Görüş Bildir
Haberler
Krzysztof Kieslowski Sinemasına Hayran Olanların İzlemesi Gereken Gurme Filmler

Krzysztof Kieslowski Sinemasına Hayran Olanların İzlemesi Gereken Gurme Filmler

Rana Önder
16.06.2022 - 13:07

Krzysztof Kieslowski, 1941 yılında Polonya'da Alman işgalinin hakim olduğu bir zamanda dünyaya gelmiştir. Çatışmalarla dolu gerçekliğin içinde bir çocukluk geçirmiştir. Filmlerinde gerçekliğe bağlı olan ve bu hakikati konu edinen bir yönetmendir. Dünyayı değiştirmeyi değil ifade etmeyi hedefleyen bir yönetmendi ve filmlerini de bu doğrultuda çekti. Özgürlük, eşitlik, gerçeklik, varoluşçuluk gibi kavramları filmlerinde işlemiştir. 

Mavi, Beyaz ve Kırmızı renlerinden oluşan 'Üç Renk' üçlemesi, Véronique’in İkili Yaşamı, Öldürme Üzerine Kısa Bir Film ve Kör Talih en bilinen filmleri arasındadır. Sinemaya adeta şiiri getirerek şiirsel bir anlatım yakalamıştır ve sinema tarihine adını altın harflerle kazımıştır. Bu listede de Kieslowski filmlerini seven kişilerin sevebileceği gerçekçi, varoluşsal filmler yer alıyor. İyi Seyirler.🎬🎥

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Aloys (2016)

26. Aloys (2016)

IMDb: 6.3

Aloys, insanlardan uzak yaşayan  babasıyla birlikte dedektiflik yapan birisidir. Babasını kaybetmesinin ardından çok içtiği bir günün sabahında kendisini belediye otobüsünde kasetleri çalınmış bir şekilde bulur. Kasetlerini çalan kadın onu telefondan arar ve Aloys kadının sesi karşısında büyülenir. Telefondaki kadın sayesinde Aloys, bambaşka bir dünya ile karşı karşıya kalır. 

Süre: 1 saat 31 dakika

Yönetmen: Tobias Nölle

Oyuncular: Georg Friedrich, Kamil Krejcí, Tilde Von Overbeck

25. The Devil's Arithmetic (1999)

25. The Devil's Arithmetic (1999)

IMDb: 6.3

Hannah, Amerika'da yaşayan ve dini geleneklerle herhangi bir alakası olmayan birisidir. Bir gün ailesini zoruyla köye Seder şölenini kutlamak için gider. Ancak bu sırada kendisini bir anda Almanlara esir düşmüş bir biçimde Yahudi kampında bulur. İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan Yahudi soykırımı bu filmde de Hanna'nın yaşadıkları üzerinden anlatılıyor. 

Süre: 1 saat 35 dakika

Yönetmen: Donna Deitch

Oyuncular: Paul Freeman, Dustin Hoffman, Louise Fletcher

24. Ve Perde (2014)

24. Ve Perde (2014)

IMDb: 6.7 

Maria daha 18 yaşındayken oynadığı bir oyunla şöhret sahibi olmuştur. Maria'nın oynadığı oyunda genç bir orta yaşlı bir oyuncunun bunalıma girmesine ve intihar etmesine sebep olur ve Maria bu oyunda genç kadını oynamıştır. Ancak yıllar sonra Maria oyundaki roller değişmişi şekilde genç bir oyuncu ile kendisini karşı karşıya bulur ve bu sefer orta yaş bunalımda olan kişi kendisidir. 

Süre: 2 saat 4 dakika

Yönetmen: Olivier Assayas

Oyuncular: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz

23. Yuva (2008)

23. Yuva (2008)

IMDb: 6.9

Sessiz, bomboş bir arazide bahçeli küçük bir evde üç çocuklarıyla yaşayan aile bir gün evlerinin oraya otoban yapılmasıyla birlikte değişmeye başlarlalar. Otoban açılana kadar herkesten uzak sessiz bir hayat yaşayan Robinson ailesini ses ve gürültü yavaşça delirtmeye başlar. Aile yavaşça deliliğe doğru sürüklenir ve otobanın vermiş olduğu rahatsızlık ile birlikte hem huzurlarını hem de akıl sağlıklarını yitirmeye başlarlar. 

Süre: 1 saat 37 dakika

Yönetmen: Ursula Meier

Oyuncular: Isabelle Huppert, Olivier Gourmet, Adélaïde Leroux

22. Emekçiler (2001)

22. Emekçiler (2001)

IMDb: 6.9

Ekonominin işyerlerini özelleştirmeye yönlendirdiği bir zamanda British Rail isimli tren yolu işinde çalışan işçilere 'küçültme' adı altında bazı işler verilir. İşyerinde kalıp işe uymak ya işten çıkıp başka bir yerde çalışmak işçilerin elindedir. Bu belirsizlik çalışanları da bir çıkmaza sokar ve eskiden beraber çalışan kişiler kendilerini bir anda rakip şirketlerde bulurlar. 

Süre: 1 saat 36 dakika

Yönetmen: Ken Loach

Oyuncular: Dean Andrews, Thomas Craig, Joe Duttine

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. L'argent Des Autres (1978)

21. L'argent Des Autres (1978)

IMDb: 6.9

Bir banka çalışanı haksız yere işten atıldıktan sonra adını temize çıkarmaya çalışmasını konu edinen bir filmdir. Banka yöneticisi Rainier, firmasının maceracı yatırımcı Chevalier d'Aven'a, işvereni Mirement'in tam desteği olduğunu düşündüğü büyük bir kredi vermesine izin verir. Chevalier'in işi gerçekten de felaketle sonuçlanıyor ve bu da bankayı yüksek açıklarını kapatmaya zorlar bu durumda bankacının haksız yere işten çıkarılmasına neden olur. Bankacının karısı Celine ve sendika temsilcisi Arlette, eski patronuna dava açması gerektiğini söylerler. 

Süre: 1 saat 45 dakika

Yönetmen: Christian de Chalonge

Oyuncular: Jean-Louis Trintignant, Catherine Deneuve, Laura Kornbluh

20. Ekmek ve Güller (2000)

20. Ekmek ve Güller (2000)

IMDb: 7.0

Filmde göçmen işçilerin işverenlerine karşı başlatmış oldukları mücadele konu ediniliyor. Maya ülkeye yasadışı olarak girmiş bir göçmendir. Maya bir ofis binasında hizmetli olarak işe girer. Fakat çalışma şartlarının insan dışı olduğunu görünce işyerindeki Sam ile birlikte kapitalist düzene karşı birlik oluşturup patrona karşı mücadele ederler. 

Süre: 1 saat 52 dakika

Yönetmen: Ken Loach

Oyuncular: Adrien Brody, Pilar Padilla, Elpidia Carrillo

19. Katyn Katliamı (2007)

19. Katyn Katliamı (2007)

IMDb: 7.0

Film 1940  yılında Polonya'da savaşın olduğu bir zaman diliminde geçer. Filmin yönetmeninin babasının da içerisinde bulunduğu Stalin'in emriyle 22.000 Polonyalının sosyalist olmadığı için katledildiği olayın konu edindiği bir filmdir. Toplumun entelektüel seviyesi yüksek olan kişiler toplanıp askere gönderilir. Polonyalı askerler burada kendi işleriyle ilgili alanlarda çalışacaklarını düşünürken kendilerini bir anda acımasız, insanlık dışı bir savaş içeresinde bulurlar. 

Süre: 2 saat

Yönetmen: Andrzej Wajda

Oyuncular: Andrzej Chyra, Maja Ostaszewska, Danuta Stenka

18. La Ligne de Démarcation (1966)

18. La Ligne de Démarcation (1966)

IMDb: 7.1

1941. Jura'daki küçük bir kasaba, Nazi işgali altındaki Fransa ile serbest bölge arasındaki sınırı oluşturan bir nehir tarafından ikiye bölünür. Loue nehri özgürlük ile Nazi istilası arasında bir sınır görevi görmeye başlamıştır ve bir Fransız subayı olan Pierre, şatosunun bir Alman komuta merkezine dönüştürüldüğünü bulması için Nazi askerleri tarafından serbest bırakılır.

Süre: 1 saat 56 dakika

Yönetmen: Claude Chabrol

Oyuncular: Jean Seberg, Maurice Ronet, Daniel Gelin

17. Ateş Arabaları (1981)

17. Ateş Arabaları (1981)

IMDb: 7.1

Eric dinine sıkıca bağlı Hristiyan bir genç, Harold ise Yahudi olduğu için maruz kaldığı önyargılardan kurtulmak isteyen, spora tutkuyla bağlı bir atlettir. İki genç atletin de tek hedefi Olimpiyatlara katılıp birlikte kazanmaktır. 

Süre: 2 saat 5 dakika

Yönetmen: Hugh Hudson

Oyuncular: Nigel Havers, Ian Holm, John Gielgud

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Korczak (1990)

16. Korczak (1990)

IMDb: 7.4

Korczak, 200 kişilik yetimhanenin başında olan bir pedagogdur. Polonya'da hem Nazilere karşı çıkan hem de çocukları da buna karşı cesaretlendiren Korczak, durumu olan Yahudilerden yardım ister ve yardımları için çabalar. Milyonlarca insanın katledildiği işgallerden çocukları korumak için pedagog çocukları gettoya taşır. Hem öğretmen hem de pedagog olan Korczak İsveç'ten pasaport alabilecekken bunu reddeder ve yetimhanedeki çocuklarla birlikte bir nevi ölüm yolculuğuna çıkar. 

Süre: 1 saat 43 dakika

Yönetmen: Andrzej Wajda

Oyuncular: Wojciech Pszoniak, Ewa Dalkowska, Wojciech Klata

15. Sevgi Sözcükleri (1983)

15. Sevgi Sözcükleri (1983)

IMDb: 7.4

Aşkı arayan, memnun etmesi zor Aurora'yı ve kızının aile sorunlarını takip eder. Aurora ve Emma, farklı kişilerden hoşlanan anne ve kızıdır. Emma'nın evliliğinden başlayarak, Aurora onun ne kadar zor ve sevecen olabileceğini gösterir.  Aurora'nın Garrett Breedlove, emekli astronot ve kapı komşusu ile araları oldukça dikkat çekici bir iletişim olur. Sonunda, farklı insanlar sevgilerini çok farklı şekillerde gösterirler ve filmde bu durum ile ilgilidir. 

Süre: 2 saat 7 dakika

Yönetmen: James L. Brooks

Oyuncular: Shirley MacLaine, Debra Winger, Jack Nicholson

14. Himalaya-Bir Şefin Çocukluğu

14. Himalaya-Bir Şefin Çocukluğu

IMDb: 7.5

Himalaya dağları ve benzersiz manzarası arasında geçen bir filmdir. Tibetli çoban bir çocuğun doğa koşullarında yaşadığı güçlükler ve ileride kabilenin şefi olacağı için yaşadığı durumların konu edinildiği bir filmdir. 

Süre: 1 saat 44 dakika

Yönetmen: Eric Valli

Oyuncular: Thilen Lhondup, Karma Tensing

13. Kafkas Mahkûmu (1966)

13. Kafkas Mahkûmu (1966)

IMDb: 7.5

Filmin konusu Tolstoy'un bir hikayesinden senaryolaştırılmıştır. Sacha ve Vania isimli iki Rus askeri pusuya düşerler ve düşman tarafından esir alınırlar. İki Rus askerinin düşman elinden kurtulma çabasını ele alan bir filmdir. 

Süre: 1 saat 38 dakika

Yönetmen: Sergey Bodrov

Oyuncular: Sergey Bodrov, Oleg Menchikov, Susanna Mekhralieva

12. Ülke ve Özgürlük (1995)

12. Ülke ve Özgürlük (1995)

IMDb: 7.5

David nişanlısı tarafından terk edilmiş, genç ve işsiz bir komünist parti üyesidir. David savaş mağduru olan İspanya'ya gönüllü olarak gitmeye kara verir ve burada ordunun gözdelerinden birisi olan  Blanca ile aşk yaşamaya başlar. İkili bir yandan aşk yaşayıp bir yandan da düşmanlarla mücadele etmeye başlarlar.  

Süre: 1 saat 49 dakika

Yönetmen: Ken Loach

Oyuncular: Ian Hart, Rosana Pastor, Frédéric Pierrot

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Leyleğin Geciken Adımı (1991)

11. Leyleğin Geciken Adımı (1991)

IMDb: 7.5

Alexandre televizyonda muhabirlik yapan birisidir. Bir gün iş için Yunanistan'a sınır kapısına gider. Burada birçok göçmen ile karşı karşıya kalır. Bu bölge gergin bir yerdir ve bölgenin gerginliğine ek olarak askerlerin leylek adımlarıyla yaptıkları geleneksek nöbet değiştirme olayları da bölgeyi daha gergin bir yer yapar. Alexandre bir gün sınır kapısında kaybolan eski bir Yunanlı politikacıyı görür. 

Süre: 2 saat 23 dakika

Yönetmen: Théo Angelopoulos

Oyuncular: Jeanne Moreau, Marcello Mastroianni, Gerasimos Skiadaressis

10. Sıradan İnsanlar (1980)

10. Sıradan İnsanlar (1980)

IMDb: 7.7

20 yaşındaki bir asker çok az bir bilgiyle terkedilmiş bir araziye gönderilir ve bu araziye bir otobüs insan götürülür. götürülen kişilerin düşman olduğu söylenilir ve askerler acımasızca cinayet işlemeye başlarlar. Balkanlarda geçen bu filmde birbirine komşu olan insanların nasıl bir anda düşman oldukları, nasıl tükendiklerine yer verilirken aynı zamanda savaşın insanlık dışı hali ge gösterilir. 

Süre: 1 saat 20 dakika

Yönetmen: Vladimir Perisic

Oyuncular: Relja Popovic, Boris Isaković, Miroslav Stevanovic

9. A torinói ló (2011)

9. A torinói ló (2011)

IMDb: 7.7

Yalnız Almanya'nın değil dünyanın en bilen filozoflarından birisi olan Friedrich Nietzsche, İtalya'da yaptığı bir yolculuk sırasında kırbaçlanan atı korumak için boynuna sarılır ve sonrasında yere yığılır. bu olay sonrasında filozof akıl sağlığını kaybeder ve yatağa bağımlı hale gelir. Atın sahiplerinin konu edindiği varoluşçuluğun derinlerinin işlendiği bir filmdir. Bu varoluşçuluğu bazen bir at bazense bir patates üzerinden inceleyerek izleyenleri etkilemeyi, akıllarında yer edinmeyi başarmış bir filmdir. 

Süre: 2 saat 26 dakika

Yönetmen: Bela Tarr

Oyuncular: Mihály Kormos, János Derzsi, Ricsi

8. Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013)

8. Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013)

IMDb: 7.8

Karakterlerin hepsinin süper güçleri olduğu sıradan bir evrende geçen bir filmdir. Cemal babası ile aynı evde yaşar ve babasıyla birlikte Manisa'da bir berber dükkanında çalışır. Bu kasabadaki insanlardan kimi ölümsüz, kimi duvarın ardını görebilir kimisi ise zamanı durdurabilir. Cemal içinde sıkıntı olduğu ve varoluşsal sıkıntılar yaşadığı için bileklerini kestiği için hastaneye götürülür. Burada hastane çıkışında Yasemin isimli bir kadına aşık olur. Filmde herkesin süper güçleri olmasına rağmen sıradan dertlere sahiptir. Siyah beyaz çekilen bu film ve atmosferi izleyenleri bambaşka duygulara ve varoluş sancılarına sürükler. 

Yönetmen: Onur Ünlü

Oyuncular: Ali Atay, Demet Evgar, Damla Sönmez, Serkan Keskin, Ezgi Mola, Ercan Kesal, Cengiz Bozkurt

7. Chungking Ekspresi (1994)

7. Chungking Ekspresi (1994)

IMDb: 8.0

Wong Kar-Wai'nin iki aşık polis hakkındaki filmi, izlenimci hareket ve renk sıçramalarıyla çekilmesi bakımından dikkatleri üzerine çekmiştir. İlk yarı, beş yıllık kız arkadaşından ayrılan Cop 223 ile ilgilidir. Bir ay boyunca her gün, son kullanma tarihi 1 Mayıs olan bir kutu ananas satın alır ve bu sürenin sonunda ya aşkına kavuşacağını ya da onun da sonsuza kadar dolacağını hisseder. İkinci yarıda ise  Cop 663'ün uçuş görevlisi kız arkadaşından ayrılmasıyla uğraşır Bu iki aşk acısı çeken polisin yolları kesişir ve aralarında bir aşk hikayesi doğar. 

Süre: 1 saat 37 dakika

Yönetmen: Wong Kar-Wai

Oyuncular: Brigitte Lin Ching-hsia, Tony Leung Chiu-Wai, Faye Wong

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Çığlıklar ve Fısıltılar (1972)

6. Çığlıklar ve Fısıltılar (1972)

IMDb: 8.0

İnsan ve hırsları üzerine çekilmiş etkileyici bir İsveç filmidir. Filmde Agnes kanser hastasıdır ve sayılı günleri kalmıştır. Agnes, son günlerini kız kardeşleriyle geçirmek ister ancak olaylar istediği gibi gelişmez. Bir araya gelen kardeşler son zamanları huzur yerine hırs ve kıskançlıklarıyla geçirirler. Agnes'de bu durumlar vesilesiyle kendi geçmişi ve hatalarıyla yüzleşmeye başlar. 

Süre: 1 saat 30 dakika

Yönetmen: Ingmar Bergman

Oyuncular: Ingrid Thulin, Liv Ullmann, Harriet Andersson

5. Persona (1966)

5. Persona (1966)

IMDb: 8.1

Gösterime girdiği dönemde sevildiği gibi ağır eleştirilere de maruz kalmış sinema tarihini değiştiren filmler arasına girmiş bir iştir. Elisabeth Vogler, çok önemli bir tiyatro sanatçısıdır ve bir gün piyesini en önemli yerinde aniden susar ve o andan itibaren bir daha konuşmaz. Nedeni bilinemez bir anda aniden susan kadın hastaneye yatırılır ve burada hemşiresi Alma sürekli onunla sohbet eder ve her şeyini anlatır. Ancak Alma bir süre sonra sessiz kadınla konuşa konuşa kadının mecazi anlamda sessizliğine bürünerek yavaşça ona dönüşmeye başlar. Bergman, bu film ile sinema dünyasında büyük bir çığır açmıştır.

Süre: 1 saat 23 dakika

Yönetmen: Ingmar Bergman

Oyuncular: Bibi Andersson, Liv Ullmann, Gunnar Björnstrand

4. Yedinci Mühür (1957)

4. Yedinci Mühür (1957)

IMDb: 8.1

Bir şövalye ve yaveri haçlı seferlerinden dönmüştür. Veba ülkelerini sarmıştır ve birçok insanın ölümüne neden oluyordur. Eve yaklaştıklarında Ölüm, şövalyeye görünür ve ona sırasının geldiğini söyler. Şövalye, Ölüm'ü hayatı için bir satranç maçına davet eder. Şövalye ve Ölüm, vebanın neden olduğu kargaşayla farklı şekillerde başa çıkmaya çalışan kültürel kargaşayı çevrelerindeki insanları sararken satranç oynarlar ve şövalye kaybederse ölmeye karşı çıkmayacağını belirtir. Yedinci Mühür, insanın varoluş mücadelesini ele alan bir filmdir. 

Süre: 1 saat 36 dakika

Yönetmen: Ingmar Bergman

Oyuncular: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot

3. Yaban Çilekleri (1957)

3. Yaban Çilekleri (1957)

IMDb: 8.1

78 yaşındaki huysuz Prof. Dr. Isak Borg hayatının büyük bir kısmını yalnız geçirmiştir. Ödül almak için bir gün Lund şehrine doğru yolculuğa başlar. Bu yolculuk sırasına bir yandan varoluşuyla cebelleşirken diğer yandan da ölüm korkusu ve kabuslarıyla başa çıkmaya çalışır.

Süre: 1 saat 31 dakika

Yönetmen: Ingmar Bergman

Oyuncular: Victor Sjöstrom, Bibi Andersson, Ingrid Thulin

2. Tokyo Hikayesi (1953)

2. Tokyo Hikayesi (1953)

IMDb: 8.2

Yaşlı bir çift olan Shukishi ve Tomi Hirayama, en küçük kızları öğretmen Kyoko Hirayama ile Japonya'nın küçük sahil köyü Onomichi'de yaşıyor. Uzun süredir görmedikleri hayatta kalan diğer üç yetişkin çocukları ya Tokyo'da ya da Osaka'da yaşıyor. Bu nedenle, Shukishi ve Tomi, çocukları, çocuk doktoru Koichi Hirayama ve güzellik uzmanı Shige Kaneko ve ilgili aileleri ile Tokyo'da uzun bir ziyaret yapma konusunda tek taraflı karar verirler. Bütün çocukları ziyareti bir istekten çok bir zorunluluk olarak görür, her biri kendi günlük hayatlarına devam ederken anne babalarıyla ne yapacaklarını bulmaya çalışırlar. 

Süre: 2 saat 16 dakika

Yönetmen: Yasujirô Ozu

Oyuncular: Chishû Ryû, Chieko Higashiyama, Setsuko Hara

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Schindler'in Listesi (1993)

1. Schindler'in Listesi (1993)

IMDb: 9.0

Shindler Almanya'da fabrikası olan bir iş insanıdır. Askeriye için metal kapların üretildiği bir fabrikanın sahibidir. 2. Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin maruz kaldıkları işkencelere daha fazla dayanamaz Yahudileri kurtarmak için planlar düşünmeye başlar. En sonunda Schindler açtığı bir fabrikada Yahudileri çalıştırarak 1100 Yahudi'nin hayatını kurtardı. Gerçek bir hikayeden senaryoya aktarılan bir filmdir.  

Süre: 3 saat 15 dakika

Yönetmen: Steven Spielberg

Oyuncular: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes

İlginizi Çekebilir.👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın