Görüş Bildir
Haberler
Merkez Bankası Beştepe'den Uzaklaşıyor: Beklentilerin Üzerine Çıktı!

Merkez Bankası Beştepe'den Uzaklaşıyor: Beklentilerin Üzerine Çıktı!

Merkez Bankası (TCMB) bugün 2022 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı. Üç ay önce açıklanan raporda yüzde 11,8 olan 2022 sonu enflasyon beklentisi, bugünkü raporda yüzde 23,4'e yükseltildi. Merkez Bankası, yılın ilk yarısında yüzde 54'e yaklaşılabileceğine işaret etti.  

Külliye'de ve Bakanlıkta ise tahminler farklı yönde oluşmuştu.

Merkez Bankası enflasyon beklentisi ne oldu?

Merkez Bankası enflasyon beklentisi ne oldu?

Merkez Bankası (TCMB) bugün 2022 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı. Üç ay önce açıklanan raporda yüzde 11,8 olan 2022 sonu enflasyon beklentisi, bugünkü raporda yüzde 23,4'e yükseltildi.

TCMB'nin üç ay önce açıkladığı 2021 sonu tahmini yüzde 18,6 iken gerçekleşme yüzde 36,1 olduğu için, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yönetimine enflasyon tahminleri konusunda güven yüksek değil.

Bunun yanı sıra Külliye’nin ekonomi kurmaylarında da enflasyon tahmini bambaşka noktalara gitti.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi enflasyon beklentisi ne?

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi enflasyon beklentisi ne?

Oda TV haberine göre, 30 Aralık’ta Bloomberg HT’ye konuşan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan bu ayı kastederek eksi enflasyon beklediğini açıklayıp 2022 sonu tahminini de yüzde 15-18 olarak açıklamıştı. 

Prof. Göksel Aşan, “Kurun bu seviyelerde devam ettiği ortamda fiyat düzeltmelerinin etkisiyle Ocak ayında eksi enflasyon bekliyorum. Tasarruf sahipleri Ocak'taki negatif enflasyonu da dikkate almasınlar, o da baz etkisiyle olacaktır. Şubat'tan sonraki enflasyon önümüzdeki döneme dair enflasyon beklentisini belirleyecek dönem olacak” demişti.

Hazine Bakanlığı enflasyon beklentisi ne?

Hazine Bakanlığı enflasyon beklentisi ne?

Sözcü'de Emre Deveci haberine göre de, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile TCMB'nin enflasyon tahminleri arasındaki fark dikkat çekti.

Nebati, 14 Ocak'ta Bloomberg'de yayımlanan mülakatında, enflasyonun Ocak 2022'de pik yaptıktan sonra gerileyeceğini söylemişti.

Enflasyon raporuna göre ise TCMB, enflasyonun nisan-mayıs aylarında pik yapmasını bekliyor.

Yine Nebati'nin 22 Ocak'ta Dolmabahçe'de ekonomistlerle toplantısında enflasyonun, piyasa tahminlerinin aksine yüzde 50'leri görmeyeceğini, yüzde 40'larda zirve yapacağını söylediği bilgisi aktarılmıştı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın