Görüş Bildir
Haberler
MasterChef'in Çekildiği Aizanoi Antik Kenti Nerede?

MasterChef'in Çekildiği Aizanoi Antik Kenti Nerede?

Müge Kakşi
28.10.2021 - 22:13

TV8 ekranlarının sevilen yarışması MasterChef bu akşamda tüm hızıyla devam ediyor. Her hafta Türkiye'nin çeşitli tarihi bölgelerine konuk olan MasterChef bu hafta Aizanoi Antik Kenti'nde çekimlerini gerçekleştiriyor. Zeus Tapınağı'na ve dünyanın ilk ticaret borsa binasına ev sahipliği yapan antik kent Aizanoi Antik Kenti'nin nerede olduğu izleyiciler tarafından araştırılıyor. Peki 28 Ekim MasterChef Aizanoi Antik Kenti nerede? 28 Ekim MasterChef nerede çekiliyor? Tüm bu soruların cevapları haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda

28 Ekim MasterChef Aizona Antik Kenti Nerede?

28 Ekim MasterChef Aizona Antik Kenti Nerede?

MasterChef Türkiye'nin 101. bölümü Kütahya Çavdarhisar'daki Aizanoi Antik Kenti'nde çekildi. Aizanoi Antik Kenti Kütahya Çavdarhisar ilçe merkezinde, Kütahya'ya 50 kilometre uzaklıktadır.

AİZANOİ ANTİK KENTİ TARİHİ

Aizanoi kenti, antik Frigya'ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis'lerin ana yerleşim merkeziydi. Kentin yüksek platosu üzerinde bulunan Zeus Tapınağı'nın çevresinde yapılan kazılarda, MÖ 3 bin yıllarına ait yerleşim izlerinin ortaya çıktığı görülmüştür.

Helenistik Dönem'de bu bölge değişimli olarak Bergama'ya ve Bithynia'ya bağlı iken MÖ 133'de Roma egemenliğine girmiştir.

Roma Etkisi

Roma Etkisi

Roma imparatorluk döneminde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşmiş ve ünü bölge sınırlarını aşmış olan Aizanoi'de kesin kentleşme bulgularına ancak MÖ 1'nci yüzyıl sonlarına doğru rastlanmaktadır. Yine ilk sikkelerin bu dönemde basıldığı bilinmektedir.

Aizanoi antik kenti en parlak dönemini MS 2 yüzyılda yaşamış, büyük imar faaliyetleri görmüş ve bu dönemde birçok yapı inşa edilmiştir. Erken Bizans Dönemi'nde piskoposluk merkezi iken, 7'nci yüzyıldan itibaren bu önemini yitirmiştir. Tapınak düzlüğü Orta Çağ'da bir hisara dönüştürülmüştür. Selçuklular Dönemi'nde Çavdar Tatarları tarafından üs olarak kullanılmasından dolayı buraya Çavdarhisar adı verilmiştir.

Aizanoi 1824 yılında Avrupalı gezginlerce yeniden keşfedilmiş,1830-1840'lı yıllarda incelenmiş ve tanımlanmıştır. 1926 yılında M. Schede ve D. Krencker başkanlığında Alman Arkeoloji Enstitüsü'nce ilk kazılar yapılmıştır. 1970 yılından bu yana her yıl düzenli olarak kazı çalışmaları devam etmektedir.

Anadolu'nun En İyi Korunmuş Zeus Tapınağı

Anadolu'nun En İyi Korunmuş Zeus Tapınağı

Kalıntılar arasında Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 15 bin kişi kapasiteli tiyatro ve tiyatroya bitişik nizamda yapılmış 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta kalmış beş köprü, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, suyolları, kapı yapıları bulunmaktadır.

Aizanoi antik kenti Efes, Bergama, Side gibi kentlerle çağdaştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın