Görüş Bildir
Haberler
IMDb Puanı 8'in Üstünde Olan Birbirinden Kaliteli Kült Filmler

IMDb Puanı 8'in Üstünde Olan Birbirinden Kaliteli Kült Filmler

Kült terimi, genellikle filmlerle bağdaştırılsa da çok daha geniş bir anlam yelpazesine sahiptir. Bu kelime, bir nesnenin değerini belirtmek için sıkça kullanılır. Çağdaşlarından ayrılan önemli eserlere atıfta bulunurken 'kült kitap' veya 'kült film' gibi ifadelerle karşılaşabiliriz. Kült filmler, zaman içinde büyük bir hayran kitlesi edinen ve sinema dünyasında kendine özgü bir yeri olan yapımlardır. İlginç hikayeleri, sıra dışı karakterleri veya etkileyici görsel efektleri ile dikkat çeken bu filmler, sinemaseverlerin hafızalarında daima iz bırakır.

İşte sizin için derlediğimiz, her sinemaseverin mutlaka izlemesi gereken kült film önerileriyle dolu bir liste. 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. Donnie Darko, 2001

31. Donnie Darko, 2001

IMDb: 8.0 

Özet: Donnie Darko, gerçek olmayan görüntüler gören ve tavşan kostümlü bir adamla karşılaşan 16 yaşındaki bir gencin hikayesidir. Donnie, çevresiyle uyum sorunu yaşarken esrarengiz misafirinin izini sürer. 

Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Mary McDonnell 

Yönetmen: Richard Kelly

30. Sin City, 2005

30. Sin City, 2005

IMDb: 8.0 

Özet: Bir gece aşık olduğu kadınla beraber olduktan sonra Marv, kadının öldüğünü fark eder ve cinayetin baş zanlısı durumuna düşer. Polisten kaçarken aynı zamanda gerçek katili bulmaya çalışır. 

Oyuncular: Mickey Rourke, Clive Owen, Bruce Willis 

Yönetmen: Frank Miller, Quentin Tarantino, Robert Rodriguez

29. Raging Bull, 1980

29. Raging Bull, 1980

IMDb: 8.1 

Özet: Boksör Jack La Motta'nın şampiyonluklardan bar komedyenliğine uzanan hırslı yaşam öyküsünü anlatır.  

Oyuncular: Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci 

Yönetmen: Martin Scorsese

28. The Seventh Seal, 1957

28. The Seventh Seal, 1957

IMDb: 8.1 

Özet: Orta Çağ'da Haçlı Seferleri'nden dönen şövalye huzura kavuşacağını düşünürken karşısına hayatını almak için gelen Ölüm çıkar. Ölüm’le pazarlık yapan şövalye, onu bir satranç oyununa davet eder. 

Oyuncular: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot 

Yönetmen: Ingmar Bergman

27. The Truman Show, 1998

27. The Truman Show, 1998

IMDb: 8.2 

Özet: Truman Burbank, harika bir adada yaşayıp mutlu bir hayat sürer ancak gerçekte, yaşamı 24 saat boyunca dünya çapında yayınlanan bir televizyon şovudur. 

Oyuncular: Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney 

Yönetmen: Peter Weir

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. A Beautiful Mind, 2001

26. A Beautiful Mind, 2001

IMDb: 8.2 

Özet: Dahi matematikçi John Forbes Nash, Princeton Üniversitesi'nde öğrenim görür ve ortaya büyük bir teori atar ancak zamanla şizofreni belirtileriyle mücadele etmek zorunda kalır ve kendi kurgusal gerçekliğinden gerçek dünyayı ayırt edemez hale gelir. 

Oyuncular: Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly 

Yönetmen: Ron Howard

25. Taxi Driver, 1976

25. Taxi Driver, 1976

IMDb: 8.2 

Özet: Yetmişlerin Manhattan gecelerinde taksicilik yapan Vietnam gazisi Travis, etrafındaki hayatla ve toplumun pisliğiyle iletişim kuramaz. Sonunda Travis, kendi yöntemleriyle ipleri eline alır. 

Oyuncular: Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd 

Yönetmen: Martin Scorsese

24. V For Vendetta, 2005

24. V For Vendetta, 2005

IMDb: 8.2 

Özet: Film, 2020 yılında totaliter ve faşist bir yönetimin kontrolündeki İngiltere'de geçer. Özgürlüklerin olmadığı bu ortamda, absürt terör eylemleri gerçekleştiren gizemli bir figür ortaya çıkar ve özgürlüğün anlamını bilmeyen genç bir kadını etkiler. Gizemli V, belaya bulaşmış kadın Evey'i kurtarır ve bu eylem toplumun uyanışını ve başkaldırıyı tetikler.  

Oyuncular: Hugo Weaving, Natalie Portman, Rupert Graves 

Yönetmen: James McTeigue

23. Amelie, 2001

23. Amelie, 2001

IMDb: 8.3 

Özet: Paris'te garsonluk yapan Amelie, saf ve çekingen bir kızdır. Annesinin ölümü ve babasının soğuk tavırları nedeniyle yalnız hisseder. Bir gün evinde bulduğu bir kutuyla hayatı değişir. 

Oyuncular: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus 

Yönetmen: Jean-Pierre Jeunet

22. A Clockwork Orange, 1971

22. A Clockwork Orange, 1971

IMDb: 8.3 

Özet: Alex, genç ve acımasız bir haydut olup arkadaşlarıyla birlikte geceleri masum insanlara saldırır. Yakalanıp rehabilitasyona gönderildiğinde şiddet dolu ve dehşet verici bir süreç yaşar. 

Oyuncular: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates 

Yönetmen: Stanley Kubrick

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. 2001: A Space Odyssey, 1968

21. 2001: A Space Odyssey, 1968

IMDb: 8.3 

Özet: Taş Devrinde gizemli siyah bir taş, primatların alet kullanmasını sağlar ve akıl için ilk adımlar atılır. 1999'da Ay astronotları başka bir siyah taş keşfederler. 2001'de Dünya ve Jüpiter arasındaki bir uzay aracında bulunan akıllı bilgisayar yaptığı hatayı gizlemeye çalışır.  

Oyuncular: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester 

Yönetmen: Stanley Kubrick

20. Inglourious Basterds, 2009

20. Inglourious Basterds, 2009

IMDb: 8.3 

Özet: Nazi Yüzbaşı Hans Landa'nın idam ettiği Shosanna Dreyfus'un ailesinin hikayesini anlatır. Shosanna, yeni bir kimlikle Fransa'ya gider ve hayatı Teğmen Aldo Raine önderliğindeki 'Soysuzlar' ekibiyle kesişir. 

Oyuncular: Brad Pitt, Diane Kruger, Eli Roth 

Yönetmen: Quentin Tarantino

19. Full Metal Jacket, 1987

19. Full Metal Jacket, 1987

IMDb: 8.3 

Özet: Askeri disiplinin askerler üzerinde yarattığı etkileri ve savaşın gerçekliğini anlatır. Film, savaşın insanlar üzerindeki değişimini gösterirken savaşı sadece bir araç olarak kullanır. 

Oyuncular: Matthew Modine, R. Lee Ermey, Vincent D'Onofrio 

Yönetmen: Stanley Kubrick

18. Citizen Kane, 1941

18. Citizen Kane, 1941

IMDb: 8.3 

Özet: Zengin medya patronu Charles Foster Kane, özel şatosu Xanadu'da hayatını kaybeder. Son sözleri 'Rosebud' olur. Gazetelerde Kane hakkında farklı hayat hikayeleri çıkar. Genç bir gazeteci, Kane'in son sözünün anlamını araştırmakla görevlendirilir ve Kane'in yakınlarıyla temasa geçer. Hikaye, mükemmelliyetçiliğin ve otoriter yönetimin trajik sonuçlarını gösterir. 

Oyuncular: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore 

Yönetmen: Orson Welles

17. Requiem For A Dream, 2000

17. Requiem For A Dream, 2000

IMDb: 8.3 

Özet: Sara Goldfarb, TV bağımlısı bir kadın olup oğlu Harry uyuşturucu bağımlısıdır. Sara, TV şovuna çıkmak için kilo verirken Harry ile arkadaşları eroin ve kokain kullanmaya devam eder. Bu bağımlılıklar, aileyi felakete sürükler. 

Oyuncular: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly 

Yönetmen: Darren Aronofsky

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. The Great Dictator, 1940

16. The Great Dictator, 1940

IMDb: 8.4 

Özet: Adenoid Hynkel adında bir diktatörün yönettiği bir ülkede, kendisine çok benzeyen saf bir Yahudi berber yaşamaktadır. Hynkel'in askerleri Yahudileri toplama kamplarına götürürken berberin benzerliği nedeniyle onu diktatör zannederler ve komik karışıklıklar yaşanır.  

Oyuncular: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie 

Yönetmen: Charles Chaplin

15. Old Boy, 2003

15. Old Boy, 2003

IMDb: 8.4 

Özet: Oh Dae-su, kendini karanlık bir hücrede bulur ve karısının öldürüldüğünü öğrenir. 15 yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakılır ve intikam almak için ailesini öldüren kişileri bulmaya çalışır. 

Oyuncular: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae, Kang Hye-jeong 

Yönetmen: Park Chan-wook

14. Alien, 1979

14. Alien, 1979

IMDb: 8.5 

Özet: Nostromo adlı kargo gemisinin mürettebatı, uyandırıldıklarında bir gezegende yabancı bir yaşam türü keşfederler. Dallas, Lambert ve Kane'den oluşan ekip gezegene iner ve terk edilmiş bir uzay gemisi bulur. Yumurta şeklindeki organizmaları incelediklerinde, bir yaratık Kane'in yüzüne yapışır. Gemiye dönen ekip, karantina kurallarına rağmen Kane'i içeri alır. 

Oyuncular: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt 

Yönetmen: Ridley Scott

13. American History X, 1998

13. American History X, 1998

IMDb: 8.5 

Özet: Derek Vinyard, ırkçı bir Nazi'dir ve kardeşi Danny de benzer inançlara sahiptir. Siyahiler tarafından öldürülen babaları nedeniyle nefreti artan Derek, hayatını değiştiren bir suç işler ve hapishaneye gönderilir. Siyahi bir çamaşırcıyla arkadaş olan Derek, düşünceleri arasında seçim yapmak zorunda kalır. Bu arada, kardeşi Danny de 'acımasız bir ırkçı' olarak yetişmektedir. 

Oyuncular: Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D'Angelo 

Yönetmen: Tony Kaye

12. Psycho, 1960

12. Psycho, 1960

IMDb: 8.5 

Özet: Marion Crane, patronuyla iş yapan zengin bir adamdan 40 bin dolar alır ve parayı bankaya yatırmak yerine kaçar. Polis, şüpheli davranışları üzerine onun peşine düşer. Sevgilisiyle buluşmayı planlayan Marion, şiddetli yağmur nedeniyle bir otelde konaklamaya karar verir. Otelde garip şeyler olduğunu fark eden Marion, otel sahibi Norman Bates ile konuşur ve onun kişilik sorunları olduğunu öğrenir. 

Oyuncular: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles 

Yönetmen: Alfred Hitchcock

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. The Pianist, 2002

11. The Pianist, 2002

IMDb: 8.5 

Özet: Piyanist Wladyslaw Szpilman, İkinci Dünya Savaşı'nda Polonya'nın işgaline uğrar. Musevi olduğu için gettoda yaşamak zorunda kalır. Bir Alman subayının yardımıyla hayatı değişir. 

Oyuncular: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay 

Yönetmen: Roman Polanski

10. Leon: A Professional, 1994

10. Leon: A Professional, 1994

IMDb: 8.5 

Özet: Mathilda, ailesi öldürüldüğünde alışverişte olan ve kıl payı kurtulan 12 yaşında bir kızdır. Soğukkanlı katil Leon'un yanına sığınır ve onunla güçlü bir bağ kurar. Leon, babalık ve arkadaşlık gibi kavramlara yabancıdır ancak Mathilda'ya içten bir sevgi besler. 

Oyuncular: Jean Reno, Gary Oldman, Natalie Portman 

Yönetmen: Luc Besson

9. The Silence Of The Lambs, 1991

9. The Silence Of The Lambs, 1991

IMDb: 8.6 

Özet: Genç FBI ajanı Clarice Starling, deri yüzen bir katilin elinden bir kadını kurtarmaya çalışır. Katili bulmak için psikopat Doktor Hannibal Lecter ile yakınlaşır ve onun güvenini kazanması gerekir. 

Oyuncular: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Lawrence A. Bonney 

Yönetmen: Jonathan Demme

8. Life is Beautiful, 1997

8. Life is Beautiful, 1997

IMDb: 8.6 

Özet: 1930'larda İtalya'da yaşayan Yahudi muhasebeci Guido, öğretmen Dora'ya aşık olur ve evlenirler. İkinci Dünya Savaşı sırasında toplama kampına götürülen Guido, oğlu Giosue'ye kampın ve savaşın bir oyun olduğunu söyler. Oyunu başarıyla tamamlarsa oğluna istediği oyuncak tankı hediye edecektir. 

Oyuncular: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini 

Yönetmen: Roberto Benigni

7. The Green Mile, 1999

7. The Green Mile, 1999

IMDb: 8.6 

Özet: Huzurevinde yaşayan ve eski bir hapishane görevlisi olan Edgecomb, yaşamı boyunca unutamayacağı hikayesini anlatır. Hapishanedeki idam mahkumlarını naklederken hiçbiri onu John Coffey kadar etkilemez. İki küçük kızı öldürmekten suçlu bulunan Coffey, korkutucu görünümüne rağmen ince ve kırılgandır ve doğaüstü güçlere sahiptir.  

Oyuncular: Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, David Morse 

Yönetmen: Frank Darabont

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. The Matrix, 1999

6. The Matrix, 1999

IMDb: 8.7 

Özet: Bilgisayar programcısı ve hacker olan Neo lakaplı Thomas Anderson, siyah takım elbiseli adamların takibindedir. Morpheus ile tanıştığında, yaşadığımız dünyanın aldatıcı olduğunu öğrenir. Neo, Trinity ve Morpheus'un yardımıyla, bu düzeni yıkmaya çalışan bir gruba katılır. 

Oyuncular: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss 

Yönetmen: Lana Wachowski, Lilly Wachowski

5. Fight Club,1999

5. Fight Club,1999

IMDb: 8.8 

Özet: Film, sıradan hayatının girdaplarında bunalımlar yaşayan bir sigorta müfettişi olan ana karakteri merkezine alır. Bu isimsiz ana karakter, uykusuzluğunu yenmek ve hayatına anlam katmak için kanserlilere moral destek sağlayan terapi gruplarına katılır. Burada Marla Singer adında bir kadınla garip bir yakınlık kurar ve iş gezisinden dönerken Tyler Durden adlı eksantrik bir adamla tanışır. Tyler'ın başlattığı yeraltı dövüş kulübü, ana karakterin hayatında yeni kapılar açar. 

Oyuncular: Brad Pitt, Edward Norton, Meat Loaf 

Yönetmen: David Fincher

4. Pulp Fiction, 1994

4. Pulp Fiction, 1994

IMDb: 8.9 

Özet: Jules Winnfield ve Vincent Vega, Marsellus Wallace adlı mafya babasının çalınan çantasını geri almaya çalışan iki profesyonel tetikçidir. Wallace, Vincent'a şehir dışında olduğu süre boyunca karısını dışarı çıkarmasını ister. Butch Coolidge, Wallace'tan para alarak maçını kaybetmesi gereken yaşlı bir boksördür. Honey Bunny ve Pumpkin, yeni bir başlangıç yapmaya karar veren soyguncu bir çifttir. Bu insanların görünüşte bağlantısız hayatları bir şekilde bir araya gelir. 

Oyuncular: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson 

Yönetmen: Quentin Tarantino

3. Schindler's List, 1993

3. Schindler's List, 1993

IMDb: 9.0 

Özet: Oskar Schindler'in Holokost sırasında 1100'den fazla Yahudi'nin hayatını kurtaran hikayesini anlatır. Bu gerçek hikaye, cesaret ve inanç dersleriyle nesiller boyu ilham kaynağı olmuştur. 

Oyuncular: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley 

Yönetmen: Steven Spielberg

2. The Godfather, 1972

2. The Godfather, 1972

IMDb: 9.2 

Özet: İtalyan asıllı ünlü bir aile olan Corleone ailesi, Don Vito Corleone liderliğinde suça dayalı bir örgüt kurmuştur. New York'taki diğer dört aileyle birlikte yeraltı işlerini yönetirler. Corleone ailesinin özelliği, Don Corleone'in politikacıları ve yargıçları kolayca etkileyebilme yeteneğidir. Bu yakın ilişkiler, ailenin diğerlerinin açamadığı kapıları açmasını sağlar. 

Oyuncular: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan 

Yönetmen: Francis Ford Coppola

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. The Shawshank Redemption, 1994

1. The Shawshank Redemption, 1994

IMDb: 9.3 

Özet: Andy Dufresne, karısı ve sevgilisini öldürmekten ömür boyu hapse mahkum edilir. Shawshank hapishanesinde, Andy'nin hayata bağlı ve iyimser tavrı herkesi etkiler. Mahkum arkadaşı Red ile unutulmaz bir dostluk kurarak hapishaneyi değiştirirler. 

Oyuncular: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton 

Yönetmen: Frank Darabont

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
6
6
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mamamia

listede güzel filmler var ama elbette esaretin bedeli başyapıt, Leon'da benim için farklı bir yerde. otomatik portakal'in fragmanını bile izlemedim amk

ömer

İzlemelisin kesinlikle mükemmel etkileyici bi filmdir

Theo

Green mile,ve truman show bıkmadan izlediklerim

Otto Skorzeny

Kaliteli bir liste ellerinize sağlık hepsi arşivlik