Görüş Bildir
Haberler
İnsanlar Üzerinde Yapılan Akıl Almaz Deneyleri Konu Alan 23 Çarpıcı Film

İnsanlar Üzerinde Yapılan Akıl Almaz Deneyleri Konu Alan 23 Çarpıcı Film

Gökhan A.
18.05.2017 - 21:50 Son Güncelleme: 16.06.2021 - 15:46

İnsan deneyleri geçmişten günümüze ilginçliğini koruyarak çoğu filme ve kitaba ilham vermiş bir konu. Kimi gerçek olaylardan esinlenilmiş, kimisi ise tamamen kurgu olan, psikolojik ve fiziksel olmak üzere insan deneylerini konu almış filmleri sizler için bir araya getirdik.

IMDb puanları baz alınarak sıralanmış ve film bilgileri Beyazperde'den derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

23. Güneşin Arkasındaki Adam (1988) | IMDb 6.1

23. Güneşin Arkasındaki Adam (1988)   | IMDb 6.1

Hei tai yang 731 

II. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Çin toprakları üzerine kurulan, askeri üs Filo 731′den isim alan film, burada gerçekleştirilen gizli deneyleri anlatıyor. Tutsak Çinliler ve bir miktar Rus, bu deneylerde canlı kobaylar olarak kullanılıyor.

22. Deney (2015) | IMDb 6.6

22. Deney (2015) | IMDb  6.6

Experimenter

Ünlü ruhbilimci Stanley Milgram'ın gerçek hikayesinden sinemaya uyarlanan film, 1961'de yapılan bir deneyden yola çıkıyor. Milgram sıradan insanların üzerinde elektroşok uygulayarak davranışlarını ve itaatkarlıklarını ölçme üzerine birtakım deneyler yapmaktadır. Bu sıra dışı deneyler toplumda geniş yankı bulurken, eşi Sasha da yaşananların tanığı olacaktır...

21. Ölümcül Deney (2002) | IMDb 6.7

21. Ölümcül Deney (2002)  | IMDb  6.7

Resident Evil 

Raccoon şehrinin dışında Umbrella Corporation isimli bir şirket tarafından yönetilen, Hive isimli bir genetik araştırma merkezi bulunmaktadır. Araştırmalar esnasında uygulanan deneylerden birinde üretilen T-virus isimli virüsü ele geçiren bir hırsız bu virüsü Hive binasının içerisine salar. Virüs The Red Quinn isimli yapay zekayı ele geçirir ve sonrasında merkezdeki herkese bulaştırmaya başlar. Tüm personel zombiye dönüşür ve bu zombiler Red Quinn tarafından yönetilir. Red Quinn'i durdurmak için merkeze gelen bir ekip bu yapay zeka makineyle savaşırken zombilerle de baş etmeye çalışacaktır.

20. Gerçeğin Ötesinde (1980) | IMDb 6.9

20. Gerçeğin Ötesinde (1980) | IMDb   6.9

Altered States

Eddie Jessup isimli bir bilimadamı, mantar ve küfünden elde edilen tuhaf bir ilaç üzerinde kimi deneyler uygulamaya başlar. Bilincin farklı bölümlerini araştıran Jessup'ın amacı, beynin işleyişini değiştirebilmenin mümkün olup olmadığını denemektir. Elde ettiği ilaç bileşimini kendi üzerinde deneyen bilimadamı tuhaf bir etkinin altına girer. Vücudunda kimi değişikler meydana gelmiştir. Zamanla bu değişimler son derece ilkel içgüdülere ve davranışlara dönüşür. Eddie Jessup tersine doğru evrim geçirdiğini fark eder...

19. Stanford Hapishane Deneyi (2015) | IMDb 6.9

19. Stanford Hapishane Deneyi  (2015)  | IMDb 6.9

The Stanford Prison Experiment

1971 yılında Stanford Üniversitesi'nde psikolog olarak çalışan Philip Zimbardo, ekibini kurup yeni bir deneye başlar. Okulun öğrencileri arasından seçilen 24 kişi, psikoloji bölümünün bodrum katına kurulan sahte hapishaneye yerleştirilir. Öğrencilerin bir kısmı mahkum, diğer kısmı ise gardiyan olarak deneye katılacaktır. Ancak deney bir noktadan sonra tehlikeli bir hal almaya başlar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

18. Sınav (2009) | IMDb 6.8

18. Sınav (2009)  | IMDb  6.8

Exam

Gizemli ve güçlü bir şirket kaliteli bir eleman arar ve en iyisini işe almak için mükemmel bir sınav hazırlar. Katılımcılar bir odaya sokulur ve kendilerine bir kağıt ve kalem verilir. Yönetici, sınav katılımcılarına kuralları anlattıktan sonra tek bir soru olduğunu ve doğru cevabı verenin işe kabul edileceğini söyleyip dışarı çıkar. Ama sorun şudur ki ortada cevap verilecek bir soru yoktur.

17. Vahşetin Çocukları (1978) | IMDb 7.0

17. Vahşetin Çocukları (1978)  | IMDb  7.0

The Boys from Brazil 

2. Dünya Savaşı bitmiş olabilir, ancak bazı Naziler Güney Amerika’ya yerleşmiş ve orada büyük Nazi imparatorluğunu yeniden kurabilmek için çalışmalarına devam etmektedirler. 

Genç bir Musevi Nazi avcısı, efsanevi avcı Ezra Lieberman’ın çalışmalarından ilham alarak Güney Amerika’ya kaçan Nazileri araştırmaktadır. Paraguay’da çalışmalarını sürdüren Dr. Josef Mengele, genç adamın hedefi haline gelir. Sadist bilimadamı, savaş yıllarında Auschwitz’deki esirlerin üzerinde yürüttüğü biyolojik deneyleri Paraguay’da devam ettirmektedir.

16. İşkence Tarikatı (2008) | IMDb 7.1

16. İşkence Tarikatı (2008) | IMDb   7.1

Martyrs

Kısa bir süre önce ortadan kaybolan Lucie bir gün tekrar ortaya çıkıverir. Henüz 10 yaşında olan kızcağızın vücudunda işkence izleri bulunur ancak herhangi bir cinsel saldırıya ilişkin bulgu yoktur. 1970'li yılların Fransa'sında bu durum merak ve korkuyla karşılanmıştır. Kimse küçük kızın neden ve nasıl kaçırıldığını anlayamaz. Çünkü küçük kız konuşmayı unutmuş ve bilinci yarı kapalı bir haldedir. Hastanede Anna adında bir kızla arkadaşlığı biraz iyi gelse de zamanla olay unutulur gibi olur. Ancak aradan geçen 15 koca yıl sonra ilginç bir gelişme yaşanır. Sıradan bir ailenin kapısı çalar. Evin babası kapıyı açar ve elinde av tüfeğiyle bekleyen Lucie'yi karşısında bulur. İşkencecisini bulduğuna ikna olan Lucie tetiği çeker.

15. Çalınmış Ruhlar (1985) | IMDb 7.2

15. Çalınmış Ruhlar (1985)  | IMDb  7.2

Re-Animator

Başarılı bir tıp öğrencisi olan ve bir hastanede asistan olarak görev yapmakta olan Dan, dekanın kızı Megan’la birlikte güzel bir hayat sürmektedir. Bir gün ev arkadaşı ilanıyla, Herbert West isimli birisi ilgilenir. West, ölenleri hayata döndürme üzerine deneyler yapan İsviçreli garip bir bilim adamıdır.

West’i evine kabul eden Dan, bu adamın evinin bodrumunda deneyler yapmasına izin verir. Megan’la sahip oldukları ölü kedileri üzerinde deney yapan West’in daha büyük deneklere ihtiyacı vardır. West’in çalışmalarından çok etkilenen Dan, yardım etmeyi kabul ettiğinde başına geleceklerden habersizdir.

14. Arka Bahçe (2005) | IMDb 7.4

14. Arka Bahçe (2005)  | IMDb  7.4

The Constant Gardener

Kuzey Kenya’nın uzak bir bölgesinde, oyuncu Tessa Quayle vahşice öldürülmüş bir halde bulunur. Tessa’nın arkadaşı bir doktor, olay yerinden kaçmış gibi görünmektedir. Deliller ortada bir tutku cinayetinin var olduğunu göstermektedir. Nairobi’deki İngiliz Yüksek Komisyonu Üyeleri, Tessa’nın kocası olan yumuşak mizaçlı meslektaşları Justin Quayle’in meseleyi, çözmeleri için kendilerine bırakacağını zannetmektedirler. Ancak Justin herkesi şaşırtarak bu cinayetin sırrını çözmek üzere kendi başına kolları sıvamaya karar vermiştir. İmtiyazlı giriş hakkı sayesinde diplomatik sırlarla ilgili alanlara girerek kendi hayatını riske etmeye hazırdır. Ortada Justin’in hayal edebildiğinden çok daha derin bir komplo söz konusudur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. Dehşetin Nefesi (1990) | IMDb 7.5

13. Dehşetin Nefesi (1990)  | IMDb  7.5

Jacob's Ladder

Kâbusları uyanıkken de devam eden evli ve bir çocuk babası Vietnam gazisi Jacob Singer (Tim Robbins), aklını kaçırdığını düşünmektedir. Yaşadıkları, Vietnam'da askerler üzerinde denenen çok güçlü bir uyuşturucunun yan etkileri midir? Yoksa sadece savaş sonrası sıkıntıları daha da mı kötüleşmiştir? Ya da Jacob tahminlerinin ötesinde, çok daha korkunç bir durumla mı yüz yüzedir?

12. İçinde Yaşadığım Deri (2011) | IMDb 7.6

12. İçinde Yaşadığım Deri (2011)  | IMDb  7.6

La piel que habito

Bir araba kazasında yanarak ölmekten son anda kurtulan eşini yanıklardan oluşan görüntüden kurtarmak için yeni bir deri yaratmak üzerine çalışmalar yapan estetik cerrahı Dr Robert Ledgard (Antonio Banderas) on iki yıl boyunca evindeki laboratuvarında çalışmaya devam eder ve domuz-insan kanı karışımıyla elde ettiği bir deri üretir. 

Eşinin yanmış vücudunu görmesi üzerine intihar etmesi ve küçük kızlarının da buna şahit olmasından sonra büyük depresyon geçiren aile iyice hassaslaşmıştır. Küçük kız büyüdüğünde de psikolojisini bozan bir olay yaşayacak, bu olayın üzerine Dr Ledgard, yaptığı deneyleri büyüterek neredeyse DR Frankenstein haline gelecektir...

11. Dr. Jekyll ve Bay Hyde (1931) | IMDb 7.6

11. Dr. Jekyll ve Bay Hyde (1931) | IMDb   7.6

Dr. Jekyll and Mr. Hyde

Dr. Henry Jekyll bir insanın iki tarafı olduğuna inanan bir bilim adamıdır: şeytan tarafı ve melek tarafı. Bu iki taraf ayrılırsa insanın özgür olabileceğini düşünmektedir. Bunu başarabilmek amacıyla birtakım kimyasal deneyler gerçekleştirdikten sonra içtiği iksir onu korkunç suçlar işleyen Hyde'a dönüştürür. 

Ara sıra kendine gelebilen Dr. Jekyll, Hyde olduğu sıralarda sürekli birilerine zarar verir, bir şeytana dönüşür. İçindeki Hyde'la savaşarak ondan kurtulmaya çalışan Jekyll'e arkadaşı Lanyon yardım eder.

10. Karanlık Şehir (1998) | IMDb 7.6

10. Karanlık Şehir (1998)  | IMDb  7.6

Dark City

John Murdoch, bir sabah nasıl geldiğini bilmediği yabancı bir otel odasında uyanır ve vahşice işlenmiş cinayetlerin katili olarak arandığını fark eder. Hafızasını kaybetmiş olduğu için cinayetleri işleyip işlemediğini dahi hatırlayamamaktadır. Dedektif Burmstead tarafından aranan Murdoch, gerçekte kim olduğunu öğrenmek ve karşılaştığı bu korkunç bilmeceyi çözmek için büyük bir mücadeleye başlar. 

Yeraltında yaşayan garip canlılarla karşılaştığında olayı çözmeye çok yaklaşmıştır. 'The Strangers' olarak tanımlanan, zamanı durdurma ve dünyanın fiziksel yapısını değiştirme gücüne sahip olan bu yaratıklar, direkt olarak insan beynine hakim olabilmekte ve olayları istedikleri şekilde yönlendirebilmektedirler. Bu yaratıkların bir şekilde yok edilmesi gerekmektedir ve bunu yapabilecek tek kişi de Murdoch’tır.

9. Deney (2001) | IMDb 7.7

9. Deney (2001) | IMDb   7.7

Das Experiment 

Bilim insanları insanların içgüdüsel dürtülerini ölçebilmek adına bir deney kurgulamaya karar verirler. Deneye göre 8 kişi gardiyan, 12 kişi tutuklu olarak yalancı bir hapishaneye alınırlar. Gardiyanlar, gardiyan rolünü; mahkumlar ise mahkum rolünü oynayacaklardır. Her şey bir oyun olarak başlar ancak durumun gittikçe daha ciddi bir hal almaya başlaması, oraya para için gelen yirmi kişiyi rollerinin içerisine mahkum eder. Artık sahte gardiyanlar gerçek gardiyan gibi davranmaya başlayacaklardır. Bilim insanları deneyin kontrolünü kaybedeceklerdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Yüzü Olmayan Gözler (1960) | IMDb 7.7

8. Yüzü Olmayan Gözler (1960)  | IMDb  7.7

Les yeux sans visage

Doktor Génessier, kızı Christiane’ın bir trafik kazası sonucunda mahvolan yüzünü normal hale getirmek için ona söz verir. Maske takarak yaşayan kızına yeni bir yüz nakletmek için yardımcısı Louise ile birlikte genç kızları kaçırıp onların yüzünü alır. Fakat hiçbir deri Christiane’ın dokularıyla uyuşmaz. 

Her seferinde başarısız nakiller gerçekleştiren doktor, genç kızları kaçırmaya devam eder. Bu sırada Christiane, nişanlısıyla iletişime geçme çabası içerisindedir. Kaçırılan genç kızlar ise tek tek ölmektedir...

7. Aç Gözünü (1997) | IMDb 7.7

7. Aç Gözünü (1997) | IMDb   7.7

Abre los ojos

Cesar, kendi halinde, ne istediğini bilen genç bir adamdır. Hayata dair umutları vardır ve önünde gördüğü gelecek ışıldamaktadır. Bir gece arkadaşı olan Paleya'nın da ilgi duyduğu güzel bir kadın olan Sofia'yla tanışır. Cesar, artık, o güne kadar sahip olduğu tüm temkinli hallerini kapı dışı etmek üzeredir. Cesar, bu kadın için yaratılmıştır ve bu kadın için her şeyi yapmaya hazırdır. Suç işlemeye ve hapishanelerde sürünmeye bile...

6. Frankeştayn (1931) | IMDb 7.8

6. Frankeştayn (1931)   | IMDb 7.8

Frankenstein

Derslerinde son derece başarılı ve de dikkat çeken bir öğrenci olan Henry Frankenstein, sıradışı bir takıntıya sahiptir. Ölü insanların bedenlerindeki parçaları birleştirip yeni bir insan yaratmayı hedefleyen Henry, bu konuda oldukça ciddidir. Bu nedenle gözlerden uzak bir şatoyu mesken edinen edinir ve burada gerekli çalışmaları yapmaya başlar. Bu çalışmalar sırasında ona yardımcısı Fritz eşlik etmektedir. Sonuç olarak ilginç bir şekilde başarıya ulaşırlar. Ancak yarattıkları şey dehşet verici bir canlıya dönüşür.

5. Zindan Adası (2010) | IMDb 8.2

5. Zindan Adası (2010)   | IMDb 8.2

Shutter Island

Filmde, Teddy Daniels ve Chuck Aule isimli iki polis memurunun, Rachel Solando adlı bir akıl hastasının ortadan kaybolması üzerine tehlikeli akıl hastalarının tedavi gördüğü Shutter Adası isimli bölgede konuşlanan Ashecliffe Hastanesi'ne soruşturma yapmak için gitmesi ve sonradan gelişen esrarengiz olaylar aktarılıyor. Burada karşılaştıkları isyan tablosu ve çığrından çıkan işler bu davayı gittikçe zora sokacak, zamanla rüya ve gerçek arasındaki sınırlar zorlanacaktır.

4. Truman Şov (1998) | IMDb 8.1

4. Truman Şov (1998) | IMDb  8.1

The Truman Show

Dünyanın en güzel adalarından birinde yaşayan halk imrenilecek derecede ütopik bir hayat sürmektedir. Bu adada yaşayan insanlar her güne mutlu uyanıp herhangi bir sorunla karşılaşmadan günü sonlandırıyorlardır. Baş karakterimiz Truman da bu şanslı insanlardan biridir. Güzel bir eşe ve mutlu bir hayata sahip olan Truman, bir gün öldüğünü zannettiği babasını bir gün caddede gördüğü ana kadar hayatı olduğu gibi yaşar. Babasını gördüğüne emindir ancak adam bir anda ortalıktan kaybolmuştur. İlerleyen günlerde çeşitli gizemli anlar yaşayan Truman bir şeylerin yolunda gitmediğini fark edecek, sahip olduğu hayatın gerçek olup olmadığını anlamaya çalışacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. V For Vendetta (2005) | IMDb 8.1

3. V For Vendetta (2005)  | IMDb 8.1

V For Vendetta 

Film 2020 yılında ve İngiltere’de geçiyor. Ülke, son derece baskıcı bir toplum düzenini yaşamaktadır. Türlü yasaklar ve engellerle idare edilen halk, şiddet yanlısı bir konuma gelmiştir. Bu kargaşanın orta yerinde görünen gizemli V, belaya bulaşmış masum bir kadın olan Evey’i kurtarır. Ancak bu kurtarış, tam da ulusun kurtuluşunu temsil eder çünkü onun davranışı aslında toplumun uyanışını tetikleyen ve başkaldırıyı başlatan unsurdur. Tam da bu sebeple artık insanlık adına bir ayaklanma zamanıdır.

2. Otomatik Portakal (1971) | IMDb 8.3

2. Otomatik Portakal (1971)  | IMDb  8.3

A Clockwork Orange

İnsani değerlerin yok olmaya yüz tuttuğu bir gelecekte, Britanya’da geçen film şiddet bağımlısı gençlerden kurulu bir çetenin, çevrelerine saçtığı dehşet ve korkuyu işleyerek bir korku imparatorluğunun resmini çizmektedir. Çetenin lideri Alex, işler çığırından çıkınca yakalanır ve gözaltına alınır. Ama hapse atılmaz; cezası bir şiddet deneyine kobay olarak kullanılmak olur. Bu deney insanoğlu ve şiddet kavramı arasındaki ilişkiyi ortaya koyma amaçlıdır ama deneyin kendisi de bir o kadar insan doğasına aykırıdır.

1. Gece ve Sis (1955) | IMDb 8.6

1. Gece ve Sis (1955)   | IMDb 8.6

Nuit et brouillard

Yıl 1955. İkinci Dünya Savaşı'nın bitmesinin 10. yılında, İkinci Dünya Savaşı Komitesi yönetmen Alain Resnais'den Nazi toplama kamplarıyla ilgili bir belgesel çekmesini ister. Orianenbourg, Auschwitz, Dachau, Ravensbruck, Belsen, Neuengamme, Struthof kamplarında geçmişin hayaletinin izini sürerken, kamplara gönderilenlerin yaşadıkları korkunç ve trajik olaylara dış ses ve Jean Cyrol'un arşiv görüntüleri eşliğinde tanıklık ediyoruz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
135
47
36
32
20
14
13
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın