırılabiliyor. Peki Noel nedir, ne zaman kutlanır?.

Noel Nedir?

Noel Nedir?

Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa’nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır. 20. yüzyılın başlarından itibaren Noel, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dinî motiflerinden arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlamıştır. Bu seküler Noel versiyonunda mitolojik figür Noel Baba temel bir rol oynar. Ülkemizde de yılbaşı kutlamaları özellikle çam süsleme ve hediye verme eylemleri ile kutlanmaktadır.

Noel, her yıl dünyadaki Hristiyanların çoğunluğu tarafından 25 Aralık’ta kutlanır. Kutlamalar 24 Aralık’ta Noel arifesiyle başlar ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ı Noel olarak kutlarlar. Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir.

Bazı Ortodoks kiliselerinin Noel’i Jülyen takvimine göre kutlamasının nedeni, miladi (Gregoryen) takvimin Katolik Papa XIII. Gregory tarafından düzenlettirilmiş olmasıdır. Bununla birlikte bazı Ortodoks kiliseleri miladi takvime dönüşüm yapmış ve 25 Aralık’ta kutlamaya başlamıştır.

Noel ile Yılbaşı Aynı Şey mi?

Noel ile Yılbaşı Aynı Şey mi?

Noel Bayramı sık sık yılbaşı ile karıştırılıyor ancak ikisi aynı şey değil. Noel, İsa Peygamber'in doğum gününün kutlandığı Hristiyanlara özgü bir bayram. Yılbaşı ise belli bir dinin bayramı değil, birçok ülkede bir yılın bitip, diğerinin başlamasının kutlandığı geceye verilen ad. Noel 25 Aralık’ta kutlanırken; yılbaşı 31 Aralık gecesi kutlanıyor.

Noel Gelenekleri Neler?

Noel Gelenekleri Neler?

Dünyadaki Noel gelenekleri çeşitlidir, ancak kutlamalar genellikle ışık, kırmızı- yeşil renkler ve umut temalarını içerir. Noel öncesinde evlere ve kamuya açık yerlere kurulan çam ağaçları süsleniyor ve sokaklar ışıklandırılıyor. Öğlen aile yemeği yeniliyor ve geleneksel bir Noel yemeği menüsünde genellikle hindi ile yapılan yemekler yer alıyor. Evlerde süslenen çam ağaçlarının çevresine hediyeler bırakılıyor.

Yılbaşı Kutlamaları

Yılbaşı Kutlamaları

Yılbaşı, herhangi bir takvime göre içinde bulunulan yılın bitimi ve yeni yılın başlangıcı. Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Gregoryen takvimini kullanan ülkelerde 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece yılbaşı gecesi veya yılbaşı akşamı olarak adlandırılır. Pek çok kültürde yılbaşı gecesi, özel olarak hazırlanmış yiyecekler ve içecekler tüketilerek, çeşitli eğlenceler düzenlenerek geçirilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
2
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın