Görüş Bildir
Haberler
Kedilere Salam ya da Süt Vermeyin! Gözümüz Gibi Baktığımız Evcil Dostlarımızın Canına Kasteden Riskli Besinler

Kedilere Salam ya da Süt Vermeyin! Gözümüz Gibi Baktığımız Evcil Dostlarımızın Canına Kasteden Riskli Besinler

03.12.2021 - 08:00

Sizinle birlikte yaşayan sevimli dostlarınızın sağlıklı ve uzun bir ömür sürmeleri için en önemli konulardan biri, neyle beslendikleri. Siz yemek yerken karşınızda durup masum masum baktıklarında kıyamayıp yemeğinizi paylaşmanızı anlayabiliyoruz tabii ama bünyeleri bizden çok farklı olan dostlarımız, bu yiyeceklere bizim gibi tepki vermeyebilir. Alerjik reaksiyon gösterebilir, ölümle bile sonuçlanabilecek akut hastalıklar yaşayabilirler. Belki de çocuğunuz olarak gördüğünüz evcil hayvanınıza yanlışlıkla zarar verebilirsiniz. Buna engel olabilmek arzusuyla biz de evcil hayvanların ağzına bile sürmemesi gereken yiyecekleri listeledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tom ve Jerry sadece bir çizgi filmdi, aç kedilere süt vermeyin!

1. Tom ve Jerry sadece bir çizgi filmdi, aç kedilere süt vermeyin!

Biz de Tom ve Jerry izleyerek büyüdük; Tom süt içe içe yeri geldi efkarlandı, yeri geldi keyif yaptı. Ama sonrasının Tom için keyifli olmadığı kesin. Çünkü sizin kahvaltıda büyük bir iştah ve keyifle tükettiğiniz, kahvaltıyı onlarsız düşünemediğiniz süt ve süt ürünleri; kedi ve köpeklerinizi hasta edebiliyor. Özellikle inek sütünün laktoz içermesi, kedi ve köpeklerin bağırsaklarında laktozu sindiren enzimlerin bulunmaması sebebiyle dostlarımızı ishal yapabiliyor. Ayrıca bileşiminin kedi ve köpeklerin kendi sütlerine göre daha yağlı olması sebebiyle inek sütü, evcil kedilerin ve köpeklerin kilo almasına neden olabiliyor.

2. "Çikolatadan bir şey olmaz." demeyin, olur!

2. "Çikolatadan bir şey olmaz." demeyin, olur!

Çikolatanın fazlası zararlı ya hani, çok yerseniz pek çok hastalığa yol açabilir. İşte, kedi ve köpeklerin çok yemesine de gerek yok. Zira çikolatada kakaodan kaynaklı olarak bulunan teobromin adlı madde yüzünden köpeğiniz; tükettiği miktara göre ishal olabilir, görme bozukluğu yaşayabilir, kalp sorunu yaşayabilir ya da en kötüsü hayatını kaybedebilir. Şekerli bir gıda olan çikolata, zaten ev içinde çok hareket etmeyen obur kedilerinizde de obezite, görme bozukluğu ve şeker hastalığına sebebiyet verebilir.

3. Onlar, kahvesiz daha sağlıklı uyanabiliyorlar.

3. Onlar, kahvesiz daha sağlıklı uyanabiliyorlar.

Kokusuna ve tadına dayanamadığınız, sabahları onsuz güne başlayamadığınız kahveler; ne yazık ki evcil hayvanlarınız için uygun bir içecek değil. Kahvenin içindeki kafein, kedilerde ölümcül sonuçlara yol açabilecek şekilde kalp çarpıntısına, kas spazmına ve hatta kalp krizine yol açabiliyor. Köpeklerde de hiperaktivite, kalp çarpıntısı, kalp ritminde bozukluklar ve titreme nöbetlerine sebep olabiliyor. Siz siz olun, kahve bardağınızı evcil dostlarınızın ulaşabileceği yerlerde bırakmayın.

4. Kedilerin uzaylı olduğu bilgisi henüz doğrulanmadı ama vampirlerle de ortak bir noktaları var.

4. Kedilerin uzaylı olduğu bilgisi henüz doğrulanmadı ama vampirlerle de ortak bir noktaları var.

Biliyoruz ki özellikle kış aylarında yemeklerinizde ve salatalarınızda bolca soğan ve sarımsak kullanıyorsunuz. Bu, sizin için iyi bir şey; çünkü bu sebzeler çok yararlı. Ancak soğan ve sarımsak, hem kediler hem de köpekler için zararlı. Her iki canlıda da kansızlığa ve bazen zehirlenmelere yol açabiliyor. Siz en iyisi içinde soğan ve sarımsak olan yiyecekleri, evcil hayvanlarınızdan uzak tutun. Vampir kovmakta kullanırsınız.

5. Kuru yemiş de yiyemezler ne yazık ki...

5. Kuru yemiş de yiyemezler ne yazık ki...

Sizin için dizi izlerken, ders çalışırken ya da diyet dönemlerinde çiğ hallerini tüketmesi keyifli olan kuru yemişler; evcil hayvanlarınızın hassas bünyesine zarar verebilir. Nasıl ki küçük çocuklara boğulma tehlikesi sebebiyle kuru yemiş vermiyorsak evcil hayvanlarımıza da vermemeliyiz. Sert kabuklu kuruyemişler, kedilerinizin boğazını yırtabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Makademya fındığı özellikle köpeklerinizin kusmasına, yürüme bozukluğu yaşamasına ve titreme nöbetlerine girmesine neden olabilir. Zihin açıcı olarak ya da atıştırmalık olarak büyük bir zevkle tükettiğiniz kuru üzüm de evcil dostlarınız için zararlı olabilir, mesela köpeklerde akut böbrek yetmezliğine yol açabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Instagram'a koyamayacaklar sonuçta.

6. Instagram'a koyamayacaklar sonuçta.

Püre hâline getirip kahvaltılarda tükettiğimiz ya da dilimleyip havalı yulaf kâselerimize eklediğimiz avokado, barındırdığı değerli yağlarla bizim için oldukça besleyici bir meyve. Hatta pek çok sağlıklı atıştırmalık tarifinde yer alan avokadonun şişmanlayan kedi ve köpeklerinizi zayıflatacağını ya da sağlıklarına yararlı olabileceğini düşünebilirsiniz. Ancak avokadonun kabuğu, yaprağı ve çekirdeği evcil dostlarınız için zararlı. Meyvenin etli kısmı değil de bu kısımlarında bulunan persin; köpeğinizde ishal, kusma ve solunum yolu sorunlarına sebep olur. Siz her ihtimale karşı evcil hayvanlarınızdan avokadoyu uzak tutun.

7. Çiğ yumurta ve etleri de tüketmemeleri gerekiyor.

7. Çiğ yumurta ve etleri de tüketmemeleri gerekiyor.

Çiğ yumurta, çiğ tavuk veya balık ve her türlü işlenmiş eti; evcil dostlarınızın yakınından bile geçirmemelisiniz. Çünkü pek çok ciddi sağlık problemine yol açabiliyorlar. Özellikle kediler, bu besinlerden kendileri için ölümcül olabilen salmonella bakterisini kapabiliyor. Tavuk ve balıklardaki kemikler ve kılçıklar, boğazlarına batabiliyor ya da sindirim sırasında iç organlarına zarar verebiliyor. Marketlerde satılan salam, sosis türevi ürünlere hiç girmiyoruz zaten. Kediler, o deli oldukları sosisleri sindirene kadar içlerinde oluşan parazitler, iç organlarına bulaşıp tedavisi zor hastalıklar yaratabiliyor.

8. Kuru yemiş yiyemedikleri gibi evcil dostlarımıza alkol de hiç yaramıyor.

8. Kuru yemiş yiyemedikleri gibi evcil dostlarımıza alkol de hiç yaramıyor.

İnsanlar için zararlı etkileri olan alkolün küçük bir miktarı bile evcil hayvanınızı hasta etmeye yeter; çünkü metabolizmaları bizimkinden farklı olarak alkolü işleyemiyor. Bilerek vermeyeceğinizi biliyoruz ama masada unuttuğunuz bir bardağın dibindeki alkolü yalamaya çalışabilirler. Alkol isteyene rastlamadıysanız şanslısınız ama biliyorsunuz her birinin karakteri farklı oluyor. Ayrıca direkt olarak alkol almasalar bile çiğ hamur da kedilerin midesinde alkole dönüşebiliyor. En iyisi siz yavrunuzu alkol içebileceği bardakla ya da hamur işleriyle baş başa bırakmamaya çalışın. Zira alkol; kusma, ishal, koma ve hatta ölüme yol açabiliyor. Zaten aynı ortamda içmeyin, örnek almasın.

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
9
5
3
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın