Görüş Bildir
Haberler
Piyasalarda Gerilim Hakim: Borsa İstanbul'da Pozitif Seyir Kısa Sürdü! Dolar, Küreselde Güçleniyor

Piyasalarda Gerilim Hakim: Borsa İstanbul'da Pozitif Seyir Kısa Sürdü! Dolar, Küreselde Güçleniyor

Dün, Fed'in çarşamba günkü toplantısından çıkan kararlar ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarının fiyatlandığı borsalarda bir süredir gözlenen düşük risk iştahı ve yüksek oynaklık devam etti.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da dün güne eksi başlayan endeks günü artıda tamamladı. Bugün de tam tersi bir seyir izlendi. 

Dolar küresel piyasalarda güçlenirken, yurt içinde yatay seyrini aşağıya çevirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Borsa İstanbul'da gelişmeler takip ediliyor

Borsa İstanbul'da gelişmeler takip ediliyor

Yurt içinde dün Borsa İstanbul'da alış ağırlıklı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,38 değer kazancıyla 1.997,69 puandan tamamladı. 

Bu arada dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda, 2022 sonuna ilişkin enflasyon tahminini 11,4 puanlık güncellemeyle yüzde 11,8'den yüzde 23,2'ye yükselttiklerini söyledi.

Analistler, para politikalarına ilişkin beklentiler ve jeopolitik riskler nedeniyle pay piyasalarında işlem hacimlerinin düşük, oynaklığın ise yüksek seyretmeye devam ettiğini söyledi. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.880 seviyesinin destek, 2.050 puanın direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Borsa İstanbul AŞ, BIST 50 endeksinde yer alan paylara, 25 Ocak'ta uygulanmaya başlanan açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugün de devam edeceğini duyurdu.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,46 oranında 9,09 puan artışla 2.006,79 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi haftanın son işlem gününü yüzde 0,73 oranında 14,51 puan değer kaybıyla 1.983,18 seviyesinden tamamladı. 

Küresel piyasalarda Fed ve Rusya gerginliği hakim oluyor

Küresel piyasalarda Fed ve Rusya gerginliği hakim oluyor

Fed'in faiz artırımlarına mart ayında başlanacağı sinyali vermesi ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın enflasyonda yukarı yönlü risklerin sürdüğüne işaret etmesi, ilk artırımın 50 baz puan yapılacağı beklentilerini güçlendirdi. 

Jeopolitik tarafta da risk algısını güçlendiren açıklamalar gelmeye devam etti. 

Makroekonomi veri tarafında ise dün ABD'de açıklanan verilere göre ülke ekonomisi, 2021'in dördüncü çeyreğinde yüzde 6,9 ile beklentilerin üzerinde büyüdü. ABD'de haftalık işsizlik başvuruları da 3 haftalık artışın ardından geçen hafta düşüşe geçerek 260 bine geriledi.

Bu gelişmelerle dün güne yükselişle başlayan ve gün içinde yüzde 2'ye varan artış kaydeden New York borsasında endeksler, kapanışa doğru düşüşe geçti. 

Avrupa tarafında jeopolitik riskler, enflasyon kaygıları ve enerji tedarikine ilişkin gelişmelerle hafta başında sert düşen borsalar, dün bankacılık endeksi öncülüğünde yükseldi. 

Asya'da hafta başından bu yana sert düşen borsalarda ise toparlanma isteğinin öne çıktığı görülürken, kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi, Japonya'da Nikkei 225 endeksi, Hong Kong'da Hang Seng endeksi geriledi.

Avrupa'da endeksler güne yatay karışık bir şekilde başlarken, ABD'de ise yine karışık bir açılış görüldü. 

Döviz kurlarında gevşeme devam ediyor

Döviz kurlarında gevşeme devam ediyor

Dolar/TL ise dün yüzde 0,4'lük artışla 13,6483'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,6290'dan işlem gördü.

Fed toplantısı sonrası güçlenen dolar talebi ile dolar endeksi dün yüzde 1,4'lük artış kaydederek 97,3 ile Temmuz 2020'den bu yana gördüğü en yüksek seviyeden kapanırken, bugün yatay seyrediyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise dün yüzde 1,87 seviyelerinden yüzde 1,78 seviyelerine kadar gerilerken, bugün yüzde 1,80'den işlem gördü.

Avro/dolar paritesi, güçlenen doların etkisiyle dün aşağı yönlü seyrini 4'üncü güne taşıyarak 1,1132 ile Haziran 2020'den bu yana en düşük seviyeyi görürken, bugün yatay seyretti.

09.30 itibarıyla hafif gerileme ile dolar/TL 13,6434 seviyesinden, euro/TL de 15,2215 seviyesinden işlem gördü.

18.15 itibarıyla TL karşısında dolar yüzde 0,61 oranında 13,5664, euro da yüzde 0,66 oranında değer kaybıyla 15,1302 seviyesinden işlem gördü. Uluslararası piyasalarda ise euro/dolar paritesi 1,11472 seviyesinden karşılık buldu. 

Fed'in faiz artırımlarında agresif olacağı endişeleri altın fiyatını bastırmaya devam ediyor

Fed'in faiz artırımlarında agresif olacağı endişeleri altın fiyatını bastırmaya devam ediyor

Fed'in faiz artırımlarına Mart ayında başlayacağı ve ilk tahminlerden daha agresif olacağı endişeleri ile 1.801 dolar/ons desteğini aşağı kıran altın, 1.790-1.800 dolar/ons aralığında yatay seyirde. Gram altın da 788 liradan karşılık buldu. 

Haftalık bazda değerlendirildiğinde Kasım ayından bu yana görülen en sert düşüşü yaşayan spot altının, tahvil getirilerinde yükselişin devam etmesi halinde 1.792 dolar/ons desteği de aşağı kırabileceği belirtiliyor. Bu desteğinin kırılması halinde ilk güçlü destek 1.753 dolar/ons seviyesinde. Yukarı hareketin ivme kazanması için ise 1.803 dolar/ons seviyesinin geçilmesi gerektiği belirtiliyor.

18.15 itibarıyla gün sonunda altın uluslararası piyasalarda 1.788 dolara gerilerken, gümüş de düşüşünü sürdürerek 22,50 dolardan karşılık buldu. Gram altın ise yurt içinde 780 liradan işlem gördü. 

Devam eden jeopolitik gerilimlerden destek alan petrol fiyatı yükselişini sürdürüyor

Devam eden jeopolitik gerilimlerden destek alan petrol fiyatı yükselişini sürdürüyor

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, kısa süreli düzeltmenin ardından yönü yeniden yukarı çevirdiler. 

Rusya-Ukrayna gerginliği, Yemenli Husiler'in BAE için balistik füzeler ve İHA'lar ile tehdit yaratmaları petrol fiyatlarına destek veriyorlar. 

Çin'in petrol ithalatının 2022 yılında toparlanacağı beklentileri de fiyatları yukarı taşıyan faktörler arasında yer aldı.

ICE'de Mart vadeli Brent petrolü 90,10 dolar/varil seviyesine kadar yükselişin ardından düne göre 53 cent artışla 89,87 dolar/varilden işlem gördü. NYMEX'de Batı Teksas petrolü 63 cent yükselişle 87,24 dolar/varil seviyesinde işlem gördü.

Analistler, OPEC+'nın 2 Şubat toplantısında Mart ayı için üretimin 400 bin varil/gün artırılması politikasında değişiklik yapmayacağı beklentisinin de petrol fiyatlarına destek verdiğini vurguluyorlar.

18.15 itibarıyla Brent petrol varili yüzde 1,92 oranında yükselişle 89,86 dolardan işlem gördü. 

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın