Görüş Bildir
Haberler
İngiliz Matematikçi Hesapladı: Bir Kola Kutusu Kadar Virüs Dünyaya Diz Çöktürdü

İngiliz Matematikçi Hesapladı: Bir Kola Kutusu Kadar Virüs Dünyaya Diz Çöktürdü

Dünya genelinde yaklaşık 2,3 milyon insanın ölümüne neden olan Kovid-19 virüsü ile ilgili ilginç bir çalışmaya imza atıldı. Bir İngiliz matematikçinin hesaplamasına göre dünyadaki tüm koronavirüsler 330 mililitrelik bir kola kutusuna rahatlıkla sığabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İngiliz matematikçi Dr. Kit YatesBBC için yaptığı hesaplamada, dünyada Kovid-19 hastalığına yol açan tüm koronavirüslerin, bir kola kutusuna sığabileceğini tespit etti.

Dünya genelinde şimdiye kadar en az 106 milyon kişi koronavirüse yakalandı ve en az 2 milyon 300 bin kişi hayatını kaybetti. 

Ama virüsün kendisi çok küçük. SARS-CoV-2 virüsünün çapı 100 nanometre. Yani bir metrenin yüz milyarda biri kadar. Virüs, insan saçının binde biri kalınlığında.

"Tüm koronavirüslerin hacmi 160 mililitre"

"Tüm koronavirüslerin hacmi 160 mililitre"

Bath Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan, 'The Maths of Life and Death' (Yaşam ve Ölümün Matematiği) kitabının yazarı Dr. Yates, hesaplamalarında dünyadaki tüm koronavirüslerin 160 mililitre hacmi olacağı sonucuna vardı.

Dr. Yates, hesaplamalarında, koronavirüslerin üst üste konması halinde, dikensi çıkıntılardan oluşacak boşluğu da dikkate aldığını söylüyor. 

Yates hesaplamalarında virüsün büyüklüğü, kaç kişinin virüse yakalandığı ve hastalığa yakalanan bir kişinin vücudunda belirli bir zamanda ne kadar virüs olduğu kriterlerini kullandı.

Virüsün çapı 80-120 nanometre

Virüsün çapı 80-120 nanometre

Bilim insanları, SARS-CoV-2 virüsünün küremsi olduğu ve çağının 80-120 nm arasında değiştiği konusunda hemfikir.

Viral yükün en yüksek seviyesinde bir hastanın sisteminde 100.000.000.000 parçacık olabiliyor. Bu zirve noktasına hastalığın altıncı gününde ulaşılıyor.

Dr. Yates, bilimsel makaleler yayımlayan 'The Conversation' sitesindeki yazısında, her gün yarım milyon kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığına dikkat çekti.

Ama hesaplamalarda bazı kişilerin belirti göstermemesi, bazı kişilerin test yaptırmamayı seçmesi ve bazı ülkelerde test imkanlarının sınırlı olması nedeniyle bu sayı daha gerçekçi olması için 3 milyon olarak alındı.

'Gezegendeki kum tanelerinin sayısı kadar'

'Gezegendeki kum tanelerinin sayısı kadar'

Yates bunun sonucunda, belli bir zaman diliminde dünyadaki koronavirüs sayısının 2x10¹⁸ adet (iki kentilyon ya da iki milyar milyar) olduğunu hesapladı.

Dr. Yates, 'Bu çok büyük bir sayı. Gezegendeki kum tanelerinin sayısı kadar' diyor.

Yates daha sonra küre hacmi formülünü (V = 4 π r³/3) kullanarak her bir virüsün hacminin 523.000 nm küp olduğunu hesapladı. Hesaplamada virüsün çapı 100 nm olarak kabul edildi. Bu sayı iki kentilyonla çarpılınca 120 mililitre çıktı.

Virüslerin üst üste konulması sırasında oluşacak boşluklar da hesaba katılınca dünyadaki tüm virüslerin 160 mililitre yer kaplayacağı sonucuna ulaşıldı. Bir kutu kolanın hacmi 330 mililitre.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
5
3
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın