Görüş Bildir
Haberler
Kritik Enflasyon Verisi Gelecek: Piyasalar Haftaya Hareketlenecek mi?

Kritik Enflasyon Verisi Gelecek: Piyasalar Haftaya Hareketlenecek mi?

Hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli gündem verilerinin piyasaları beklediği bir hafta yaşanacak. Yurt içinde en önemli veri yılın ilk ayına ilişkin enflasyon rakamları olacak.

Yurt dışında ise İngiltere ve Euro Bölgesi faiz kararlarının yanı sıra, Euro Bölgesi GSYH, ABD için tarım dışı istihdam verileri öne çıkacak.

'Çin Yeni Yıl' tatili nedeniyle hafta boyu bir çok Asya piyasası kapalı olacak.

Asya piyasaları yeni haftaya yoğun gündemle başlayacak

Asya piyasaları yeni haftaya yoğun gündemle başlayacak

Yurt İçi Gündem

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Aralık ayına ilişkin dış ticaret ve 2021 yılının son çeyreğine ilişkin turizm istatistiklerini yayımlayacak (10.00).

TCMB, 2021 yılı 3.çeyrek dönemine ilişkin  'Yerel ve Konsolide Bankacılık İstatistikleri (Uluslararası Ödemeler Bankası-BIS İstatistikleri)' raporunu açıklayacak (10.00).

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Aralık ayı için yabancı ziyaretçi sayıları duyurulacak (11.00). 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), 2021 yılı için sektörün toplulaştırılmış bilgilerini açıklayacak (14.00).

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Aralık ayı için M3 ve M1 büyüme rakamlarını duyuracak (14.30). 

Yurt Dışı Gündem

Yurt dışının yoğun gündemi Asya piyasalarından başlayacak. Japonya'da Aralık ayına ilişkin sanayi üretimi, perakende satışlar ilk açıklanacak veriler olacak (02.50). Sanayi üretimi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 7,0, geçen yıl aynı aya göre yüzde 5,1 gibi yüksek oranda bir artış göstermişti. 

Avustralya'dan Aralık ayına ilişkin özel sektör kredi verileri gelecek (03.30). 

Kırgızistan Merkez Bankası(NBKR) yılın ilk faiz kararını açıklanacak. NBKR, geçen sene 4 faiz artırım kararı almış ve toplam 300 baz puan bir artışa gitmişti (07.00). 

Japonya Tüketici Güven Endeksi, konut başlangıçları (08.00), Tayland dış ticaret (10.00), Hong Kong perakende satışlar (11.30), Asya piyasalarından gelecek diğer veriler olacak.

İspanya'dan öncü tüketici fiyatları ve perakende satışlar aynı saatte yayımlanacak (10.00).

İber Yarımadası'nın diğer büyük ülkesi Portekiz'den GSYH ve tüketici fiyatları verileri gelecek (12.30). 

Günün diğer büyüme rakamı Euro Bölgesi için açıklanacak. Euro Bölgesi'nde 2021 yılının son çeyreğine ilişkin ilk veriler açıklanacak. Bölgede üçüncü çeyrekte dönemsel yüzde 2,2, yıllık yüzde 3,9 büyüme yaşanmıştı (13.00).

Aynı saatte İtalya, bir saat sonrasında Letonya'nın GSYH rakamları gelecek.

Günün diğer önemli verisi Almanya'dan gelecek. Almanya'da gün boyu eyaletlerden gelen enflasyon rakamlarının ardından, Ülke geneli için Ocak ayı öncü verileri yayımlanacak (16.00).

Yunanistan perakende satışlar, üretici fiyatları, Belçika üretici fiyatları, Portekiz sanayi üretimi, Sırbistan perakende satışlar, sanayi üretimi, ticaret ve Ukrayna sanayi üretimi günün Avrupa'dan gelecek diğer verileri olacak.

Şili'nin sanayi üretimi, perakende satışlar ve işsizlik oranı verileri aynı saatte ekrana düşecek (15.00). 

Kanada'da sanayi ürün fiyatları ile hammadde fiyatları açıklanacak (16.30)

ABD'de ise Chicago PMI (16.45) ve Dallas Fed Teksas İmalat Aktivite Endeksi (18.30) rakamları yayımlanacak. ABD'de ayrıca 13 ve 26 haftalık bono ihaleleri gerçekleştirilecek.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly (19.30) ve Kansas City Fed Başkanı Esther George (20.40), günün konuşması beklenecek yetkilileri olacak.

Yurt içinde sanayi verileri öne çıkarken, İstanbul'un enflasyonu açıklanacak

Yurt içinde sanayi verileri öne çıkarken, İstanbul'un enflasyonu açıklanacak

Yurt İçi Gündem

Bloomberg HT tarafından açıklanacak olan Tüketici Güven, Beklenti ve Eğilim endeksleri takip edilecek (09.55).

İstanbul Sanayi Odası ve Markıt işbirliği ile hazırlanan İSO İmalat Sektörü PMI Ocak ayı verisi gelecek. Endeks bir önceki ay 52,1 seviyesinde açıklanmıştı.

İstanbul Ticaret Odası(İTO) perakende ve toptan fiyat verilerini açıklayacak. İstanbul'da geçen yılın son ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 9,65, yıllık yüzde 34,18 seviyesinde artış göstermişti (12.00).

Yurt Dışı Gündem

Her ayın ilk günü olduğu gibi İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi(PMI) verileri günün ilk saatlerinden başlayarak, tüm gün sırayla gelmeye devam edecek. Avustralya, Myanmar, Japonya, Hindistan ve Kazakistan PMI verileri ilk gelenler olacak.

Japonya'nın Aralık ayına ilişkin işgücü rakamları açıklanacak. Japonya'da bir önceki ay işsizlik oranı yüzde 2,8 seviyesinde gelmişti (02.30).

Güney Kore dış ticaret rakamlarının ardından (03.00), Avustralya konut kredileri ve perakende satış verileri ekranlara düşecek (03.30).

Avustralya Merkez Bankası(RBA), ayın ilk faiz kararını açıklayacak. 2020 Kasım ayından bu yana faizlere dokunmayan RBA, şu anda yüzde 0,10 olan oranı bir süre daha koruyacağı sinyali vermişti. Ancak enflasyonda yaşanan yükselişin ardından analistler RBA'nın bu yıl faiz artırımına gidebileceği yönünde görüşler dile getirmeye başladılar. RBA'nın bu toplantıda bir değişiklik yapması ise beklenmiyor (06.30).

Japonya'nın 10 yıllık tahvil ihalesi de takvimde bulunuyor (06.30).

Avrupa piyasaları Almanya'dan Aralık ayı için gelecek perakende satışlar ve istihdam verileriyle güne başlayacak (10.00).

İsviçre'den gelecek perakende satış verilerinin ardından, Fransa'nın öncü enflasyon rakamları açıklanacak (10.30, 10.45).

Almanya'dan beklenen diğer rakamlar Ocak ayına ilişkin işgücü verileri olacak. Ülkede mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı bir önceki ay yüzde 5,2 seviyesinde açıklanmıştı (11.55).

Avrupa'da PMI verileri açıklanacak ülkeler sırasıyla Rusya, İsveç, Polonya, Hollanda, Macaristan, İspanya, Çekya, İsviçre, İtalya, Fransa, Almanya, Euro Bölgesi, Yunanistan, Norveç, İngiltere ve Danimarka olacak.

İtalya ve Euro Bölgesi işsizlik oranları da takip edilecek veriler arasında yer alıyor (13.00). 

Almanya, 2 yıllık tahvil ihalesine çıkacak (13.30).

Amerika'da ilk veriler Şili'den IMACEC Ekonomik Aktivite Endeksi, Brezilya'dan üretici fiyatları ve Meksika İş Dünyası Güven Endeksi olacak (14.30, 15.00).

ABD'de günün verileri imalat sektörü PMI (17.45), inşaat harcamaları, ISM İmalat sektörü PMI, JOLTS açılan iş (18.00), Dallas Fed Teksas Hizmet Sektörü Aktivite Endeksi (18.30) olacak.

Yurt içi sakin, yurt dışında yoğun veri gündemi olacak

Yurt içi sakin, yurt dışında yoğun veri gündemi olacak

Yurt İçi Gündem

Yurt içinde öne çıkan bir veri bulunmuyor. TCMB tarafından Kasım ayı için açıklanacak finans dışı firmaların döviz varlık ve yükümlüleri rakamları takvimde yer alıyor (14.30).

Yurt Dışı Gündem

Piyasalar güne Yeni Zelanda'dan gelecek işgücü rakamlarıyla başlayacak. 2021 yılının son çeyrek dönemine ilişkin rakamlar ekranlara düşecek. Ülkede bir önceki dönem işsizlik oranı yüzde 3,4 olarak gerçekleşmişti (00.45).

Japonya'nın parasal taban verileri ile Filipinler ve Endonezya'nın İmalat Sektörü PMI rakamları da erken saatlerde açıklanacak veriler arasında yer alıyor.

Asya için günün ilerleyen saatlerinde ise Endonezya verileri gelecek. Ülkede tüketici, üretici ve toptan fiyatlar açıklanacak.

Fransa'da 2021 yılının tamamına ilişkin bütçe sonuçları yayımlanacak. Fransa'da bütçe 2020 yılında 178,1 milyar euro açık vermişti (10.45).

Günün en önemli verileri Euro Bölgesi için gelecek. Euro Bölgesi'nde Ocak ayına ilişkin öncü tüketici fiyatları ile Aralık ayına ilişkin üretici fiyatları verileri yayımlanacak. Tüketici fiyatları Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4, bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 5,0 artış göstermişti. Üretici fiyatları ise aylık yüzde 1,8, yıllık yüzde 23,7 artmıştı  (13.00).

İtalya'nın tüketici fiyatları da takvimde yer alıyor (13.00).

ABD'de her hafta olduğu gibi MBA mortgage verileri yayımlanacak (15.00).

ABD'nin bordrolar üzerinden hesaplanan ve cuma günü açıklanacak istihdam verileri için öncü gösterge olarak kabul edilen ADP özel sektör istihdam Ocak ayı rakamları takip edilecek. Özel sektörde istihdam Aralık ayında 807 bin olarak açıklanmıştı (16.15).

Kanada inşaat onayları, ABD Paychex Küçük İşletmeler İstihdam Endeksi (16.30) ve DoE petrol stokları (18.30), günün diğer izlenecek verileri olacak.

Kanada'nın 2 yıllık tahvil ihalesi de takvimde yer alıyor (21.00).

Dananın kuyruğu kopacak: Ocak enflasyonu açıklanacak

Dananın kuyruğu kopacak: Ocak enflasyonu açıklanacak

Yurt İçi Gündem

Haftanın en önemli gündem maddesi olan Ocak ayına ilişkin enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklanacak. Enflasyon Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 13,58 artarken, yılın tamamında artış yüzde 36,08 olmuştu (10.00).

TÜİK aynı saatte yurt için üretici fiyatlarını da duyuracak. Aralık ayında üretici fiyatları aylık yüzde 19,08, yıllık yüzde 79,89 olarak açıklanmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek (10.30).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Yurt Dışı Gündem

Avustralya'dan Ai Grup İnşaat Endeksi (00.30) ve IHS Markit Hizmet Sektörü PMI final rakamları (01.00), dış ticaret verileri ve inşaat onayları açıklanacak (03.30). 

Japonya'da her hafta açıklanan menkul kıymet işlemleri ve Hizmet Sektörü PMI final verileri gelecek (02.50, 03.30). 

Japonya'nın 30 yıllık tahvil ihalesi de izlenmesi gereken veriler arasında yer alacak. Bir önceki 30 yıllık ihalede Japonya Hazinesi yüzde 0,719 faizle borçlanmıştı (06.30). 

Günün diğer Hizmet Sektörü PMI rakamları ise Güney Kore, Malezya, Hindistan ve Kazakistan'ın olacak (03.30, 08.00, 09.00). 

Avrupa piyasalarında da gün boyu Hizmet Sektörü PMI verileri gelecek. Rusya (09.00), İsveç (10.30), İspanya (11.15), İtalya (11.45), Fransa (11.50), Almanya (11.55), Euro Bölgesi (12.00) ve İngiltere (12.30) verileri sırayla ekranlara düşecek.

FAO'nun Gıda Fiyatları Raporu da gündemde yer alıyor (12.00).

Euro Bölgesi için Aralık ayına ilişkin perakende satış rakamları gelecek. Perakende satışar Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,0, geçen yıl aynı aya göre yüzde 7,9 artış göstermişti (13.00).

Piyasaların merakla beklediği iki faiz kararı İngiltere Merkez Bankası(BoE) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından  gelecek. Öncelikle BoE faiz kararını açıklayacak. BoE, bir önceki toplantısında faizleri piyasaların çok da beklemediği bir şekilde yüzde 0,10'dan yüzde 0,25'e yükseltmişti. BoE, 895 milyar sterlin düzeyinde olan varlık alım programında ise değişiklik yapmamıştı (15.00). 

BoE'nin ardından ECB'den gelecek faiz kararı piyasalar darafından izlenecek. ECB gösterge faiz oranını 2016 yılından bu yana yüzde 0,00 seviyesinde tutuyor (15.45).

ECB kararının ardından her zaman olduğu gibi Başkan Christine Lagarde, Para Politikası Kurulu toplantısı ile ilgili basın toplantısı düzenleyecek (16.30).

Günün son faiz kararı Çekya Merkez Bankası(CNB) tarafından açıklanacak. CNB, 2020 yılı Haziran ayında yüzde 0,25 seviyesinden başladığı faiz artırım sürecini son toplantıda yaptığı 100 baz puan artış ile sürdürmüş ve faizi yüzde 3,75'e kadar çıkarmıştı (16.30). 

Amerika'da günün ilk önemli gündemi Brezilya Merkez Bankası(COPOM) faiz kararı olacak. Son 7 toplantısında faizi 725 baz puan artıran COPOM'un bu toplantıda nasıl bir seyir izleyeceği piyasalar tarafından yakından takip edilecek (00.30).

ABD'den günün ilk verisi Ocak ayı için Challenger işten çıkarmalar olacak. Bir önceki ay işten çıkarmalar yüzde 28,1 artışla 18 bin 52 olarak gerçekleşmişti (15.30).

Brezilya'dan Hizmet Sektörü PMI rakamları gelecek (16.00).

Tarım dışı verimlilik, işsizlik başvuruları (16.30), Hizmet Sektörü PMI (17.45), fabrika siparişleri, ISM Hizmet Sektörü PMI (18.00) ve doğal gaz stokları (18.30), ABD'den gelecek diğer veriler olacak.

ABD'nin 4 ve 8 haftalık bono, 3 yıllık tahvil, Kanada'nın 10 yıllık tahvil ihaleleri de takvimde yer alıyor.

ABD Senato Bankacılık Komitesi, Başkan Joe Biden'in Fed Yönetim Kurulu'ndaki boş üyelikler için aday gösterdiği isimlere yönelik onay oturumunu yapacak. Biden'in Fed Yönetim Kurulu için aday gösterdiği 3 isim, Sarah Bloom Raskin, Lisa Cook ve Philip Jefferson, Senato Bankacılık Komitesi toplantısı öncesinde sunum yapacaklar.

Merkez Bankası'nın enflasyona yorumu yayınlanacak

Merkez Bankası'nın enflasyona yorumu yayınlanacak

Yurt İçi Gündem

TCMB, her enflasyon verisinden sonra olduğu gibi 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunu yayımlayacak (10.00).

TÜİK, 2021 yılına ilişkin adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarını açıklayacak. 2020 Yılında nüfus 83,6 milyon olarak açıklanmıştı (10.00).

TCMB, Ocak ayına ilişkin reel efektif döviz kuru rakamlarını duyuracak. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Aralık ayında 47,62 ile tarihi düşük seviyesine gelmişti (14.30).

Yurt Dışı Gündem

Asya piyasalarında gündem enflasyon rakamları olacak. Güney Kore (02.00), Filipinler (04.00) ve Tayland (07.00), tüketici fiyatlarını açıklayacaklar.

Diğer beklenen veriler ise Endonezya GSYH (07.00) ve Singapur perakende satışlar (08.00) olacak.

Avrupa piyasaları Almanya'dan gelecek önemli bir veriyle güne başlayacak; Aralık ayına ilişkin fabrika siparişleri açıklanacak. Fabrika siparişleri Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,7, geçen yıl aynı aya göre yüzde 1,3 artış göstermişti (10.00).

Fransa'da Aralık ayına ilişkin sanayi üretim rakamları gelecek (10.45).

Euro Bölgesi için Profesyonel Tahminciler Anketi (SPF) sonuçları açıklanacak. SPF Anketinde tahminciler büyüme, enflasyon ve işsizlik rakamları ile ilgili beklentilerini açıklıyorlar (12.00).

ABD'den haftanın en önemli yurt dışı verisi olan Ocak ayı istihdam rakamları gelecek. 2021 yılının son ayında tarım dışı istihdam 199 bin artışla beklentilerin altında kalmış, işsizlik oranı yüzde 3,9'a gerilemişti (16.30).

Aynı saatte Kanada'da da işgücü rakamları açıklanacak. Kanada'da işsizlik oranı yüzde 5,9 seviyesinde bulunuyor.

Kanada'da IVEY PMI (18.00), ABD'de Baker Hughes sondaj kule sayıları (21.00), haftanın son verileri olacak.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın