Görüş Bildir
Haberler
LGS
MEB'i Karıştıran İddia: Binlerce Öğrenci Algoritma Son Anda Değiştirildiği İçin mi Açıkta Kaldı?

MEB'i Karıştıran İddia: Binlerce Öğrenci Algoritma Son Anda Değiştirildiği İçin mi Açıkta Kaldı?

Milli Eğitim Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, LGS'nin ardından  binlerce öğrencinin açıkta kalmasına ve istemediği yere yerleşmesine gerekçe olarak algoritma sisteminin son anda değiştirilmesini gösterdi. Bakanlık bu iddiayı yalanlarken Kurt görevden alındı ve hakkında soruşturma başlatıldı. MEB, şimdi öğrencilerin mağduriyetini giderebilmek için yeni formüller üzerinde çalışıyor. 

Geçtiğimiz günlerde açıklanan LGS'nin ardından binlerce öğrencinin yüksek puanlara karşı açıkta kaldığı görülmüştü

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre,MEB bürokrasisi sürece ilişkin birbirini suçlarken, 1 milyona yakın öğrencinin yerleştirilmesindeki skandallar birbirini izledi. Yapılan hataların sadece yerleştirilemeyen 91 bin öğrenciyi değil, yerel yerleştirilmede liseleye yönlendirilen 700 bin öğrenciyi ilgilendirdiği tartışması yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u harekete geçirdi.

Bakan Selçuk, yaşanan tartışmaların ardından eski MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt; Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin ile Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Bilal Tırnakçı’yı görevden aldı. Yerleştirme işlemleri ile ilgili Kurt ve Çetin hakkında soruşturma başlatıldığı öğrenilirken, Tırnakçı’nın görevden alınmasının bu süreç ile ilgisinin olmadığı belirtildi.

"Yeni yönetim algoritmayı değiştirdi"

"Yeni yönetim algoritmayı değiştirdi"

Skandal, Kurt’un, il milli eğitim müdür ve yardımcılarından oluşan sosyal paylaşım platformundaki mesajları ile ortaya çıktı. Bakanlığın 11 aydır üzerinde çalıştığı algoritma sisteminin yeni yönetimce değiştirildiğini belirten Kurt, “Son günlerde yerleştirme işlemlerinin hiçbir yerinde olmamış, bu konuda fikri dahi olmayan ‘geçmişe küfür ederek önünü aydınlatacağını zanneden’ birtakım zevat, gösteri yarışına girmiş ve sistemin (Müsteşar ve Bakan Beye arz edilmiş, test edilmiş, onay alınmış ve kılavuzla ilan edilmiş) kurgusunu bozma cüretini kendinde bulmuştur. Eğer sistem pilotlanan kurgusu ve yerleştirme algoritması ile uygulanmazsa vahim sonuçlar doğuracaktır” ifadelerini kullandı.

"Yerleşen 700 küsür bin öğrenci de doğru yerleşmedi”

"Yerleşen 700 küsür bin öğrenci de doğru yerleşmedi”

Hakkında soruşturma başlatılan Kurt, söz konusu mesajları yerleştirmelerden önce paylaştığını söyledi. MEB’de görev değişiminin ardından bazı bürokratların sistem üzerinde oynamaya gittiğini belirten Kurt, “Ben o arkadaşlara söyledim, ‘yanlış yapıyorsunuz’ dedim. Algoritmayı bilmiyorsunuz, çalışmanın hiçbir yerinde yoksunuz. Dinlemediler. Ne söylediysem çıktı. O mesajlar da dediklerimi dinletemediğim için atıldı” dedi. 

11 aydır hazırlanan ve test edilen algoritmanın değiştirildiğini aktaran Kurt, sürece ilişkin “Mesele 91 bin öğrenci değil, yerleştirilmeme meselesi. Kimin nereye yerleşeceği meselesi. Anadolu lisesine yerleşmesi gerekirken mesleğe, meslek lisesine gitmesi gerekirken Anadolu lisesine gidenler var. Algoritma dediğim o. Yerleşen 700 küsür bin öğrenci de doğru yerleşmedi” diye konuştu.

"Sorumlusu bilgi işlem"

"Sorumlusu bilgi işlem"

Kurt, “Algoritmayı yapan ‘bilgi işlem.’ Asıl sorumlu o. Ölçme değerlendirmeye siz ne verirseniz o onu yerleştirir. Yazılımı yapan, hesaplamayı yapan bilgi işlemdir. Bürokratlar dinlenmedi. Teknik bir eleman hesaplamayı yapıyor, bunlar neden tespit edilmiyor. Görevden almalar bununla alakalı değil, o haberlerin hepsi siyasi. Bilgi işlem bütün hesaplamayı, yanlışı yapan o” ifadelerini kullandı.

MEB: "Değişiklik hukuken mümkün değil"

MEB: "Değişiklik hukuken mümkün değil"

Bakanlık kaynakları ise Kurt’un iddialarına karşı “Konu ile ilgili bir algoritma değişikliği yok. Bakan Bey’den (Ziya Selçuk) önce uygulanan ve çalışılan bir sistem. Sistemi çalışan sorumlular, bir algoritma değişikliği yönünde ifadelerde bulunuyorlar. Konu ile ilgili soruşturma başlatıldı ve sorumlular bakan bey tarafından görevden alındı” dedi. Yerleştirmeye esas olan denklem yani algoritma değişikliği suçlamasına karşı kaynaklar, “Eski sistem uygulandı, değiştirmeniz mümkün değil. Kılavuzu var. Kılavuzda değişiklik yapamazsınız, algoritmayı değiştiremezsiniz. Hukuken mümkün değil. Değişiklik yaptığınızda mahkeme sınavı iptal eder” ifadelerini kullandı.

3 formül üzerinde çalışıldı

3 formül üzerinde çalışıldı

Lise yerleştirme krizi üzerine toplantı üstüne toplantı düzenleyen MEB, 3 ana formül üzerinde çalıştı. Edinilen bilgiye göre, bakanlık ilk formül olarak önümüzdeki hafta başında Anadolu liseleri için artırılmış kontenjanları açıklayacak. Kontenjanların yeterli olmaması durumuna karşı bakanlık il il çalışma yürütecek. Bu kapsamda, ailelerin tercihlerine göre farklı okul türlerinden boş kalanların Anadolu lisesine dönüştürüleceği öğrenildi.

Ayrıca bakanlık “son çare” olarak talebin en yoğun olduğu bölgelerde Anadolu liseleri için ikili eğitim formülünü masaya yatıracak. Bu kapsamda “kimse istemediği okula gitmeye zorlanmayacak”  sözünün arkasında durulmaya çalışılacak.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
189
57
38
9
5
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Berfin Süer

ben 255 puanla bir anadolu lisesine girdim ama 329 alan arkadaşım açıkta sistem mükemmel tıkır tıkır işliyor başganım

crazyfa35006402

iptal edin o zaman

Kumsal Rutherford

Sınav zamanında kaldırılan eğitim sisteminden ne bekledik? Sınav zamanı sizi stresten kurtarmak istiyoruz bahanesi ile sınavı kaldıran rte ve binalinin kıkı ... Devamını Gör