Görüş Bildir
Haberler
Martin Scorsese'nin Genç Bir Sinemacıya Hollywood Dışından Önerdiği 39 İzlenesi Film

Martin Scorsese'nin Genç Bir Sinemacıya Hollywood Dışından Önerdiği 39 İzlenesi Film

Gökhan A.
19.08.2015 - 17:13

O sıralar lise çağlarında olan Colin Levy, evlerinin arka bahçesinde babasını oynatarak 5 dakikalık kısa bir film çeker. Bu kısa film ile YoungArts adı verilen ulusal bir yarışmaya katılan Colin'in filmi birinci olur. Kendini bir anda New York’da ünlü yönetmen Martin Scorsese ile vakit geçirirken bulan Colin her ne kadar yönetmenin bahsettiği kişi ve filmlerini bilmese de onu dikkatle dinler. Birkaç hafta sonra şaşkınlığını üzerinden atan Colin Scorsese’ye bir teşekkür kartı atmaya karar verir ve kartın üzerine film tarihi ve yabancı filmlerle ilgili pek bir şey bilmediğini ve bu yüzden önerebileceği filmler olup olmadığını sorar. Birkaç hafta sonra Colin, Scorsese’den asistanı aracılığıyla içi pek çok kitap ve DVD içeren bir kitap alır. Bir de izlemesi için yabancı film listesi!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ve işte o liste

Ve işte o liste

1. Metropolis (1927) | IMDb 8.3

1. Metropolis (1927) | IMDb 8.3

Metropolis

http://www.imdb.com/title/tt0017136/

Metropolis, sadece döneminin değil, tüm zamanların en üstün bilim kurgu yapıtlarından biridir. Endüstrileşme çağının etkisini hissettirdiği bir dönemde, Lang'ın gelecek tasarımı da bundan payını alır. İnsanlar ikiye ayrılmıştır. Yeraltında makinelerle birlikte yaşayan sınıf ve yukarıda daha konforlu bir yaşam süren yönetici sınıf. Lang, bölünmüş toplumsal yapıyı, insanı bir aşktan yola çıkarak, uzlaştırmaya çalışır.

2. Nosferatu (1922) | IMDb 8.0

2. Nosferatu (1922) | IMDb 8.0

Nosferatu 

http://www.imdb.com/title/tt0013442

Nosferatu filminde Bram Stoker'ın filminden farklı olarak vampir Kont Orlok'dur. Bram Stoker'ın Drakula'sında ise vampir kontun adı Drakula'dır. Thomas Hutter Almanya'nın Bremen'e bağlı Wisburg isimli küçük bir kasabasında karısı Ellen ile birlikte yaşamaktadır. Transilvanya'da yaşayan Kont Orlok'dan bir mektup gelir.Bazı sembollerle dolu bu mektubu Renfield isimli kişi Hutter için okur. Zengin Kont Orlok ile emlak anlaşması yapmak için Hutter Transilvanya'ya gidecektir.

3. Dr. Mabuse, Kumarbaz (1922) | IMDb 7.9

3. Dr. Mabuse, Kumarbaz (1922)  | IMDb 7.9

Dr. Mabuse, der Spieler - Ein Bild der Zeit

http://www.imdb.com/title/tt0013086/

Doktor Mabuse, karşısındakinin zihnini kontrol edebilen bir psikanalisttir. Bu 'yeteneği'ni kumarhanelerde servet kaldırmak, borsada değerli kağıtlar üzerinde piyasayı speküle etmek gibi gayrimeşru yollarda kullanmaktadır. Fakat her şey kusursuz bir şekilde ilerlemez ve esrarengiz olaylar Eyalet Başsavcısı Von Wenk'in şüphesini çeker.

4. Napolyon (1927) | IMDb 7.4

4. Napolyon (1927)  | IMDb 7.4

Napoléon

http://www.imdb.com/title/tt0018192/

Abel Gance’ın, günümüze kadar ulaşan en uzun versiyonu 333 dakika olan 1927 yapımı biyografik filmi, konu aldığı tarihi kişiliği tatmin edecek boyutta bir destan. Bonaparte’ın hayatını, 1780’deki kartopu savaşlarını yönettiği okul günlerinden başlayıp 1796’daki muzaffer İtalya seferine dek izleyen film, buna karşın çağdaş standartlara göre derinlikten yoksun. Gance’ın gözünde Napolyon psikolojik bir kahraman değil, bir 'kader adamı'ydı. Gance’ın Fransa İmparatoru’na övgüsü, Sergey Ayzenştayn’ın Alexandr Nevski’siyle (Şimal Hücum Taburu, 1938) ortak bir nokta taşıyor ve bu iki muhteşem sinema eseri de milliyetçi propagandaya hizmet ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Harp Esirleri (1937) | IMDb 8.2

5. Harp Esirleri (1937)   | IMDb 8.2

La grande illusion

http://www.imdb.com/title/tt0028950/

Birinci Dünya Savaşı'nda, aristokrat sınıftan gelen Komutan De Boeldieu ile işçi sınıfından gelme Teğmen Marechal, keşif gezisine çıkarlar. Ancak görevlerini başarı ile tamamlayamadan, Alman askerleri tarafından esir alınırlar. Alman Komutan von Rauffenstein da, tıpkı Boeldieu gibi aristokrat bir aileden gelmedir ve esirlerinin kendisi ile birlikte yemek yiyebileceklerini duyurur. Yemek sırasında Boeldieu ile Rauffenstein, aralarındaki ortaklıkları görmeye başlarlar, bunların hepsi de sınıf temellidir. Ancak bu ortaklık, onların esir kampına gönderilmesini engellemez. Komutan ve teğmen, kampta diğer askerler ile arkadaş olur ve onların kaçış planlarına katılırlar. Esir kampından tünel kazarak kaçmayı deneyeceklerdir.

6. Oyunun Kuralı (1939) | IMDb 8.1

6. Oyunun Kuralı (1939) | IMDb 8.1

The Rules of the Game

http://www.imdb.com/title/tt0031885/

İkinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde, bir kont bir haftasonu av partisi düzenler. Ne var ki av partisi efendilerle hizmetçiler arasında bir köşe kapmacaya dönüşür. Beaumarchais’nin Figaro’nun Düğünü adlı yapıtını andıran “dramatik fantezi” Oyunun Kuralı efendilerle hizmetçilerin ahlaksızlıkta ve zalimlikte birbirleriyle yarıştıkları, acımasız ve umutsuz bir ahlak tablosu çizer.

7. Children of Paradise (1945) | IMDb 8.3

7. Children of Paradise (1945)  | IMDb 8.3

Les enfants du paradis

http://www.imdb.com/title/tt0037674/

Les Enfants du Paradis, yönetmenliğini Marcel Carné'nin yaptığı 1945 yapımı Fransız filmi. Film 2. Dünya Savaşı yıllarında Paris'in Almanlar tarafından işgal edildiği dönemde çekilmiştir. Filmin seti 1820'lerin ve 1830'ların en önemli sahnesi olan Parisien Tiyatrosu'nda kurulmuştur. Film güzel bir hayat kadını olan Garance'ı ve ona aşık olan dört adamı anlatır; mim sanatçısı, oyuncu, suçlu ve soylu...

8. Roma, Açık Şehir (1945) | IMDb 8.1

8. Roma, Açık Şehir (1945)  | IMDb 8.1

Rome, Open City

http://www.imdb.com/title/tt0038890/

2. Dünya Savaşı 'nın sonlarına doğru 1944 yılında Nazi işgali altındaki Roma şehrinde yaşayan bir grup insanın hikayesi anlatılır. Gestapo Nazilere karşı yapılan direniş hareketinin lideri olan Giorgio Manfredi (Marcello Pagliero) 'nin peşine düşmüştür. Yakın arkadaşı Francesco (Francesco Grandjacquet), Francesco'nun evlenmek üzere olduğu dul Pina (Anna Magnani)ve Rahip Don Pietro Pellegrini (Aldo Fabrizi) birlikte Giorgio'nun bir an önce Roma'dan ayrılabilmesi için yeni bir kimlik edinmesine yardımcı olurlar.

9. Paisà (1946) | IMDb 7.8

9. Paisà (1946) | IMDb 7.8

Paisà

http://www.imdb.com/title/tt0038823/

Paisa’yı, filmin yeni gerçekçi bir başyapıt olarak statüsünü bilmeden izleyen birinin daha başlarda pes etmesi mazur görülebilir: İtalya’daki Amerikan seferberliğinin görüntüleri, Hollywood tarzı müzik, askeri emirler yağdıran kötü aktörler. Roberto Rossellini’nin yalın üslubu, etkileyici büyüsünü ancak birbirinden bağımsız altı bölümden ilkinin sonlarında sergilemeye başlar; hayat hikâyesini anlatan bir askerin, bir kurşunla aniden öldürülmesinden kısa bir süre sonra, bu askerin sohbet ettiği kişinin cesedini görürüz; Almanlar tarafından öldürülmüştür ve hayatta kalan durumdan habersiz Amerikalılar tarafından “pis bir İtalyan” diye nitelendirilerek önemsenmez.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. La terra trema (1948) | IMDb 7.9

10. La terra trema (1948) | IMDb 7.9

La terra trema

http://www.imdb.com/title/tt0040866/

Sicilya'nın kırsalında balıkçılar açgözlü toptancıların insafına kalmışlardır.Bir balıkçı ailesi herşeylerini riske ederek kendi tekneleriyle özgürce çalışmak istemektedir...

11. Bisiklet Hırsızları (1948) | IMDb 8.3

11. Bisiklet Hırsızları (1948)  | IMDb 8.3

Ladri di biciclette

http://www.imdb.com/title/tt0040522/

İkinci Dünya Savaşı sonrasında geçen hikaye, fakir bir babanın ve oğlunun dramını anlatıyor. Uzun süredir işsiz olan Antonio, sonunda para kazanabileceği bir iş bulur. Bisikletle dolaşıp duvarlara film afişleri asacaktır. İşinin ilk gününde bisikletini çaldıran Antonio, son ekmek kapısı olan bu bisikleti bir hırsıza kaptırmayacak ve oğluyla birlikte hırsızın peşine düşecektir.

12. Umberto D. (1952) | IMDb 8.2

12. Umberto D. (1952) | IMDb 8.2

Umberto D.

http://www.imdb.com/title/tt0045274/

Umberto Domenico Ferrari emekli bir devlet memurudur. Hayattaki tek dostu ve can yoldaşı köpeği ile Roma'da küçük bir pansiyon odasına sığınmış kıt emekli maaşı ile geçinmeye daha doğrusu hayatta kalmaya çalışmaktadır. Odanın kirasını düzenli olarak ödeyememektedir. Taş yürekli ve anlayışsız ev sahibesi Antonia (Lina Gennari) tarafından sürekli pansiyondan atılmakla tehdit edilmektedir. Zaten ondan kurtulmayı kafasına koymuş olan ev sahibesinin türlü aşağılamalarına da katlanmak zorunda kalan Umberto odasının gündüzleri fahişelere saatlik olarak kiralanmasına da ses çıkaramaz.

13. Güzel ve Çirkin (1946) | IMDb 8.0

13. Güzel ve Çirkin (1946)  | IMDb 8.0
mmimageslarge.moviemail-online.co.uk

La belle et la bête

http://www.imdb.com/title/tt0038348/

Başarılı bir tüccar, tüm varlığını denizde kaybettikten sonra altı çocuğunu da yanına alıp daha kırsal bir yere taşınmak zorunda kalır, yolculuk bittikten sonraysa gül çaldığı gerekçesiyle 'Çirkin' tarafından cezalandırılır. Kızlarının en küçüğü, aynı zamanda en hayat dolu olanı 'Güzel', başlarına gelen felaketlerden kendini sorumlu tutar ve babasının cezasını üstlenerek kendini feda eder. Çirkin'e ait olan gizemli şatoda onunla birlikte yaşamaya başlayan Güzel, bu şatonun göründüğü gibi tehlikeli ya da karanlık bir yer olmadığını fark eder

14. Tokyo Hikayesi (1953) | IMDb 8.3

14. Tokyo Hikayesi (1953) | IMDb 8.3

Tokyo Story

http://www.imdb.com/title/tt0046438/

Müthiş bir dönüşüm ve modernleşmenin pençesinde bölünmekte olan Japonya'dayız. Taşralı, emekli bir karı-koca, Tokyo'da yaşayan evlenmiş çocuklarını ziyarete giderler. Gençler giderek hızlanmakta olan şehir yaşamının meşguliyeti içerisinde, onlarla ilgilenmektense birbirlerine pas edip kurtulma hafifliğindedirler. Sadece savaşta ölmüş oğullarının dul gelini yaşlı çifte şefkat ve ilgi gösterir. Evlerine döndüklerinde kırgın ve kafaları karışıktır. Çocukların titreyip kendilerine gelmesi için dramatik bir olayın gerçekleşmesi gerekecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Yaşamak (1952) | IMDb 8.2

15. Yaşamak (1952) | IMDb 8.2

Ikiru

http://www.imdb.com/title/tt0044741/

Kanji Watanabe, genç yaşta dul kalmış bir adamdır. İkinci bir izdivaç yapmayan Kanji, üzerine titrediği oğlunu tek başına büyütmeyi tercih etmiştir. Aradan yıllar geçmiş, oğlu büyümüş ve evlenmiş, kendisi de zamanla terfi ederek; belediyenin, halkla ilişkiler şube şefliğine kadar yükselmiştir. Bürokrasi değirmeni, Kanji 'nin kocaman umutlarını öğüteli yirmi sene olmuştur. Dairenin ve diğer dairelerin çalışanları gibi, Kanji 'de aslında yirmi senedir hiçbir şey yapmamaktadır. İmza atmak, kayıt tutmak ve kayıtları, bir daha dikkate almamak üzere arşivlemek dışında...

16. Yedi Samuray (1954) | IMDb 8.7

16. Yedi Samuray (1954)  | IMDb 8.7

Seven Samurai

http://www.imdb.com/title/tt0047478/

Usta Samurai Kambei'nin cesareti ve fedakarlığına şahit olan bir grup köylü ondan sürekli olarak haydutların baskınlarına uğrayan köylerini korumasını isterler. Kambei bu isteği herhangi bir çıkarı olmamasına rağmen kabul eder ve ilk olarak kısa süre sonra müridi olan genç samurai Katsushiro'yu, ardından da güç kullanmaya meraklı bir samurai olarak görünen, fakat sonradan bir çiftçinin oğlu olduğu ortaya çıkan Kikuchiyo'yu yanına alır. Takımına dört yeni samurai daha ekleyerek köyü savunmaya girişen Kambei köylüler tarafından sevinçle karşılanır ve herkesin sevgisini kazanır; bir süre sonra onlara kendilerini savunmayı öğretmeye başlar.

17. Ugetsu (1953) | IMDb 8.2

17. Ugetsu (1953) | IMDb 8.2

Ugetsu monogatari

http://www.imdb.com/title/tt0046478/

İç Savaş döneminde bir taraftan otoritesizliğin karmaşası ve baskısı, diğer taraftan da sosyal ve ekonomik güçlüklerin getirdiği baskılar arasında sıkışıp kalmış -komşu- iki aileyi anlatır; film. Filmin odağında kendi atölyesinde – karısıyla birlikte – çömlek yapıp, şehirdeki pazarda yaptıklarını satan bir adamı görürüz (Genjurô). Pazarda işinin iyi gidip, çömlekleri çabucak satan Genjurô, büyük bir hırsla çömlek yapıp bir an önce onları satmaya karar verir; onun bu hırsı gittikçe önü alınmaz bir açgözlülüğe dönüşecektir. Kazandığı para ve yaptıklarına kıymet verildiği düşüncesi bu adamı öyle mecralara akıtır ki…

18. Sansho the Bailiff (1954) | IMDb 8.4

18. Sansho the Bailiff (1954) | IMDb 8.4

Sansho the Bailiff 

http://www.imdb.com/title/tt0047445/

'Merhamet duygusu olmayan biri artık insan değil demektir' Orta Çağ Japonya'sında özgürlüklükçü politikaları yüzünden sürgüne gönderilen vali Taira, oğlu Zushio'ya böyle söyler. Zushio, annesi Tamaki ( muhteşem Kinuyo Tanaka) ve kız kardeşi Anju'yla beraber ailesinin topraklarından kaçar. Bir rahibenin ele verdiği Zushio ve Anju, zalim Sansho'nun (Eitaro Shindo) yönettiği çok büyük bir esir kampına gönderilirler. Anneleri de kaçırılarak uzakta ki bir adaya götürülüp Fuhuşa itilir. Böylece, sinema adına yapılmış en dokunaklı ve felsefi yolculuklardan biri başlar.

19. Yüksek ve Alçak (1963) | IMDb 8.4

19. Yüksek ve Alçak (1963) | IMDb 8.4

Tengoku to jigoku

http://www.imdb.com/title/tt0057565/

Bay Gondo ulusal ayakkabıcılık şirketinde payı olan bir iş adamıdır. Bir gün şirketteki payını arttırıp şirketteki en büyük söz sahibi olmak için alnının teriyle biriktirdiği her şeyi şirket hisseleri için yatırır ve evini ipotek ettirir. Aynı dönemde çocuğu kaçırılır fakat çocuk bay Gondo nun değil onun hizmetinde çalışan başka bir şahsa aittir. Çocuğu kaçıran kişi ise bu yanlışı fark eder ve daha önce istediği fidyeyi yine bay Gondo dan ister. Bay Gondo parayı verip vermemesi konusunda teredütte kalır

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Big Deal on Madonna Street (1958) | IMDb 8.0

20. Big Deal on Madonna Street (1958) | IMDb 8.0

Big Deal on Madonna Street

http://www.imdb.com/title/tt0052216/

Bu film, İtalyan sinemasının başyapıtlarından biri olarak kabul edilmenin yanı sıra, en çok saygı duyulan, övülen, yeniden çevrilen soygun hikâyelerinden biri; kara filmin, İtalyan gerçekçiliğinin, farsın ve soygun filmlerinin parlak bir parodisi: Bir grup küçük soyguncu en son ve en iyi işleri olacaklarına yemin ettikleri bir iş için toplanır. Fakat her şey ters gider. Her ne kadar hırsız olsalar da son derece iyi kalpli, sempatik ve aşırı derecede şanssızdırlar. Süratle akan diyalogları ve Toto ile Claudia Cardinale gibi yıldız oyuncularıyla Mario Monicello’nin bu en çok bilinen klasik komedisi sürprizlerle dolu.

21. Rocco ve Kardeşleri (1960) | IMDb 8.3

21. Rocco ve Kardeşleri (1960)  | IMDb 8.3

Rocco e i suoi fratelli

http://www.imdb.com/title/tt0054248/

Guiseppe Rotunno’nun siyah beyaz görüntü çalışması, gözüpek, belgesel tarzı bir yeni gerçekçilik ve bir film noir (kara film) stilizasyonunun arasındaymış gibi durur. Nino Rota’nın müzikleriyse, Sicilya’dan Milano’ya henüz göçmüş ve sonradan görmeliğin, köklerini yitirmenin ve fuhuşun etkisiyle çökmeye başlamış bir ailenin öyküsündeki duygusal dinamikleri güçlü ve etkili bir dille anlatır.

22. 400 Darbe (1959) | IMDb 8.1

22. 400 Darbe (1959)  | IMDb 8.1

Les quatre cents coups

http://www.imdb.com/title/tt0053198/

Dokuz buçuk yaşındaki Antoine ceza olarak aldığı ödevi yapamaz ve ertesi gün okula gitmekten korkar. Arkadaşı René ile birlikte okulu kırıp haytalık yaparlar. Antoine, öğleden sonra sokakta annesini başka bir erkeğin kollarında görür ve alt üst olur. Okula dönünce içinde bulunduğu ruh halini etkisiyle mazeret olarak annesinin öldüğünü iddia eder. Antoine'ın anne ve babası okula geldiklerinde gerçek ortaya çıkar. Cezalandırılmaktan korkan küçük kahramanımız bu kez akşam eve gitmekten korkar. Geceyi sokakta geçirirse de ertesi gün yakalanır ve ev hayatı tekrar başlar.

23. Piyanisti Vurun (1960) | IMDb 7.7

23. Piyanisti Vurun (1960)  | IMDb 7.7

Tirez sur le pianiste

http://www.imdb.com/title/tt0054389/

Charlie, barlarda piyano çalarak hayatını kazanmaya çalışan bir piyanisttir. En büyük sorunlarından biri mafyayla başı derde giren kardeşi Chico'dur. Kardeşini bu belalı adamlardan kurtarmak için ona yardım eden Charlie, bu sefer de kendisini büyük bir belaya bulaştırır. Kardeşine yardım etmesinden dolayı, bu sefer de mafyanın kendi peşine düşmesi ile sıkı bir mücadelenin içine girer.

24. Serseri Aşıklar (1960) | IMDb 8.0

24. Serseri Aşıklar (1960)  | IMDb 8.0
twscritic.files.wordpress.com

À bout de souffle

http://www.imdb.com/title/tt0053472/

Michel Poiccard küçük çaplı hırsızlıklar yapan, gangster adayı genç adamdır. En son Marsilya'da yaptığı bir araba hırsızlığı yüzünden başı derde girmiştir. İstemediği halde bir kişinin ölümüne neden olan Michel Paris'e gelir ve daha önce birkaç kez beraber olduğu Patricia'yı bulur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Çete (1964) | IMDb 7.9

25. Çete (1964)  | IMDb 7.9

Bande à part

http://www.imdb.com/title/tt0057869/

Arthur ve Franz her ne pahasına olursa olsun büyük bir vurgun yapıp zengin olmak isteyen iki yakın arkadaştır. Franz yeni tanıştığı genç ve güzel Odile'in büyükannesinin evinde gizlediği paralardan haberdar olduğunda hemen harekete geçerler. Sıfır hatayla planladıkları soyguna genç kızı ikna etmeleri kolay olmasa da, sonunda harekete geçerler. Ancak hayat her zaman planlananı vermez. Ve bazı sonuçlar beklenenden ağır olabilir.

26. Gamsız Hayat (1962) | IMDb 8.2

26. Gamsız Hayat (1962)  | IMDb 8.2

Il sorpasso

http://www.imdb.com/title/tt0056512/

Bruno, tatlı hayatların temsilcisiyken; Roberto ise genç bir hukuk öğrencisidir. Bruno, hedonist (içki, sigara, biri eşi olmak üzere güzel kadınlar…) ve rahat bir karakterken; Roberto ise mahçup ve tutuktur. Sıcak bir yaz gününde geçen öykü, hayalet şehre benzeyen Roma’da bir tesadüf sonucu tanışan ayrı dünyaların insanı bu iki adamın “yolculuğu” etrafında şekillenir: Bruno’nun arabasıyla çıktıkları Toscana yolunda çeşitli “kesimden” insanlarla karşılaşırlar; muhtelif konular üzerine hafif sohbetlerde bulunurlar; birbirlerinin ailelerini ziyaret etme fırsatı yakalarlar.

27. Serüven (1960) | IMDb 8.0

27. Serüven (1960)  | IMDb 8.0

L'Avventura

http://www.imdb.com/title/tt0053619/

Anna, sevgilisi Sandro ve en yakın arkadaşı Claudia'nın da dahil olduğu bir grupla beraber bir yat gezisine çıkar. Yat Akdeniz'e doğru açılırken, Anna sevgilisine karşı hissettiği duygularını sorgulamaya başlar. Yat bir adaya yaklaştıktan kısa bir süre sonra Anna gizemli bir şekilde kaybolur. Anna'yı arayamaya başlayan Sandro ve Claudia'nın arasında ise bir aşk başlar.

28. Cinayeti Gördüm (1966) | IMDb 7.7

28. Cinayeti Gördüm (1966)   | IMDb 7.7

Blow-Up

http://www.imdb.com/title/tt0060176/

İngiltere'de yaşayan Thomas, işinde başarılı bir fotoğrafçıdır. Günlerden bir gün genç adam, yolda yürürken iki sevgiliyi fotoğraflar. Ancak bu durum fotoğrafladığı kadını rahatsız eder ve genç kadın, Thomas'dan fotoğrafların negatiflerini ister. Bu isteği reddeden Thomas, eve gidince fotoğrafları banyo eder. Aradan çok zaman geçmeden kapısına dayanan genç kadın, Thomas'a fotoğrafları vermesi için uygunsuz teklifte bulunur. Bu durum üzerine şüphelenen genç adam, fotoğrafları büyütüp inceler ve görmemesi gereken bir şey görür.

29. Devrimden Önce (1964) | IMDb 7.3

29. Devrimden Önce (1964)  | IMDb 7.3

Prima della rivoluzione

http://www.imdb.com/title/tt0056371/

Fabrizio, tipik bir burjuva ailesinden gelen, 20 yaşında Parmalı bir entellektüeldir; Marksist ideolojiyle flört ettikten sonra böylesi bir çelişkinin doğal sonucu olan politik ikilemle karşı karşıya kalır. Delikanlı, orta sınıftan varlıklı bir ailenin kızı olan sevgilisi Clelia’ya kendisinden ayrılmak zorunda olduğunu söyler. Fabrizio’nun iki dostu vardır; bunlardan biri kendisine Marksist ideoloji konusunda yol gösteren öğretmen Cesare, diğeri ise zengin bir fabrikatörün dik başlı oğlu olan Agostino’dur. Fabrizio’nun ailesi, annesinin Milano’da yaşayan genç kız kardeşi Gina’yı bir süre evlerine konuk olmaya davet eder; genç kadının oğullarıyla aralarının eskisi gibi iyi olmasına yardımcı olacağını ummaktadırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

30. Kasap (1970) | IMDb 7.6

30. Kasap (1970)   | IMDb 7.6
richardnilsendotcom1.files.wordpress.com

Le boucher

http://www.imdb.com/title/tt0064106/

Hélène, ilişkisinin sona ermesi üzerine küçük bir köye taşınan güzel ve kültürlü bir ilkokul öğretmendir. Popaul ise 15 yıl Fransız ordusunda görev yaptıktan sonra, yeni vefat etmiş olan babasının kasap dükkânının sorumluluğunu üstlenmek için, doğduğu köye dönmüştür. Bir düğün sırasında, Hélène ve Popaul, bir yandan alkolün etkisiyle, öte yandan da yalnız olmaları nedeniyle, hemen birbirlerine ısınırlar. Boş vakitlerinin büyük bölümünü birlikte geçirmeye başlarlar: akşam yemeği yer, sinemaya gider, mantar toplarlar. Bu arada, bölgede iki vahşi cinayet işlenir ve Hélène olay mahallinde Popaul’e verdiği çakmağı bulur. Ölümün gölgesi küçük köyün üzerine giderek inerken, Hélène ve Popaul bilinçaltının getirdiği sınırlardan kurtulup birbirlerinde aşkı ve dostluğu bulabilecekler midir?

31. Haftasonu (1967) | IMDb 7.4

31. Haftasonu (1967) | IMDb 7.4

Week End

http://www.imdb.com/title/tt0062480/

Hafta Sonu, Jean-Luc Godard’ın en vahşi ve en karışık filmi olabilir ki bu da önemli bir şey. Ancak Hafta Sonu, her şeyin ötesinde, yönetmenin en cüretkar filmi. Bu filmde her şey olabilir: Sıradan bir telefon konuşması absürd bir biçimde hoş bir müzik parçasına dönüşür, kahramanlarımız ormanda masal karakterleriyle karşılaşır ve baş karakterler gerçekten her an tüyler ürpertici sonlarla karşı karşıya gelirler.

32. Death by Hanging (1968) | IMDb 7.8

32. Death by Hanging (1968) | IMDb 7.8

Kôshikei 

http://www.imdb.com/title/tt0063198/

Bir idam cezası gerçekleştirilirken, hayatta kalmayı başaran bir adam ve sonrasında bu sorun çevresinde yaşananların hikayesi...

33. Dört Mevsim Satıcısı (1971) | IMDb 7.6

33. Dört Mevsim Satıcısı (1971)  | IMDb 7.6

Händler der vier Jahreszeiten

http://www.imdb.com/title/tt0067227/

Hans, horgörüldüğü, sevilmediği, aşağılandığı için toplum içinde kendine yer bulmakta güçlük çeken bir seyyar satıcıdır . Çevresinden destek göremeyen Hans, bu çıkmazdan ölümüne alkol tüketerek kurtulabilecek midir?

34. Ali: Korku Ruhu Kemirir (1974) | IMDb 8.1

34. Ali: Korku Ruhu Kemirir (1974)  | IMDb 8.1

Angst essen Seele auf

http://www.imdb.com/title/tt0071141/

Ali, Fas'tan Almanya'ya çalışmak için gelmiş bir işçidir. Her zaman gittiği ve Arap arkadaşlarıyla buluştuğu bir barda, 60 yaşının üzerindeki Emmi isimli bir kadınla tanışır. Emmi, kendisine aşık olur ve bir süre sonra evlenirler. Ancak, bu evlilik göçmenlerin yarattığı tedirginliği yoğunlukla yaşayan Bavyera Almanları üzerinde şok etkisi yaratır. Emmi, çocukları ve çevresi tarafından itilir. İmkansız gibi görünen Emmi ve Ali'nin aşkı, hikaye ilerledikçe yönetmen tarafından sert bir toplum eleştirisine doğru evrilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

35. Maria Braun'un Evliliği (1979) | IMDb 7.9

35. Maria Braun'un Evliliği (1979)  | IMDb 7.9

Die Ehe der Maria Braun

http://www.imdb.com/title/tt0079095/

Açılış sahnesinde, Müttefiklerin bombalarıyla yıkılan bir Alman kentinde, Maria ve asker nişanlısı Hermann Braun evlenmektedirler. Yeni evli asker hemen Rus cephesine gönderilir. Maria geride annesi ve kız kardeşiyle yoksulluğun içinde kalır. Kocasından haber beklemekte, her gün ondan gelebilecek haberleri öğrenmek için tren istasyonuna gitmektedir. Bir gün kocasının öldüğü haberini alır ve Amerikan askerlerine hizmet eden bir barda garson olarak çalışmaya başlar. Orada iri yarı siyah asker Bill'le tanışır ve çok az konuşabilmelerine karşın sevgili olurlar. Tam da kocasını unutmak üzereyken, aç ve hadım edilmiş Hermann çıkagelir.

36. Zamanın Akışında (1976) | IMDb 8.0

36. Zamanın Akışında (1976)  | IMDb 8.0

Im Lauf der Zeit

http://www.imdb.com/title/tt0073152/

Zamanın Akışında' film projeksiyon makinesi tamircisi Bruno ve otostopta aldığı intihar eğilimli Robert'in uzun yolculuklarının hikayesidir. Bruno iki Almanya'nın sınırındaki kasabaları gezmekte ve film makinelerini tamir etmektedir. Robert ise içindeki çözümsüzlüğü yolculukla çözmeye çalışmaktadır. İkisi küçük kasabalara girdikçe bu garip sessiz yerlerdeki sinema salonlarının terk edildiğini kalanların da Amerikan filmlerine yöneldiğini görürüz.

37. Amerikalı Arkadaşım (1977) | IMDb 7.4

37. Amerikalı Arkadaşım (1977)  | IMDb 7.4

Der amerikanische Freund

http://www.imdb.com/title/tt0075675/

Filmde Ripley (D.Hopper), sahte tabloları, sanat koleksiyoncularına bile yutturarak muazzam servet edinmiş, kovboy şapkasını kafasından çıkarmayan bir Amerikalı olarak karşımıza çıkar. Önceden tanıdığı bir mafya patronu Ripley'den geçmişi temiz bir kiralık katil bulmasını ister. Ripley'in aklına gelen çerveci Zimmermann (Bruno Ganz)'dır. Kan kanseri olan Zimmermann bu işi özgür iradesiyle kabul eder. Ancak sonrasındaki geri dönülemez gelişmeler Ripley'i ilginç kararlar vermek durumunda bırakır.

38. Herkes Kendi Başına ve Tanrı Herkese Karşı (1974) | IMDb 7.9

38. Herkes Kendi Başına ve Tanrı Herkese Karşı (1974) | IMDb 7.9

Jeder für sich und Gott gegen alle

http://www.imdb.com/title/tt0071691/

1828 yılında nrümberg sokaklarında yürümeye çalışan genç bir adam bulur polisler. elinde bir kaptana iletilmesi istenen bir not vardır. sadece adını yazabilmektedir, konuşamamaktadır. ayaklarının yapısından daha önce hemen hemen hiç yürümemiş olduğu, ellerini pek kullanmadığı anlaşılmaktadır. dönemin bilim adamları için hazine gibidir. kaspar topluma kazandırılmaya çalışılırken ilginç şeyler ortaya çıkar...

39. Aguirre, Tanrının Gazabı (1972) | IMDb 8.0

39. Aguirre, Tanrının Gazabı (1972)  | IMDb 8.0

Aguirre, der Zorn Gottes

http://www.imdb.com/title/tt0068182/

1560 yılında, efsanevi altın ülkesi El Dorado'yu bulmak amacıyla İspanyol 'kâşif'ler And dağlarını aşmaktadırlar. Aralarında komutan yardımcısı Don Lope de Aguirre'nin de bulunduğu bir keşif kolu Don Pedro de Ursua başkanlığında yola çıkar. Yerli kölelerin kılavuzluğunda, önce dağlarda ardından haritalarda gösterilmemiş bir nehirde, sallarla sürdürülen yolculuk büyük kayıplara yol açar. Yiyecekleri, salları, mühimatları ve adamları telef olur; artık görünürde nehir ve bataklıktan başka fethedilecek bir şey kalmamıştır. Askerler görünmeyen ellerin attığı ok ve mızraklara hedef olmaktadır. Ursua keşfe son vererek kampa geri dönmeye karar verir. Aguirre ise nehri takip ederek zafere doğru yürümeleri gerektiğini savunur. Ursua yardımcısının zincire vurulmasını emredince Aguirre ve yandaşları isyan ederler. Aguirre komutayı ele aldığında, kimse ona karşı çıkmaya cesaret edemez

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
16
9
2
1
1
1